O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LÁZEŇSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ - 3. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 03 červen 2024

Pátek - V+W, ale jiné, než tradiční - Na dnešek jsem si udělala podrobný scénář. Začátek skoro nuda, masáž, procházka pro vodu na pitnou kúru, snídaně. Po snídani přišlo na řadu písmeno W, tedy karlovarský Westend. Čtvrť bohatých v tehdejší době, domy připomínající spíše menší zámky. Jeden z nich byl cílem mé výpravy, tzv. Becherova vila. Já ji znám z dětství, kdy byla využita jako dům dětí a mládeže, chodila jsem tam na kroužky. Nyní je opravena do původního stavu a slouží jako galerie. Nádherný dům, ale v nabídce, co lze ve Varech vidět, bohužel zapadající...

 

 

 

Obhlídla jsem také opodál stojící pravoslavný kostel, svítící nádherou zvenčí i uvnitř (tam se fotit nesmělo), zklamaly mne Malé Versailles, jezírko utopené pod vysokými břehy. S jezírkem u Sadové kolonády se to nedá srovnávat. To je krásné i teď, ve vrcholícím podzimu.

 

Pak jsem se zas věnovala tomu, proč tu jsem, takže perličková koupel, s pohárem k prameni a oběd. Po obědě přišlo na řadu písmeno V jako Zámecká věž, která je vlastně pozůstatkem malého středověkého hradu. Středověk skončil, věž přežila požár města a lze ji využít jako vyhlídku za pouhých 25 Kč pro důchodce. A přitom obhlídnout malou expozici na téma lázeňství.

 

 


 

 

Odpoledne bylo na pořadu rekreační plavání. To jsem si vybrala dobře, a dokonce k mému překvapení jsem vydržela těch asi 50 minut neustále, většinou pomalu, plavat. Byli jsme tam jen čtyři, dva pánové a dvě ženský, tak při troše dobré vůle a občasnému kraulu, abych se rychle vyhnula ostatním, jsme se vešli parádně a nepřekáželi si. Plavat v bazénu, kde vlastně není kam plavat, by byla otrava. Letos jsem byla tělesem ponořeným do kapaliny poprvé. A že voda opravdu nadnáší, jsem si ověřila, když jsem vylezla ven, najednou byly ruce i nohy těžké.

 

Oddech na pokoji, pak znova procházka, vyžunknutí doporučeného množství Svobody ( název pramene), večeře a relax. Nachozeno přes 20 tisíc kroků, tak už mám na polehávání nárok, heč.

 

 

 

 
 

 

Sobota - program na deštivé počasí – Dnes je sobota a tak mne čekaly jen dvě procedury, obě opakované. Ale perličková masáž mi začínala 10 minut po zahájení podávání snídaně. Snídani jsem tedy velice odbyla, ale koupel jsem ve vířivce stihla. Druhá procedura byla lymfodrenáž. Jestli jsem v předchozím díle zpravodajství srovnávala žertem lázeňskou proceduru se senážovacím procesem, tak teď šlo o to lisování, které by mělo senážování předcházet. Naštěstí mě do balíku, jako vlka ze seriálu „Jen počkej zajíci“, nelisovali, snahou bylo, aby přístroj tlačil lymfu z nohou k srdci. Jestli se to povedlo, nevím, možná by to větší efekt a porovnatelnost "dříve" a " nyní" mělo spíš večer, s nohama po dlouhé procházce. 

 

Dopoledne jsem jen došla pro malý nákup na zítřek (místo oběda, o který přijdu) a teprve po obědě vyrazila na výpravu. Cílem byl Poštovní dvůr na konci Varů, bohužel byl zavřený. 

 

Poštovní dvůr byl původně  (r. 1791) postaven jako poštovní dvorec s přepřahací stanicí poštovních koňských spřežení.  Postupem doby se z Poštovního dvora stalo nejoblíbenější společenské a zejména hudební středisko lázeňského města s kavárenským a restauračním provozem a vyhlášeným cílem lázeňských hostů. Konaly se zde plesy, koncerty, výstavy a konference a místo navštěvovaly slavné osobnosti.

I já jako dítě pamatuji, že jsme procházku lázeňskou čtvrtí končili s rodiči zde.

 

 

 

 

 

Protože stav Poštovního dvora mne zklamal, tak jsem cestou zpět navštívila karlovarskou Galerii (výstava moderních, ale koukatelných obrazů snových krajin), a druhá zastávka byla v  Muzeu města Karlovy Vary. Aspoň jsem se schovala před mírným, ale vytrvalým deštěm. 

 

 


Galerie umění Karlovy Vary

 

 

 

Multimediální podoba stálé expozice přibližuje v šesti sálech v prvním patře historii města. Cesta začíná u Vřídla, unikátního přírodního fenoménu, a pokračuje přes založení lázní a vývoj lázeňské léčby až k proměnám architektury Karlových Varů, společenskému a kulturnímu životu lázeňského města a historii mezinárodního filmového festivalu.

 

Druhé patro představuje přírodu a historii regionu od nejstarších dějin, přes slavné období těžby rud a neméně významnou tradici cínařství a výroby skla a porcelánu. Závěr expozice je věnován dramatickému 20. století. Exponáty jsou doplněny mnohými multimediálními prvky. 

 



Milena Nováková,

 

cestovatelka po vlastech českých,

nyní se láznící

 

 


Komentáře (4)add feed
... : andrea
ahoj Mileno, díky za ten prima cestopis - popis tvého pobytu v KV.
Jestli se můžu zeptat: jak jsi tam byla dlouho, a jak moc ti to pomohlo? I když si myslím, že už jen ta velká cifra v počtu kroků, pak všechny ty procedury - to by uzdravilo i zdravýho smilies/grin.gif
červen 04, 2024 07:59
... : mamča
V Karlových Varech jsem byla naposled před 50ti lety. Těší mě pohled na opravené domy, i když ani tenkrát se nejednalo o zříceniny.
Mrzí mě pohled na blízké lázně Kyselka, které kdysi sloužily jako lázně pro mládež do 18ti let. Užili jsme si tam lázeňské péče, i spousty legrace, i když mezi námi byli i opravdu vážně nemocní.

červen 04, 2024 09:27
... : Milena Nováková
Byla jsem v lázních 3 týdny. Jak jsem psala v 1. díle, užila jsem si vloni s doktory víc než dost a měla jsem neustále nepříjemný pocit kolem žaludku. Z toho mne vyléčilo pití pramenů, ostatní procedury považuji za wellness záležitosti, které neuškodí, ale prospívají - viz masáže, bazén atd.
Jinak chůzi doporučují lékaři a v každých lázních je prostor na procházky, já měla poněkud smůlu - v listopadu je už den krátký a počasí zejména koncem pobytu nic moc.
Nachozeno jsem měla opravdu hodně, protože jsem chtěla využít pobyt k poznávání. V lepším počasí v hlavní sezoně by si člověk třeba sedl na lavičku a relaxoval...takhle byl program předem daný.
červen 04, 2024 12:34
... : Moira
ahoj, bydlim kousek od KV a jsem tedy ve Varech docela casto. Doporucuji prohlidku Cisarskych Lazni. Velkorysa rekonstrukce dokoncena v lonskem roce. Cca 1 miliarda investice, ale je to nadhera. Jedna zajimavost. V KV je pohrben syn J.W.Morzarta. Jeho pomnik je na zrusenem hrbitove nad bazenem Thermal. Vyhled na Vary z terasy bazenu je take velice krasny. Dale si prohlednete za me jeden z nejkrasnejch secesnich hotelu Felix Zawojski u drevene kolonady. A dalo by se pokracovat....... Uzijte si Vary v nejkrasnejsim rocnim obdobi
červen 11, 2024 12:06
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]