O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BĚHÁNÍ PRO ZAČÁTEČNÍKY - VÍTE, JAK NA TO? PDF Tisk E-mail
Neděle, 03 červenec 2022
Léto je zde a mnoho z vás chce začít běhat. Jak ale na to, abyste z běhání měli radost a ne starosti? Mám pro vás základní tipy, které vám pomohou u běhu zůstat a mít příjemné zážitky. Nejprve si povězme o nezbytných položkách. Jediné, co opravdu potřebujete, jsou dobré běžecké tenisky – něco pohodlného na běhání – a pro ženy dobrá sportovní podprsenka. To je vše. Všechno ostatní je omáčka.


 

 

Opravdu velmi důležité je vybrat si ty správné tenisky. Běhat ve starých teniskách, které máte ve skříni, pravděpodobně není nejlepší nápad a mohlo by to vést ke zranění, proto na výběr příliš nespěchejte. Pokud se trochu obáváte vysoké cenovky, nakupujte chytře, a to v outletu. Například takové tenisky Nike z outletu vás potěší nejen pohodlností, ale i příjemnou cenou. Ušetřené peníze investujte do jiných kousků (např. do té sportovní podprsenky).

 

Ženy, ó ženy, jak vy budete na We Run Prague krásné! Nike zve všechny  běžkyně doJakmile budete mít tenisky vybrané, poohlédněte se po základním běžeckém oblečení. Budete potřebovat jedno nebo dvě trička, nejlépe ze sportovního materiálu, protože ten pomůže odvádět pot od těla a uschne rychleji než bavlna.

Pokud však teprve začínáte, klidně si oblečte to, co máte ve skříni. Budete také potřebovat běžecké šortky, kalhoty nebo legíny. Pokud se při běhu necítíte pohodlně, je jen nízká šance, že u něj vydržíte.

Pokud se chystáte na dlouhé tratě - 10 a více km – pak se vám možná bude hodit tuhý krém (v tyčince) proti podráždění, který pomůže snížit odírání. Můžete také použít vazelínu. Jediný rozdíl je v tom, že tyčinky mají lepší aplikátor.

Běžecká forma je základ

Někteří lidé mají sklon k běhu na patě, jiní mají tendenci běžet více na špičkách. Dobrá zpráva: ani jedna z těchto forem není od přírody lepší než ta druhá. Správně se má dopadat na střed chodidla, tedy ani ne moc na špičku ani patu. Čím více budete běhat, tím pohodlnější to bude a – což je ještě lepší – tím efektivnější. Došlap se samozřejmě mění i podle terénu, jinak běžíte do kopce a jinak na rovince.

 

Metoda běhu a chůze

900+ Motivate Me! ideas | fitness motivation, fitness inspiration,  motivationMetoda běhu a chůze (run-walk) je skvělý způsob, jak s běháním začít. Velkým propagátorem této metody je olympionik Jeff Galloway. Vy ji můžete znát pod pojmem indiánský běh a právě Indiáni tuto metodu často využívali, když se potřebovali přesunout na vzdálené místo. Jeff Galloway tvrdí, že díky přestávkám je trénink na maraton nebo půlmaraton méně vyčerpávající, a navíc se snižuje riziko zranění, protože svaly se během dlouhého běhu pravidelně zotavují.

Metodu využívají začátečníci i pokročilí, což znamená, že je zbytečné se jí vyhýbat. Naopak se snažte zapojovat ji do vašeho tréninku od začátku. Nesnažte se příliš překonávat, jelikož se může stát, že se zraníte nebo otrávíte a běh zavrhnete. Jak dlouho ale jít a běhat? Obvykle se začíná na minutě běhu a dvou minutách chůze, postupně se tyto časy prodlužují, ale to záleží na tom, jak často trénujete a jakou máte fyzičku.

Nezapomeňte správně dýchat do břicha, určitě nedýchejte jen do hrudníku, rychle se unavíte a můžete i omdlít.

 

 

Vytvořte si tréninkový plán

Na internetu najdete ohromné množství propracovaných tréninkových plánů, nejlepší je však jednoduchost. Zde je základní vzorec pro skvělý tréninkový plán.

·         Trénujte tři dny v týdnu.

·         Dva dny v týdnu běhejte nebo běhejte/choďte 20 až 30 minut.

·         O víkendu si dopřejte delší běh nebo chůzi (40 minut až hodinu).

·         Ve dnech volna odpočívejte nebo trénujte jiným způsobem.

·         Běhejte v konverzačním tempu.

·         Využívejte metodu běhu a chůze.

 

Pár dalších tipů

·         Zapisujte si své výsledky, ať máte přehled.

·         Vytvořte si speciální hudební playlist.

·         Zvyšte příjem vody a bílkovin. Nejspíš vám pomůže i hořčík.

·         Dávejte pozor na běhání ve vysokých teplotách.

·         Namažte se opalovacím krémem, ať se nespálíte.

 

Veronika Krakešová

psáno pro HORY.DOLY.CZ

 
Komentáře (5)add feed
... : Josef Kouba
Většina špičkových sportovců se nedožili 65 let. proč? Páteř si zdemolovali, gymnastky, vzpěrači a sportovci jež chtěli být na výsluní.
Já taky blbnul. 70 km na běžkách za HS, 36 km uběhnout za 4 hod. v obtížném terénu a 2 dny jsem nedokázal sejít se schodů.
Ještě nikdo oficiálně nepřekonal můj rekord. O půlnoci jsem se po výcviku HS vsadil o nic, že seběhnu se Sněžky a hurá Obřím dolem a setkám se na dolní stanici lanovky. (asi 8 km v roce 1975)
Když vystupoval náčelník HS M. Kopecký již jsem na něj čekal.
Dnes chlapi udělají 100 km v obtížném terénu za 16 hod. Ale co tomu řekne stáří.
Běh je lidem nepřirozený. Svižná chůze ano.
Želva žije 100 let a opatrně se pohybuje. Takže pozor s běháním.
červenec 04, 2022 07:43
... : Marie
Já jsem si taky hned vzpomněla na želvu a její způsob života. A pan Suchý, majitel divadla Semafor, taky při oslavě svých 80. narozenin neopomněl říct, že se dožil ve zdraví i proto, že nepije, nekouří a nesportuje. A už se dožil vlastně i devadesátin.
červenec 04, 2022 12:51
... : doktor
Pepovi Koubovi jasně,že tleskám.Mámstejné zkušenosti.
červenec 04, 2022 14:49
... : Jiri Bilina
Ja bezcum a behani fandim, ale rekl bych, ze existuji zpusoby pohybu ktery ma stejne ucinky s mensim poskozovanim organizmu, hlavne kloubu.
Tedy plavani a jizda na bezkach. Tyhle dve aktivity se pochopitelne nedaji provozovat vzdy a vsude, takze jeste ze existuje nordic walking.
Tam prozenete bez ujmy cele telo a pro me jsou vysledky (hlavne pro zadove svalstvo) temer zazracne. Chrbát mam v lepsim stavu nez pred 30 lety.
A pro skrbliky nebo lidi kteri to chteji jen zkusit bohate postaci stare hole na bezky. smilies/smiley.gif

červenec 04, 2022 21:11
... : Josef Kouba
Můj přítel Miloš si vybral tvrdou ale úspěšnou cestu životem. Nepije, nekouří, jí zdravě a sportuje. Již mnoho let prodává velice drahá auta. Lamborghini, Maserati, Mercedesy a jiné drahé hračky.
Jeho droga bylo běhání. Ráno vstal dal si 10 km a odcestoval řídit podnik. Po Návratu z práce to samé.
Můj syn Jiří cestou autem do práce si všiml dvou bezradně stojících lidí nad ležícím na chodníku. Zastavil a zjistil že dotyčný je v bezvědomí. Zavolal sanitku a následných 20 minut dotyčného oživoval. A tak náhodou zachránil mému příteli sportovci život.
červenec 05, 2022 12:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]