O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

AUTOŠKOLA PDF Tisk E-mail
Úterý, 09 září 2008

Můj drahý dvouletý chlapeček miluje auta, traktory, jeřáby, letadla a jiné potvorstvo. Tak jsem se rozhodla koupit auto a naučit se řídit, ať mu udělám radost a můžeme jezdit na výlety, ať nejsme na nejnižším stupni sociálního žebříku. Já ve svých 38 letech sice řidičák mám, ale po jeho získání - tehdy - jsem zjistila, že nejsem „řidič v rytmu zrozený",

dělala jsem ho nadvakrát a ještě s flaškou, tedy pro zkoušejícího příslušníka - a poté jsem 10 let neřídila.

 

 

 

 

      Myslím, že jsem dnes zvolila optimální postup. Nejprve jsem zaúkolovala známé, ať se poohlídnou po vhodném objektu, cenově přijatelném a pojízdném a jupíí. Auto mám před barákem. Zelený citrónek z roku 95, nafťák, prý spotřeba 3,5. Tak jsem vzala chlapečka, že si zatočí volantem, jako to dělá v autě jeho otce, se kterým však už z důvodů, které sem naštěstí nepatří, už nežijem. V bláhové naději, že mu udělám radost. Tedy - mému chlapečkovi.

 

Trošku jsem se spletla, asi má schopnost empatie a sociální inteligence je opravdu na bodu nula. Hošík je zvyklý na stříbrného, velkého bouráka a já mu představila malé zelené prdítko. S nadšením jsem otevřela dveře a nabídla mu volant. Dlouze se na mně zadíval a řekl že NEEE. Na upozornění, že to auto má metalízu, reagoval ještě delším neee, otočil se a odešel. Nezájem. Nic. Nula bodou...

 

 

         Nevzdám to; mezitím jsem si domluvila kondiční jízdu v autoškole, hlas v telefonu mně ujistil, že jsou zvyklí na kondičkáře, kteří neumějí řídit a že půjdeme na cvičiště, nebo hřiště? Dostavila jsem se tedy na místo určení, tedy před sídlo autoškoly, kde jsem měla čekat na auto, které přijede. Auto tam stálo, tak se rozhlížím okolo a ze dveří, pod kterými byl nápis autoškola a jiné firmy  vylézal člověk už od pohledu podezřelý a zatahoval za sebou mříž. Bezďák, vychrtlý, hrbatý, vrásčitý.

 

     Asi mně odsoudíte, ale obrátila jsem se zády, já mám svých problémů dost a do toho mi nic není, jestli se tam někdo vloupal, poodešla jsem od auta autoškoly, působivě hrála mrtvého brouka, sic po očku sledujíc, co se bude dít.

 

    Ač jsem stále „nenápadně" ustupovala, bezďák ke mně přišel a tvrdil, že čekám na něj a ať si nasednu. Řekla jsem, že řidičík mám z dob před 10 lety a od té doby jsem neřídila. Tak já vám nastartuji, zapněte světla, spojku, jedničku, plyn - děl ten dědek (možná to pořadí pletu). Směrovku doprava, nahoru  - jak hezké - pustit spojku a jedem. Na dotaz, co mám dělat, když nic nevidím ve zpětném zrcátku odvětil, že na to příjde čas později, zašustil něčím, pak zamlaskal, tudíž to byl asi bonbon.

  

     První nastartování mi vyšlo, ale dědek hned chtěl ať zařadím dvojku a bylo zle: Jak tu páku držíte, jemně, otevřenou dlaní, a jak to pouštíte tu spojku, vždyť mi málem vytřepete vnitřnosti, to musíte jemně, jako baletka... Směle jsem se ho zeptala, jestli, jakožto začátečník, bych nemohla zařadit tu dvojku až za zatáčkou a to se na mně obořil, cože by se mi tak asi mohlo stát v tříkilometrové rychlosti. Jelikož jsem měla co dělat s autem, sklapla jsem.

 

     Vyjeli jsme asi na jeho obligátní okruh a on mne jen dál buzeroval: točte, točte, trojku, jak to zas držíte tu páku? ... cítila jsem, jak je ke mně obrácen a nenávistným pohledem říká, že kdyby mohl, tak mně po té pazuře přetáhne. Pak mně ještě seřval, že neumím brzdit, zařadit neutrál, zařadit čtyřku... a 10 minut před koncem jízdy řekl - zaparkujte támhle, budeme končit, musím si nakoupit.

 

      Ufff, to bylo v úterý. Mezitím jsem hodně moc přemlouvala šéfa autoškoly, aby mně vzal. Je to hošík ročník 75, konverzovat po telefonu s ním bylo potěšení; nejprve sice nechtěl, ale přinutila jsem ho, že chci jezdit s ním. Zítra ráno jedem, tak jsem zvědavá. Já se opravdu chcu naučit řídít...

 

     A mám pocit, že jsem se potkala s negativem Ignátia Reillyho...

 

 

Taťána

 

 

Komentáře (20)add feed
Do čtyřiceti mi řidičák tak nějak nechyběl. : Myška
Ale potřeba jezdit samostatně, svým autem, mě po čtyřicítce vehnala do spárů autoškoly. Vybírala jsem si pečlivě a nechala si doporučit od kamošky, která totéž absolvovala o rok dřív. První jízda byl horor s nervózním učitelem důchodového věku. Já neuměla naprosto nic, a on mě ještě stresoval podobně, jak je to popsáno v úvodním článku. Po druhé jízdě se stejným instruktorem jsem se rozhodla – buď budu jezdit s někým jiným, nebo měním autoškolu. Kurs jsem dojezdila s majitelem autoškoly, taktéž věku důchodového, ale s úplně jiným přístupem. Zkoušku jsem složila na první pokus, a už dva měsíce brázdím silnice moravské metropole ve svém postarším Escortu. Ale pořád mám pocit, že nic neumím...
září 09, 2008 10:53
moje zkušenost : vusha
je podobná, můj instruktor věku asi 70 let mě vyzvedl na dohodnutém místě a hnal mě k volantu. Musím říct,že to byla moje první jízda v životě. Posadil mě tam, sám si sedl vedle, připoutal se a řekl jedem. Já mu trpělivě vysvětlovala,že vím co je volant a to je vše. Bez mrknutí oka vystoupil, obešel auto a všechno mi náležitě popsal asi během jedné minuty. Znovu se vrátil na své místo a řekl - no a teď jedem. A jeli jsme smilies/smiley.gif
Zkoušky jsem udělala na poprve, ale učila jsem se snad víc než k maturitě. Pak jsem neměla potřebu jezdit také asi 10 let.Koupila jsem si autíčko, kamarád mi za dědinou půjčil svoji škodověnku a musím říct, že jsem byla mile překvapena, že jsem toho tolik nezapomnělasmilies/smiley.gif Teď denně dojíždím do práce cca 60 km - pilotím - ale také někdy "zakufruju" a myslím , že každý má zkušenost, že někdy jede pod "vlivem" nějakých, minimálně emocí, a nesoustředí se jak by měl.
Přeji Vám hodně najetých kilometrů bez nehod smilies/smiley.gif
září 09, 2008 12:19
... : endymio
kolega dělal autoškolu u instruktora - cholerika. Když prudce zabrzdil, instruktor se rozčilil: " Vystup! Vomluv se těm gumám!"
září 09, 2008 14:03
Kdybych neměla řidičák : Ráchel
21 let, tak bych si ho dnes už nedělala, a obdivuju každého kdo to dnes zvládne.Ale já ho už dva měsíce nepotřebuju, neboť auto na které jsem přispěla nemalou částkou nyní parkuje na druhé straně města. Ale mě to vůbec nevadí!
září 09, 2008 14:46
Já mám naprosto stejnou zkušenost : Milene
Jen jsem měla vyměněnýho starýho za mladýho. V 38 letech do autoškoly na kondiční jízdy, protože řidičák od 18 let byl téměř nepoužitý. A takový mladý cápek, tak paninko jedeme. Bylo to v Praze, provoz jako blázen, mě se tak klepala noha, že jsem nemohla držet ani sešlápnutou spojku. No, horor. Tak jsem si vyjednala pokračování s takovým starším učitelem, který měl velikou trpělivost. I třeba na to: Proč jste neodbočila doleva. No, protože tam jsem neviděla apod. Teď už mám najeto statisíce km. Taťáno to půjde
září 09, 2008 15:12
může někdo pro starého nechápavého dědka přeložit do češtiny slovo - Bezďák ? : toulavej
díky.
Jinak chápu, že "točte, točte, trojku, jak to zas držíte tu páku?" může někomu vyznít jako buzerace, na druhou stranu já tyhle lidi celkem obdivuju za jejich odvahu. I když mají možnost ovlivnit jízdu vlastní brzdou, stejně v provozu riskují. Já už učil řídit, ale v obyčejném autě, tak znám ten strach :-). Být pořád ve střehu je docela náročná práce, ovšem s cholerikem bych nebyl nikdy, tedy ani v autě . . .
září 09, 2008 16:28
Bezďák = bezdomovec :-))) : ivanka
jo, taky mě to čeká, chci zas začít jezdit, tak si taky zaplatím nějaký ty kondiční jízdy. Docela z toho mám strach smilies/smiley.gif))
září 09, 2008 16:40
I naše auto : AHabibi
...tak jako manžel, začali parkovat u té mladé. A já, na radu Daniely i mé dcery, udělala něco bláznivého ! V 60ti si koupila sluníčkové veselé autíčko pro "veselé stáří".
Z prodejny, celá nervozní, odjela se zataženou ruční brzdou, přískokami vpřed v obavách, že vybourám jejich "úzký" vjezd. Nestalo se, já se uklidnila a dnes začínám být suverénní řidička.
Jsem nezávislá, zajedu kam chci - na hřiby, či do divadla - a mám z toho dobrý pocit.
Cérky, my přece zvládneme víc než "kůň"!
září 10, 2008 07:45
... : bb
tak jsem se podívala na řidičák - 19.6.1990, ve 22.
Dělaly jsme autoškolu tři spolu. Kamarádka si koupila nádherné lodičky a při prvních jízdách se přezula do botasek. Byla strašně nervózní. Lodičky chuděry zůstaly stát na chodníku samy, opouštěné. Pak se asi naštvaly a utekly, protože už je nenašla.
Druhá z nás jela přede mnou, dostala sprda a neudělala to proto, že před odbočováním vůbec nepřeřadila, pokračovala na čtyřku, na trojku. Uf, ještěže jsme jely podle abecedy!! Jinak bych dopadla stejně. Šla jsem na řadu až po ní a dala si sakra majzla na to,abych její chybu nezopakovala. Do té doby jsem netušila, že bych snad měla zařadit jinou rychlost...proč taky, že.
Jezdím ráda.


září 10, 2008 08:49
Když si tak vzpomínám: : ivanka
Taky jsem to dělala s partou... A opravdu jezdit jsem se naučila až pak. Moje krasojízda byla asi sto metrů pražskou Dlouhou, rozjet se a o kus dál zastavit. Měla jsem "kliku", že to bylo trošíčku ze známosti. No, a pak jsem se asi půl roku opravdu učila - na pláni, pomalu... No, když dělala řidičák moje dcera, tak jsem setsakra dbala na to, aby ta autoškola byla k něčemu a ne jen "za hubičku". Dokonce jsem jednu jízdu absolvovala s nimi a když jsem viděla, že je to jen popojíždění od obchodu k obchodu, aby si "trenér" nakoupil, tak jsem udělala bouřku a že pokud nebude umět pořádně jezdit, tak (jo, o svý dítě se člověk bojí smilies/grin.gif)
září 10, 2008 09:42
ahabibi, : endymio
je to off topic, promiň, ale jak oni to teď mají? Pokud si vzpomínám, ona byla vdaná...
září 10, 2008 14:51
Já dělala papíry : Ivule
asi ve třiceti,taky pěkně vystresovaná,učitel po mně taky hned první den chtěl,abych vyjela do ulic,taky jsem jen uměla točit volantem vlevo a vpravo,jinak nic...vydupala jsem si cvičák,tam se mu nechtělo,tak poslal svýho syna.Odvezl mě tam,posadil k volantu a přijel za ním kamarád...museli něco důležitého projednat. Měla jsem si zatím prohlížet palubní desku. Za těch 25 minut jsem ji měla fakt prohlídnutou...zakroužila jsem si párkrát po hřišťátku a měla se odvézt domů,jela jsem v šílené křeči rychlostí asi 15 km za hodinu...
Během dalších jízd si instruktor vyřizoval návštěvy mototechny,odvoz známých kamkoli apod. Když mi chybělo asi 10 hodin jízd,řekl mi,že bych měla jít ke zkouškám...to,že nemám odježděno,nevadilo.Prý tam bude dobrý policajt.A že mám pocit,že nic neumím?To prý je normální. Udělali jsme si ještě jednu jízdu před zkouškou,kde jsem si na vyžádání podruhé v životě zacouvala a jela jsem skládat testy,naštěstí ještě ty,co v nich byla jen jedna správná odpověď...Při závěrečné jízdě mi zatrnulo,protože policajt mě navigoval do končin,kde jsme nikdy s instruktorem nejezdili...Chtěl se podívat do čtvrti samých novostaveb,protože se chystal stavět barák...projela jsem ji pěkně krokem,aby se mohl pokochat a jela zpět k autoškole.Papíry jsem dostala,ale opravdu jezdit jsem začala asi až po 3 letech,když jsem si pořídila ojeté auto. Před měsícem dosloužilo,tak nějak mu upadla podlaha...Na netu jsem si našla autíčko 20 let staré s 30tisíci km na tachometru,po důchodci,co nejezdil v dešti v zimě...v podstatě auto skoro v záběhu.. smilies/cheesy.gifA jsem ráda,že nejsem na nikoho odkázaná,když se potřebuji kamkoli dostat...
Takže Táničko, neboj, ono to půjde a malej bude ještě rád,že nemusí ťapat pěšky...
září 10, 2008 16:35
Omlouvám se - mimo téma odpovídám, endymio : AHabibi
...ona je stále vdaná. Její manžel směnuje, chodí na noční, takže....volné lože, noci plné vášně. Obě rodiny nešťastné, věděly co se děje.
Po dvou letech, kdy pravda vyšla najevo, jsem požádala o rozvod (duben 200smilies/cool.gif. Naše manželství skončeno - i úředně, SJM rozděleno, žiju už sama.
Ta druhá rodina se v tom stále "máchá". Jistě složité, mají 2 roky dům, 2 nezl. děti.
září 10, 2008 17:13
ahabibi: : endymio
hrozné, ale Ty už máš klid. Tak ať Ti to krásné autíčko dělá jen radost
září 10, 2008 21:05
ahabibi : Taťána
v podstatě jsem si auto koupila a učím se řídit taktéž, abychom byli s miminkem nezávislí, po odchodu od tatínka - zrádce, doufám, že mi to taky brzo půjde jako Tobě, nejen řízení, ale i ta radost ze samostatného života smilies/grin.gif
září 10, 2008 21:40
endymio, Taťáno : AHabibi
víte, jsem už "kočka po sezóně", ale nic nevzdávám. Říkám si - všecko zlé, pro něco dobré a mohlo být hůř ! A všechno nakonec jde.
září 10, 2008 23:08
Jo, ta samostatnost a nezávislost je k nezaplacení. : Myška
Já se propracovala k vlastnímu autu dávno po rozvodu s pánem, který auto odmítal. V době, kdy jsem měla první jízdu v autoškole, už můj syn čtyři roky jezdil.
září 11, 2008 08:14
Pohled instruktora : Mikin
A co takhle pohled instruktora ? I kdyz ne profesionalniho.
U nas v Kanade muze byt ucitelem kazdy zkuseny ridic a tak role vyucujiciho obou mych nevlastnich dcerusek pripadla me. Ne tak uplne nepravem, jsem ridic tezkych stroju a mam "class 1", ktera me opravnuje ridit v severni Americe vsechno co ma kola.
Ja i Elizabeth (ta starsi) jsme stravili v Honde Prelude peknych par hodin. Protoze jsme velci kamosi, vsechny me instruktorske snahy se obesly pres Elizabethino dospivani bez velkych potizi. Signaly, parkovani, predjizdeni, odbocovani....... Nastesti neni Dawson City velke mesto a nemame zde jediny semafor. Nejvic casu jsme venovali paralelnimu parkovani (nevim, jestli je to spravne cesky). Postavil jsem na kraj cesty dve kozy na drevo symbolizujici auta a Elizabeth nekolik hodin trapil. Jedna koza pak potrebovala generalni opravu..... smilies/smiley.gif
Prisel velky den a s nim i cas prakticke zkousky. Elizabeth si podle svych vlastnich slov a slov zkousejiciho vedla velice dobre. A pak udelala VELKOU chybu. Chybu, ktera ji diskvalifikovala. Uz nevim, co to bylo, snad projeti znacky "stop".
Zkousejici ji s litosti rekl, ze zkouska skoncila, at zaparkuje mezi dvema auty a ironicky dodal, ze si alespon vyzkousi paralelni parkovani. Pro priste.
Elizabeth zacala couvat a najednou znenadani zastavila. "Copak, ani parkovani vam nejde?" "Ne, za autem je dite." Pravi Elizabeth. "Zadne dite tam neni, zaparkujte", zvysil hlas instruktor. Elizabeth vyradila a vypnula motor. Pan instruktor se mirne rozcilen vyhrabal z auta a nasel maleho chlapecka, hrajiciho si v kaluzi primo za autem.
Elizabeth ten den svuj ridicak s mnoha omluvami dostala.
Jenomze s omezenim platnosti pouze na Yukon. Jinak to pry neslo. Kdyz se po svatbe stehovala i se svym manzelem do Fort St. James v Britske Kolumbii, zjistil jsem ji, ze ridicak v B.C. dostane bez nutnosti jakekoliv dalsi zkousky. Protoze to omezeni na Yukon je pouze v jakemsi ciselnem kodu, ktery v B.C. pravdepodobne nikdo nezna. Takovy drobny podfuk......
Vsechno dopadlo jinak, Elizabeth nakonec musela celou zkousku opakovat. Jeji manzel je totiz prislusnikem Kralovske Kanadske Jizdni Policie (RCMP) a jako takovy zadne podfuky v baraku netrpi. Ani ty male. Ani u manzelky. smilies/cry.gif
No, aspon vime, ze jsme v dobrych rukou........ smilies/grin.gif
září 12, 2008 04:44
Když jsem před sedmatřiceti jako čerstvě plnoletá lety dělala autoškolu, : mamča
měli jsme tam cholerického instruktora. Při první jízdě mě vyrazil u zastávky MHD hned poté, co jsem bravurně uprostřed zatáčky podřadila s meziplynem. Chvíli pořvával, že takovýhle děti, co od desíti jezdí s nějakým střepem, on učit nebude. smilies/cheesy.gif (Měl pravdu, už dva roky jsem jezdila na ségry řidičák s Aerovkou 662, r,v. 1934, s pravým řízením, bez diferenciálu a o synchronizované převodovce v r. 34 nebylo ani potuchy). smilies/grin.gif
Pak jsem vyfasovala instruktora kliďase, co mě nechal žít. Ale i kliďas měl "své dny". Učil tam jednu starší paní, co potřebovala řidičák, aby mohla vozit nemocného manžela. Paní byla fakt antitalent, ale byla vytrvalá. Neustále si přikupovala jízdy, ale vždycky jen obskákala autoškolu, a pan "kliďas" stále opakoval, co teď, a co potom. Ostatní instruktoři se mu smáli.
Jednou jsem viděla, jak po další přískokové jízdě instruktor vystoupil, sundal si kšiltovku, chvíli po ní dupal, kopal do kol i nárazníku, pak si sebral a oprášil čepici, nasadil, usedl vedle sveřepé žákyně, a jeli další kolo. smilies/cheesy.gif
Paní setrvala v naprosté pohodě. smilies/wink.gif
září 15, 2008 20:47
blondyna v autoskole : mura
září 15, 2008 21:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]