O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
JAK MOJI MILÁČCI PEKLI BUCHTU |
Pondělí, 06 prosinec 2010 | |||||||
Nedávno dostala dcera chuť na švestkovou buchtu z kynutého těsta. Slíbila jsem, že jí ji upeču, proto si s manželem (jejím) pořídili všechny potřebné suroviny - hlavně kvasnice a mražené švestky. Po návratu z práce jsem byla unavená a ještě jsem musela udělat přiznání k DPH. Proto jsem jim sdělila, že buchta se odkládá na další den.
Dcera se však s manželem rozhodla, že si tu buchtu upečou sami a nebudou čekat do druhého dne, až ji upeču já. Pustili se do toho s nadšením. Našli si můj lístek s receptem, který - samozřejmě - neobsahoval technologický postup, ale jen potřebné suroviny. Po chvíli mě volali, ať jim poradím. Přijdu do kuchyně, v mouce měli rozdrobené kvasnice a nevěděli, co dál. Tak jsem jim řekla, že kvasnice nepatří do mouky nadrobit, ale že si musejí vyrobit kvásek, tzn. rozpustit kvasnice ve vlažném mléce a chvíli je nechat kynout.
I vysbírala dcera kvasnice z mouky, aby je dala do mléka. Dále jsem jim řekla, že rostlinný tuk musejí rozpustit na mírném ohni. Po těchto radách mě propustili z kuchyně, aby mě za chvíli znovu zavolali. Při mé druhé "konzultaci" jsem viděla, že kvasnice v mléce vůbec nekynou, protože asi měli moc horké mléko a kvasnice tím zabili. V míse s moukou a cukrem měli hromadu hrudek, neboť nalili rozpuštěný rostlinný tuk do mouky s cukrem a nepočkali, až tam přidají mléko s kváskem a vejce, ale začali zpracovávat těsto jen z mouky a tuku. Když jsem to viděla, řekla jsem jim, že je to na vyhození, že ta buchta nevykyne.
Vyhodit to nechtěli, nalili mléko s nekynoucíma kvasnicema do těsta a zamíchali to. Vzniklo těsto plné hrudek. Doporučila jsem jim, ať si na to vezmou elektrický hnětač, třeba ty hrudky rozbije. Nerozbil. Proto na to vzali šlehací metly a dost dlouho to šlehali. Mírně to pomohlo, ale hrudky tam byly stále. To už to chtěli dát péct. Říkala jsem si, že to nemůže vykynout, proto jsem jim do toho nasypala prášek do pečiva a nechala je ještě chvíli šlehat.
Nalili hrudkovaté těsto na plech a pokladli švestkama. Nakonec vyrobili posýpku, na kterou jsem jim nachystala suroviny. Při výrobě posýpky se mě zeptali, kdy mají na buchtu nasypat posýpku. Jestli, až to bude hotové. Já na to, že ano, až to bude hotové a myslela jsem, až bude buchta pokladená švestkama.
Za chvíli přijdu do kuchyně a vidím, že posýpka je nachystaná, ale buchta se peče bez ní... Tak jsem jim řekla, že jsou vadní, když pečou buchtu bez posýpky. Dozvěděla jsem se, že jsem řekla, že se tím sype buchta až je hotová. Tak nevím, kde vzali pocit, že jim posypávám buchtu syrovou moukou s tukem a cukrem. Vždyť tu buchtu peču často a musejí vidět, že i ta posýpka je upečená. No - tak vyndali buchtu z trouby a dodatečně posypali a dopekli.
Celou dobu jsem si říkala, že to bude strašná buchta. A - hádejte, jak ta buchta dopadla!
Buchta se podařila, byla výborná a ty hrudky v buchtě se úplně ztratily. Nechápu, jak je to možné, ale ta buchta byla fakt skvělá...
ROZMARÝNA
|
< Předch. | Další > |
---|