O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PTAČÍ MLÉKO PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 březen 2009

Jsem důchodkyně a potřebná peněz. Z toho důvodu jsem vzala „kšeft" učit angličtinu zaměstnance jednoho malého hotýlku. Můžu říci, že jsem nadšená. Mými žáky jsou recepční, kuchaři, číšníci a jedna pokojská, kteří se zoufale nutně potřebují domluvit s hosty, kteří ve valné většině česky nemluví. Jsou proto pilní, snaživí a dokonce tam každý vyučovací den dostanu báječné jídlo.

 

 

 

 

 

 

     Ta pokojská je ovšem Ruska. Je to okouzlující intelignetní paní, která má mimochodem dvě vysoké, ale doma by akorát chcípla hlady. Dosud, chudinka, mohutně zápasí s "češtinem" a teď se z nutnosti rozhodla, že se naučí anglicky. Já ji obdivuju, já bych na tohle neměla nervy. A tak se učíme.

 

 

     No a já začínám vyhrabávat trosky (jak jsem se původně domnívala) své bývalé výborné ruštiny. A sebevědomí mi stoupá, neb jsem zjistila, že byť jsem dvacet let nemluvila, pořád ještě jsem na tom líp, než mnozí mladí, neklidní, flexibilní a ambiciozní, kteří se kasají, jak umí rusky. Takže jsem se slzou v oku vzpomněla na svou paní profesorku Šplíchalovou, která nás měla na ruštinu na ekonomické škole, kterou jsem druhdy s odřenými zády před lety absolvovala. Paní profesorka byla toho náhledu, že na jedničku umí rusky Brežněv, na dvojku ona...atd. atd., a že žáci se naučí tak třetinu toho, co se mají naučit; takže  z nás dřela kůži zaživa, aby ta třetina byla co největší.

 

 

     Jednou z "učebních pomůcek", užívaných ke zlepšení jazykových znalostí, byla četba Komsomolské pravdy.To mělo být něco jako naše Mladá fronta... ale ve srovnání s Komsomolskou pravdou byly naše "svazácké noviny" těžký bulvár. Já osobně jsem ty noviny nenáviděla - za prvé byly tištěny na velmi nekvalitním papíře, který podezřele připomínal toaletní papír, kterým obšťastňovaly své cestující nádražní trestaurace Mitropa v bývalé NDR.

 

 

     Tiskařská čerň však nebyla černá, nýbrž modrá a rozpíjela se, takže písmo - (tedy azbuka) bylo naprosto nečitelné.  Stejně tam nebylo co číst. Pořád jen bláboly o tom, kdo jakej uzavřel závazek, kdy byl jakej sjezd - a tak podobně.  AŽ JEDNOU!!!!!! Měla jsem za úkol přečíst článek "Ptačí mléko" a udělat z něj referát. V tom článku psali, že komsomolci v nějakém závodě na cukrovinky kdesi v ruské tramtárii se spojili s komunistama tamtéž a vyvinuli bombóny zavané "ptačí mléko" - tedy "ptičje moloko". Ty bombony byl zázrak sám, spojili něco s něčím, což bylo normálně nespojitelné (no jak pro koho - pro komsomolce s komunistama to zjevně neplatilo), a polili to čokoládou.

 

     Výsledkem byla jedinečná pochoutka, kterou neměli vůbec nikde na světě, ani v celém vesmíru.... ba ani v   A M E R I C E   ne - a to už je co říct, žejo. No a ty komsomolci s těma komunistama se zavázali, že od této chvíle budou pracovat jak divý a vyrábět tyhle bombóny až do naprostého roztrhání těla, aby kdykoli a kdekoli po celém širém Sovětském svazu, na Sibiři, v poušti Karakum  - prostě kdekoli, mohl zákazník vejít do obchodu a to ptačí mléko v čokoládě si koupit. Tato myšlenka mě nadchla tak, že jsem se pak ptala kdejakého Rusa, na kterého jsem natrefila, právě na to ptačí mléko...ale nikdo netušil, o čem mluvím. Takže nakonec jsem si řekla, že sovětští komsomolci a soudruzi v závodě na cukrovinky někde udělali ošibku, nebo co. Prostě ptáci nejsou savci a žádné mléko nemají. Tečka, punktum. 

 

     No a teď když jsem začala učit tu Agnesku, tak jsem pietně vzpomněla na ptačí mléko a taky, už vlastně ze zvyku, jsem se jí na to zeptala...... A NEBUDETE TOMU VĚŘIT - ONO TO OPRAVDU EXISTUJE!!!!!! Tak ty komsomolci - nyní již v důchodu - svůj závazek fakt splnili! Agneska mi řekla, že až pojede domů, takže mi ty bombóny přiveze.

 

 

 

Heleďte... myslíte, že se na to můžu těšit?

Jedl jste to někdo?

Každopádně, až to přiveze - dám vám vědět, jak to vypadá a jaký to je.

 

 

Alena Puntík

 

Komentáře (46)add feed
připomněla jsi mi spolužačku Míšu, : bb
její tatínek sovětský inženýr k nám přijel za našimi inženýry a společně nějak budovali chemičky tam, u nás a zase tam. Sovětský inženýr si vzal českou doktorku a jejich Míša nám z pobytů v Rusku vozila cukrovinky. Taky Ptačí mléko. Žádná bomba, ale já tyhle pěny a jiné mišmaše a rozbředliny zalité do čokolády nemusím na žádný způsob, ani český, tak ani ten ukrajinský.
Jinak je to bonbon, z francouzštiny, od bon - dobrý, ne bombon od bomby :-)

březen 11, 2009 00:06
nojo : alena puntíkovaná
bonbon - takže říkáš nic moc.....tak to se ty komsomolci moc nevycajchnovali
březen 11, 2009 00:16
... : bb
na mě nedej, jsem zmlsaná a z bonbonů jím jen jeden druh kyselého třešňového želé neobaleného v cukru a dva druhy višní v hořké čokoládě, z nižch jen jeden se prodává tady.
březen 11, 2009 00:29
... : mia
V tom Rusku fakt dělali divy-v jednom kolchozu rozdojili kozla!!! smilies/grin.gif smilies/grin.gifKdysi v podniku kde jsem pracovala byli Rusové,návštěvu završili v jídelně,servírovala se polévka na stole nakrájený chleba na ošatkách a po polévce tradiční vepřo knedlo zelo.Oni knedlíky vůbec neznali!A navíc k tomu vepřoknedlozelu přikusovali ten zbylý chléb z ošatky.Byli strašně skromní,přátelští.Až mi to přišlo tragikomické,že ta šaškárna s vlaječkama srpama s kladivem přesně určenou trasou byla pro ty lidi životním zážitkem.
březen 11, 2009 07:30
to s tím nakrájeným chlebem : alena puntíkovaná
bude ani nějakej jejich zvyk. Tuhle byla v tom hotelu ruská svatba a krom jiného dalšího jídla požadovali velké tácy nakrájeného chleba a na kostičky nakrájeného špeku.
březen 11, 2009 07:34
Alenko, ten chleba a špek oni : Eva
průběžně zajídají při chlastu smilies/grin.gif Při tom šíleným kvantu vodky, co dokáží vypít asi jen oni smilies/wink.gif
březen 11, 2009 08:24
Tak, tak. : mamča
A co mě překvapilo, krom míry "stakán vodky" používají také míru "100 gramů vodky", kteréžto množství užívají preventivně 3 x denně před jídlem, proti všem nákazám a bacilům.
Já jsem byla v r. 1973 na studijním pobytu v Moskvě, a téhle "prevenci" jsem se zuby-nehty bránila. A zatímco všichni ostatní "preventisti" byli zdraví jako řípa, já jsem z té jejich stravy dostala šílený průjem. Holt zanedbaná prevence... smilies/grin.gif
březen 11, 2009 08:38
alena puntíkovaná : mamča
Jo, není nad pilné studenty, co si uvědomují, že je pro ně cizí jazyk (či jiná výuka) životně důležitý.

březen 11, 2009 08:44
alí : mia
Mimochodem moc Ti to na obrázku sluší.A jak hezky něžně držíš Ivánka kolem ramen smilies/wink.gif smilies/wink.gif
březen 11, 2009 08:47
ali : mia
Doufám že ses nenamíchla?A kde ses vlastně naučila tak dobře jazyky,přece za komunistů na ekonomce/mám ji taky/ byla jen ruština a angličtina a Ty mám pocit umíš daleko víc?Samouk nebo sis platila kurzy??
březen 11, 2009 09:02
Ptačí mléko jsem nejedla, : Míša šíša
ale každopádně je to krásně sepsaná vzpomínka. Když si vezmu ještě ty básničky, musím říci, Alčo, že jsi zakopaný talent. smilies/smiley.gif

O míře "100 gramů vodky" jsem se poprvé dočetla v knize Neznámý Kazachstán od Christophera Robbinse, je to zajímavé čtení. Nedávno jsem mluvila s jedním Kazachstáncem (rusky, i když už si houbeles pamatuju) a ten mi líčil, že u nich v Kazachstánu mají jablka velká jak dětský hlavy. Brala jsem to jako takové to typické ruské zveličování, ale ve zmíněné knize jsem se dočetla, že jabloně obecně pocházejí z Kazachstánu, odkud se rozšířily do ostatního světa) a že tam jablka dorůstají skutečně nevídaných rozměrů.
březen 11, 2009 09:11
mio - to nejsem já : alena puntíkovaná
jinak, ruštinu a angličtinu jsem měla na ekonomce a maturovala jsem z nich. a měla jsem výborné profesorky.Základy němčiny mám díky tomu, že jsem se narodila a vyrostla v Ústí nad Labem, dodnes se mě Němci ptají, jestli nejsem z Drážďan. No a pak jsem vždycky dělala práci, kde jsem jazyky potřebovala, v cestovce, recepční na směnárně. a tak. Krom toho jsem si hojně dopisovala a bylo to moc fajn - kupodivu skoro všechny moje kámošky byly učitelky - akorát Iris z Anglie co ji znám pomalu šestatřicet let byla knihovnice. Učebnic as slovníků byly všude mraky a byly levný, protože je nikdo nekupoval - asi jenom já. Po večerech jsem stejně nikam nemohla, byla jsem sama s dětma, v televizi kulový, tak holt jsem se učila. Fakt je, že mě to bavilo - připadalo mi to jako brána do jiné dimenze - protože ať říkáš v různých jazycích totéž - vůbec to totéž není. Ale nikde jsem tohle moc nevykládala, protože se pak lidi domnívali, že jsem cvok. Když už totiž jeden jazyk umíš - a ty ho umíš, neb nejsí hluchoněmá a hovoříš česky, pak máš takovej mustr, takovou jako kostru, kam prostě jen "doszuješ" tatáž slova - ale jinak zbarvená - jako u Rubikovy kostky. Myslím, že tohle by zvládkl absolutně každej, akorát učitelé jazyků jim nakecali, že je to složitý - aby oni sami byli důležitý a dostali dobře zaplaceno. smilies/cheesy.gif
březen 11, 2009 09:34
Mio, ať nelže, je to celá ona :-))) : d@niela
Jen nenosí brejle :-)))
Jo, a ten obrázek bonbonů, to je pravej opravdu - vyhrabala jsem to na netu...
A jinak - milá Alenka kecá, protože to, jak ona se lehounce učí cizejm jazykům, je unikátní.
Pak není divu, že jich tolik umí. Co já vím a co jsem od ní slyšela, tak ona suverenně přechází v řeči z jednoho do druhýho tak, že dotyční, jejichž řečí právě šveholí, nevědí, kerá že je ta její řeč rodná :-)))
březen 11, 2009 09:38
Daniela kecá : alena puntíkovaná
navíc blbě slyší - to bude věkem smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
březen 11, 2009 09:40
alí : mia
Samozřejmě jsem Tě chtěla s obrázkem poškádlit,vím že nejde o tvoji karikaturu.Daniela má úžasný obrázky. smilies/wink.gifTed trochu vážněji,jazyk je fakt bezvadná věc.Synovec jezdí každý rok solo do ciziny jen tak s batohem na zádech.Ali chodil 2 roky na angličtinu a když pak byl v Anglii /projel ji celou sám na kole a byl nadšený/ a měl defekt na kole tak se vůbec nemohl domluvit.říkal,že celé 2 roky nebyly nic platné,hovorová angličtina je jiná.Syn se učí hodně německy a mám z toho radost.Já nebleknu nic.a to jsem z angličtiny mívala za 1,jak se tomu člověk nevěnuje je konec.
březen 11, 2009 09:48
Nemůže se z toho ptačího mlíka chytnout ptačí chřipka? : NČ
.
březen 11, 2009 09:48
Může, Nýče, může, : Vodoměrka
ale jen, když máš ptáka... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 11, 2009 09:55
Vodomilko, : NČ
dyť právě voto mi šlo. Abych mu, na starý kolena, k tý zvýšený stařecký námaze, ještě nepřitížil.
Raději zvostanu na Kozlovi.
březen 11, 2009 10:02
no jen aby zas kozlové : alena puntíkovaná
nerozšiřovali nemoc šílenejch krav
březen 11, 2009 10:03
Pepíčku, na to bacha, tomu se říká zoofilie... : d@niela
já sice chápu, že Woody Alen si pěstoval ovečku,
ale že by ty Kozla? A ještě ho, chudáka, máš ustájenýho za voknem...
v tomdle mizernym počasí?
chudák malej, fousatej, rohatej...
březen 11, 2009 10:06
Nč : mia
Tuhle jsem Ti psala něco k těm kolínkům a žádná odpověd-psala jsem,že jsem je viděla na fotce bylo asi velké horko na tom Žižkově,ta slečna naproti ihmo jak říká můj muž-"to jsou koleje a což to nádraží" Ty neřestníku tos měl oči navrch hlavy neníliž pravda smilies/grin.gif To víš archiv Kudlanky skrývá i tvá kolena smilies/grin.gif
březen 11, 2009 10:09
No vidiš. A vlastně proč ne na kozlovi? : NČ
To je nějak daný, že zoofil nemůže bejt současně i buzerant? Teda zoofil-buzerant.
Nebo je nějak zjištěný, že zoofilové jsou vždycky jen heterozoofilové?
Docela mě tohle thema zaujalo. Že by se mu ještě nikdo důkladně nevěnoval?
březen 11, 2009 10:18
No Dani, : Vodoměrka
von ho musí mít za voknem, víš, jak takovej plnohodnotnej kozel smrdí??? smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 11, 2009 10:29
tak mi poslal tvuj soused fotku, prej ti tam furt kouká z vokna... : d@niela
...jak už má roztouženej pohled
březen 11, 2009 10:30
Vodoměrko, koukám, že "blbnem současně" : d@niela
smilies/grin.gif
březen 11, 2009 10:31
mio : NČ
Jo, pravdu díš, v těchhle situacích mám voči vždycky navrch hlavy! Už skoro půl století nepřestávám znova a znova žasnout nad krásama a darama přírody. Vždyť i proto kdesi jinde prohlašuju, že bejt ženou je výsada, protože nikdy nic úžasnějšího příroda nevytvořila. Což je samozřejmě proti mysli všem vošklivkám a mužatkám, ke kterejm příroda byla macechou.
Jenže ty mý kolena na fotce jsou dneska už zase vo dva roky starší :-( Budu je už muset na léto vyměnit za mladší.

březen 11, 2009 10:32
No to máš Vodoměrko sakra pravdu, : Eva
jsme kdysi v lázních měli jednu ukrutnou milovnici zvířat, která se pomazlila i s kozlem, ač jsme ji varovali... to nebylo k vydržení smilies/grin.gif Minimálně na 2 dny jsem ji ze svého kruhu totálně vyloučili, ať se sprchovala a postříkávala, jak chtěla smilies/grin.gif
březen 11, 2009 10:32
Já ptačí mléko znám, : Míša2
moje babička z Michalovců ho dělala. Jenže to nebyly bonbóny, já si to moc nepamatuju, byla jsem malá, ale bylo to něco jako řidší vanilkový krém a do horkého se zavařily nočky z bílků ušlehaných s cukrem. Znáte to někdo ?
březen 11, 2009 10:48
Ženský, koukám, : Míša šíša
že na vás leze jaro.

smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 11, 2009 10:51
Míšo : mia
Ahoj do Humplu smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 11, 2009 10:57
Jmenovkyně č.2 : Míša šíša
Na internetu je několik receptů na tu variantu, kterou popisuješ, a dokonce je tam i recept na dort Ptačí mléko, údajně přeložený z ruštiny. http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=2271&l=manek

Mio, ahóój!! smilies/grin.gif
březen 11, 2009 11:00
... : Vodoměrka
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Máš pravdu, jaro... déšť už rozpouští poslední zbytky sněhu, co napadl přes noc a mě mrzí jen jediné, že jsem to nestihla vyfotit... ale na zahrádce tady kousek už kvetou sněženky...
březen 11, 2009 11:11
To ptačí mléko mě dost zaujalo, : Míša šíša
a tak si to vyhledávám po netu. Na Slovensku asi vaří převážně ty sněhové nočky v žloutkovém mléce, ale tady http://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/ost/osth.html jsem našla recept, který nejvíc odpovídá těm bonbonům.
březen 11, 2009 11:24
Jéé, upřesnění : Míša šíša
Jedná se o 4.recept na seznamu odspoda.
březen 11, 2009 11:26
Pro všechny Kudlánky : Justík
se kterými "mává" jaro .. Tady u nás snížek neroztál, ještě trošku připadává smilies/grin.gif kdo by chtěl zchladit jarní choutky, nechť se u mě hlásí na brigádku - vyhazování snížku smilies/smiley.gif zchladne zaručeně smilies/smiley.gif
březen 11, 2009 11:30
Justíku, : Míša šíša
moc se mi líbilo to rčení, co jsi napsala v jiné diskuzi: "Až ti bude smutno, otoč se čelem k slunci a všechny stíny padnou za tebe".
No jo, jenže jak se mám otočit čelem k sluníčku, když tady žádné na obloze nevidím? Ráno tu chumelilo ostošest, sice to taje, ale po sluníčku ani stopy smilies/sad.gif
smilies/kiss.gif
březen 11, 2009 12:03
Míšo : Justík
meteorolog Justík exkluzivně pro tebe.. Nejbližší sluneční záchvěv se hlásí na tuto sobotu. Doporučuji kudlančí četě nachystat si v závislosti na této informaci dostatek času a doplnit si energii pro dobrou náladu ( upozorňuji na povinný úsměv, aby se slunce - žblunce neleklo a opět se neschovalo) smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif Jooo ale záruku na informace podobného charakteru není možno uplatnit smilies/wink.gif
březen 11, 2009 12:11
Míšo šíšo, : bb
ochucené smetanové želé obalené v čokoládě s různou příchutí

to je ono, tak nějak bych ta cukrátka od Míši z dětství popsala. No a na tyhle pěny, želé apod. obalené čokoládou vůbec nejsem, takže pro mě žádná lahůdka.
březen 11, 2009 12:54
A neprodávají tyhle bonbóny i u nás, : Míša
třeba pod jiným názvem? Mám takový pocit, že jsem něco obdobného někdy jedla. Teď tedy přemýšlím, jestli jsem si to třeba nemohla koupit v Německu, ale nemůžu na to přijít, protože jsem hlava děravá. Čím víc si ale prohlížím ten obrázek, tím víc si myslím, že to odněkud znám. A úplně cítím to křupnutí, jak se člověk prokousne skrz tenkou čokoládovou krustu k té smetanové pěně.
Jen kdybych si vzpomněla!

(Nechtělo mi to vzít Míšu šíšu, tak jsem se musela přihlásit k původnímu nicku.)

březen 11, 2009 13:32
Míšo šíšo, : Ivule
a co takhle banánek v čokoládě, není to ten pocit,co se ti vybavuje??
březen 11, 2009 18:36
Ivule : mia
Co mě to holka děláš takhle mi dráždit chutový pohárky smilies/grin.gif
březen 11, 2009 18:44
Teda vážení : Justík
sem raději ani v tuto hodinu nekoukat.. To je pokušeníčko smilies/grin.gif
březen 11, 2009 21:51
no to jsem sama zvědavá : alena puntíkovaná
zítra má Agneska angličtinu, tak ji podrobím křížovému výslechu (ohledně toho ptačího mléka)
březen 11, 2009 21:56
zefyr : Dalenka21
Nevím, nechci vám brát iluze, ale mně tohle ptačí mléko nezachutnalo ani po deseti letech v Rusku. Prodává se i pod jménem zefyr. Mívali jsme ho doma velmi často, ne že bychom ho jedli, ale pravidelně ho nosily návštěvy jako dárek. Tak jsme ho posílali dál....Mé srdce i chuťové buňky zůstali na ruských tržištích u pouličních prodavačů s báječným sortimentem ovoce, zeleniny, domácích sýrů, másla, salátů, a bylinek....všechno vždy nabídli ochutnat, vždy bylo vše čerstvé....ceny se daly uhádat....Tady je vše v igelitu, všechno je sterilní...
březen 14, 2009 00:17
zefyr je něco jiného : alena puntíkovaná
už jsem si dělala soukromý sociologický průzkum. Ptačí mléko bude v červenci, až půjde Agneska na dovču.
březen 14, 2009 05:21
respond this topic : BeckerEthel21
Have no enough cash to buy a car? You should not worry, just because this is available to get the loans to solve such kind of problems. Thence get a consolidation loan to buy everything you want.
listopad 06, 2011 14:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]