O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O ŘEMESLNÍCÍCH - VÝMĚNKÁŘÍCH PDF Tisk E-mail
Úterý, 13 červen 2023
Před drahnými a drahnými léty, kdy jsem ještě postával (a pak moderněji posedával) u zubařského křesla, docházel do mé ordinace dle potřeby opravář, který vždy v krátkém čase odhalil příčinu poruchy, vyměnil pojistku, těsnění, hadičku či nějaký ten vnitřní čudl a záhy jsem se opět mohl věnovat svým pacientům. Pak povýšil a jezdil jen na pravidelné revize, kdežto k akutním haváriím započal jezdit jeho mladší kolega, tehdy nový, neokoukaný, neotřelý typ: opravář - výměnkář.

 

 

 

 

Na půl ucha vyslechl, co nefunguje, pak hbitě odstřihl či odšrouboval nějakou tu součástku či tištěný spoj a vyměnil za zbrusu nové. Vyzkoušel - a většinou pokračoval v dalším odstřihávání a odšroubovávání. Dříve nebo později ( to častěji) na závadu té či oné součástky touto eliminační metodou přišel, nechal si podepsat výkaz a hrdě odkráčel.

Tato metoda oprav se nejen v toku času rozšířila a zdokonalila, ale zásluhou nových a nových výrobků, jejichž praktická životnost je většinou přesně totožná se záruční dobou, byla vycizelována k absolutní dokonalosti.

 

Tuhle se mi po letech porouchalo motorové otevírání garážových vrat. Opravárenská firma přijela hbitě a ještě hbitěji konstatovala, že jde o poruchu řídící elektroniky. Objednat náhradní je téměř nemožné, neboť: je zastaralá, už se nevyrábí, pokud se vyrábí, není na skladě, pokud je na skladě, je drahá a spolu s montáží přijde dráž, nežli nová.

 

I kývl jsem na novou elektroniku.

Ta je ovšem u nového výrobku umně spojena s pohonnou jednotkou tak, že jest nutno zakoupiti celek - a také na starý pojezd nový motor rozměrově nelze upevnit, takže nový je samozřejmostí. Určitě jen přehlédnutím výrobce šla použit původní vrata, ale to u nového modelu určitě "napraví".

 

Dnes jsem absolvoval podobnou zkušenost s obdobným problémem, ostřílen už však minulými střety s opraváři - výměnkáři, neprodal jsem svoji kůži lacino.

"Šéfe, to je spálený motor, dostal šlus!" zněla pevní diagnóza u pohonu vrat.

Dramaticky jsem ji odmítl a tvrdohlavě stál na tom, že dle mně známých okolností motor určitě spálený není a musí to být něco jiného.

Po chvíli vrtání na patřičných místech zazněla další diagnóza: "To dělá ta stará elektronika, tady zamrzá spínač!"

Také tuto diagnózu jsem briskně odmítl a tvrdě hájil možnost drobné, droboulinké závady, přičemž jsem vychvaloval jejich zřejmý um a zkušenosti, které jim dozajista umožní na to promptně přijít.

 

 

CDN media

 

 

Záhy, a zřejmě hlavně proto, aby ode mne měli pokoj, našli odpojený jeden z přívodních drátků....a vše opět začalo fungovat jak má.

Když odjižděli, blaženě jsem se usmíval a připomínal si moudrá slova velkého Ira Georga Bernarda Shawa, totiž jeho geniální poznání, že "každé povolání je spiknutí proti laikům".

 

Záhy mne však smích přešel: to poznání totiž skutečně beze zbytku platí, takže dříve nebo později stejně výrobci vymyslí způsob, jak bude v takovém či obdobných případech nezbytné vždy vyměnit celou garáž, nejraději i s autem uvnitř.....

 

 


 

Hezký život vám přeju,

 

Miroslav Macek

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Odešel mi velký počítač, v háji je zdroj. Dost pro mne průšvih, mám tam uloženo všechno. Aby toho nebylo málo, začal stávkovat i noťas. Tak mám nový, ne úplně zadarmo a proti starému noťasu toho umí mnohem méně. Malá paměť, ta se dá vyřešit připojeným diskem, neumí podsvítit klávesnici, to asi budu muset mít na hlavě čelovku a nemá disketovou jednotku, ta už se do nich nedává , všechno se stahuje. Jenže já mám několik krabic CD s filmy. Musím si prý koupit detašovanou disketovou jednotku , co má zároveň funkci vypalovačky. Tak jsem si jí koupila, v závěru se ukázalo, že jí noťas energeticky neutáhne. Přestává mne to bavit, rozumově už nestíhám a mám chuť vyhodit to všechno z okna. Jsme spotřební společnost, nějak se musí roztáčet kola ekonomiky, ale potom nechápu, proč se nás na druhou stranu snaží donutit k drastickému šetření zdrojů.
červen 13, 2023 06:12
... : d@niela
tak to jsem ráda, že nejsem sama...
Obcas mne chytne takovej děsnej hysterák, že se sama obdivuju.

- synku milenej, nevim si rady, hele, todle se mi poooos....jo
- jo, mami, samozrejmě, prijdu odpoledne, jo?
- večer, cca 23,-: jo, vidíš, tak zejtra?
- atd. a pak gůglim, pouštim různý youtube... a občas to zvládnu sama.
- no vidiš, mami, seš fakt dobrá, já se nějak stavim...
:-)))))


červen 13, 2023 15:28
... : *deeres*
Já si taky vetšinou nějak poradím, ale **** mne to, technika mi má usnadnit život, ne mne soustavně hvězdičkovat.
červen 13, 2023 17:50
... : Josef
Těchhle zkušeností má každej spoustu. Blbý je, že náhradní díly dneska už prakticky neexistujou. Někdy se bez nich člověk obejde nějakym jinym řešením, někdy to ale bez novýho, třeba přesně padnoucího plastovýho ozubenýho kolečka, nejde. A tak se kvůli urvanýmu zoubku na kolečku musí vyhodit např. celá mikrovlnka nebo vysavač.
A co se týče machrů výměnkářů, to už je uplná hrůza. Z poslední doby mám dvě zkušenosti, jednu s "opravou" pantu balkonových dveří za 12 stovek, který znova vypadly asi po tejdnu. To už jsem si radši opatřil štafle, a pant uvedl jednim cvaknutim šroubovákem do stavu funkčního, tedy přesně totéž zacvaknutí, který mě před tejdnem stálo 12 stovek. A druhá zkušenost s instalatérem, kterej za 2 litry odborně provedl výměnu vyklinkaný baterie v kuch. lince tak, že během pár hodin rovnou propadla krz nově vyvrtanou díru v desce (díra byla větší, než vrchní základna baterie). Na další díru už jsem překonal bolavý záda, za stovku koupil řezací hrnek a vyřízl díru sám.
červen 15, 2023 08:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]