O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HRNEČKY NEJEN NA DUŠIČKY - 1. PDF Tisk E-mail
Středa, 04 leden 2023
Je to už hodně moc let, co jsme psali/y své vzpomínky na jednostejné téma - to, které jsem vybrala, se týkalo právě hrníčků. Však jen se doma podívejte - je málo domácností (neberu v potaz ty, kde nejsou ženské), které by neměly v kredenci plno nejrůznějších hrnků a hrnečků. Protože je to mj. i věc, kterou se tak nejjednodušeji ženské obdarovávají... Tenhle následující článek napsala před cca 15 léty, Alenka z Yukonu. Už bohužel není mezi námi, ale určitě jsou v paměti mnohých její zdejší zážitky, úžasné cestopisy... Myslím, že se mi zadaří, a pak vám (doufám, že v nejbližší době) o ní přinesu mnoho zajímavého. Ale - teď už si přečtěte, co na to téma nám tehdy poslala Alenka:


 

 

 

Jsou různé druhu hrníčků i skleniček, některé se používají každý den, jiné občas, nebo taky vůbec. Ale to neznamená, že by je člověk neměl rád. Já mám z těch používaných v oblibě hrníčky bez nápisů, prostřední velikosti, elegantně tmavé modročerné, s nápisem Dawson City. Měla jsem velice ráda i ty z Las Vegas, ale bohužel - zub času a synci na nich zapracovali. Pak mám broušené sklenice, které se vyndavají jenom na Vánoce a svátky. Ty jsou z červeného rubínového skla, které také milovali kluci, ale podařilo se mi je zachránit.  Poslední „poklady“  jsou dva baculaté hrnečky s kytičkami. Na jednom je ozdobně napsáno „Eduard“ a na druhém „Terezie“. Ty se nepoužívají nikdy, ty jenom leží ve vitrínce.  Jsou svatební, po mých  praprarodičích, pro kluky tedy už prapraprarodičích.

 

A mají svou historii:

 

 

Terezka šla jako mladinká holka do Vídně, kde jako služebná pracovala u bohaté rakouské rodiny. Naučila se tam dobře vařit a ještě lépe šít - v tom naprosto vynikala. Tak, že ji její paní ani nechtěla pustit zpátky, ale Terezce se stýskalo po rodné Líšni (vesnice u Brna, dnes Brno-Líšeň). Když se vrátila domů, začala šít líšeňské kroje.  

 

Kromě toho měli doma hospodářství a když nadešla sezóna zabíjení krůt a husí, běhala s nimi na trh. Líšeňačky byly vždycky známé jako trhovkyně.  

Jak ale nějaký Brňák slyší Líšeňačka, hned si představí  ženu s nůší na zádech, která mele cihly do papriky, aby ji měla červenější. Celé moje mladí jsem tohle slyšela od všech kamarádů a to ani nevěděli, že prababička opravdu s nůší chodila.

 

Později se seznámila s Edou, který pracoval na stavbách. Dali si slovo, ale než se stačili vzít, přišla první světová válka. Eduard odešel do války, ve které přišel o nohu. Ležel pak v nemocnici ve Vídni a myslel, že jeho život skončil. Psal prababičce z nemocnice, že je mrzák a pro ni bude daleko lepší, když si najde někoho jiného. Ale prababička se naštvala, odjela za ním do nemocnice a řekla mu, že srdečně kašle na to, kolik že má noh, ale ona si ho vezme… a tak se taky stalo.  

 

      A happy end? Pradědeček dostal trafiku, babička šila kroje a kdyby neumřeli, žili by šťastně dodnes.

 

 

 

Alenka Polárka

 
Komentáře (7)add feed
... : Josef Kouba
Však jen se doma podívejte - je málo domácností (neberu v potaz ty, kde nejsou ženské), které by neměly v kredenci plno nejrůznějších hrnků a hrnečků.
----
Nedalo mě a šel jsem počítat. V rohovém kredenci se zrcadly a starožitné armaře také se zrcadly jsem těch čajových hrnečků na podšálcích napočítal 140 ks. k tomu nějaké vázy z Novoborského skla.
V kuchyni jich máme k použití jen 15 ks.
leden 05, 2023 01:55
... : d@niela
Pepo, v tom fajnovém skleníku jsou vždy jen fajnové věcičky. To není na používání, to je na koukání a cca jednou v roce tak na vyndání a opatrném umytí. A - zavzpomínání: "Jo, tenhle servis dala mojí mámě její babička..."
Kolikrát je tam nějaká věc, která se současné majitelce ani moc nelíbí, ale někam jinam schovat, případně přímo z domácnosti přímo exkomunikovat, to prostě nejde! To holt zase dostanou děti.
Ale schválně se zeptej své ženy milované, jestli tam má něco, k čemu má extra vztah...
No, a ty kuchyňské? Pokud jste je nekupovali někde v běžném současném obchodě, tak jsou taky možná darované...
No, třeba se něco dozvíš smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
leden 05, 2023 09:36
... : Josef Kouba
Někdo sbírá známky, někdo mince, má žena čajové a kávové soupravy. Mnoho let chození po bleších trzích, největší úspěch s hrníčky měla v kostelích. Současné generaci to ve většině případů nic neříká a tak to po pozůstalých věnují kostelu. Naše děti s těmi hrnky udělají o samé. Kostely pořádají jednou či dvakrát do roka onen bleší trh. Pro zajímavost, jeden velice bohatý kostel od 9 ráno do 3 odpoledne utrží v průměru 40 tis.dol. Většina peněz se věnuje potřebným.
V kuchyni máme asi 15 hrnečků, téměř každý jiný, většinou darované.
Můj hrnek na odpolední kávu je oblých tvarů, bílý s červenými puntíky. Čaj o "páté" si dělám ve skleněném půllitru.
leden 05, 2023 11:57
... : AnickaM
Tak tim se, Josefe, vysvetluje, proc chodis spat nejdriv ve dve rano.
Hrnecku mam taky neurekom. Vetsinou kazdy jiny, nebot jsou bud darovane, nebo vzpominkove, jeden hezci, nez druhy a na ranni kafe je stridam, aby jim to nebylo lito.
leden 06, 2023 09:59
... : Míša šíša
Tenhle následující článek napsala před cca 15 léty, Alenka z Yukonu. Už bohužel není mezi námi

Tak koukám, že mi něco hodně uniklo. Vůbec nevím, že Polárka zemřela. Kdy se to stalo?
leden 06, 2023 14:08
... : Míša šíša
Už jsem si to našla v trampským magazínu. Tak ony už to budou skoro 2 roky...
leden 06, 2023 14:20
... : doktor
Hurá a má žena je vysazená na hrnečcících a všelijakých lžičkách.Je to paráda lehnout si na záda a dívat se.
leden 07, 2023 13:06
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]