O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POZVÁNKA NA ŠUMAVU PDF Tisk E-mail
Pondělí, 28 červen 2010

Prázdniny už silně klepou na dveře a s nimi čas dovolených a výletů. Po delší odmlce vás tedy zvu opět na Šumavu. Začínali jsme na Rábí, projeli Sušici, navštívili zámek Velhartice, město Klatovy a okolí, Nýrskou přehradu a naposledy jsme si povídali o Železné Rudě.

 

 

 

     Dnes tedy vyrážíme ze Železné Rudy po silnici č. 27 a na nejbližší křižovatce odbočujeme na silnici č. 190 směr Sušice. Tato cesta představuje významnou zkratku do vnitrozemí a dodnes mám v paměti složité objíždění do Rudy za časů železné opony... Souběžně se silnicí byla vybudována cyklistická stezka. Míjíme odbočku na Hůrku, kde bychom mohli pokračovat k jezeru Laka a míříme do Dobré Vody u Hartmanic.

 

 

      

     Na malém parkovišti, asi kilometr před obcí, zastavíme a vydáme se nenáročnou procházkou k Vintířově lesní kapli a Vintířově skále na úpatí Březníku. Svatý Vintíř byl benediktinský mnich, poustevník, který se zasloužil o smír mezi Břetislavem a císařem Jindřichem III.

 

     V roce 1040 založil pod skalou poustevnu. Jeho ostatky byly uloženy v Břevnovském klášteře, ale po vypuknutí husitských válek byly rozprášeny. S tímto světcem je spjat i kostel v Dobré Vodě - poutním místě s prameny údajně léčivé vody.

 

     Kostel dal postavit v r. 1706 hrabě Villani, a jako jediný na světě je zasvěcen sv. Vintíři. V době totality v něm bylo vojenské skladiště (!).

 

 

     Po sametové revoluci se kostel dočkal opravy a byl znovu vysvěcen. V r. 2001 byl do kostela umístěn nádherný skleněný oltář sklářské výtvarnice Johany Tesařové.

 

 

  

   Vedle kostela stojí kaple s pramenem. Návštěva kostela je součástí prohlídky Muzea Dr. Šimona Adlera  - památníku židovského historika a rabína, který se zde  v r. 1884 narodil. V obci zastával význačné funkce.

 

     Byl však se svou manželkou a jedním synem zavražděn v koncentračním táboře Osvětim. Muzeum vzniklo na konci devadesátých let.

 

     Vrátil se sem totiž syn Dr Šimona Adlera - Matityahu Adler, který byl spolu se svým bratrem rabínem Sinajem Adlerem iniciátorem vzniku muzea. Realizovat myšlenku zřízení muzea se podařilo i díky podpoře města Hartmanice, zejména starosty města, Jiřího Jukla. Muzeum spravuje nyní Západočeské muzeum Plzeň.

 

 

 

 

     Z Dobré Vody zamíříme o pár kilometrů dál, do tisícového městečka Hartmanice. V Hartmanicích a okolí žili na konci devatenáctého století Češi, Němci i početná židovská komunita. Právě pro potřeby oněch posledně jmenovaných se začalo r. 1881 se stavbou synagogy. O tři roky později vznikla velmi zdařilá budova a významné centrum zdejší židovské komunity. Bohužel přišla předválečná léta a nastal odliv židovských obyvatel Hartmanic.

 

 

     Po příchodu wehrmachtu došlo k poničení synagogy a její přestavbě na truhlářskou dílnu.

 

     Necitlivé zásahy pokračovaly i po válce, kdy bylo místo zbaveno veškeré důstojnosti a postupně došlo k naprosté devastaci. Stavbě hrozila demolice.

 

     Po různých peripetiích nakonec došlo k obratu. Objekt koupil pan Michal Klíma z Prahy a zrekonstruoval jej do nynější podoby.

 

     Osud synagogy můžete shlédnout na  velmi zdařilém videu v přízemí budovy a musím podotknout, že smekám před odvahou a kumštem lidí, kteří z ruiny vytvořili opět esteticky velmi zdařilou stavbu. Po návštěvě synagogy nám zbude ještě čas prohlédnout si malé, ale velmi slušně vybavené informační středisko.

 

 

     Nabídnou vám tam i tipy k dalším výletům. Mohou jím být blízké Prášily s archeoparkem, či pěší výlet na hraniční přechod Gsenget. Můžete se podívat i po zámečcích poblíž Hartmanic - mj. Kundratice, kde žije paní Eliška Coolidge-Hašková či zámek Karlov.

 

     Příště vás pozvu do míst, která mám na Šumavě nejraději

a nabídnu i málo známá místa s krásným výhledem do vnitrozemí.

 

                                                                                          MIA

 

 

 

Komentáře (2)add feed
. : Míša šíša
Z cesty k Vintířově skále jsou krásné výhledy do okolí, tzv. Březnická vyhlídka. Doporučuju dalekohled s sebou.
Víš, Mio, že jsou odsud vidět Sušice a Svatobor? smilies/smiley.gif Zdravím na Šumavu!
červen 29, 2010 07:34
Míšo : mia
taky zdravím. Je tam opravdu krásně, bohužel jsme na Březník /neplést s Březníkem u Modravy čtenáři/ šli jako poslední bod cesty už trochu zdachmaní, takže to nebylo úplně to pravé kochání. Chceme se tam letos podívat znovu. Rádi bychom letos poznali oblast kolem Stožce, Černého kříže, Jelení. Chtěla bych zkusit i cestu vlakem oblastí kolem Studené Vltavy, kam se normálně nesmí.
červen 29, 2010 08:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]