O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK JSEM SE NAUČILA JÍST SOJU PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 září 2011

Každého z nás provází dětstvím nějakého jídlo, které opravdu nesnášel. U mě to byla sója. Moje máma jí dělala v zeleninové omáčce a už jen pohled na to jídlo ve mně vyvolával pocit na zvracení. Nenaviděla jsem to jídlo, ale mamka bohužel pojala podezření, že nám sourozencům to chutná, tak to do nás cpala horem dolem.

    .

 

 

 

 

 

 

 

 .

   Zářila blahem, protože si myslela, jak skvěle dokáže vařit tu novinku na našem výživovém trhu. Sladká nevědomost... Já vždycky jsem milovala maso a uzeniny.

 

     Ten pocit, když si nesete svůj balíček s uzeninou od pultu, rozbalíte si ho hned za rohem obchodu, protože by vám ho mohl někdo cestou sežrat, při pohledu na tuto lahůdku vám vyskočí hned slina a vy ho s chutí dravce do sebe naládujete rychlostí blesku. Salámy byly prostě úžasné a i nejobyčejnější gothaj byl největší lahůdkou.

 

     Milovala jsem ho.  Bohužel jak šel čas, začala mi moje noční můra. Do uzenin se začali přidávat kůže a tolik nenáviděná SÓJA. Ten slastný pocit zmizel a s ním i kus mého dětství.

 

 

 

     Marně hledám v obchodech salám, který by mě aspoň na malou chvilku přenesl zpět do minulosti. Omezila jsem konzumaci uzenin na minimum, ale láska k masu ta zůstala. Jen si tak říkám, jak to dopadne s ní.   

 

      Sbohem můj gothajíku.  Čekám, že se jednou vrátíš, budu na Tebe čekat.

 

MICHAELA

 

 

 

Komentáře (26)add feed
presne tak jsem se citila : Polarka
kdyz jsem cestou ze skoly se zastavila v samce a jeste pred obchodem rozbalovala vlasak a prikusovala rohlik! Potraviny naseho detstvi....
Manzel ma nastesti na soju alergii, takze ta se z naseho jidelnicku vypousti. Michaelo, co loveckej salam? Ten miluje muj syn, dokonce si ho nechava posilat od Pichliku v Toronte.
září 07, 2011 00:45
... : Olina
Soju taky nemusim, jednou jsem omylem koupila sojove mleko, letelo velice rychle z domu. Od te doby se fakt peclive koukam na obal. Pro opravdu zatim jeste dobre ceske uzeniny si nekdy zajedeme do sest hodin vzdalene Atlanty, kufr auta je pak nacpanej , auto provonene .
září 07, 2011 00:56
A ja mam zase rada tu soju : Alena P-H
a maso mi muze byt ukradene. Ale takovej tatarak to se klidne obetuju. smilies/smiley.gif
Ale taky vzpominam na "cikanku" ci starej dobrej dietni salam, ktery jsme bastili jako studenti s rohlikem. Jo, kdyby se vratli ty casy tak klidne budu bastit i maso.
září 07, 2011 05:50
Jojo, soja, : Sidon
na tu se taky dívám, jako na kdyby byla jedovatá. Někde jsem četl, že velice záleží na tom zpracování sóji, stačí malinko a už může být, potvora jedna, silně karcinogenní. Nebrat ! Když si vzpomenu na domácí uzené, co míval můj děda, který byl vesnický kovář, tak se z toho tak rozněžním, že je mi až úzko.

Už jsem ochutnal spousty šunek a uzeného, ale takové uzené, jaké měl děda, už asi mít nikdy nebudu.

V jedné detevkivce s Nero Wolfem, píše Rex Stout o srazu gurmánů, snad to bylo někde v Texasu, že měli tak vynikající šunku, jakou ještě ten starý tlusťoch Wolfe nejedl. Byla prý vyrobená z prasete, které bylo krmeno jenom burákama, arašídama. Nevím, ještě jsem neměl možnost to porovnat. Dneska ti darebáci nacpou ta zvířata kdečím.

Ty staré receptury a postupy už se vytrácí, protože dneska každého zajímají jenom peníze, jak nejvíc ušetřit a jak to ošidit. A i když třeba zaplatíte o něco víc, nemusí to být zrovna to nejlepší. Všechno, co člověk dělá, má dělat s láskou, ale té je v poslední době nějak poskrovnu.

smilies/angry.gif
září 07, 2011 07:58
Moje drahá jmenovkyně, :-) : Míša šíša
dávám ti zcela za pravdu. Ač sóju normálně jím, taky si myslím, že v uzeninách nemá co pohledávat. A s tím gothajíkem z dob našeho dětství absolutně souhlasím, takový už dnes nikdo neudělá, ani ti řezníci, co se snaží vyrábět poctivé produkty, ho neumí. A jak ten salám voněl! A taky se dělal Český salám, ten měl v sobě víc špeku, ale taky byl moc dobrý. Čerstvý rohlíček s gothajíkem, nebo gothaj s cibulí a pepřem, zalitý octem - to bývala mňamka. Dnes už salámy vůbec nejím, zrovna jako párky. No nevadí, stejně to prej není zdravý, ale na tu chuť se zapomenout nedá.

PS.
A jestli mi tu někdo napíše něco ve stylu "no jo, za našeho mládí bejvala i ta tráva zelenější", tak mu předem vzkazuju, že je hňup.

září 07, 2011 08:13
Sidone, : Míša šíša
na Korsice zase zpracovávají maso volně žijících polodivokých prasat, která se živí výhradně kaštany. Taky dobrý.
září 07, 2011 08:16
... : deeres
Jedlé uzeniny aby člověk hledal s lupou a tak je pro jistotu téměř nejím! I to, co vypadá kompaktně, nakonec není jenom maso, ale skleněná debrecínka nebo šunka.
Je zvláštní, jak se rodiče mýlí v chutích svých potomků. Moje máma celá léta na vánoční svátky pekla anýzové sušenky. Zní to blbě, ale ona byla zrovna taková kuchtilka jako bábrlinka v "Co život dal a vzal". Šetrnost musí být a výsledek podle toho vypadal. Teprve po spoustě let, když jsme máma, sestra a já vzpomínaly na svátky a já se ségrou nevynechala hnusosušenky, začala se máma divit tomu, co říkáme. A prý: "Holky, dyk vám tak chutnaly!?!" No, nechutnaly, tajně jsme je vynášely do popelnice.
září 07, 2011 08:25
... : Mikin
Hmmmm, ja pri posledni navsteve Ceska jedl vynikajici spekacky a pro jakysi salamek do lednicky lezl i ve 3. rano.
Pak jsem ovsem neodolal jakemusi superlevnemu zbozi v supermarketu a ona to byla sama voda. Nejspis si clovek musi za kvalitu priplatit.
I u nas v Dawsonu se da koupit slusny uheracek a bavorske klobasky, i kdyz hromadne vyrabene, jsou uchazejici.
Na krajeny salam z dob sveho mladi si take vzpominam rad, ale co se tyce masa jako takoveho, tak nikdy nezapomenu na skolni, zavodni i vojenske jidelny, kde jsem byl nucen jist jakousi podrazku, ziskanou z nejake chudinky kravi babicky, ktera uz odmitla dojit.
Tam nezbylo, nez to chvili zvykat, pak to tajne vyplivnout a hodit pod stul. Od tech dob jsem uz nic tak hroznyho nejedl.....
září 07, 2011 08:52
... : deeres
Nevím odkud mám tady tu historku, možná jsem jí slyšela kdysi v rozhlase v Sedmilhářích.
Asi to bylo o prvorepublikovém herci Národního divadla Sašovi Rašilovi, který nějaký čas žil v haubótu na Císařské louce. A prý dostal nápad, že si tam vykrmí prase a pak všechny herce pozve na zabijačku. Podstatné je, čím se rozhodl prase vykrmit. Všiml si, že na bortech hausbótu, které jsou pod vodou, má černé vodní plže, pěkně veliké. Je to maso, rozhodl se a prase si dá. Praseti chutnalo a pěkně přibývalo, až přišel čas zabijačky. Nejedl nikdo, maso prasete chutnalo jako smradlavá ryba. smilies/grin.gif
září 07, 2011 08:57
Mikine, : Míša šíša
to já si za kvalitu ráda připlatím, v tom to není. Ale např. grilovací klobásy si kupuju výhradně v Německu. Za prvé obsahují 98% masa, s čímž se v Česku dnes téměř nesetkáš, a za druhé jsou naprosto jedinečné.
září 07, 2011 10:15
Zajímavý, : Krakonoš
zrovna gothaj nám nikdy, ani za těch krásnejch časů poctivýho nevošizenýho kvalitního žrádla, připravovanýho kolektivem BSP, nechutnal. Považovali jsme ho za zcela podřadnej výrobek a nekupovali. Že by ten hnus nikdo dnes neuměl napodobit, to se mi věřit nechce. Stačí, když zajdu na Vinohradský do jedný nejmenovaný prodejny malovýrobce a vidim ty krásný masa a uzeniny z masa. To se voblíznu i jako vegetarián! smilies/grin.gif A věřim, že takovejch krámů je X, dyk tenhle jsem nijak nehledal (kedlubnu ani květák tam nemaj smilies/grin.gif), prostě jen chodim vokolo, když tam mám cestu. Koupit kvalitní maso dnes nejni vůbec žádnej problém, včetně čerstvejch ryb nejrůznějších druhů. Co bejt problém začíná, to je kvalitní ovoce a zelenina. Máme tu sezónu hroznovýho vína například. A co je na pultech? Hrůza a hnus, nezralý, podtržený, místo zrání to rovnou hnije. Zralou meruňku jsem si letos koupil jen díky prodejcům u silnice - v obchodech neskutečný atrapy, parodie na meruňky nezdravý barvy, bez chuti a vůně. Atakdál.
září 07, 2011 12:04
Tak sóji jsem nikdy : Eny
na chuť nepřišla, fakt jsem to zkoušela. Prostě nee
Z uzenin poslední dobou(co nám postavili Globus), Glob.. šunku, vepřová, hovězí, jo...tak to je velmi dobrý kus jemně nakrájeného masénka. Je sice dražší, ale co dnes není.
září 07, 2011 12:23
... : Bara
Gothaj jsem take milovala, bohuzel uz ho nekoupim, neni dobry. Kupovala jsem ho v ruznych obchodech, ze snad natrefim na tu typickou gothajskou chut, ale ne. Ovsem, nekde musi prece byt ta puvodni receptura. Ani pastika v pozlatku.....
Ale ani holandske uzeniny mi chutove moc nerikaji, maji nasladlou chut. Jen Unox worst v podobe podkovy, ten chutna jako cesky a za ten jsem vdecna!
září 07, 2011 13:16
Krakonoši, : Míša šíša
tak Vinohradskou ulici u nás zrovna nemáme. Sice máme v našem malém městě 2 řezníky a jedno družstvo, kteří si dělají uzeniny sami, ale ani od jednoho mi uzeniny nechutnají. Když náhodou jednou za čas jedu do Prahy, nemám čas tam objíždět nebo obíhat nějaké prodejny. Ale pokaždé se zastavím v Makru, kde je fakt možné si koupit čerstvé mořské ryby. Tak toho využívám a je pravda, že se v Makru nechá koupit např. i svíčková z argentinských býčků, T-bone steaky velké jak psí hlava, telecí maso apod. Ovšem uzeniny zde jsou otřesné.
září 07, 2011 13:35
Jo a co se týká ovoce zeleniny : Míša šíša
nenavštívil jsi ještě nějaký farmářský trh? Dnes se s nimi roztrhnul pytel a míváme ho dokonce i u nás v naší skorodíře. V Praze jich probíhá několik na různých místech a v různé dny týdne a určitě se tam nechají koupit od drobných pěstitelů kvalitní produkty. Anebo zkus využít systém bedýnek (kdy drobní zemědělci doručí zákazníkovi ovoce a zeleninu až do domu)- informací o poskytovatelích této služby je na netu přehršel.
září 07, 2011 14:05
Nejbližší farmářská prodejna : Krakonoš
je v Plzni a ještě jsem tam nebyl. Plánuju to. Spíš se snažim (a budu svou snahu rozšiřovat) si vypěstovat sám. Bedýnky jsou hezká věc, ale nemám sklep ani jiný vhodný prostory na uskladnění, což mě limituje bohužel i v tom samozásobení - dovedl bych si klidně vypěstovat několik metráků luxusních brambor, ale nemám je kam dát. Na vybudování sklepa zatím nejsou prachy, hoří krov a střecha, takže vše vodloženo do budoucna. V současný době potřebuju nakoupit slušný potraviny na tejden. A to je, pokud bych chtěl bejt v kvalitě podobně nekompromisní, jako vy u toho masa, dost problém. Hele a co takovej Křemešník? To mě připadá jako dost kvalitní salám, pokud to může vegoš posuzovat. Šunka se dá slušná s 80-90% masa koupit taky v každym marketu.
září 07, 2011 15:24
křemešník : mura1
miluju smilies/smiley.gif
září 07, 2011 15:33
. : Míša šíša
Tak o suché salámy jsem nikdy moc nestála. Když už, tak si dám nějaký ten fuet nebo francouzský salám - kupuju si je u nás normálně v Bille, anebo i v Lidlu, když mají francouzské dny. Jsou poněkud dražší než naše salámy, ale chutné. Doplněný sýrem, olivou a nějakým dobrým bílým pečivem, určitě mé chuťové pohárky neurazí. Co se týká šunky, prý se začíná uvažovat o výrobě pravé pražské šunky podle recetury z 1.republiky. Tak jsem na to zvědavá.
září 07, 2011 16:32
... : bb2
Míšo šíšo, kdyby zelenější, ale i šťavnatější!smilies/smiley.gif
A to je fakt, na hebký hustý pažit jen tak nenarazíš, všude zsatřihnutej ježek, česká parodie na anglickej.

Gothaj jsem nikdy neměla ráda, naši naopak, přidávali ho i do bramborového salátu, a tak mi nechutnal ani ten, dokud jsem si nezačala vařit sama (ano, Myško, už zase začínám s těmi vánočními dobrotami, co mi v dětství nechutnaly:-)
Zato dietní salám jsem milovala, kupovala mi ho babička, když jsem s ní šla k doktorovi na měření tlaku a při té příležitosti na "velký" nákup. Zato, že jsem byla hodná, došlo pak na prohlídku hračkářství, nákup Čtyřlístku a mlsku, a hlavně, na to jsem se třepala, na svačinu rohlíky a deset deka dietního. Mohla jsem se utlouct, neb rohlíky byly výjimečně, kupoval se chleba a jedl dokud byl, a salám babina nekupovala vůbec, až na tyhle výjimky.
Jo, ale to byl dietní salám jak má být, tj. zcela nedietní, mastný, ne mokrý, jemný, mňamózní. Jedly jsme v lese, při pauze na půl cesty k domovu. Byl tam pařez, ten nám roky sloužil jako stolek. Mám ty křupavoučké rohlíky a mastný papír se salámem před očima.

No a takového dietního salámu jsem se zatím u nás nedopídila, ani u našeho řezníka ne, ten jeho má jinou chuť. Podobá se tomu jeden bio salám v Německu, prodává se balený, krájený na plátky. No tak ten si občas z nostalgie dám.
září 07, 2011 17:26
... : Bara
Hlavne aby to Brusel nezakazal......
září 07, 2011 17:28
... : bb2
na pražskou šunku jsem taky zvědavá, to je pro mne novinka. Pamatuju za socíku konzervy Pražské šunky, co chutnala jako lančmít.
září 07, 2011 17:29
s vůní masa jsem úplně zapomněla na soju :) : bb2
Tak tedy soju moc nejím, i když proti ani nic nemám. Jen mám radši pravé maso, zeleninové výhonky jiného druhu a mléčné výrobky z živočišného mléka, Protože vařím a nakupuju i vegetariánovi, tak se s ní potkávám, občas něco sním.
Mám ráda cizrnu.
září 07, 2011 17:32
... : Michel
Když je řeč o vánočním cukroví, tak mi vytanula vzpomínka na jedno co dělávala mamka. Jmenovalo se obláčky. Z těla je udělala kulička a ta se rozmáčkla vidličkou a upeklo se to. Velmi rychlé, proto se toho vždycky peklo hodně. Přešly Vánoce a v skoro nezměním množství se to vyhazovalo slepicím. Ač se mamka snažila o různá vylepšení jako slenování a polevání čokoládou, stejně slepice dostali svou povánoční nadílku smilies/cheesy.gif. Bratr si dodnes z mamky dělá srandu, že už ani ty slepice to nežraly smilies/grin.gif.
září 07, 2011 19:25
... : Michel
omluva za překlep místo z těla je mělo být z těsta se
září 07, 2011 19:26
... : Bara
Z cizrny mi chutna humus.
září 07, 2011 19:27
Soja není špatná, stejně jako fazole, čočka, hrách a cizrna. Luštěniny mám ráda. : Myška
Ale opravdu jako luštěniny, ne jako plnidlo uzenin.
září 08, 2011 10:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]