O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK JSME JEZDILI DO BULHARSKA - IV. PDF Tisk E-mail
Neděle, 25 červenec 2010

A jsem tu s dalším povídáním z Bulharska... Bydlelo se tak, že byly dva pokoje vždycky spojený jedním balkonem.  Na tom balkoně se sedávalo, popíjelo, koukalo na moře, po kterém po setmění jezdily krásně osvětlené lodi - neb přístav Burgas byl nedaleko. .

 

 

 

 

 

     Na nebi zářily hvězdy, na stromech cvrkaly cikády a vzduch nádherně voněl mořem. Jedno léto balkonek s námi sdíleli jedni Maďaři. Byl to mladý manželský pár. On se jmenoval János Kiss a byl malíř pokojů a ona se jmenovala Marika a byla švadlena. Měli ještě tříletou holčičku, ale tu hlídala doma v Budapešti babička. Měli tehdá - v hlubokém socialismu - nevídané věci. Například žolíky, na kterých byly vyobrazeny dívky v plavkách ale hlavně RUBIKOVU KOSTKU!!!, což nadchlo moje děti. Mně se nejvíc líbil jejich překapávač na kávu... i vzala jsem pytel našeho kafe a šla na "soudružskou návštěvu". Nakonec jsme se dohodli, že až si budou dělat kafe, tak že ho udělají i mně. Na což jsme si dali panáčka rakije - na vzájemné porozumění.

 

     Oni nechodili na naši plážičku, nýbrž jezdili na "Slančev Brjag", kde to bylo víc nóbl.  Večer se vraceli obtěžkáni nákupem, který se sestával z tašek nacpaných lahvemi bulharského alkoholického pití a bochníčku chleba. Večer jsme všichni zasedli u stolu v té besídce a s ostatními Bulhary a Jugoslávci hráli s těma jejich kartama čínský žolíky (hru též zvanou "autobus"), což jsem je naučila já. A vyprávěly se politické - jak jinak - vtipy; největší úspěch měly dva. Bulharský:" Ke kterému ovoci lze přirovnat kapitalismus? K banánu. Čím je prohnilejší, tím je sladší". A pak český:"Co je maximální odvaha? Projet Polskem na praseti v ruský uniformě." Každý přinesl "do,placu" něco - hlavně nápoje - já dodala kafe a "záchar", tedy cukr.

 

     Ráno se děti vzbudily, vzaly si vafle a půlku melounu a šly ke slepicím. Po chvíli mi zaklepala na okno Marika a volala "Alena, pohár, koštonó" no to bylo mezinárodně srozumitelné, tak jsem se vybatolila i já, vhodila do sebe nabízený pohár drinku, vypila hrnek českýho kafe překapávanýho maďarskou mašinkou, chvíli jsme poseděli a povídali (díky bulharské rakiji to fakt šlo celkem lehce) a pak oni odfičeli směr Sluneční pobřeží a my ťapali na plážičku, u Lyry nakoupili svačinku a bylo nám blaze.

 

 

 

 

 

     Cestou na pláž jsme míjeji domek, kde měli na stromě pověšenou klec s krásným modrým papouškem. Jmenoval se Goško a podle názoru majitelů byl blbej, neb nemluvil. Ale byl jinak ochočenej a nechal se drbat za hlavičkou a tak jsme se tam s dětma vždycky zastavili a taky mu nosili různé dobrůtky. Do týdne papoušek - sotva nás zaslechl, začal skákat a volat "Ahoooj Goškoooo, ahoooj Goškooo". No a majitelé měli velkou radost a říkali, že jsme se měli živit cvičením zvěře pro film a cirkus.

 

     Bulhaři si představovali dovolenou tak, že přes den byli na pláži, večer ponechali děti svému osudu (většina z nás tam byli rodiče s dětmi) a vyrazili do nějakého večerního podniku, kterých byly všude mraky. Dalo se tam najíst a hrála tam hudba. Děti se pak sešly u nás v pokoji, kde hrály už zmiňované čínské žolíky, což je naučily moje děti, cpaly se vaflema a mazlily se s přicházejícími kočkami, což jim normálně rodiče nedovolili.

 

     Mně brali jejich rodiče s sebou - jednak z vrozené pohostinnosti a druhak proto, že když jsme před takový podnik přišli, tak nám vrátný řekl, že je obsazeno. A oni řekli: "No - ale my s sebou máme  zahraničního hosta z Československa" a pošoupli mě dopředu. No - a místo se pak vždycky našlo. Je to prostě pohostinný národ.

 

 

 

na doby dávno minulé vzpomíná -

Alena Puntík

 

(pokračování příště)

 

Komentáře (3)add feed
... : HankaG
Moc mne Tvé postřehy vždy pobaví, člověk to skoro vidí před sebou
červenec 26, 2010 16:17
Alenko, : Anežka
tak zase další, co si budu kopírovat a zakládat.
Ty píšeš tak fantasticky!!!
červenec 26, 2010 16:30
Ján ti Anežko děkuju.... : alena puntik
ale já skutečně pouze popisuju suchá fakta....fakt je, že suchá fkta odehrávající se na Bermudách nebo na Seychelách by se popisovala mnohem lépe. No, ale byl socialismus...takže Bulharsko. Nicméně věřím, že to tam nebude k zahození ani dneska. I když mám obavy, že to tak dneska bude víc o prachách, než o kamarádství.
červenec 26, 2010 19:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]