O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POTKAL POTKAN PRAŽANA ... PDF Tisk E-mail
Úterý, 11 červen 2024
Přejít na obsah
POTKAL POTKAN PRAŽANA ...
Strana 2
Praha je prošpikovaná nejrůznějšími kanály. Dávnými, pradávnými, tedy těmi, které už se dávno nepoužívají, i kanály zbrusu novými. Kanalizace se stavěla od středověku, takže máme pod nohama kanály, o kterých ani nemáme tušení… Jenže potkani ano. Odhaduje se, že pod Prahou jich je asi pět milionů.  Ale dokud si žijí po svém někde dole, není prý se čeho bát...

 

 

Velmi rizikový je jejich výskyt  v domácnostech, restauracích, školách, školkách, potravinářských prodejnách a podobně.

 

Nejsou samozřejmě všude, mají svoje místa, můžeme tomu říkat třeba potkaní sídliště.

Ideální místo je tam, kde je nějaká nora – prostor, kde se mohou schovat, společně bydlet, mít mladé. Potkani jsou velmi sociální zvířata, tlupu vždycky tvoří nějaký dominantní pár, jejich potomci a kolem nich pak jsou „podřízenější“ zvířata. Hierarchie bývá neobyčejně stabilní. Na dominantního potkana si jen tak někdo nedovolí.

 

Potkani jsou nesmírně plodní - jediný párek může mít během roku až 862 potomků, což v období tří let dělá neuvěřitelných 20 milionů exemplářů.

Jsou také dobrodružné povahy, často vycházejí ven, ideálně v šeru nebo po setmění. Třeba na pražské náplavce bývají k zastižení velmi často.

Potkani koušou Mostečany. Potvrzeny jsou zatím dva případy - Deník.cz Pravda je, že potkani mají v sobě patogeny a přenášejí je. To je bez debat. A že toho je hodně: roznášejí vzteklinu, žloutenku, tyfus, tuberkulózu, leptospirózu...  Fakt nebezpečný je hantavirus. To je virus popsaný původně v tropech, ve Středomoří a v Kalifornii, mají ho v sobě obecně všechna „myšovitá“ zvířata.

A že jich je hodně!

Patří k nim:
hraboš polní, myš domácí, myšice lesní, hryzec vodní, potkan, krysa, sysel, křeček, ondatra pižmová, svišť horský, veverka.

 

 

Takže pozor, vážně není dobré na ty „divoké“ sahat. A je potřeba mýt si ruce. Hantavirus je i v jejich moči, kterou mohou značkovat sklepy a podobně; a tak když si např. po návratu ze sklepa promnete oči, není to žádná sranda. A když vás kousne, je to už hodně blbý…

 

Může to skončit i selháním ledvin a smrtí. Virus se v těle pozvolna množí a množí, teprve až časem začnou bolet ledviny.

A to už hrozí jejich selhání.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]