O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HRNEČKY, NEJEN NA DUŠIČKY IX. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 květen 2009

A máme tu další hezké hrníčkové vzpomínání - tentokráte se s námi o své hrníčky "podělila" kudlanka Mia.... Hrnečky, sklo, porcelán - provázejí nás od narození až do konce života. Vždyť ranní káva z pěkného hrnku nás dokáže dobře naladit do nového dne, váza se šeříkem či tulipány potěší oko i duši, ze sklenic a číší si připíjíme s přáteli na to nejcennější co máme - na zdraví...

 

 

 

 

 

 

 

      Vyrůstala jsem na venkově v malé chaloupce o třech místnostech, tři dospělí a dvě děti. V kuchyni stála malá starožitná kredenc, kralovaly v ní hrnky, talíře, skleničky s ornamenty. Do puntíkovaných hrnečků se nalévala bílá káva a do ní máčel na kousky rozlámaný chléb. Kredenc ještě ukrývala zeleného keramického slona - kasičku, do které jsme ukládali drobné.

 

 

 

 

      Kousek od chaloupky stával mlýn a blízko něj velké „křápiště" (dnes bychom řekli miniskládka), pro nás děti bylo rájem. Vždy jsme zde něco „ulovily." Jednou jsem si odtud přinesla starodávné hrnečky s ulomenými oušky. Měla jsem v dětství jedinou panenku a na ni jsem neuměle šila šatičky... a právě tyto šatičky jsem ukládala do nalezených hrnečků. Když jsem po jaru vyrážela pást housata, vždy jsem v košíku nesla i panenku a své hrnečky s „garderobou".

 

     Čas běžel a já studovala na střední škole. Na konci třetího ročníku jsme se čtyři spolužačky vdávaly. Ostatní spolužačky nám navrhly, abychom si vybraly svatební dar; vybralo se celkem dost peněz.  Denně jsem chodila ze školy kolem prodejny domácích potřeb a líbil se mi tam jeden jídelní servis s drobným modrým potiskem; poprosila jsem tedy o něj. Dodnes si pamatuji, jak děvčata odjížděla na prázdniny a já stála před školou s krabicemi talířů... Později jsem si k nim dokoupila ještě čajovou soupravu.

 

 

 

  Čas zase běžel a já po mateřské dovolené začala pracovat jako korektorka v tiskárně. Práce mě bavila, našla jsem se v ní. Bohužel provoz uzavřeli. Z posledních prémií jsem si koupila kávovou soupravu tmavohnědé barvy se skromným krásným dekorem.

 

     Kdykoliv se na ni podívám, připomene mi mou nejzajímavější práci v životě. 

 

Mia

 

 

Komentáře (17)add feed
Mio : Iris
Na té fotografii to je on, ten svatební servis? Nebo to je jen ilustrační snímek?
květen 11, 2009 22:26
Nějaká epidemie : Ivča
v tom třeťáku ne? smilies/cheesy.gifVydařená chmelová brigáda? smilies/grin.gif
květen 11, 2009 22:45
Ivčo : Iris
smilies/grin.gif vidíš, to mi ani nedošlo s těmi sňatky.. smilies/grin.gif
Ale ten servis mě úplně uchvátil smilies/wink.gif
květen 11, 2009 22:51
No a pak že těhotenství není nakažlivé, : Vodoměrka
že jo... předpokládám tedy, že to tenkrát byly sňatky kvůli tomuto, a ne z rozumu či nerozumu... ale ten servis je krásný, zajímavý... ten by se mi taky líbil... tak jen doufám, že je to ten Miin... a ještě by to chtělo fotečku té hnědé kávové soupravy, jestli ji ještě máš, Mio... smilies/smiley.gif
květen 11, 2009 22:57
... : mia
První moje po ránu-jít na Kudlu.A co nevidím-hrnečky.Iris foto je ilustrační.Foto hnědé soupravy dodám až dcera přijede na víkend,máme dva pěkné fotáky a stejně už fotíme jen s tím digitálním,co má dcera u sebe.Co se týče Vodoměrko těch manželství můžu Tě ujistit,že byla všechna z čisté lásky.Bohužel ani jedno nedopadlo dobře,tři manželství skončila rozvodem a to,co se tzv.nemuseli brát je manželstvím jen papírově.Přesto ani jedna nelitujeme myslím.Člověk má brát život takový jaký je.Té jedné spolužačce manžel,když splatili dluhy na domě oznámil,že se s ní chce rozvést,poněvadž má 2 nemanž.děti.Já se rozvedla také brzy a můj manžel pak tragicky zemřel velmi mladý.Ale něco veselejšího-k tomu mlýnu a hrnečkům.Někdy v roce 1969 přijdu domů ze školy a doma velké halo-ve vesnici jsou filmaři.U maminky si dojednali vaření obrovského/zabijačkového/ hrnce polévky,kterou potřebovali jako rekvizitu.Když byla scéna dotočená,řekl režisér mamce,že už všechnu polévku může vylít prasatům.Maminka si řekla,taková dobrá polévka,škoda ji všechnu vylít.Nechala asi 5 litrů na kamnech.Za chvíli přiběhl režisér udýchaný:"Proboha už jste vylila tu polévku?To nám ted asi Bohdalka bude muset jíst s prasaty!" Scény se točily i kolem toho mlýna,pořad se jmenoval myslím Ta naše písnička česká.Mám ho někde mezi videem.A vždycky se mi vybaví vzpomínka na dětství,mlýn s křápištětem a těmi krásnými hrnečky bez oušek....mějte hezký den.
květen 12, 2009 06:37
Ach mio myslela jsem si : wendy
že ten servis na obrázku je TEN. Je kouzelný, jako celý článek. Děkuji. Taky pamatuju obsah kredence, ale u babičky. Taky jsmě měli střepoviště. Kde ty časy jsou. Ale hrnéčky a skleničky zůstávají, jako ty vzpomínky...
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
květen 12, 2009 08:21
wen : mia
Moc se stydím a mrzí mě velmi,že z té soupravy nezůstalo téměř nic.Já vím,že budu vypadat jako mantla,co neumí zacházet s věcmi a neváží si jich.Bohužel talíře vzali za 30 let za své při mytí,polévkovou mísu rozbil kluk,když začal chodit a při stěhování padl podnos.Mám někde už jen talířky pod čajové hrnky a snad dozu na mléko.
květen 12, 2009 08:27
Co by ses styděla, : wendy
za tolik let by bylo divné kdyby se nic nerozbilo. To jen já jsem divná a skoro nic nerozbiju...jestli budeš mít možnost nafotit původní dekort, sem s ním. Jinak se nic neděje.
smilies/wink.gif
květen 12, 2009 09:01
mio, : d@niela
trefila jsem se alespoň malilinko?
smilies/wink.gif
květen 12, 2009 09:32
Dani : mia
malinko jo smilies/wink.gifJinak kouř stoupá od mé hlavy na básníka nepřijdu.A to jsem já neštastnice dala zcela neuvážlivě zmínku,že bych něco takového na Kudlance chtěla.Ted se fakt stydím,že nic neznám.A máte mou úctu a obdiv,Vy co máte znalosti,zcela upřímně.Musím končit,přijela dcera-má nemocenskou,bude doma už celé těhotenství.
květen 12, 2009 09:47
Mio, : Míša šíša
nepřipouštěj si takové mindráky... Podívej se do našeho parlamentu, co to tam je za dementy, ignoranty a nevzdělance - a jak to daleko dotáhli. Je to jen o sebevědomí a patřičné dávce průbojnosti a můžeš se tvářit jako že víš, i když nevíš :-)
Hele, třeba taková Kateřina Jacques - nedokáže vysvětlit pojem biomasa (což by jako místopředsedkyně Strany zelených teda měla dokázat) a přitom bude kandidovat do Evropského parlamentu. A myslíš si snad, že se stydí? Panečku, ta je pěkně namyšlená na to, co neví smilies/wink.gif
květen 12, 2009 11:25
K.. J. : wendy
trpí normálním pocitem nadřazenosti vyplývajícím z toho, že je finančně za vodou a má funkci, a to vysokou státní. To těm funkcionářským lidem tak zatemňuje mysl, že kašlou na to co si o nich kdo myslí. Koukají na temn lidský plevel-platiče daní a mají to všechno na háku. Stud ? To neznají.
smilies/wink.gif
květen 12, 2009 14:15
míšo šíšo, : bb
ale co to povídáš, že nevysvětlila. Nelíbilo by se ti snad topit mrkví? Ona tím jistě chtěla naznačit, že zelení zatopí oranžovým :-)
květen 12, 2009 15:19
bb : Iris
smilies/grin.gif
květen 12, 2009 19:10
biomasa? : Ivča
To je masa těch tam nahoře?A zatopit by se rozhodně mělo... smilies/grin.gif
květen 12, 2009 19:25
..: : kordulinka
br, nechte politiky, to je fuj, tady je to o hrnečkách a né K.J.,,, nestojí ani za psaní!
hrnečku vař a vař, ať žádnej lhář, neulehne vedle mě na polštář! .....tak tohle mě zrovna napadlo! páá
květen 13, 2009 13:31
kordulinko : Iris
hrnečky jsou rozhodně mnohem krásnější a přívětivější téma, nežli politikové, to máš pravdu.
A ta průpovídka je známá, nebo jsi ji vymyslela? Já jsem nechodila do školky a spousta takovýchto základních rýmovaček mi v hlavě nezůstala. smilies/wink.gif
Ale je dost moudrá, toho bych se měla do budoucna držet smilies/wink.gif
květen 13, 2009 19:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]