O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HORSKÉ ZÁŽITKY - VYSOKÉ TATRY PDF Tisk E-mail
Neděle, 30 červenec 2023
Ve Vysokých Tatrách, na chatě Brnčálka, jsem byl tenkrát týden s horolezeckou partou ze Špindlerova Mlýna. První kopec, na který jsem vylezl, byl Kežmarský štít, bylo to drolivé nepříjemné lezení. Vzpomínám, že můj tehdejší lezecký partner byla ženská - Madla Haková. Ta vám byla … Vím, že Madla pak ještě ve věku asi 55 let, (přesný věk nevím) se svou dcerou podnikla v Kanadě hřebenovou zimní túru, jež trvala celé dva měsíce. Nastoupily do hor ve Whistleru a skončily na hranicích Yukonu.


 

Jídlo jim na určených místech shazovala helikoptéra. Ale detaily tohoto úžasného výkonu přesně neznám, znalosti o jejich cestě mám bohužel sporadické a na její přednášce o této cestě jsem chyběl.

Ale zpátky na Brnčálku: druhý den jsem byl poctěn. Standa Polák, který v té době patřil mezi horolezeckou československou špičku, si mne vybral za partnera. Vylezli jsme na Jastrabí vežu, jež na fotce trčí nad střechou Brnčálky vlevo.

 

 

Foto: Zelené pleso - Chata pri Zelenom plese - červenec 2016

 

 

Tentokrát jsem ale lezl na bezpečnějším konci lana. Na vrcholku jsme se pak pohodlně usadili a pozorovali dolinu pod námi. Všimli jsme si, že u Brnčálky na jezírku někdo skáče do vody.

Když jsme se vrátili po nádherné sestupové cestě na chatu, byli jsme informováni, co se to tam dělo. Parta dalších pěti horolezců si v lezení po skalách dali pauzu - ale den jim byl dlouhý, nudný. Nakonec Jaroslav Sůra (můj švagr), známý to otužilec, ohlásil, že přeplave Zelené pleso, na němž ráno, když jsme vyšli vstříc  „své“ hoře byl ledový potah.  Chlapi mu nápad rozmlouvali. Nakonec ale souhlasili.

Pro jistotu natáhli přes jezírko horolezecké lano, pro případ, že by plavec dostal křeče nebo plavbu vzdal. Jaroslav oněch asi 50 m v ledové vodě  zdolal, ale dvě hodiny byl zabalen ve spacákách a třepal se jako osika. 

 

Na chatě byla, jak jsem se zmínil, ještě další parta, které velel gynekolog, a mezi nimi také jen jedna žena, jeho vnučka, zdárně urostlé děvče. Takže celkem nás bylo dvanáct  chlapů a dvě ženy. Madla v naší partě měla sebou manžela. Večerní zábavě dominoval gynekolog, a musím říct, že hovořil, jako by tam dvě ženy neseděly. 

 

 

 Kežmarský štít 1 Autor: Jerzy Opiola Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Ke%C5%BEmarsk%C3%BD_%C5%A1t%C3%ADt#/media/S%C3%BAbor:Kie%C5%BCmarski_Szczyt_a1.jpg

 

 

Večer se se mnou domluvil Karel Novák, z té druhé party, že by se mnou rád zdolal Kežmarský štít. Neznal jsem ho, ale z jeho vyprávění, kolik hor zdolal v Himalájích, rozhodlo o tom, že horu s ním vylezut po druhé.

Jenže - Standa Polák si mě vzal stranou a informoval mě, že Novák nikdy na žádný kopec nikdy nevylezl, že je geniální lhář a že si určitě najde výmluvu. 

Následné ráno jsme si vybrali nástup německým žebříkem. Tím se dá vystoupat do třetiny hory velice snadno. Na konci nás čekala asi pětimetrová kolmá stěna a řetěz, po kterém jsem lehce vyručkoval.  Karel mne s hekáním následoval a když se postavil, chytl se za rameno a bolesti skuhral. K nástupu do stěny zbývalo ještě 20 m. 

"Pepo omlouvám se, mám těch pádů ve skalách mnoho a následky jsou zde." 

Takže čelem vzad a jde se zpět na chatu.

Ale to se najednou Karel se zázračně probral a udělali jsme si nádhernou procházku po horských loukách. Znal téměř každou květinu. Znalostmi vegetace mě doslova šokoval. Nezapomenu na jeho výkřik: "Ne, to není možné, zde v Tatrách,  to je neskutečné, to je sobolí roh, jež roste jen ve Švédsku, Pepo z toho když si uděláš čaj, jsi u žen nepřekonatelný bejk!" 

 

Po letech, v roce 2017, jsme se opět potkali. Vydali jsme se na špacír do Svatého Petra a zpět, a já opět od něj vyslechl neskutečné historky: jak vozí koně letadlem do Ameriky (jen 800 dolarů) na kovbojské soutěže,  že má ženu o 30 let mladší (což byla pravda), a že na jejím hotelu dělá kočího.

Jo, prima chlápek, vesele se s těmito výmysly spokojeně dožil stáří. 

 

 

Pepa Kouba

 


Komentáře (4)add feed
... : d@niela
Pepo, nevím, v jaké roční době a hlavně v jakém počasí jste tam byli, ale já jeden čas přes Zelené pleso plavala taky...
Byla jsem holka-cvok, celé dva měsíce prázdnin tam, ale většinou bez peněz. Jeden čas jsem dokonce vodila tůůůůristy.
Tak jsem se občas s nimi vsadila o oběd, že ho přeplavu.
smilies/grin.gif smilies/grin.gif

Byla to příšerně nebezpečná, ale nádherná doba (absolutně jsem se nebála a fakt se mi na tůrách nikdy nic nestalo).
červenec 30, 2023 21:37
... : Josef Kouba
Danielo, máš můj obdiv. Já ledovou vodu nemusím. Ten náš horolezecký výlet se konal koncem září, ale přesně to nevím. Ráno byl na jezírku škraloup ledu a jeden den jsme se museli ze stěny vrátit. Padali velké rampouchy.
Někdo horolezectví považuje za blbost, ale je to pěkný sport a učí řešit kritické situace jež se v běžném životě vyskytují.
červenec 31, 2023 18:34
... : d@niela
No, já tehdy nemyslela... Mne to všechno nesmírně bavilo. Vůbec jsem neměla strach. Po horách jsem běhala, skákala. Že se mi nic nestalo, to byl zázrak.
Jo, pořádný pohorky, to byl základ.
Mj. a to plavání - to bylo přeci o prázdninách.
srpen 01, 2023 18:59
... : Josef Kouba
Sestupovou cestou z Jestřabí věže jsme oběvyli tektonické zrcadlo. Lesknoucí se velký kus skály..

V geologii je slickenside hladce leštěný povrch způsobený třecím pohybem mezi horninami podél zlomu. Tento povrch je typicky pruhovaný s lineárními prvky, nazývanými slickenlines, ve směru pohybu. Wikipedie
srpen 02, 2023 20:49
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]