O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FALEŠNÁ ZUBISKA PDF Tisk E-mail
Středa, 14 červen 2023
Většina lidí časem dospěje (nebo snad doroste?) do doby, kdy vzdá snahu udržet si původní chrup, a vymění ošoupané tesáky za krásné a úhledné zoubky od stomatologa. Není to vždy jednoduchý proces a ne vždy se to povede na poprvé. Ale když už pak "tam vlezou a tam si dobře sedí", jakoby člověk dostal pár krásných let navíc. Minimálně je to super na úsměvy. Teď je situace díky pokroku o hodně lepší, ale vzpomínám na zážitky mého táty...

 

 

 

 

 

Můj táta byl umělec. Restaurátor starodávných intarzií, vynikající fládrista, pochopitelně uměl i malířinu a lakýrničinu.  No, a protože nejásal po válce správným směrem, tak směl oficiálně dělat jen ta dvě poslední povolání. Ano, oficiálně. Neoficiálně si ho přehazovali tehdejší potentáti, aby jim dával do pucu to, co se jim zadřelo za nehty. Jenže i když tedy dělal tu uměleckou práci, plat dostával jako nejobyčejnější lakýra.

Naštěstí táta byl bonviván. Jeho nikdo nerozhodil, on byl spokojený i tak, on si život užíval. Když to ještě šlo a směli, tak chodili s mámou tančit. Oni totiž byli svého času i mistři ve společenském tanci, závodili po Evropě, a byli tehdejší celebrity. Ale to také brzy skončilo, máma pak šlapala na šicím stroji a šila trenýrky. To si dodnes pamatuju, jak to drrrrrčelo…  Za jedny měla něco kolem tří korun. Mně tohle všechno uniklo, stejně jako plno kamarádek, které se svými rodiči odjely na prázdniny, ze kterých se do Československa už nikdy nevrátily.

Ale zpátky k tátovi – tohle všechno bylo jen k přiblížení situace. Táta tedy každé pondělí ráno ještě za kuropění odjížděl někam do Zakopané Lhoty, kde v hlubokém lese, v zastrčené hájovně, něco natíral, maloval. Zaměstnávaly ho totiž Lesy, kindopindorán. V sobotu k večeru se vracel, po večeři se oblékl a odešel kamsi tančit. Ale to taky blíže rozebírat nebudu, zůstanu v té jedné hájovně, ve které  pracoval už druhý týden.

S hajným si přišli do noty, chodili spolu večer do vsi, táta v hospodě ukazoval mladíkům a mladicím, jak se to správně vytáčí, a pak spolu v závěsu stoupali k hájovně. Jednou takhle prý si uprostřed cesty potřeboval ulevit, a – nechápu proč, před onou činností si vyjmul z pusy své krásné a zcela nové falešné zuby. Položil je na čerstvě seříznutý pařez… On si je běžně vyndaval před spaním, nevím, třeba si tam chtěl ustlat… A tam je taky zapomněl.

Když mi po létech tohle líčil, snažila jsem si představit ty dva holomky, tedy tátu a hajnýho, jak druhý den od časného rána prohledávají kopec, plný čerstvých pařezů. Měli kliku, žádná srna ani nic jiného je nesebrala, opravdu je nakonec našli.

Ale to nebylo vše, jak se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu… Za pár dnů, když se zas oba v pořádku dokodrcali nahoru do hájovny, stalo se něco horšího. Zubiska si tatínek dával na židli vedle postele. Druhý den ráno, když si navlékal pantofle, tak si na ně sednul. Mámě pak ukazoval, jak se mu do zadku zakously. Jenže, tehdy to nedopadlo dobře, protože když pak nás doma po návratu zdravil, divně šišlal. Zuby se mu rozlomily, nevím, čím to tehdy slepil, ale tenkrát to byl asi výjimečný víkend, protože zůstal v neděli doma…

 

Taky máte nějaké zážitky (horory) na tohle téma?

d@niela

 


Komentáře (9)add feed
... : *deeres*
Docela aktuální. I přes svůj pokročilý věk mám všechny čtyři spící moudráky. Proč mi zatím nevylezly, nebudu komentovat. Je to asi měsíc, co se mi jedna osmička probudila a rozhodla se podívat do světa. Ale tak blbě, že se snaží dostat na místo, které je už obsazené. Tak teď žvejkám hřebíček a přemýšlím co dál. Je to dost hororové?
červen 14, 2023 05:56
... : daniela
přímo fujtajbl hororové... Zažila jsem: vyrval mi pan doktor jeden, šlo to. když druhej, tak se to tam jaksi potento, já měla místo obličeje medicinbal a bolestí jsem neviděla. Pak jsem dostala v nemocnici šlauch od kapačky, zastrčený přímo "tam", do té díry...
Hele, kamarádko, raději trojčata, než tohle...
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 14, 2023 06:07
... : mamča

*deeres* : Doporučuju "Ruskou kliniku" v Praze - Vysočanech. Ráno zavoláš, a odpoledne Tě vezmou. Žádné čekání 3 měsíce, než má zubařka čas. https://www.zubnipohotovostvpraze.cz/?gclid=EAIaIQobChMI5MjVtpGf9QIV0-J3Ch2KQwswEAAYASAAEgI5NvD_BwE
Letos, den před Silvestrem, jsem si tam nechala vyndat zlobivou sedmičku, zcela bezbolestně, za pouhých 1900.-Kč. A to mám kořeny zubů jako kašpárkovskou čepici.
Jezdíme tam se zubama celá široká rodina, snacha s postupným trháním osmiček, co se jí taky nevejdou do pusy.
"Zuby moudrosti" se nějak neosvědčily. Poslední lezou, první se kazej a bolej než vylezou i následně. Co je v tom za moudrost ?
Naše nová zubařka (jediná, co měla místo - už vím proč) je s cenama vysoko nad Ruskou klinikou, a ještě to u ní bolí, protože má zařízení z dob krále Klacka. Asi už tam nepůjdem :-).
červen 14, 2023 11:19
... : mamča
Měli jsme kdysi kolegu, staršího pána, co měl umělé zuby. Byly mu trochu velké, tak si ty horní jakoby nadhazoval, aby mu tam držely. Jednou, když svačil svoje obligátní kafe z půllitrového hrnku, jsme ho nechali vyvolat k telefonu, a místní srandista mu do kafe hodil zuby co mu zbyly po babičce. Když se kolega vrátil, a šel si dopít kafe, značnou chvíli se snažil ty zuby z kafe dostat do pusy, než zjistil, že už tam ty svoje má. Poočku jsme ho sledovali a chechtali se.
Nebudu opakovat slova, kterými nás následně všechny počastoval.

červen 14, 2023 11:27
... : *deeres*
Pořád ještě mám svojí dobrou zubařku, ale má už důchodový věk a tak s hrůzou očekávám, kdy to tam zavře. Preventivně si začnu shánět brusle, když to dokázal Tom Hanks, tak to dokážu taky.
červen 14, 2023 13:13
... : *deeres*
Moje máma měla jednu ze sester,takovou malou kuličku, co byla širší,než delší a pořád se jenom smála. Jako mladá holka si nabrnkla Slováka, co byl vlastně Maďar.Brzy se s ním rozešla, protože se jí všichni smáli, že to je dráteník a pastičkář a aby všem ukázala vzala si ožralu. Ten se jí časem upil a brzy na to se znovu objevil její původní amant a já najednou měla strejdu Julu, děsnýho šprýmaře. Byla jsem malá a moc jsem jeho řeči nerozuměla, protože to česky nebylo. Ani jeho vtipy mne moc nebraly, když korunu , kterou mi dal, schoval do kouzelné krabičky a ona tam pak nebyla. Smál se jenom on.
Jednou s tetou zase laškoval, sebral jí zuby a předstíral, že jí je hodí do kámen. Když mu tam doopravdy spadly, Jula přišel k popáleninám druhého stupně a tetě zuby shořely.




červen 14, 2023 13:39
... : mamča
*deeres* : Ty popáleniny mu způsobila teta, nebo kamna ? smilies/cheesy.gif
červen 14, 2023 19:42
... : d@niela
Ještě přihodím jeden zážitek.
Podstatně smutnější...
Šla jsem se smetím, a u kontejnerů byly dva velké černé pytle, už rozhrabané bezdomovci. Bylo vidět, že jsou to věci po nějaké stařence. Vsechno možné oblečení, obutí, i různé věci, jak se vyklízel byt.
A kousek od jednoho toho pytle ležela stará zubní protéza ...
červen 14, 2023 19:43
... : mamča
d@niela : Víš, ono je vůbec smutné po někom vyklízet byt. Většinou jsou ti lidé ve stresu, nevědí kam se obrátit a co si s těmi všemi věcmi nashromážděnými zemřelým, počít. Zvlášť, pokud někdo z příbuzných spěchá na prodej nebo pronájem bytu, nebo jen uvolnění bytu nájemního.
Já jsem takhle likvidovala už tři byty, a nebyla to žádná radost. Naštěstí jsem byla v kontaktu s několika pečovatelkami, a ty měly obrovskou radost, že věcmi z pozůstalosti potěší "svoje" stařečky.
Nám to třeba připadá divné, ale oni si ti staří lidé už ani nevědí, kde by si mohli koupit novou košili, či kabát. Obchody s prádlem a oděvy mizí jak sníh na jaře a v Outletech a Buticích opravdu noční košili nekoupíš.
Ve výhodě jsou ti, co si dokáží objednat věci z katalogů nebo na internetu. Ale těch aktivních v pečovatelských domech moc není.
červen 14, 2023 20:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]