O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MŮJ ŽIVOT S KOŇMI - 6. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 12 prosinec 2022
Přejít na obsah
MŮJ ŽIVOT S KOŇMI - 6.
Strana 2
Vracím se tam, kde jsem měla začít… Zatímco první ročník střední školy jsem prožila mezi koňmi, ve druháku jsem až na občasné návštěvy Hájů (podívat se za Toulkou) byla bez koní. Na počátku prázdnin po 2. ročníku studia SZTŠ jsem zkusila jinou možnost, co jsem měla vlastně nejblíž bydlišti a kam jsem chtěla chodit už na základce. Jezdecký oddíl Stará Role. Měla jsem štěstí na načasování, protože o prázdninách mnozí v docházce ke koním polevují a tak jsem získala možnost zařadit se mezi nováčky.

 

 


První jízda na koni byla ale velký trapas, poté, co jsem nasedla na kolbišti na koně, jsem s ním nějak „zápasila“, dokonce jsem spadla, takže jsem se moc dobře neuvedla. V oddíle se mi moc nelíbilo. Nevadilo mi, že jsem v posledním družstvu, vždyť moje dovednosti tomu odpovídaly, nevadilo mi, že jsou ostatní o dost mladší, protože směli s koňmi začít dřív než já, vadily mi mezilidské vztahy. Závist, pomluvy, hádky o koně, na kterém se jezdilo líp než na druhém. Já jsem koně neznala, takže jsem si o žádného trenérovi neříkala, a navíc jsem dávala přednost tomu, poznat nějakého nového.

 

 

Hipoterapie aneb Léčba koněm | Šance Dětem V šatně jsme měli každý svoji skříňku, a co jsme si nezamkli, se „ztratilo“. Krmení a čistotu boxů zajišťoval zaměstnanec jezdeckého oddílu, my museli (a směli) jen vyčistit koně přiděleného nám na ježdění. Vlastně jenom půlku koně, protože jsme se na koních v polovině výcvikové hodiny museli vystřídat. Dostatek koní, které dal oddíl k dispozici nováčkům, prostě nebyl.

 

Hodně jsem jezdila Marse, línějšího valacha, tmavého hnědáka. Ostatní koně si moc nepamatuji, obdivovala jsem bělku Scarabeu a hlavně arabku Salome, nebo velmi úspěšnou drezurní klisnu Nitku.

 

 

Jednou jsem směla jet na „vysloužilém“ drezurním koni Dunajovi. Tu šanci jsem dostala díky tomu, že jsem se nikdy o koně nehádala, takže když si holky a kluci rozebrali naše „provozáky“, zůstala jsem stát před trenérem a kůň na mě nezbyl.

No nic, protáhneš Dunaje...

 

 

Toho jsme běžně nejezdili, tak mi ho holky záviděly a chtěly si ho se mnou vyměnit. Ale já se odvolala na rozhodnutí trenéra a nedala se ukecat. Koně jsem tedy vyčistila celého, obě poloviny, protože jsem byla lichá a neměla druhého jezdce do party. Na Dunajovi  jsem poprvé pocítila krásu jízdy na nováčky „neokopaném“ koni, drezurně přiježděném, který reaguje na jemné pomůcky a umí se „nést“. Je to přes 40 let a stejně jsem ten pocit souznění s koněm dodnes nezapomněla.

 

 

How are Dressage Horses Trained? ⋆ How To Dressage

 

 

Rychle jsem se vyjezdila na úroveň, kterou jsem měla po odchodu z Hájů, jízda na koni se nezapomíná, stejně jako nezapomenete plavat, jezdit na kole nebo lyžovat. Ale znalost je jedna věc a zvyknout si a zvládnout celou lekci 2x týdně, na to si člověk musí svaly trochu potrénovat. 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]