O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ULOVILI MĚ DVA PSI... - I. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 08 listopad 2010

Zdravím Danielo, právě jsem byla „unesena" do bytu k synovi - skrzevá ošetřování ran na stehnech a partiích výše. Jak jsem k nim přišla? Šla jsem (před měsícem) sama na procházku - záměr byl jít lesní oborou - jenže, než jsem vůbec dorazila do obory, tak jsem se potkala se dvěma zběhlými kavkazskými pasteveckými psy. Zcela nekompromisně si mě podali...

 

 

 

 

 

     Měsíc jsem se intenzívně léčila na naší chirurgii a teď se mám doléčovat doma - jelikož si ale člověk dozadu nevidí (na to ošetřování ran) , tak mě syn „unesl" k sobě. Jsem jako ty, bez počítače ani ránu a tak mě unesl i s počítačem; ale zas mu tu nejde bedna, neb on je nad televizi povznesen. Tak už jsem mluvila se všemi svými známými, kteří se na skypu objevili, a už mi nezbývá nic jiného, než pro zábavu svou a vaši tu mou story sepsat.  

 

 

     Ti psíčci byli docela pěkní, dokud se teda nazahryzli a nezačali mrskat svými hlavami zakouslými v mých zadních partiích. Řvala jsem o pomoc seč to šlo, ale pak mi došlo, že majitel psů nikde a v lese se v brzkém popoledni na žádnou lidskou pomoc spolehnout nemůžu... Tak jsem změnila taktiku a milým, leč chvějícím se hlasem jsem psům začala domlouvat, ať si najdou mladší a křehčí sousto.

 

      Ale pak jsem najednou slyšela, že kus od té cesty, po silnici, jede auto, takže jsem opatrně zvedla ruku a začala mávat - bez naděje, že to bude co platné, a představte si - bylo. Slyším, že auto zastavilo, a ženský hlas se volá, zda něco nepotřebuju, To už teda hlasem rozklepaným šokem, jsem řekla, že mě napadli tihle drobečkové. Ona se s houkáním (přes zákaz vjezdu) rozjela k nám. Psi naštěstí vzali roha, a já si začala sundávat bundu, abych jí nezašpinila auto od krve, a ona říká, na to kašlete, a rychle dovnitř, letí zas k nám! - to vám byl skok, navzdory mé artróze...

 

Je to ženská naprosto senzační, odvezla mě k doktorovi, ten mě hned odeslal na chíru, kde pravili, že psí kousání se nešije, tak to jen ošetřili. A pak zase si nás obě vyžádali policajti, kterým paní ohlásila událost a místo.

 

 

 

 

kavkazský pastevecký pes 

 

 

     No, stalo se to asi kolem půl druhé. Po páté měl policejní mládenec sepsaný protokol s tou nesmírně hodnou a obětavou paní. Pak se cajt věnoval protokolu se mnou a až za šera jsme se TEPRVE vypravili zpátky k lesu hledat ty psy...

 

    Je to měsíc, zatím se nic neděje, jak říkám, teď se budu doléčovat doma a uvidím, co bude (jestli vůbec) něco dál...

 

Anna

 

Máte někdo podobné zkušenosti?

Stalo se vám něco podobného?

 

Komentáře (80)add feed
No jo, no.... : opas
Já jsem zase do jiné diskuse napsal, že jsem v lese zastřelil agresivního toulavého čokla, co napadal moje psy.
Byla to diskuse o zbraních, stěžoval jsem si na stav, kdy je pes tak nadopovaný adrenalinem, že zásahy necítí a v té rychlosti jak se hýbe na něm taky vidět nejsou. Vysypal jsem do toho zmetka celý zásobník 6.35mm, než to vzdal a dal se na ústup. Pak ještě běžel(!) cca 50m než lehnul a chcípnul na vykrvácení.
Pak jsem ho odtáhl do roští, zasypal prachem louže krve na cestě, vyměnil zásobník a pokračoval v procházce. Naštěstí se to obešlo bez zranění.
Od tý doby ale do lesa nosím .45ACP
Ale měli byste vidět ten řev "milovníků psů"... Na místě nebyli, ale přesně věděli, že já jsem ten špatný smilies/cool.gif
listopad 09, 2010 08:06
Škoda, : Treperenda
že jsi Anno nenapsala, kde k napadení psy došlo. Na kynologické diskusi se občas takovýto příběh vyskytne a pejskaři se snaží pomoct a najít majitele hafanů. Za pokus by to stálo.
listopad 09, 2010 08:20
... : Sandra.
Tchán takhle zapíchl německou dogu, co mu skočila po krku...byl to tedy pes jeho známých, tak jsem často přemýšlela, jaké to asi musí být, když k vám jde takhle někdo na návštěvu a u branky vám zapíchne vašeho miláčka...ale na druhou stranu byl napaden a nebejt toho, že byl ozbrojen, tak s ním ten drobeček asi udělal krátký proces...
Láska ke pejskům je krásná věc, ale vocať pocaď. Když se mi na procházce nějaký pejsek zakousne do dítka, tak taky nebudu dlouho zvažovat jestli chudák neměl traumatické štěněcí dětství. Jasně, že na většině těch agresivních psů se podepsali jejich dementní páníčkové, ale tak to přeci ještě není důvod se nechat sežrat.
listopad 09, 2010 08:28
Anno : mia I
brzy se uzdrav. Musel to být kromě bolesti i psychický otřes.
listopad 09, 2010 08:32
Proč jste ještě z auta cestou do nemocnice nevolaly policii 158? : Myška
Dva psi jsou smečka, a pokud by se jim do cesty nachomýtlo dítě, mohlo by být mrtvé. Kavkazani nepatří mezi běžná plemena, vzbuzují pozornost, a tak v okolí jistě lidé vědí, komu patří.
Já mám s tímto plemenem velice dobré zkušenosti, máme v rodině už druhého. Hlídá rozsáhlou zahradu spolehlivě, ale venku je ovladatelný a lidí si nevšímá. K rodině je milý, k dětem opatrný, nechá si od "svých" dětí hodně líbit. Svoji rodinu miluje, a bránil by ji za všech okolností a položil by za ni život.
Ale tak jako existují lidské bestie, lze vychovat zabijáky i z jakéhokoliv plemene psů, natož z kavkazana. Stačí, když majitel na výchovu nestačí, a když si ještě nerozumně pořídí dva, je na neštěstí zaděláno.
Anno, snad se podaří vypátrat majitele psů, kteří tě napadli, nejen kvůli tvému odškodnému, které si samozřejmě zasloužíš, ale hlavně proto, aby nenapadli další lidi.
listopad 09, 2010 08:41
V tomto případku opas : wendy
to bylo správné cos udělal. To se nedá svítit. Kdyby tě napadl touilavý pštros, taky bys ho musel zastřelit. A kdyby tě napadl toulavý ageresivní člověk - tak co ? Nechat se zabít nebo pokousat není povinnost.

Anno, to tedy musel být zážitek. Paní zachráunkyně byla super baba a zákaz vjezdu v takových chvílích neplatí. Psi se nenašli ?
smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 08:47
Aničko, : mamča
taky moc přeju brzké uzdravení ! Když do šesti týdnů nezačneš štěkat, tak je to dobrý, vzteklinu nemáš. smilies/wink.gif
Ale stejně by bylo dobře, kdyby ty psy někdo našel, a potvrdil, že jsou očkovaní. Průšvih je, že když se pes naučí lovit ve smečce, už není cesty zpátky, a většinou musí být utracen. Je to jednoznačně chyba majitele, ale odskáče to pes.
Hlavně aby se Ti brzy zahojilo bolavé pozadí i rány na duši, a bylo všechno jako dřív.
listopad 09, 2010 08:49
Anno, napiš, kde se ti to stalo, dalo by se zapátrat v klubech chovatelů kavkazanů (jsou dva), zda neprodávali štěňata do té lokality. : Myška
Slušným chovatelům totiž takoví nezodpovědní majitelé dělají nežádoucí reklamu.
listopad 09, 2010 08:53
to, že psi takhle reagují, : alena puntík
je jasně vina jejich pána. A kdyýž už takový pes jeví známky agresivity, které nejdou výchovou odstranit, pak je nemá nechat volně lítat po lese. Kavkazský ovčák byl geneticky vyšlechtěn k tomu, aby ubránil stádo před vlky, potažmo i medvědy a rysy.Ale jako každý ovčácký pes musí být vycvičen tak, aby poslechl na slovo. Naše Fifinka je těžkej vořech, jehož poslední otec v řadě byl stopro policejní německý ovčák, který si s její maminkou /kokršpaněl s něčím - resp. mnoha "něčimi"/ vyměnil genetickoz výbavu na Petřinách před sámoškou. Fífa by jakživo nikomu neublížila - stačí vidět, jak pečuje o koťátka. Ale hlídá!!!!okolo neproběhne myš, aby o ní nevěděla a neoznámila to. Řve jak tygr, pravda,ale na návštěvu se těší. Zvláště takovou, u které je naděje, že z ní "něco vypadne". Ale poslechne na slovo - co na slovo - stačí pohled. Alíka jsem pomalu denně zřezala novinama - na ni jsem dosud nemusela sáhnout. Zatímco Alík mi neustále zdrhal, Fífa nás hlídá, abychom nezdrhli my jí. Muž jede na kole nakoupit, Fífa běží vedle něj, pak on zaparkuje to kolo a řekne jí "Hezky hlídej - hodná holka". a ona sedí jak přibitá u toho kola a hlídá ho. Samosebou, že pak dostane nějakej mlsek.No a když někdy dělá něco nepatřičného - stačí se zmaračit a říct "No tak!! co to je!!!" a ona okamžitě přestane, udělá psí oči a přijde vám dát pac. A jsme zase kamarádi.Fakt je, že sama je jen na zahradě.....volně ještě nelítala nikdy v životě. Když jde miimo domov, tak vždycky v doprovodu. Ani nepotřebuje řemínek - drží se vás jak klíště.
listopad 09, 2010 08:53
Kavkazský pastevecký pes není ovčák, i když je tak někdy uváděn. : Myška
Rozdíl je v použití - pastevecký pes doprovází stádo ale nepase ho, neshání dobytek, neumí s ním pracovat. Po staletí byl využíván k ochraně stáda před šelmami a nenechavými lidmi. Ovčák stádo pase, shání, pracuje s ním, na pokyn člověka ho umí různě směrovat, ale nemá v popisu práce se utkat se šelmami, i když samozřejmě na nepřítele upozorní, a je připraven stádo bránit, ale oproti velkým šelmám by na rozdíl od pastevce neměl šance. Ovčák pracoval dle povelů člověka, a díky těmto vlastnostem se skvěle hodí jako služební pes, vyniká výbornou cvičitelností, ochotou se učit, ochotou plnit jakékoliv (naučené)povely. Kavkazan (pastevecký pes) se musel rozhodovat sám, na boj se šelmami byl nezřídka taky sám, a tak o povelech přemýšlí. Vyhodnotí-li je jako nepodstatné, poslechne jen velmi nerad.
listopad 09, 2010 09:04
To je poučné čtení : wendy
když tak čas od času slýchám nebo čtu o tom, jak v noci někomu vykradli byt - tak u nás by ta naše štěkna nedala nikomu šanci. Nám spát dál a zloději zlodějit.
smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 09:24
Proč vlastně mají někteří lidé psa? : Milan
Někteří ho mají proto, že jim chybí oči (http://www.youtube.com/watch?v=P_OpLnFTwWY), jiní ho mají proto, že jim chybí sebevědomí a další zase proto, že jim chybí schopnost vyjít s lidmi.
Naprostá většina majitelů psů jsou nějak poškození.

listopad 09, 2010 09:31
Milan : opas
Mám 4 psy, 4 ovce, jednu kozu, jednoho hňupa a tři koně. Jak jsem poškozený?
listopad 09, 2010 09:36
Další Milanoiva provokace : wendy
bavíš se dobře ?
smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 09:53
Milane, máš naprostou pravdu! : Myška
Já třeba bývám často poškozená, když na mě můj pes na vycházce radostí skočí, a nezajímá ho, že má špinavé tlapky. Nebo taky mě občas poškodí tím, že mne nevědomky škrábne drápem. smilies/cheesy.gif
listopad 09, 2010 09:57
Je to jasné : Bóda
Milanovi chybí pes.

Opasi, jak se chová hňup? Je to zvíře náročné na prostor a péči? Nebo nevyžaduje nic extra. Má hňup chovaný doma nějaké přednosti, než ti běžně kolem nás volně žijící?
listopad 09, 2010 10:00
no, já m ám psa proto, : alena puntík
teda fenku - protože jsem byla u toho, když se narodila. Štěňat bylo celkem deset a kamarádka chtěla nechat jen tři a zbytek odvézt na veterinu. Fifinka už se narodila jako čtvrtá.....no a měla bílé fusekličky a bílou špičku ocásku....a já jsem si ji prostě nemohla nevzít. NIKDY JSEM NECHTĚLA VLČÁKA!!!!! No - jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc, že jo. Dneska jsem ráda, že ji mám. C se týče zlodějů...není nad psa. Žádnej zloděj se nebude dobývat do bytu, kde řve za dveřmi pes. Dokonce jsem někde četla, že v Německu některé pojišťovny dávají pojištěncům levnější pojištění, mají-li doma psa. Jedno jak velkého. I pes velikosti vzrostlé myši dovede vzbouřit barák. Jo a lidi mají zvířata pro to, že bez jejich společnosti by byl život smutnej.
listopad 09, 2010 10:08
Bóda : opas
Zřejmě nevíš, že hňup je kastrovaný kozel.
listopad 09, 2010 10:18
jo, Opasi, : alena puntík
proč vlastně máš jen jednu kozu? Vím, že lidi mívají běžně dvě....
listopad 09, 2010 10:21
Alena : opas
protoze mi jedna koza staci :-)
listopad 09, 2010 10:26
To platí o ovcích : wendy
ty jsou stádní a musejí- tedy mají být - aspoň dvě...
smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 10:35
jsme poškozená celá rodina :-)))) : holubinka
a rozhodně to nebudeme měnit smilies/grin.gif
listopad 09, 2010 11:04
já jsem tak ráda : Eny
že jsem poškozená a dokonce dvakrát. A ještě mám hafo strašilek a lupenitek a morčátka a aaa, koukám po očku po papouškovi zas! Chybí mi doma to štěbetání. Já budu tak strašně ráda poškozená. A připojuji se k Annině příběhu, napadli mne a mou první fenečku yorka dvě feny vlčáka. Vyrvali mi ji z náruče, mne doškrábaly a Štefinku zabily. Policie skvělá, našli jsme společně majitele psa, ale jeho arogance a drzost byla nehorázná. Nechtěl ukázat ani očkováky. A na obci se ho starosta po mé osobní stížnosti ještě zastal, že s těmi psy přeci jezdí po výstavách a cvičí je. nestalo se mu nic. Ani výtka. Nic.
listopad 09, 2010 12:11
Teda Eny to snad není možný ?! : wendy
na co tam ti poliši šli, když z něj nedokázali ani papír vydolovat ? To je snad jeho povinnost ten očkovák ukázat, to si tady bude každý dělat co chce, stačí jen být drzý ? Já bych na něj poslalal opase...
listopad 09, 2010 12:20
Wendy, : Eny
chlapci od policie ho slušně požádali o OP, vysmál se jim, stála jsem za nimi. Požádali ho hodněkrát i o očkováky, jeho odpovědi byly, nemám, nedám, neukážu a vysmíval se. Já to nevydržela a ječela jsem na něj i přes policajty. Oni mne uklidili k nim do auta. Bylo to asi 4hod po napadení, mezitím jsem 120kou dojela na veterinu a už bylo stejně pozdě. Pak hned na policii, Ti to se mnou nafotili, prvně sepsali a pak jsme ho jeli hledat.
Po všem mne ještě odvezli na pohotovost, ochotně odvezli domů. Jo, chovali se skvěle a trpělivě a ochotně slušně toho člověka neustále žádali. Nemohla bych dělat u policie. Já bych si s takovým drzým grázlem dala rady. Ale asi bych tam dlouho nepracovala.
Nechala jsem Štefinku v Chrlicích u Brna spopelnit, starosta mi řekl že to je nadstandart.
Pak jsem vše vzdala.
listopad 09, 2010 12:37
proč taky někteří lidé : alena puntík
chovají psy:
http://email.seznam.cz/redir?hashId=1029400898&to=http://www.youtube.com/watch?v=P9Fyey4D5hg
listopad 09, 2010 12:53
To je smutný : wendy
měla jsem tu vloni jednu paní, přišla celá uplakaná, že jívolně ložený pitbul roztrhal bišonka. A páníček toho trhače ? Nic. V tomhle platí, že jaký pán takový krám.
U policie a podobných profesí, kde je potřeba zachovat klid i v takovýchto situacích, bych taky rozhodně dělat nemohla. Nesměla. Nebo by mě po první inzultaci nějakého grázla vyhodili...na hrubý pytel hrubá záplata.
smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 12:58
Milane:" Naprostá většina majitelů psů jsou nějak poškození, : Eva
je stejna nepravda, jako ze: naprosta vetsina nechovatelu psu jsou nejak poskozeni smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 13:15
wendy : opas
Za to si ale můžou lidi sami. Kdyby Eny vytáhla kvér a z vlčáků udělala kromadu krvavých chlupů, tak neměla problém.
Lidi se chovají jako ovce a předpokládají že je někdo bude chránit a hlídat a když se něco stane, tak jen zoufale bečí.
Přitom by se měli chovat jako vlci - držet s rodinou a nedat svou kůži lacino.
listopad 09, 2010 13:18
Opasi, ano, branit se mame a smime, : Eva
jen je otazka, z KOHO mas udelat tu "hromadu chlupu". Ja vidim jako vinika majitele smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 13:22
Eva : opas
Viník je jistě majitej, nicméně zabiješ jeho psy. Smůla. Pak je na něm, jestli si to s tebou bude chtít vyřídit a tobě zbyde nějaké střelivo :-)
listopad 09, 2010 13:36
Byla bych pro zavedení "řidičáku na psa" : Macesska
Každý pes by musel mít do nějakého věku složené přiměřené zkoušky ovladatelnosti (to by se samozřejmě lišilo podle plemene). A pes, který by je neměl, by byl majiteli zabaven a utracen na jeho náklady.
listopad 09, 2010 13:41
Eny, to je moc smutné. Měla jsi to dotáhnout do konce - občanskoprávní spor o náhradu škody, protože došlo k poškození "věci", : Myška
oznámení na ČMKU a na chovatelský klub (sice by s tím nic neudělali, ale pokud by to vešlo ve známost - nejen to, co udělali psi, ale hlavně to, jak se zachoval jejich majitel - zkazilo by mu to alespoň pověst. Taky není na škodu oznámit to na příslušném cvičáku, kde psy cvičí.

listopad 09, 2010 13:42
Macessko, a auto někoho, kdo přijde o řidičák třeba kvůli alkoholu, sešrotovat, ne? : Myška
Probuď se, ti psi za to nemohou, stejně tak jako auto nemůže za opilého řidiče.

Je jistě špatné, když velcí psi zabijí malého, vlastně jakéhokoliv psa, ale kolikrát si ten malý o napadení vyloženě koleduje. Jištěn majitelem na vodítku, či u něj v náručí, ňafe na všechno, co se hýbe. Při přímé konfrontaci před velkým s jekotem a staženým ocasem utíká, aby se po chvíli zastavil (v případě, že ho velký nehoní, nebo honičku vzdá), a z bezpečné vzdálenosti opět začal ňafat. Moje osobní zkušenost. Zatímco většina velkých psů je alespoň nějak vychovávána a nezřídka cvičena, i když třeba podomácku, tak velká většina malých psů módních plemen neví co je to výchova, natož výcvik. Jejich majitelé mají falešný pocit, že když je ten pejsek tak malinký a roztomiloučký, že výchovu nepotřebuje. A tak psa tahají na navíjecím vodítku, a nechají ho dělat v podstatě cokoliv. A pak se diví, když ten velký a klidný pes ze sousedství jednou vypění, a už si dál nenechá líbit ječení jejich miláčka.
Holt, každá mince má dvě strany.
listopad 09, 2010 13:55
Myško, : Macesska
V některých státech tuším auta při větších přestupcích zabavují.
Vím, že psi za to nemůžou. Ale vymysli přiměřené řešení. Když psa necháš u majitele, který ho neovládá, tak nebezpečí nesnížíš. Nevím, možná by stačila pokuta 10 tisíc za držení psa bez zkoušek. Opakovaně ukládaná při každé kontrole. Asi by to vyžadovalo povinné čipování, aby si pejskaři osvědčení nepůjčovali.

Nejsem si moc jistá, co se děje s autem, když nemá techničák - rozhodně nemůže pod celkem drsnými postihy do provozu, protože ohrožuje okolí. Tohle je podobné.

Mezi malými a velkými psy bych taky nedělala v požadavku ovladatelnosti velký rozdíl. Přivolatelný a neagresivní by měl být každý pes. S tím, že na rozdováděného krysaříka hodím kabát (případně ho zašlápnu), rozdováděný pitbul mi urafne ruku. Ony jsou halt taky jiné požadavky na řidičák na mopeda a na náklaďák, pokud mám vydržet u tohohle srovnání. Ale dopravní předpisy a STK musí zvládnout všichni.
listopad 09, 2010 14:34
... : Sandra.
Myško, sorry, ale pokud ten velký pes, co vypěnil nebyl držen na vodítku a ten malý drzý pes navolno se mu nemotal přímo pod nohama, tak je případné kousnutí chyba majitele toho velkého psa, protože on je za toho svého psa zodpovědný. Že ten malý provokoval nehraje v tomhle případě roli, stejně tak by se mohlo tvrdit, že veliké psy provokují i malé děti, které řvou a chovají se naprosto nepředvídatelně a že tedy ať se ti rodiče malých dětí pak jednou nediví, až si to ten veliký pes ze sousedství nenechá líbit a toho jejich uřvaného haranta jim zakousne.
Prostě každý majitel je za svého psa zodpovědný v každé situaci...a také si myslím, že by na některé psí rasy mělo být speciální povolení k chovu, jak říká Macesska "řidičák". Dobře vycičený pitbull může být stejně přítulný jako dobře vycvičený york, ale špatně vycvičený pitbull může nadělat mnohem mnohem větší škody, než špatně vycvičený york.
listopad 09, 2010 14:36
Myško, : alena puntík
ty se fakt domníváš, že Anna na ty psy ňafala a provokovala je????
listopad 09, 2010 14:38
Macessko, já si vůbec nemyslíám, že by yblo nšco takového, co navrhuješ potřeba. Legislativa má nástroje, jak potrestat majitele psa, který napadne člověka nebo jiného psa. : Myška
Jiná věc je, že se asi v plné šíři neuplatňuje. Nechala bych majitelům psů svobodu, stejně jako ji mají majitelé jiných zvířat. A postihovala bych až následný trestný čin. Pokud bude vše sešněrováno předpisy, zákony, vyhláškami, a jinými nástroji, nebude prostor pro úplně normální zodpovědnost, čili, moji zodpovědnost za mne nemůže řešit stát. Těch agresivních psů není zdaleka tolik, jak se z obrazu, vytvořeného účelově médii, zdá. A zodpovědně by se měli chovat všichni, ne jen majitelé psů.
listopad 09, 2010 14:43
opasi, já bych tak možná v první chvíli jednala : wendy
proto nechodím ozbrojena než plynovkou nebo boxerem.

Ono je to rychlé, ale to by to tu za chvíli bylo jak na Divokém západě. Psa, který útočí pro nic za nic zastřelit a majitele zmlátit. Bez ruky zákona, která se marně domáhá očkovacího průkazu...

Myško, čím menší pes, tím nervoznější a uštěkanější. Já psy miluju, ale ten mrňavý raťafák s beruškou na hlavě, který skáče po Lukyně a ňafá a ňafá, mi taky jde na nervy. Nebo krysařík, který si může hubu roztrhnout když jdu na balkon zalévat kytky, to je taky věc. Ovšem dost dobře si nedokážu představit že mrňouskové tak provokují velká plemena a a neprchnou při náznaku či zavrčení. Ty píšeš o vlastní zkušenosti, tak věřím, to je jasný, jen mi to hlava nebere.
smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 14:44
Píšu jak dement - první věta tedy zní - ... já si vůbec nemyslím, že by bylo něco takového,... : Myška
Tímto se omlouvám, dělám více věcí najednou.
listopad 09, 2010 14:44
Wendy, prchnou samozřejmě, ale z bezpečné vzdálenosti zase ňafají. : Myška
Aleno Puntíku, jsi jako obvykle mimo mísu, nereaguji už na Annin problém. Zkus si diskuzi přečíst ještě jednou.

Sandro, neříkám, že za každého psa není zodpovědný majitel. Napsala jsem jen, že toho velkého psa chápu. Ani mně nedělá dobře vysoký ňafací hlásek malých plemen.

Psy mám ráda, kynologií žiju třicet let, ale někdy je to fakt náročné.
listopad 09, 2010 14:51
Myško, : Macesska
legislativa má stejné nástroje, jako když člověk přijde k újmě skrze libovolnou věc druhého člověka (z pohledu zákona je zvíře věc).
Osobně bych tu dala přednost nějakému principu předběžné opatrnosti - pes, auto, zbraň (a řada dalších věcí) může ohrožovat okolí víc, než "normální" věc, takže by s nimi měli zacházet dostatečně kvalifikovaní lidi.
Předpokládám, že nehoruješ pro zrušení řidičáků a zbrojních pasů, i když legislativa má nástroje, jak potrestat člověka, co způsobil bouračku nebo někoho postřelil.
listopad 09, 2010 15:17
souhlas : erika
velký pes je potenciálně životu nebezpečný, a tak jak se stát snaží ohlídat majitele nebo uživatele bouchaček, aut, výbušnin a jiných potenciálně životu nebezpečných věcí, měl by nějak hlídat i tohle. Když občas vidím polodementního floutka, kterému bych nesvěřila ani elektrickou zubní kefku, jak se marně snaží přimět k poslušnosti pitbula nebo vlčáka, kterého si pořídil, aby budil aspoň nejakej respekt, je mi blbě.
listopad 09, 2010 15:35
Macesska : opas
Kontrolovat všechno je cesta do pekel. V anglii u sebe nemůžeš mít ani nůž, natož třeba pepřový sprej.

Naopak cesta je uvolnit držení zbraní. Když bude majitel psa vědět, že jak je nebude mít pod kontrolou, tak že mu je odstřelí první na koho štěknou, tak bude po pár excesech (kdy majitel psa vytáhne zbraň taky) rychle klid.
listopad 09, 2010 16:45
opasi, : Macesska
chápu, že miluješ zbraně, ale jak pak rozlišíš, jestli střelec použil zbraň k sebeobraně, nebo odstřelil neškodného (a vycvičeného) mazlíka, protože se mu nelíbilo, jak na něj majitel kouknul?

Upřímně pochybuju, že bych (coby necvičený střelec) stihla v případě psího útoku vytáhnout zbraň, odjistit, zamířit, střelit. Neříkals tu náhodou ty, že zbraň, kterou neovládáš, patří tvému nepříteli? A tipuju, že 90 % lidí, co by se na tvé doporučení ozbrojilo, by patřilo mezi velice, velice sváteční střelce.
listopad 09, 2010 17:02
Mám ráda psy, : mamča
ale mám takový dojem, že plemena typu pitbulteriér, stafordšírský teriér apod. si spousta lidí pořizuje jako módní doplněk a odznak moci, a nevěnují se jejich výcviku. Zřejmě si tím vylepšují sebevědomí, nebo si aspoň připadají "in". Bohužel, tihle lidé, kteří nejsou přirozenou autoritou pro lidi, nejsou jí pochopitelně ani pro psy. Pes je smečkový tvor, a nutně potřebuje mít vůdce. Je-li majitel bačkora, pak se tím vůdcem stává pes. A pak Pánbůh s jeho okolím. Takového svého pána pes nesežere, i když ho považuje za podřízeného, protože si uvědomuje, že ho tenhle trouba krmí. Ale co ostatní "nekrmiči" ?
Znám pitbula "Andulku", kterého si ráda podrbu za ušiskama. Ale v domě máme i nevychovaného a nezvladatelného staforda kterého se bojí obyvatelé celého domu, a tomu jdu obloukem z cesty. Přitom nemám možnost (a ano, mám i strach z jeho arogantního majitele) chtít, aby ten pes s námi v domě nebydlel. Všechno je to v lidech, ale odskáčou to psi.
listopad 09, 2010 17:02
Macesska : opas
Však nikde, kde je držení zbraní volnější než v ČR neplatí, že ji nosí každý. To že máš možnost neznamená, že ti ji někdo cpe.
Ale pro každého na ulici to znamená, že ji ten druhý MŮŽE mít a pokles agresivního jednání včetně kriminality je pak jen logický následek.

Naopak když jsou zbraně zakázané, tak VÍŠ že ten druhý je neozbrojen a každý namachrovaný blbeček si může vyskakovat bez rizika, že stráví noc na patologii.

To je celá logika volného držení zbraní.

listopad 09, 2010 17:14
no zjišťuji, že jsem také poškozená, : Inka kuk
mám dva velké novofundlanďáky a kočku. A mám psi proto, že bydlím na polosamotě u lesa, takže na hlídání domku a zharady a kočku mám obyčejnou, aby mi lovila myši, o což se zdatně snaží. Jsem s nimi všemi spokojená.
Zajímalo by mě Milane jak jsem poškozená.
listopad 09, 2010 18:23
myšlence testování psů rozumím, ale testovala bych pouze majitele : bb2
právě proto,že odpovědnost má majitel a jsou lidé, co skvěle zvládnou psa, kterého nezvládnu já - proč by kvůli mojí neschopnosti nebo proto, že jsem psychicky labilní nebo se právě léčím měl být utracen pes.
náš bulík ani pitbulostaford ani předchozí psi nikoho nenapadli a přitom by v případném testování poslušnosti většina z nich propadla. Přivolat rozmazleného bulteriéra, co se řítí za kočkou a přitom mu doma po hlavě skáče kocour s kotětem, by nezvládl asi nikdo:-) od toho má nás, abychom si ho ohlídali, zabezpečili.
listopad 09, 2010 18:41
Neumim si ale predstavit, : Eva
kudy by vedla ta hranice prijatelnosti pro testovani majitelu psu.
Takhle bychom mohli pokracovat i dale, napr. testovani lidi, zda si mohou poridit potomka. Tomu take kazdy rozumi, podobne, jak psum smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 18:54
opas : holubinka
jsem strašně ráda, že tu není volné držení zbraní...... s mojí hubou a ksichtama bych asi dlouho nežila smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
listopad 09, 2010 19:28
Kavkazáka bych si nikdy nepořídil, : Krakonoš
i když je to krásnej pes. Do kulturní krajiny český kotliny podle mě vůbec nepatří, je to, jak Myška správně napsala, bojovník s predátorama a velmi svéhlavej a samostatnej jedinec, s vysoce vyvinutou agresivitou a prakticky neschopností úplně a voddaně se podřídit nějakýmu pánečkovi. To, že takovej pes někoho napadne, bych v případě tohodle plemene zas tak úplně neviděl jako selhání majitele (teda selhání výchovy, samozřejmě lze mluvit vo selhání zabezpečení, aby neutekl), protože sebelepší a sebezkušenější majitel si u zrovna tohodle psa nemůže bejt 100% jistej jeho reakcí nikdy. Další problém je, že tyhle psi jsou u nás chovaný většinou v kotcích (kam taky jinam s takovým teletem, do vobejváku?), což jim teda fakt nevyhovuje, touha po svobodným pohybu je extrémní. A když jednou svobodu po útěku zažijou, je konec - už se nechtěj nechat "zotročit" zpátky. Pak začnou bejt nebezpečný i svýmu majiteli, zvlášť, pokud to byl von, kdo je vodchytl a svobodný dny ukončil.
Nemám moc rád kynologický mýty typu "z každýho psa se dá vychovat mazlík k dětem, je to jen vo přístupu." Takže nějaký vomezení chovu by bejt imho mělo, mělo by bejt stanovený nějakým vodborně definovaným kritériem (čili by ho neměl vymejšlet politik). Přísný podmínky pro chov takovejch psů, který můžou způsobit závažný zranění vohrožující život. Určitě to bude souviset s kohoutkovou vejškou a hmotností, vůbec bych to nedefinoval příslušností k nějakýmu plemenu. Úplnej zákaz chovu vybranejch plemen se mi zdá nereálnej, příliš paušalizující, nedemokratickej, asi bych nebyl pro, ani v případě kavkazáka (nakonec nevim vo tom, že by někdo Zádamskýmu zakazoval chovat lvy). Ale něco jako "řidičák" na potenciálně nebezpečný psy asi jo. Možná, kdyby majitelé psa po těžkým napadení člověka chodili nepodmíněně bručet, začali by si lidi víc rozmejšlet jestli vůbec a jakýho psa chovat. No nic, jen přemejšlim nahlas, ideální řešení vyhovující všem neznám.
listopad 09, 2010 19:43
Myško, : Eny
Já při napadení byla na svém pozemku, držela jsem v ruce nůž na řezání větví a Štefinka seděla na židličce u mne. Já viděla jen dva obří psy, jak skočili dovnitř a já jen pesanku zvedla. Nepomohlo. Ani neštěkala ani neprovokovala, klidně seděla a koukala na mne.
Bylo mi řečeno že psy onen majitel mít puštěné mohl, poněvadž kolem mého pozemku je honidba. Takže prý, můj pes asi vyprovokoval tamty psy. Absolutní nonsens. Ale bylo tam tolik osobních kontaktů i stížností a nic. Jak mezi policií, obecním úřadem a tím člověkem. Neměla jsem sílu na boj s větrnými mlýny. Pesanku mi to už nevrátilo. A další poznatek, držela jsem v ruce nový, extrémně ostrý obrovský nůž na větve, mohla jsem ty psy pobodat a nedokázala jsem to. Teď s sebou na procházky nosím pepřáky a alarm, snad bych tohle použít uměla. A s tím výcvikem poslušnosti absolutně souhlasím. U retrívřice jsme ho s dcerkou absolvovaly a velmi se to hodí. Malou to učíme samy.
listopad 09, 2010 20:01
Eny, mně je tvé Štefinky opravdu moc líto. Můj příspevek ve13:55 byl psán a myšlen obecně. : Myška
A právě pro to, co jsi napsala dřív, i pro to, co jsi napsala ve 20:01, si myslím, že jsi to měla dotáhnout do konce, tak jak už jsem psala.
V honitbě by naopak psi neměli být na volno, alespoň to myslivci velmi neradi vidí, a někteří nimrodi rádi po psech střílí, i když se motají v blízkosti pána.
listopad 09, 2010 21:26
Evo, : Macesska
ony ty zkoušky ovladatelnosti v podstatě jsou testem majitelů smilies/smiley.gif Testem, jestli dokážou svého mazlíčka zvládnout aspoň na základní úrovni. Tak blbejch psů, aby nepochopili, co znamená ke mně - sedni - lehni, zas tolik není. Ale blbejch majitelů, co jim to nejsou schopní nebo ochotní vysvětlit - ať už z pohodlnosti, zaslepenosti nebo jiných důvodů, těch je spousta.
Navíc si myslím, že pes bývá spokojenější s jasně určenými rolemi a hranicemi, než s nějakým chaotickým bezvládím.
Ono je hezké protestovat proti tomu, že by pejsek kvůli blbosti páníčka byl utracený, ale že třeba kvůli blbosti páníčka, co ho nenaučil přivolání, vletí pod auto (a umře stejně), nebo se v dospělosti nedostane z vodítka, protože napadá psy, nebo žije jako neurotický pološílený magor, protože si v psí hlavě nedokáže srovnat chování svého majitele - to nikdo neřeší. A přitom je to v podstatě týrání zvířat.
listopad 09, 2010 21:29
Kolik kavkazanů jsi jich měl, Krakonoši? Kolik znáš chovatelů tohoto plemene, nebo obecně pastevců? : Myška
Jak můžeš tvrdit, že jsou většinou chovaní v kotcích?
Kavkazany, a obecně pastevecká plemena si ve valné většině pořizují lidé, kteří potřebují hlídat rozsáhlý pozemek, nebo prostě potřebují neúplatného hlídače. Kavkazan není mazlík na gauč, a není ani psem do kotce. To ostatně není žádné plemeno. Co znám chovatelské stanice těchto plemen, tak ano, mají vybudované kotce, ale psi jsou většinu dne a noci na volno, aby hlídali. Pes v kotci žádného zloděje neohromí a neodradí, to je logické. Kotce jsou opatřením na oddělení psů, pokud jich má majitel více. Taky máme na zahradě kotec. Ale psa tam nikdy nezavíráme. Je to jeho zázemí, jeho místo, kde dostává žrát, kde má vodu, a kde má boudu.
Nevím, proč by se měl regulovat nebo omezovat chov jakéhokoliv plemene, plemeno jako takové nikdy nemůže za to, že se jedinec stane agresivním. Já znám daleko více agresivních menších kříženců než velkých psů. Agresivita kříženců retrívrů, nebo chcete-li retrívrů bez průkazu původu, je už delší dobu známá, a pověstná byla před nějakou dobou i zvýšená agresivita jedinců plemene anglický kokršpaněl pouze v barvě zlaté.
Nějaké psychotesty pro majitele psů bych rozhodně nezaváděla, protože od psychotestů pro majitele psů je jen krůček k psychotestům pro potenciální rodiče, vždyť výchova dítěte je přece daleko náročnější než výchova psa, a špatná výchova dítěte může vyústit v jeho agresivitu.
listopad 09, 2010 21:46
Macessko, co je "normální" věc? Třeba nůž? : Myška
Ten ale v rukou někoho může napáchat hrozné věci, ne? Nemělo by se regulovat držení nožů? Nebo neměly by být nějaké kurzy zacházení s noži, aby s nimi manipulovali jen dostatečně kvalifikovaní lidi?
listopad 09, 2010 21:49
Ano, Macessko, sice nejsem chovatel psu, : Eva
ale rozumim tomu a i s vami souhlasim, protoze magoru, co nezvladnou ovladnout ani sebe, natoz psa, vidim kolem sebe hafo.
Jsem se jen tak nahlas zamyslela, kdyby se treba jednalo o psychologicke posouzeni cloveka k chovu psa, kudy by vedla ta hranice jeste prijatelnosti a zda by vubec byla vule neco takoveho kdy prosadit, aby to nebylo vykladano jako zneuziti prav cloveka.
Tak na ridicak na auto, ktere je nemene nebezpecne, treba staci posouzeni obvodaka, zhruba v rozsahu, zda nemas epilepsii, maximalne nejake omezeni s brylemi, naslouchadly, ale osobnost nikdo neposuzuje ani tady. Asi bohuzel.
V zasade nic nemam dokonce ani proti "ridicaku na dite", ale to je uplne fikce smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 21:50
Myslela jsem nepripustne : Eva
omezeni prav cloveka, ne zneuziti smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 22:01
Znám dva : Krakonoš
voba bez rozsáhlýho pozemku, voba s kotcem (protože jinak by k nim nemohl nikdo na návštěvu). Zato neznám žádnýho majitele rozsáhlýho pozemku, kterej si ho nechá hlídat KPP. Takže subjektivně - bez průzkumu - to vnímám tak, že je to plemeno, podlíhající (jako každý atraktivní plemeno) módě a v ČR chovaný z úplně jinejch důvodů a k jinýmu účelu, než bylo ve svý domovině vyšlechtěný. Ale nechci v žádnym případě křivdit někomu, kdo toho psa má na hlídání rozsáhlý pastviny, určitě i takovej u nás někdo bude. Ale je to pes nebezpečnej a do běžný zástavby či k běžnýmu baráku se nehodí - můj názor. (Mimochodem pro lidi, kerý si nemůžou pomoct a tohle zvíře mít "musej", je určenej Leonberger, kterej se mu hodně podobá, ale nátura je to úplně jiná, vovladatelnej míšan smilies/wink.gif).
listopad 09, 2010 22:23
Jo a řidičáky na dítě bych bral, : Krakonoš
jenže to je naprostá utopie, navíc by to poslalo evropskej populační vývoj do definitivního kopru smilies/grin.gif Nemluvě vo tom, že nejde bez jakýhokoli totalitního nástroje zabránit nevhodnejm ploditelům mít děti. Takže s nevhodnejma rodičema se musí společnost smířit, jinou možnost nemá.
listopad 09, 2010 22:26
Evo, : Macesska
ovšem taky ten řidičák musíš udělat - za papír od obvoďáka ho ti ho nevymění smilies/smiley.gif Když se před komisařem ukážu jako zmatkař a člověk, co to s autem neumí a může být nebezpečný sobě i okolí, tak mě vylije.

Myško, kurzy s noži myslím pořádá pro své děti většina maminek a tatínků doma smilies/smiley.gif Ono když nechám nůž někde volně odložený, tak taky nepoběží pořezat jiného člověka či jiný nůž, že ano. Nevím, proč se tak strašně srdíš proti představě, že bys musela zajít se svým psem na cvičák a předvést, jak tě poslouchá - předpokládám, že by to byla otázka půl hodiny. Netvrď mi, že jako kynolog nedokážeš naučit psa pár základních povelů.
listopad 09, 2010 22:31
Macessko, no mně by to samozřejmě nic neudělalo, moje fena chodí na volno a ovladatelná je. : Myška
Ale věnuji se kynologii příliš dlouho na to, abych věděla, že se nedají nastavit jednotná kritéria pro všechna plemena.
Nemám ráda svazování předpisy, nemám ráda zbytečnou šikanu státu, a proto se mi příčí i jakési zkoušky či testy pro potencionální majitele psů.
listopad 09, 2010 22:52
Krakonoši, souhlasím s tebou v tom, že se kavkazan a další pastevci nehodí do řadové zástavby, a už vůbec ne do bytu. : Myška
Ale klidně k rodinnému domku, je-li kolem aspoň nějaký oplocený pozemek. A samozřejmě je vhodný do míst, kde dávají lišky dobrou noc, na samoty.

Leonberger je sice vzhledově kavkazanovi podobný, mohl by ho někomu nahradit, ale když chci kavkaze právě kvůli povaze...
listopad 09, 2010 22:57
Mi to, Macessko, vysvetlujes, : Eva
jak kdybych byla nejvetsi odpurce ridicaku na psa, ale to od uplneho zacatku ti pisu, ze nejsem smilies/wink.gif Ze by marne? smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 22:59
Vazeni vsichni : Aloda
Z Vasich komentaru souhlasim nejvice s Krakonose. nasla jsem si na netu KKP a to, co pise Krakonos se shoduje. Pro Mysku, my jsme s cajtem psy nasli, je to na veterine a je to i na policii - jen mne teda rozpalilo dobela , ze nahlasene napadeni kolem 13.30 se zjistuje kolem 19hodiny - do te doby z cajtu nikdo nemel snahu zajet na oznacene misto a psy odchytit - ti meli cas opravdu na mladsi a krehci. Ja jsem Daniele pak prubeh spis opakovala ustne, takze v clanku neni vsechno. Osetrujici lekar prohlasil, ze zraneni neni jen na prestupkove rizeni, at si najdeme pravnika - mame ho. Navic je majitel hasic - podle mne skoro cajt, mohou se znat a vychazet si vstric. Jinak ja sama mela 2 boxery - prvni byl naprosto mirumilovnej, syn se mu prohraboval v zubech, dloubal ho do oci a ten pes si vsechno nechal libit, jen kdyz ho to zabolelo, tak vyknikl, cimz polekal syka ai mne, pochopitelne. Druhy byl od majitelu, kteri meli hospodarstvi a byl proradnejsi a tomu jsem tak upne neverila, nlidala jsem ho mnohem vic. Mezi nami, ja si plne uvedomuju, ze psi vyciti nejistotu a ze mozna k napadeni dopomohla bila hul - vsak taky syn vrcel, ze kdyz vidim na dva metry hovezdicku a jsem napul chroma, tak co se vypravuju do obory. Ona je ale v obore vyasfaltovana cesta a krasny podzimni den me proste vylakal z domu. Navic tudy nechodime sami, chodi se tudy na takove rekreacni misto a do obory. For je, ze kdyz jsem se dopatrali psu, tak mi policajt rekl, ze majitel pred půlhodinou tam byl a odjel, my jsme prijeli k mistu a psici, kteri dle majitele meli byt ve vybehu, byli zase mimo a v tom rekreascnim stredisku byla nejaka akce!!!! Majitelum trvalu cca půlhodiny, nez se jim trrobenim, volanima apiskotem podarilo privolat. Cesta je pro mne znama, chodivame tam na prochzky, lepe receno z procházek ( pokousime turistiku, protoze kdyz me deti urvou na 20 - 30 km. tak ja v tydnuu se vcelku vzpamatovavam rada:-)) . A nakonec i chapu majitele, ze si po nekolikerem vykradeni chtel pomoct a resil to psy - jen je mel dokonakle zajistit. Kdyz tak dam vedet, jak to cele dopadlo a vsem vsem dekuju za podporu, ted uz se snad uzdravuju i dle lekare - vcera rikal, ze mam pochvalit syna, tak jsem odvetila, ze to si radeji jazyk ukousnu, zadnej chlap ze si pochvalu nezaslousi :_) Jsme se stacili vic seznamit a tak jsem to mohla rict k velke radost setry :_)

listopad 10, 2010 10:39
dodatek : Aloda
Potvrzeni o psach se musi nemocnici odvezdat do 24 hodin, jinak nastupuje na infekcnim preozkovani smilies/smiley.gif

listopad 10, 2010 10:44
Opasi, : Aloda
sice nevim, zda ted neprestanu mit rada psy, ale milovala jsem prave vetsi plemena, a tak trosku prehlizela male polstarove povalece a jednoho podvrataka, ktery na jedne z nasich toulek zakousl dceri do boty jsem s gustem nakopla, az odletel, vyletel jeho majitel, tak jsem to servala, at zaleze, nebo dopadne jako jeho milacek - na moje detinedam dopustit:-)
listopad 10, 2010 10:49
Alodo - Anno, díky za upřesnění. Stejně by mne zajímalo, KDE se to stalo. : Myška
S odchytem psů policií, v Brně městskou, mám své zkušenosti. Pokud je pes agresivní, nebo utíká, nechce se jim do toho. Natož, aby ho sami hledali, třeba mezi zahradami v zahrádkářské kolonii. Nejlépe, abyste toho psa odchytili sami a předali jim ho. Což často činím, neb se k mé fence docela často při venčení nějaký fešák přidá. Ač vykastrovaná, pořád psům voní, a tak není většinou problém psa odchytit, dát na vodítko a čekat na příjezd strážců zákona.

Alodo, dotáhni to do konce, dotáhni to k soudu. Předpokládám, že víš jméno a adresu majitele psů. Moc ti držím palce, a všem ve vašem okolí, aby majitel své psy řádně zabezpečil - nejlépe vysokým pořádným plotem.
listopad 10, 2010 11:21
Myško : Aloda
Stalo se to v Boleboři,, odkud je pozodlny sestu obor k nam do Jirkova
(predmesti Chomutova)
listopad 10, 2010 13:47
Oprava Myško promin, : Aloda
Stalo se to v Boleboři, okud je pohodlny sestup oborou k nam do Jirkova, coz je vlastne predmesti Chomutova :-)
listopad 10, 2010 13:50
a vubec : Aloda
Opakuji, ze jsem rada, ze jeste v tom dnesni m nihilismu se najdou lide jako pani
Kemrova, nebo treba chudak pan Velíšek, ktery svou pomoc bohuzel zaplatil zivotem a jini statecni a nebojacni lide, kteri nepremysli a pomohou. Jsem primo nastvana( ba nahvezdickovana) na ty idioty, kteri si demokracii vysvetluji,ze mohou vsechno a zapominaji doatek co nevadi jinym a na nasi celou vladu , poslance , senatory a soudce, kteri to svinstvo o podporuji.
listopad 10, 2010 14:03
Aleno, : Aloda : Aloda

a mas pravdu, ja je neprovokovala, naopak jsem na ne jeste vlidne vznesla dotaz, kde kluci maji panicka .:_))
listopad 10, 2010 14:07
listopad 10, 2010 14:09
přesně, testování majitelů je v podstatě řidičák na psa :) : bb2
což podle mě má smysl. Výchova psa nespočívá v naučení poslušnosti, pro mě je nejdůležitější právě chování psa k ostatním lidem, zvířatům, jeho reakce v davu, na děti atd.
Doba se mění, jako se dřív malé děti nebraly do míst "pro dospělé", jako jsou kavárny, restaurace, k moři s miminy se nelétalo atd. a dneska je to jinak, tak psi jsou taky čím dál víc součástí všeho. Před 20lety jsem v kině, kavárně, hospodě potkala vodicího psa nanejvýš při výcviku s cvičitelem (s nevidomým už ne, ti tehdy do restaurací nějak moc nechodili, nevím proč, bud vnímali, že to není socialisticky žádoucí, nebo na to neměli ani v socíku prachy). Dneska je to úplně jiné, a proto je podle mě nejdůležitější socializaci psa a jeho zvládnutí majitelem za všech okolností.
Základní poslušnost ano, ale umíš si představit, jak by vypadalo její určení? Já ne.
Zvládnutá základní poslušnost podle řádů vůbec neznamená bezproblémového psa. Se psy žiju od narození, jako malá hlavně mezi loveckými a vořechy, kromě jednoho kokra, co nám svěřili sousedi do péče po dobu dlouhodobého pobytu v cizině a jednoho nalezeného čuvače, který u nás byl jen krátce. Od 13 jsem naopak trávila nejvíc času na cvičáku. Tehdy tam cvičili hlavně NO, rotvajleři, dobramni, knírači. Vím, že dost z těch velice vycvičených psů bylo docela nebezpečných. Jen špičkoví psovodi, tehdy tam byli snad dva tři, měli psy tak vycvičené, že by zvládli jakoukoli situaci, že by je přivolali i kdyby na druhé straně silnice běželo stádo srn nebo háravá fena.
Spousta lidí vycvičí psy do určitého stupně a tím skončí, přestane je to bavit nebo z jiných důvodů. Pes složí i nějakou zkoušku, ale pořád to vůbec neznamená, že je ovladatelný a že ho celá rodina zvládne. Se psem nechodí ven jen ten, kdo ho cvičil a mamka ho nepřivolá, nebo pes poslouchá dobře na cvičáku, na zahradě, ale ne v houfu dětí před školou atd.
Považuju výcvik za součást výchovy, ne naopak, a proto podle mne dobře vychovaný pes nemusí být dokonale vycvičený - pokud má schopného, zodpovědného majitele.

No a jak je to s mým nevycvičeným psem.
Ke mně se dostal až ve dvou letech, odchytila ho policie a od ní jsem ho přivezla, lidi se ho báli. Byl nemocný, se známkami tvrdé výchovy a trestů. Byl taky ze všeho vystrašený, děsila ho bouřka, déšt, silný vítr, vzdálená střelba, ale taky mírně zvýšený hlas. Stačila opravdu mírná debata o politice s velice mírně napjatým tónem a už se "tvářil" a klidil se z dosahu. Tělesné tresty by v jeho případě nic nezmohly vzhledem k extrémně vysokému prahu bolesti a my naštěstí neměli nikdy důvod ho trestat.
Když přišel a konečně uvěřil, že je teda doma, zhroutil se a vyžadoval pár týdnů hodně péče. Ale hned po pár dnech musel projít testem, dostal vyhladovělý nažrat a uprostřed krmení jsem k němu přistoupila a pomalu naznačila, že mu sáhnu do krmení - a zareagoval správně, přestal žrát a počkal, nechal si odebrat misku s krmením, odnést, přinést a pak pokračoval. Další dny totéž s 10letým synem.
Hned první den musel snést koupání, strašně smrděl:-) Byl a je neskutečně hodnej. Říkáme mu laskavec, protože je to skutečně laskavý pes. A gentleman,pouští mě do dveří, vzorně počká, až projdu a pak jde za mnou:-)
Kočky nesnášel a šel po nich jak slepice po žížale, rychle, tiše, to samé ten druhej. Dneska je mají kocouři na povel. Kvůli nám, protože psi pochopí, co pán chce a zařídí se podle toho, když jsou dobře vychovaní.
I když byl pes už dospělý, když k nám přišel, tak jsem ho samozřejmě cvičila. Protože ráda cvičím psy a mám ráda poslušnost, do určité míry, tzn. poslušnost v situacích, které umím vyhodnotit a rozhodnout nejlépe a nechci se zdržovat tím, že mě někdo neposlechne. To zase znamená, že mi musí věřit, to je jasný.
Takže ten rozmazlenej bulťas si na povel sedne, lehne, přijde ke mně, zůstane a čeká. Ale nemůžu na to spolehnout absolutně, u něj tedy mnohem méně než absolutně :-) takže tam, kde vím, že by mohla případná neposlušnost mít nepříjemné následky, si ho zabezpečím. Přitom u veterináře absolvuje všechny procedury, a že jich bylo dost a nepříjemných, včetně cévkování nebo vnitřní prohlídky konečníku, bez náhubku a v klidu. Akorát chce zdrhnout a opuštění ordinace se blíží ústupu před nepřátelským vojskem:-))

Obávám se ale, že jakékoli pokusy testovat psy by se zvrhly podobně, jako kdysi v Německu.
Tam to před lety dotáhli do stavu, jaký načrtla Macesska.
Pes, který nikomu neublížil, byl to mazel rodiny a i sousedi a známí majitelů ho znali jako hodného psa, vždy byl dobře zajištěný - musel projít testem. V houfu lidí, psů, na něj cizí člověk náznakem útočil, napřahoval, křičel, mával mu ohněm zapalovače před nosem atd. Když zavrčel i při opakovaném testu - byl prohlášen za agresivního a utracen.
Jediný projev útlocitu spočíval v tom, že na utracení dostal majitel lhůtu a mohl si to zařídit podle svého a donést pak potvrzení. Pokud by ve lhůtě neučinil, byl by mu pes odebrán a utracen erárem. Pěkné, že. Že se rodina skoro zhroutila, děti přišly o kamaráda, společníka, ochránce, že okolí rodiny sepsalo petici na protest a vyjádřilo tedy přání, aby pes zůstal naživu? K ničemu - germánský smysl pro disciplínu a řád zase jednou dostal zelenou. Nebo blbci, jak se to vezme.
listopad 10, 2010 18:52
jo, a zabezpečení psa jako týrání : bb2
to si nemyslím. I kdyby strávil celý život na prodlužovacím vodítku, tak taková hodinová procházka 2x denně a pár krátkých vyvenčení a doma třeba hraní s míčkem apod. je lepší, než celoživotní pobyt v kotci, na řetězu, na malém dvorku, tak jak žije spousta vlčáků aj. velkých psů na vesnici.
I na vesnici přešla móda seveřanů, dalmatinů, ovčáků aj., lidi se jim věnovali tak jak byli zvyklí dřív u malých voříšků, takže dneska už nemůžou se psem ani na procházku. Tak je pes v kotci nebo na zadním dvorku u garáže.
Máme kanceláře skoro v centru města, řekněme v postranní části centa, jsou tam jen ulice oddělené pruhem trávy a javorama od chodníků, a tam tráví celé dětství neuvěřitelné množství dětí i skoro celé prázdniny. Když v létě opouštím klimatizovanou kancelář a jedu dom z těch rozpálených zaprášených ulic, je mi jich líto.
listopad 10, 2010 19:02
Mysko, : Ceskymo1
"velká většina malých psů módních plemen neví co je to výchova, natož výcvik. Jejich majitelé mají falešný pocit, že když je ten pejsek tak malinký a roztomiloučký, že výchovu nepotřebuje. A tak psa tahají na navíjecím vodítku, a nechají ho dělat v podstatě cokoliv"
To snad nemyslis vazne??? Mela jsem (krasnych) 15 let pitbulku, ted mam 7mimesicni toy pudla. Pitbulku jsem nakonec presvedcila, ze ne ona, ale ja jsem alfa female, ne teda, ze by to nekdy prijala beze zbytku. Naposled se mnou zabojovala asi tak rok pred smrti. Ale!!! Nikdy nikoho nekousla, zato spoustu lidi vydesila k smrti. smilies/cheesy.gif
Ta moje nova "pitbulka" (pudlicka) zacina dospivat k vyrovnanymu chovani velkych psu. Steka minimalne, kdyz provokuje, tak protoze si chce hrat, nezere nabytek ani boty, cistotna je neuveritelne (na svuj vek), zkratka i kdyby chtela naskakovat na pitbuly, nechala bych ji. Ma dost prirozeny inteligence, aby vedela, do ceho jde. Jeji nejlepsi kamarad je quinsland healer (australskej ovcak), ktery ackoli postavy dost maly, ma svalu az moc. Ten ji obvykle provali vsema sra***ma cestou - a ona presto skace na hlavu a provokuje, co ji sily stacej...
Takze: 15 let s pitbulkou, a ted si zvykam na malou pudlicku. Porovnani neexistuje, ale presto si nemyslim, ze vsichni mali psi jenom stekaj, provokujou, schovavaj se za panicky, atd.... Kazdej pes ma svoji osobnost a zas az tak moc nezalezi na velikosti.

Opas, naprosto souhlasim, pokud by chtela smecka sezrat moje stene, nasypat kulky do kozichu, co jinyho s tim? A jestli nekdo ma nechut k zbranim, fajn, ale to neni muj problem....
listopad 15, 2010 04:48
Ceskymo, přímo v použité citaci z mého příspěvku jsou slova "velká většina malých psů módních plemen", což znamená, : Myška
že ne všichni. Ty výchovu pudličky zřejmě zvládáš, tak ji do té velké většiny jednoduše nepočítej. Trochu mi připomínáš ppotrefenou husu...
Nechala bys ji naskakovat na pitbuly? A co kdyby ji nějaký pitbul, kterému by se to nelíbilo, zakousl, nebo i jen zranil? Zastřelíš ho, protože je agresivní?

Pitbulové byli v minulosti šlechtěni pro boj proti zvířatům, byli šlechtěni účelově, do arény. A ani přes spoustu let, kdy jsou psí zápasy zakázané, to nejsou neškodní plyšáci, kteří jsou kamoši s každým psem a každým člověkem. Kdyby došlo k boji, většina jedinců jiných (i mnohem větších) plemen nemá šanci.
listopad 15, 2010 07:51
Mysko, : Ceskymo1
asi jo, jsem ta husa co kejha smilies/cheesy.gif Vis, ja s tou pitbulkou zila 15 let, potkala jsem spoustu jinejch pitbulu a vim, ze maly psi jim nestojej ani za to jedno kousnuti k veceri... Ne, pokud by ta moje pudlicka byla tak pitoma, aby nevycejtila uchylnyho jedince, byla by to jeji blbost a nikoho bych nestrilela, samozrejme. Ale psi maji neomylnej instinkt a presne vedi ke komu jit a komu se radsi vyhnout. Mluvila jsem o situaci, kterou tu popisovala Eny.
Jinak s pejskama, at velkyma nebo malyma, ziju skoro celej zivot. Bez ohledu na rasu ma kazdej svoji povahu a sklony a i kdyz se to slechtenim da trochu ovlivnit, stejne ta osobnost zustava.
Kavkazy neznam, nejak se ke me nikdy zadnej nepridal, tak do toho nemuzu kecat. Jenom vim, ze i sebesilnejsi osobnost se da zvladnout, jenom to holt zabere vic casu a energie.
listopad 17, 2010 15:51
Mysko, : Ceskymo1
ale teda musim se priznam, ze obcas vymeknu prave proto, ze je tak malinka a roztomiloucka, v tom mas teda pravdu smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

listopad 17, 2010 16:02
Ceskymo, za svým názorem na psy malých módních plemen si stojím. A Eny jsem to vysvětlila 9.11. v 21:26. : Myška
Nebudu s tebou polemizovat, jestli malý pes stojí nebo nestojí pitbulovi za jedno kousnutí, ale mohu ti garantovat, že se zcela jistě najde nějaký pitbul (nebo pes jiného pemene, nebo kříženec), kterému nikdo neřekl, že mu malý pes nemá za to kousnutí stát, a malého otravného pejska zakousne. smilies/wink.gif

Tvá pudlička je krásná, a já tobě i jí přeji, abyste spolu byly šťastné.

listopad 17, 2010 19:40
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]