O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ALENKA-POLÁRKA, TAKÉ MÝVALA - VZPOMÍNÁTE NA NI? PDF Tisk E-mail
Středa, 10 květen 2023
Hodně dlouho psala na pokračování zážitky svého velkého cestování z domova, přes několik dalších států, až do kanadského Yukonu - jmenovalo se to "Za romantikou na Yukon". Její zážitky byly víc než barvité, osud nelehký. Alena, jejíž vyprávění jsme pak společně v následujících pokračováních četli, neměla opravdu život všedně plynoucí. Ostatně, ona sama také nebyla jen tak obyčejná ženská. Patřila od počátku 70. let mezi partu trampských psavců, kteří spolupracovali s brněnským trampským časopisem TULÁK, či na vydávání prvních trampských samizdatů.  

 

 

 


 

Když se v roce 1977 Mývala rozhodla natrvalo opustit Československo a své rozhodnutí v roce 1978 realizovala poněkud netypickým způsobem – přes severní Afriku s turistickým zájezdem cestovní kanceláře ČEDOK do Tunisu. V Tunisu a následně v Egyptě strávila Mývala dva nezapomenutelné roky, když čekala na vyřízení emigrace do Kanady.

Pevně věřím, že si ty nejvěrnější čtenářky a čtenáři ještě vzpomínají na její krásné vyprávění tehdejších jejich zážitků, které dlouho publikovala právě tady, na Kudlance.

 

V roce 1979 Mývala opustila Afriku a zakotvila na čas v kanadském Torontu a poté ve Vancouveru, kde ji zázemí poskytla poměrně početná trampská komunita. Později přesídlila na Yukon, kde žila od roku 1985. Přijela tam s kamarády na dovolenou na Bear Creek (Medvědí potok), asi 12 km od Dawsonu, navštívit kamaráda Kennedyho v jeho srubu vybudovaném zlatokopy počátkem 20. století – a už tam zůstala.

 


 

 

Provdala se za něj a zamilovala si nejen jeho, ale i sever, který k němu tak nějak samozřejmě patřil.

 

Kennedyho to popsal stručně a jasně: „Z Toronta se Mývala po čase vydala dál na západ a tak jsme se poprvé setkali na potlachu ve Vancouveru na jaře roku osmdesát pět, když jsem se vracel z Mexica. Slíbila, že se u mě zastaví o dovolené, cestou na Ajašku. No, je to ta nejdelší návštěva, která se zde stavila... na  šestatřicet let!“

 

 

 

Kennedy k původnímu srubu v 90. letech postupně přistavěl další část a upravil a vybavil ji pro bydlení rodiny, ale bylo to poněkud drsné bydlení – bez elektřiny či přívodu plynu, bez zavedené vody... Teprve když prvorozenému synovi Mishovi bylo asi pět let, byla do srubu zavedená elektřina. To byl už na světě i druhý syn – Olin. Až po letech Kennedy podlehl „rodinnému násilí“ a připojil se na internet…

 

 „Kdo tenhle náš srup postavil, už asi nezjistíme, ale dostali jsme fotky od lidí, jejichž maminka se tam narodila v roce 1916. Později, když jsem jezdil v zimě do Česka a Mývala tu byla sama s dětmi, přestěhovaly se o šest kilometrů dál na Rock creek, kde máme srub lépe vybavený, topení mimo dřeva naftou, vana v koupelně a několik pokojů v patře, školní autobus před domem a sousedy přes cestu. Mně se tam nelíbí, tak jim stále utíkám domů na Bear creek :-)))“.

 

 

none

 jejich druhý srub

 

Vzdělávání dětí na Aljašce nebylo jednoduché. Misha dělal školu převážně korespondenčně. Dostával poštou úlohy, které s ním Mývala či Kennedy dělali a vždy po ukončení lekce je odeslali učiteli ke kontrole a opravě. Vše zdarma, včetně telefonních hovorů s učitelem v případě potřeby. Olin naopak chodil převážně do školy v Dawsonu. Ke školnímu autobusu jezdil na kole nebo se psem, který se pak vrátil ke srubu.

 

Holka, které se podařilo to, o čem mnozí z nás snili: žila na Yukonu ve srubu, živili se s manželem Kennedym lovem lososů. Vydala se po stopách Eskymo Welzla. Napsala řadu povídek z toho romantického prostředí, ale některé i z našich trampských luhů a hájů.

 

 

none

 

 

Ale - ač dokázala žít na Klondike, měla Mývala ráda teplo, a tak když mohla, cestovala s rodinou na jih, zejména do Mexika, později opakovaně do vlasti a odtud také letecky do Egypta, kde si oživila vzpomínky ze své první emigrantské etapy.

 

 

 
 

Našla jsem velmi hezké video, které ukazuje jedno setkání trampů a kamarádů na Yukonu. A je tam docela dost dlouhé povídání s Alenkou-Polárkou.

Tak vám ho sem příště vložím...

Také mne napadlo, že bychom si jistě rádi to Alenčino veledobrodružné putování a její tunisské zážitky zopakovali.

Zkusím dohledat...

 

d@niela

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Míša šíša
Díky za vzpomínku na Polárku. Tím jsem si připomněla, že jsem její knihu půjčila a že se mi dosud nevrátila. smilies/sad.gif
květen 11, 2023 06:09
... : Jaroslava Bačíková
Dopadla jsem stejně. Její knihu půjčila a už se mi nevrátila smilies/sad.gif
květen 11, 2023 07:04
... : AnickaM
K tomu pujcovani; kamaradka mi z Cech privezla film Saturnin, taky jsme ho pujcovali kdekomu, az se jednou nevratil. Moc dobre vim komu a oni tvrdili, ze ho vratili, dokonce ho ani nedokoukali, protoze to byla "kravina". Tenkrat mi to hrozne vadilo, protoze me ani ve snu nenapadlo, ze se vratim do Cech.
K Alence, moc rada jsem ji cetla, ale jak se ti krajani v Americe a Kanade se mezi sebou znaji,tak jsem o ni moc dobreho neslysela. Zkratka, zname Cechy, hrozne nas bavi pomlouvat. I kdyz zrovna ja se snazim to neposlouchat, tak preci jen pochybnosti to vyvola. Ale o mrtvych jen dobre, psala moc hezky.
květen 11, 2023 16:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]