O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PŘÍBĚH JEDNÉ LOŽNICE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 13 říjen 2022
Je to obyčejná ložnice z konce 30. let minulého století. Návštěvníka Oblastního muzea a galerie v Mostě tak na první pohled ničím nezaujme. Když ale začne vyprávět příběhy lidí, kteří v ní každý den uléhali ke spaní, stane se rázem místem, nad kterým se nejednomu z vás zatají dech. „Příběh jedné ložnice“, jak se výstava jmenuje, vypráví jeden z mnoha netypických poválečných příběhů.

 

 

 

Patřila Karlu Krausovi, který se proslavil jako výrobce piškot z Duchchova.

Výnosem Benešových dekretů o tuto firmu přišel. Musel přihlížet jejímu rabování a sám pak čistit kanály.

Patrně to pro něj byla bezvýchodná situace – v červnu 1945 přímo v této posteli zastřelil svou malou dcerku, svou manželku, pak zastřelil svého bratra a nakonec i sám sebe.

 

 

 



Až do podzimu roku 1945 o tuto ložnici nikdo neprojevil zájem, až potom jeden mladý muž, Václav Lavička, který se vrátil z koncentračního tábora a chtěl vybavit byt pro svou rodinu. Když si později šel pro nábytek do ložnice, nesla postel i skříně známky rodinné tragédie jejího původního majitele.

Ložnice byla potřísněna krví, kupovali ji i s těmi zakrvácenými matracemi.

 

 

 


 

Ložnice tak, jak sloužila rodině Krausových, sloužila s kompletním zařízením i Lavičkovým, kteří v ní začínali nový rodinný život.

I když rodina žila šťastně, z ložnice byly občas slyšet výkřiky.

Paní Klára Lavičková často křičela ze spaní, protože prožila tři roky v koncentračním táboře v Osvětimi.

 

V té ložnici později spávala i její vnučka, která si vzpomínala, že jako malá viděla stát muže v klobouku u postele.

Jestli to bylo tím smutným příběhem ložnice, nebo něčím jiným, to asi nerozluštíme,“ popsala ve zkratce příběh ložnice jedna z kurátorek výstavy, paní Alena Kvapilová.

 

 

 

Text i foto:  JAN BENEŠ,

Český rozhlas

 

 
Komentáře (3)add feed
... : *deeres*
Včera jsem se na ČT2 dívala na film "Všichni moji blízcí" a pak jsem z toho nemohla usnout. Z celé rozvětvené židovské rodiny zůstal jediný chlapec, Wintonovo dítě. Válka skončila, nenávist zůstala. Kdo asi byl Karel Kraus, že mu byl zabaven majetek na základě Benešových dekretů?

říjen 13, 2022 13:05
... : Krakonoš
V rámci tzv. Benešových dekretů, který měly sloužit k vypořádání se s nacismem, se v naší vlasti páchaly bohužel taky neskutečný křivdy, svinstva, tragédie. Von vůbec pan prezident Beneš byl z tohoto pohledu dost vodpudivá figura a jeho fanatický výroky vo potřebě "vylikvidování" Němců jsou známý. Taky jeho vodpornej zákon 115/1946 Sb. Probíhala tady taková ta "denacifikace" společnosti, kde za nacistu byl každej, kdo votevřel hubu německy (známe ze současný vokupace Ukrajiny, kulisy se mění, nacionalistická pakáž zůstává; zde bych si dovolil zdůraznit, že stejně svinská byla i nacionalistická pakáž ukrajinská, když šikanovala ruskojazyčný či jiný menšinový spoluvobčany). Takže pravděpodobnost zjištění, že pan Karel Kraus byl kolaborant, nebo bezúhonnej vobčan, je tak 50 na 50.
říjen 13, 2022 15:42
... : olinahop
'Vzpomínám, že takový nábytek měla i moje prababička! Mám ještě vánoční fotku, jak jako malinká holka si tam hraje moje máma. A její máma je tam jako mladá hezká maminka. Ze všeho zbylo jen málo, jeden kávový servis na památku.
říjen 14, 2022 20:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]