O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HOUSKOVÝ KNEDLÍK A JÁ... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 18 listopad 2010

Přiznám se vám: neumím vařit houskový knedlík. Do nedávna jsem se o to ani nepokoušela, celý život totiž vařím knedlík s burizony v prášku od Vitany. Ale nedávno jsem narazila na internetu na článek, že proběhla soutěž o nejlepší český houskový knedlík. Vyhrál kuchařský učeň Jakub Chýna a porazil skutečné profesionály. V článku byl i recept na jeho vítězný knedlík. 

 

 

 

 

      Nakoupila jsem tedy potřebné suroviny a začala plácat knedlík, který měl být pro pět osob. Bylo to docela složité - muselo se všechno přesně navážit  - i mléko a žloutek. Navážila jsem tedy

 

310 gr. mléka, 10 gr. droždí, 425 gr. mouky,

10 gr. žloutku, 10 gr. soli a 90 gr. žemle.

 

 

 

     Z vlažného mléka, droždí a mouky jsem začala připravovat kvásek. Ačkoliv jsem měla zcela čerstvé droždí, tak jak na sviňu (omlouvám se za ten výraz) kvásek ne a ne vzejít. To je poprvé, co mi nevzešel ani po 20 minutách.  Co teď? Přidala jsem další kvasnice, ale už jsem je nevážila. Bylo mi jasné, že vítězný knedlík to už v žádném případě nebude.  Ten hnusný kvásek opět nevzešel!!!

 

     To už mě docela dožralo, tak jsem do mouky vrazila jeden celý prdopeč, smíchala jsem to i s mým zmetkovitým kváskem a začala míchat těsto. No nevím, asi se redaktor spletl s množstvím soli, protože knedlík byl děsně slaný. Rozhodla jsem se tedy, že tu sůl naředím přidáním mléka a mouky...

 

 

 

     Musela jsem přidávat mléko a mouku tak dlouho, až zařvalo skoro celé kilo mouky. Do toho jsem ještě přikrájela další hromadu žemle. Jak jsem to těsto hnětla rukama, tak jsem si je před každým "ředěním slanosti" neumývala a měla jsem je celé zapatlané od těsta.  A těma zapatlanýma prackama jsem opět nabírala mouku a nalívala mléko, od rukou mi to těsto odpadávalo, takže za chvíli byl kolem mně  tak šílený čurbes, že když jsem viděla svou krásnou novou kuchyň, jak je zamatlaná, tak mě bral málem amok...

 

     Výsledkem byly čtyři šišky knedlíků k obědu pro tři osoby a musela jsem je vařit na dvakrát, protože do největšího hrnce se mi vejdou jen 2 knedlíky. Jak byste řekli, že ty knedlíky dopadly? Já byla v šoku. Byly dobré - i když ne vítězné. Dva jsem zmrazila a jedli jsme je za týden. I po rozmražení byly dobré. Manžel si z nich dělal i knedlíky s vejcem, a byly prý výborné, zvenku křupavé a zevnitř šťavnaté - nevěřila bych, že knedlík může být šťavnatý.

 

     Ten šílený čurbes na pracovní desce jsem si dokonce i vyfotila, jenže jsem tu fotku uložila do PC tak skvěle, že ji nemohu najít. Fakt se mi ještě nikdy v životě nepodařilo udělat na pracovní desce tak šílený nepořádek, jako při vaření "vítězného" knedlíku. A - zbytek života budu opět vařit knedlík s burisony od Vitany. Máte-li ovšem zájem uvařit si vítězný knedlík (viz recept výše), tak pak dejte vědět, jak se podařil...

 

EVA - ROZMARÝNA

 

 

Komentáře (25)add feed
hezky : Puella
Tak jsem se skoro pocurala smichy, dekuju! Jaka mouka, ja mam jenom hladkou slo by to?
listopad 18, 2010 23:01
Puella : Ceskymo1
jestli zijes ve Statech, tak si kup "Cream of wheat", to je krupicka a tou se to da s normalni moukou namichat na polo- nebo hrubou.

listopad 19, 2010 03:30
Jsi česká hrdinka ! : wendy
Když u známých byli na návštěvě Japonci, cpali se knedlíkama jen tak, bez ničeho, a hrozně jim chutnalo !
Jinak s houskáčem může být problém, to není žádná výjimka. Mně jednou taky nekynul a nekynul, schovala jsem ho pod utěrku a vynesla na sluníčko, a nic moc - může to být starýma kvasnicema, špatnou moukou, co já vím, slýchávám to často. Zlatý špekováče !
Kdy spěchám, dělám pytlíkové, ale přidávám vejce (není-li dostatečně žluté, tak kurkumu), housku a špetku kvasnic. Každý oře jak može...
smilies/wink.gif
listopad 19, 2010 09:14
knedlíky nekupuji, vařím... : katka *
mám dva druhy - něco jako karlovarský - nedá se to pokazit: hrnek mlíka, vejce, sůl, hrnek hrubé (příp. polohrubé) mouky, prdopeč a tak 4-5housek. všechno umatlat dohromady a vařit v utěrce 45 min...
nebo klasický: 60dkg mouky (polohr), 1 prdopeč, sůl, 1 vejce,1žloutek, necelý 1/2l mlíka, 3 housky - jsou to 3 šišky, vařit cca 20min

kupované z obchodu jsou HNUS!!!
listopad 19, 2010 09:33
No já zírám, že vlastně nikdo neděláte kynuté :-) : Myška
Já je sice dělám sporadicky, protože moc "neknedlujeme", a třeba ke kačeně se ty kupované nehodí. Z pytlíku bych nedělala, to byla záležitost mládí a vaření na chatě, a s prdopečem jsem též nezkoušela. Takže kynuté s rohlíkem nebo bez, ale hlavně vařené v páře, jen tak jsou správně nadýchané. V páře též vařím kynuté ovocné knedlíky, taky sporadicky, protože máme radši hlavní jídlo slané, - jahodové, meruňkové, nebo s povidlovou náplní. A švestky balím vždy do těsta bramborového, zde se jim říká koláčky a sypou se mákem s cukrem a polévají rozpuštěným domácím sádlem.
Zatím jsem ještě nedělala ty špekové, i když o nich už delší dobu uvažuji smilies/wink.gif.
listopad 19, 2010 09:46
Tak já jsem si oblíbil : strejda
hrnkové knedlíky. A ty umím i sám. Nic se neváží, jen měří. Žádný bordel na stole. Někde se jim říká i moravské knedlíky. A nevysají tak omáčku jako ty kupované.
A ještě jsem dostal radu od profi kuchaře ze zdejší restaurace. I do bramborového knedlíku nakrájí na kostičky starý rohlík. Výsledný efekt je sice stejný, br knedlík zůstane br knedlíkem, jen při nakrájení na plátky tam vznikne hezká mozaika. Jedenou jsem to udělal i se zbytkem uzeného masa, které jsem chtěl zpracovat a výsledek byl také výborný a zajímavý pro oči. Ke kotletce na houbách - vynikající. Nebojím se experimentovat. :-)

Když byli u nás ve fabrice Japonci, tehdy se tam stavěla smradlavá oxosyntésa, chodili také do závodky. Bylo knedlo vepřo zelo, oni snědli maso se zelím, pak požádali o marmeládu a knedlíky si namazali marmeládou jako zákusek. smilies/grin.gif


listopad 19, 2010 09:55
Do kynutého knedlíku ... : micka
...jsem nikdy housku nedávala. Jen kupičku hrubé nebo polohrubé mouky (hladkou nikdy), droždí, vajíčko, teplé mléko a osolit a míchat a míchat, dokud se přestane lepit na vařečku. A hustota ... aby šiška držela na vále tvar. Knedlík je pak hooodně pórovatý a nacucne omáčku. A u nás se vyznává teorie, že knedlík je způsob, jak dostat vidličkou omáčku do pusy. Pak do vařící vody na 10 - 15 minut, vyndat a hned nití překrojit.

Je pravda, že než jsem se naučila, trvalo to pár zdrcnutých a rozvařených knedlíků, ale to se dá koncekonců říci i o ostatních jídlech. smilies/cheesy.gif
listopad 19, 2010 10:07
Myško, neuvažuj už dlouho a jdi do nich ! : wendy
Neznám lepší knedlík. Jo a kupovaný - v Trutnově dělali docela dobré, jinak mi taky nechutnají. Ještě tak opéct a pak zalít vajíčkem.

strejdo, teda ti Japonci, to jsou kousci, co ? ovšem naše české knedlíky, to přece jinde nedělají. Nebo jo ? kdo je tady mezinárosní Rettigová ?
smilies/wink.gif
listopad 19, 2010 10:09
Puello, : Rozmarýna
mouka měla být hrubá a měla se prosít. Originál recept:

Vítězný recept na český houskový knedlík Jakuba Chýny z hotelu
InterContinental, 4-5 porcí: mléko 310 gr., droždí 10 gr., mouka hr. 425 gr., žloutek 10 gr., sůl 10 gr., žemle 90 gr.
Postup: Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky připravíme řidší kvásek a necháme vykynout. Mouku prosijeme (trochu si odebereme na vyválení knedlíků). Přidáme sůl, žloutek rozmíchaný s trochou mléka, zbytek vlažného mléka a kvásek a zpracujeme v těsto, do kterého zamícháme na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto necháme vykynout, rozkrájíme na díly, rozválíme na podlouhlé šišky o délce asi 20 cm a vložíme do mírně osolené vařící vody na 20 - 25 minut. Během varu knedlíky asi pětkrát obrátíme.
listopad 19, 2010 10:11
Nevím, proč kvásek nekynul, : Rozmarýna
ale myslím, že tam měla přijít trocha cukru, aby se kvasnice měly čeho nažrat. Zatím jsem výrobu kvásku bez cukru nikde neviděla. Byl to prostě náročný knedlík i úklid po vaření.
listopad 19, 2010 10:13
... : mia I
na kilogram hrubé mouky dávám kostičku droždí 2 vejce mléko dle potřeby housku. Zadělám kvásek , droždí musí mít pokojovou teplotu, během kynutí kvásku ho nechám jednou vidličkou srazit ke dnu a znova vykynout. Do mísy mouku, osolím, promíchám, /kvásek nikdy nesmí přijít na sůl/, přidám ostatní. Z mouky dám trochu stranou a vždy řidší těsto dosypávám moukou ne naopak. Kostičky housky se vpravují jako poslední. Kynout nechám podle potřeby, zas během kynutí ještě prohnětu. Pokud nemám čas a náladu a to už za ta léta vaření pro velkou rodinu, řemeslníky občas nemám , se přiznám, koupím ze soukromé výrobny perfektní velký knedlík či dva. S tou houskou do bramborových Strejdo jsem to též jedla u příbuzných a fakt chutné.
listopad 19, 2010 10:24
rozmarýno : mia I
jo do kvásku trošičku cukru dávám, v tom množství surovin sladkost znát není a lépe kvásek vzejde. Jinak u koláčů dávám do kvásku i trochu mouky. Taky někdo zadělává knedlíky vodou prý jsou lepší.
listopad 19, 2010 10:29
Mio, kvásek to je mrcha. : Rozmarýna
Taky do něho dávám trochu mouky. Nedávno jsme to měli doma jak v pohádce Sůl nad zlato. Zadělala jsem kvásek přímo v litrové odměrce, v které jsem odměřila mlíko a do něho jsem pak hodila mouku a cukr s kvasnicema, rozmíchala jsem to a přikryla utěrkou a dala jsem to na ústřední topení. Mezitím jsem šla věšet prádlo a když jsem se vrátila, tak kvásek už přetékal z odměrky a stékal z ústředního topení.
listopad 19, 2010 10:41
já to dělám odměřeně...:) : dalenka
Do domácí pekárny nasypu suroviny od oka a výsledek je perfektní těsto. Jak by také ne, když se mu dostává nejlepší péče, přiměřené teploty a pořádného propracování.
Jinak ale mám soucit s autorkou článku, páč několikrát jsem byla v podobné situaci, a jizvy ještě nejsou zcela zacelené smilies/grin.gif
listopad 19, 2010 11:13
Moje knedliky se hodnoti, zda se to da krajet. : Aloda
Dlouhodobymm vycvikem rodina sni vsechno, moje prvni merunkove knedle se musely scedit - merunky byly z testa venku. Jsem tak vynikajici kucharka, ze kdyz jsem se omlouvala tete, ze knedle nejsou moji silnou strankou(coz teda rozhodne ne), tak teta ve snaze mne podporit pravila, z toho si nic nedelej, ja taky poradne praskovy knedliky neumim - jenze ty moje mely byt kynute!!! A pokud vyjdou absolutne nestravitelne, tak se s nimi topi v kotli :-)Nevim, co na to zeleni:_)
listopad 19, 2010 11:16
rozmarýno : mia I
smilies/cheesy.gif taky bych našla ve svým kuchařským životopise perly - třeba slaměnkové ptáčky. To jsem si tak jeden rok udělala na zdi nad sporákem dekoraci, ošatka se slaměnkami. Vařím oběd, občas odběhnu, pak zas ke sporáku zamíchat a najednou vidím divný kusy v tý omáčce neurčitého vzhledu, jeden, druhý, třetí. Vůbec mi nedošlo, kde se tam vzaly. Až kouknu na ošatku a tam trčí drátky z kterých se asi díky páře uvolnila kvítka. V hrnci ovšem varem zcvrkly. Honem jsem sháněla u souseda agronoma obrovský atlas rostlin jestli není slaměnka ani trochu jedovatá. "To přežijete, klidně se do ptáčků pusťte", řekl. Přežili jsme. smilies/wink.gif
listopad 19, 2010 11:41
Mio, : Rozmarýna
kdysi jsem vařila koprovku. Ocet jsem měla vždy ve špajzu úplně nahoře, musela jsem si vždy stoupnout na špičky. A vždy tam stál, už jsem ho brala popaměti. Potřebovala jsem tu koprovku okyselit, sáhnu do špajzu pro ocet a kyselím. Najednou se začal šířit zápach slivovice. Podívám se co držím v ruce a on to nebyl ocet. Prostě jsem přidala slivovici do omáčky. A kdo za to může? Já tedy ne! Ocet má stát na svém místě a slivovice tam nemá co dělat. Mohl za to manžel!! Však tu hnusnou koprovku taky snědl a nedovolil si remcat. smilies/cheesy.gif
listopad 19, 2010 12:02
taky houskujeme, : bb2
i když na střídačku, protože kynuté tzv. houskové knedle k omáčkám máme nejradši bez housky. Ale říkáme jim pořád houskové:-) a kyneme, a vaříme radši v páře než ve vodě.
U bramborových knedlů napůl - dcera a já preferujeme s houskou, zbylá část smečky bez. Takže dělám buď klasické šišky bez housky, nebo kulaté s houskou opečenou na másle. A ty jsou teda tak mňamózní, že se dají jíst jen tak, polité výpekem z kuřete například. Občas přidám petrželku nebo zbylý kousek uzeného, ale to už je šmajchlování navíc.
listopad 19, 2010 14:33
... : bb2
hm, a teď jsem si vybavila své první vdané pokusy o bramborový knedlík. Když se mi konečně podařilo utvořit šišku, která se po vložení do vody ihned nerozpadla, čehož jsem dosáhla zmenšením velikosti šišek, přišel novomanžel, nahlédl do hrnce a pravil "Dneska vaříme čevabčiči?" :-)
listopad 19, 2010 14:40
Copak knedliky, : Aloda
ale mrtva smichyy jsem byla, kdyz moje akuratni sestrenka vykladala , jak slehala piskot na dort. Navazila, nandala 10000 x zabehly zpusob a sleha a sleha a marne. Vyndala smes z misy, usoudivsi, ze je to zpusobene vejci. Zopakovala postup, omyla metly a sleha, sleha, opet bezvysledne. Pak uz ji nestacila vajicka, tak si sla k sousedce a cely postup zopakovala, a opet slehala marne. V hlave uz doslova vichrici, pokusila se jeste o jeden marny pokus, nez se nastvala a vzdala to. Teprve kdyz to trosicku vydychala a sklizela kuchyni, uvedomila si, ze ty nekolikrat omyvane metly byly HNETACI!!!! Malem me zabila, kdyz jsem ji utesovala slovy, ze lepsi to s nami uz nebude :-)
listopad 19, 2010 15:05
Alodo, : dalenka
že zdravím sestřenku. Směju se tady jako blázen a dojatě si říkám, tak nejsem sama....je nás víc. smilies/grin.gif
listopad 19, 2010 15:28
Když : Michal
dávám knedlík do hrnce, vždy mu dám poslední sbohem protože jsem si jist, že už se nikdy neuvidíme, rozplyne se v podivnou polévku bez barvy a zápachu. A taky chuti. Pokaždé jsem překvapen, že se to nestalo. Mluvím o knedlících veškěrého druhu. smilies/cheesy.gif
Děkuju komentátorkám a komentátorům za přidané jejich recepty, vše shromáždím a vyzkouším. Když jsem dělal houskové knedle naposledy, strašně mi na tom záleželo, nesl jsem je do hospody k houbové omáčce. Dvě várky mi nevykynuly, pak zadělala Anička, tím samým droždím, a přímo na ni vybafly z mísy. No je na světě spravedlnost? smilies/sad.gif
listopad 19, 2010 15:32
ja osobne : Polarka
varim knedliky z hladke mouky v pare. Povedou se vzdycky.
listopad 19, 2010 18:09
Jako novomanželka : Ivča
jsem vařila vždycky docela s děsem, poněvadž choť byl vyučený kuchař. Nutno uznat,že drobné karamboly přehlédl s grácií..jen jednu věc skoro nevydýchal...V nějakém časopise jsem tenkrát objevila něco jako rizoto s ovocem,měl tam tenkrát přijít ananas a já nevím co..ananas jsem neměla...ale spoustu nevyužitých borůvek..tak jsem je použila...Pokrm byl chuťově dobrý,ale tu barvu byste museli vidět....fialová šlichta naprosto nevzbuzující důvěru...chvíli mu trvalo,než našel odvahu to dát do úst...kroutil hlavou,ale snědl všechno....experimentuju pořád...ale barvy už si hlídám... smilies/wink.gif
listopad 19, 2010 21:41
... : Mikin
Ja varim houskove knedliky stejne jako Strejda v hrnku. Uz se o tom tady na Kudlance psalo. Vynikajici vysledek je temer zarucen.
listopad 19, 2010 22:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]