O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAJÍMAVOST ZE SVĚTA MUZIKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 27 duben 2023
Leon Theremin playing his own instrument - YouTubeNa dnes mám pro vás něco fakt neběžného!!! Až zas uslyšíte znělku seriálu Vraždy v Midsomeru, tak se zaposlouchejte – hlavní melodii tam hraje nástroj THEREMIN. Nejspíš jste o něm neslyšeli - Je to jediný hudební nástroj, na který se dá hrát, aniž by se ho sólista musel dotýkat, opravdu! Je poměrně snadné naučit se ho ovládat, ale extrémně těžké na něj hrát opravdovou muziku. 


 


Pro ty "technicky zdatné":

 

jedná se o elektronický nástroj, zvuk vzniká jako elektrické kmity. Theremin pracuje na záznějovém principu - elektrické kmity s frekvencí ve slyšitelné oblasti vznikají jako zázněj (rozdílová složka) mezi kmity dvojice nesynchronizovaných oscilátorů, nejčastěji tvořených LC obvody, které kmitají na frekvenci několika set kHz. (brrr - rozumíte tomu?)

 

Frekvence jednoho oscilátoru je pevná, frekvence druhého se mění přibližováním pravé ruky k anténě připojené k laděnému LC obvodu.Signály z obou oscilátorů jsou vedeny do směšovače, ve kterém se oba signály sloučí. Vytvoří se zde tzv. zázněj, jehož frekvence je rovna rozdílu frekvencí vstupních signálů. Pokud jsou oba oscilátory naladěny na shodnou frekvenci, zázněj zanikne. Malým rozladěním jednoho z oscilátorů lze přelaďovat výstupní zvukový signál v širokém rozsahu.

Zvukový signál je dále veden do obvodu, který ovládá amplitudu signálu. Je řízen třetím oscilátorem s vlastní anténou určenou pro levou ruku.

 

 

Leon Theremin | Moog

Teď trochu informací o jeho vynálezci: byl jím ruský vědec Lev Sergejevič Těrmen, který v roce 1919 předvedl bolševickému vůdci Vladimiru Iljiči Leninovi podivnou krabici, ze které trčely dvě kovové antény. Zvuk nástroje Lenina natolik uchvátil, že sám začal brát u Těrmena lekce hry na theremin. Zároveň rozkázal, aby bylo vyrobeno prvních šest stovek kusů. Těrmen byl na vrcholu své kariéry. Lenin ho vyslal na nákladné a dlouhé turné po Evropě. Turné bylo zakončeno ve Spojených státech, kde si Těrmen svůj nástroj nechal patentovat.

 

 

 

Psal se rok 1928, když práva na jeho výrobu prodal americké společnosti RCA. Bohužel osudový krach na newyorské burze o rok později znamenal, že se na sci-fi instrument na dlouhá léta zapomnělo.

 

Princip hry není vůbec složitý. Všechno, co hráč musí udělat, je, že vloží své ruce mezi dvě kovové antény, vyčuhující z dřevěného stojanu. Vzdálenost jeho ruky od antény pak ovlivňuje vlastnost tónu. Pravá ruka ovládá výšku tónu – tím, že hráč s ní hýbá nalevo od svislé tyče. Levá má pak na starosti hlasitost – hráč pohybuje rukou směrem nahoru od vodorovné tyče. Čím blíže je k tyči, tím tišší je vyluzovaný zvuk. Pokud se tyče dotkne, theremin ztichne.

 

Theremin je tvořen dřevěnou skříní se dvěma anténami a je ovládán pouze pohybem paží, dlaní a prstů. Vzdálenost ruky od příslušné antény ovlivňuje vlastnost zvuku. Pravá ruka ovládá výšku tónu (frekvenci), levá jeho sílu (amplitudu). Zvuková barva thereminu je podobná zvuku smyčcových nástrojů nebo lidskému hlasu. U prvních nástrojů byla zvuková barva neměnná, u novějších nástrojů ji často lze regulovat. Zvukový projev thereminu je velmi charakteristický, je pro něj typické glissando a vibráto. Staccato lze zahrát také, ale je to velmi obtížné.

Kromě občasného využití ve vážné hudbě se theremin objevuje především v hudbě experimentální, populární a filmové. Zvláště oblíbené bylo jeho používání v polovině 20. století v hudbě k hororům a fantastickým filmům.

 

 

 

 

Theremin ovšem používali ve svých skladbách někteří skladatelé vážné hudby, mezi nimi Edgard Varèse, Alfred Schnittke, John Cage a Bohuslav Martinů. Theremin se objevil např. v nahrávkách skupin Led Zeppelin (skladba „Whole Lotta Love“), Jean Ven Robert Hal, Riverside, Portishead, Plastic People of the Universe či u Toma Waitse nebo Jean-Michel Jarre.

 

Theremin inspiroval též americkou skupinu Beach Boys, která si pro svou skladbu Good Vibrations z roku 1966 nechala postavit snáze ovladatelný nástroj s podobným charakterem zvuku Tannerin (Electro-theremin).

 
 
   
 
 
 

Jak je vidět,

tenhle nástroj si oblíbili i mladí…

a fakt je to baví

 

 

d@niela

 
Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Euterpe u mé kolébky nestála. Abych alespoň věděla, jak jdou za sebou struny u kytary, musela jsem se naučit mnemotechnickou pomůcku "Emil hodil granát do atomové elektrárny". Já mohu se svým hlasovým rozsahem půl oktávy a hudebním hluchem hudební umělce jenom obdivovat.
Přitom se rodí tolik talentů této múzy, ale v naší rodině ne.
Věděli jste třeba, že Jimmy Hendrix byl levák?
Těch je taky spousta, ale hudebních géniu, co jsou leváci a hrají na kytaru pro pravou ruku, tak těch moc nebude. Talent bez hudebního vzdělání, který se žádného Emila, ani pozpátku učit nemusel, toho ta múza hudby musela milovat. Hendrix také patří do klubu "Sedmadvacátníků, skvělých umělců, co se dožili pouhých 27 let.
duben 28, 2023 06:15
... : Josef
Tak podle mě nejde ani tak o zajímavost ze světa muziky, jako spíš ze světa elektrotechniky. Pořád ještě platí, že zahrát se dá prakticky na cokoliv, ovšem uplně nejdřív musí bejt, co zahrát. Sebezajímavější nástroj zahraje jen to, co musel někdo vymyslet. A interpretace blbýho muzikantskýho nápadu (často žádnýho, viz doprovod k různejm tv seriálum) nezaujme ani provedená sebezajímavějším nástrojem. V tomhle případě se už dostáváme spíš do oblasti vyhrazený ne skladatelům, nýbrž aranžérům.
Ale dobrý. Ten zvuk je zajímavej. Ovládání nástroje velmi snadný. Netemperovaný ladění vyžaduje v první řadě uši, ruce až na dalším místě. Tak jo, za mě dobrý.
duben 28, 2023 06:40
... : Milene
V Dejvickém divadle před časem dávali hru věnovanou vynálezci thereminvoxu.
A Ivan Trojan se na něj asi naučil hrát.
"Hra vychází z osudů skutečné postavy, ruského vědce, hudebníka, ale také tajného špiona Lva Sergejeviče Teremina, muže, o kterém prohlásil Robert Moog, že nebýt jeho, nikdy by nedokázal sestrojit syntezátor."
duben 28, 2023 15:21
... : doktor
Dani,mám rád dobrou muziku,ale mám absolutní hudební hluch a tak některé radosti,jako hra na hudební nástroj ,jsou tabu.papapa
květen 02, 2023 08:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]