O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHCETE MĚ? (DO PODNÁJMU) - I. PDF Tisk E-mail
Neděle, 04 březen 2012

„A dost!” …tak tuhle větu velmi dobře známe asi všichni, i když v různých souvislostech. U mne na ni došlo poté, co vyvrcholily moje problémy se stávajícím bydlením. Ale abych vás trošku uvedla do obrazu… Do Prahy jsem se stěhovala před několika lety kvůli práci, ale zároveň jsem se těšila, že tu začnu nový život.

 

 

 

 

 

      Byt 1+1 o 30m2 mi připadal jako království, byla jsem tak nadšená, že budu mít kde bydlet, a zčásti naivní, že mi nedocházelo, kde všude můžou nastat problémy. A tak jsem hned na úvod nasekala řadu chyb…abych později za každou jednotlivou z nich tvrdě zaplatila. 


     První, co mi v mé tehdejší situaci úplně nedošlo, bylo, že to, že byt vlastní někdo v rámci rodiny, nemusí být vždy výhodou, ale někdy právě naopak. Přece jen s cizím člověkem se problémy řeší lépe, bez emocí a nutných ohledů na rodinné vztahy. V takovém vztahu jste prostě pronajímatel – nájemce, nic víc. (Minimálně ne v situaci, kdy něco skřípe. Samozřejmě se z vás časem mohou stát přátelé.) V případě, že je do toho zatažená rodina, zmítáte se mezi osobním vztahem a vztahem obchodním, mezi rodinnými ohledy a nutností chránit/bránit svoje zájmy. Cizího člověka nejspíš nenapadne, aby se dožadoval přespávání ve „svém“ bytě, za který mu platíte, zvlášť když ve smlouvě o něčem takovém není ani slovo – pouze o možnosti kontroly bytu po předchozí domluvě.

 

     Také pokud mu byt nezaneřádíte nějakým odpadem nebo nějak nezničíte, neřeší, že tam máte naskládány krabice, které není kam jinam dát. A pravděpodobně vám nebude vyhrožovat, že když nebude po jeho (nehodí se vám třeba termín jeho návštěvy a už vůbec ne to, aby v bytě v tom termínu spal), budete mít problémy v rodině.

 

 

     Druhá chyba, které jsem se v rámci počátečního nadšení dopustila (a která mě v kombinaci s chybou první dovedla do slepé uličky), bylo to, že jsem souhlasila s tím, že když budu chtít byt opustit dříve než ve smluvený den D, najdu za sebe náhradu. Neměla jsem pocit, že budu chtít odejít, ale říkala jsem si, že i kdyby, tak najít za sebe náhradu nebude problém.

 

     Třetí chyba nastala o něco později – když už jsem byla v situaci, kdy jsem potřebovala celou situaci řešit, pouze jsem si přečetla smlouvu a brala ji jako „co je psáno, to je dáno“, tedy nešla jsem se poradit s právníkem, jestli majitel bytu má právo se náhradníka dožadovat za daných podmínek…apod. Místo toho jsem se několik let trápila, že nemám jinou možnost a musím zůstat, protože náhradu tam za sebe nenajdu.

 

 

     Brzy se totiž ukázalo, že 30m2 to sice je, ale i se sklepem... Také že do suterénního bytu častěji nakukuje oknem ze zahrady zvědavý domovník-zpravodaj než světlo a sluníčko. A  navíc mi postupně začalo docházet, že v bytě je původní nejen vybavení (WC, kuchyňská linka ze 60. let, stará vestavěná skříň, do které se na hloubku nevejde ani ramínko s bundou a tři masívní skříně na všecky věci atd.), ale také veškeré rozvody (odpady, plyn, elektřina, voda) a okna.

 

     Byt byl několikrát vytopen ještě před mým nastěhováním, ale majitele to nechalo naprosto v klidu. Žádná oprava se nekonala. Nekonala se ani poté, co sousedům o patro výš praskla trubka od odpadu a vytopila jádro. A nekonala se ani poté, co nově nastěhované sousedce o patro výš špatně připojená pračka chrlila vodu stupačkou ke mně do jádra. V kuchyni k rezavým stopám po prastarém vytopení přibyl „puchýř“ nad sporákem (digestoř samozřejmě v bytě není). - Tento puchýř pak jednoho listopadového večera praskl, udělalo to žbluňk…a… kus omítky mi přistál v právě připravované gulášové polévce.

 

ŠTĚNĚ

(pokračování zítra)

 

Komentáře (4)add feed
To je dobrý,jsem ve stejné situaci : Kajinka
tak jsem zvědavá a těším se na pokračování.
březen 05, 2012 09:48
člověk se nerodí jako realitní makléř. : danica
uvidíme, jak dopadneš smilies/smiley.gif
březen 05, 2012 14:52
Nevím, jak "hodně výhodný" to byl pronájem, : mamča
ale jestliže je byt v neobyvatelném stavu (viz. několikanásobné vytopení a pád omítky), tak lze z těchto důvodů pronájem vypovědět bez toho, abys do té vlhké kobky sháněla za sebe nějakou náhradu.
Dřív než na právníka, bych se obrátila na hygienika.
Dle zkušenosti mojí tety, která v suterénu bydlela, předpokládám, že suterénní byt je i za ideálních podmínek s hygienickými normami tak tak na hraně, natož když je zdivo nasáklé odpadními vodami natolik, že až padá omítka.
Na příbuzenskou diplomacii se vykašli a uháněj otamtud pryč, než to na Tobě zanechá zdravotní následky.
PS: Aby ses nemusela zabývat sháněním hygieniků, jistě postačí, když tomu "laskavému příbuznému" sdělíš, že se k tomu chystáš.
Domluv si u někoho dočasný azyl,protože pak pojedeš jak namydlený blesk, smlouva-nesmlouva. Protože znovuuvedení garsonky do obyvatelného stavu a nachytání další "kavky" ochotné mu platit nájem, ho bude stát dost úsilí.
březen 05, 2012 17:12
od toho máš nájemní smlouvu, : realitní makléř
která by měla být výhodná jak pro Tebe tak pro majitele. Pokud je výhoná jen jednostraně, je to špatná smlouva. No není nad vlastní životní zkušenosti nabyté vlastními ústupky, strádáním a špatně investovanými penězi. Věř mi, že se Ti tyhle zkušenosti v dobrém vrátí.

Vždy když jsem si hledala práci, tak jsem nikdy nechtěla doporučení někoho známého nebo z rodiny. Protože pokud tam bylo něco špatně, tak jsem jim to mohla v klidu říci a mohla jsem také hned odejít aniž bych měla špatné svědomí ohledně oného doporučení.
březen 07, 2012 11:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]