O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZÁKOUTÍ, KAM SE RÁDA VRACÍM - III. PDF Tisk E-mail
Neděle, 30 leden 2022
Moje máma se narodila ve Stachách a jako dcera řídícího a učitelky cestovala s rodiči po školách v západních Čechách. Stěhovali se podle toho, kam dostali rodiče umístění, až se nakonec usídlili ve vesničce poblíž Klatov. No a táta pocházel z Pardubicka. Spolu se setkali při studiích na vysoké škole v Praze, a jelikož se pak společně odstěhovali na Pardubicko, pro nás děti znamenalo jezdit na letní prázdniny ke klatovské babičce.


 

 

A prázdniny to nebyly jen tak nějaké. Vždycky začátkem července tam byla pouť. Taková ta klasická venkovská s houpačkami, střelnicí, řetízákem, občas tam byli i poníci. Rodiče nás tam vždy dovezli, zůstali na jeden víkend a pak se vrátili domů a my s babičkou začali užívat volna.

Proč to píšu..  Protože ta vesnička u Klatov je místo, kam se ráda vracím.

 

 

stará škola - Památkový Katalog

 

 

Babi s dědou bydleli v budově školy – půlka domu byl jejich byt a druhá půlka byla jednotřídka, kde se učily děti z první až čtvrté třídy. Taky tam byl kabinet s exponáty a mapami, a jedna třída na tělocvik. Ještě jsem nebyla ani školou povinná a už jsem sedávala v poslední lavici a kreslila si a poslouchala babičku, jak vyučuje. Dodnes cítím tu zvláštní vůni křídy a lavic a sešitů, kterou ale na začátku prázdnin vystřídala vůně domažlických koláčů, které babička napekla a na papírech rozložila po lavicích, aby vychladly.

 

Za domem byla velká zahrada a za ní se zvedal kopec. Až skoro nahoře byla školní alej plná třešní. Takže jsme vyběhli nahoru, trhali třešně a pak se přejedení vraceli domů. Úvozem, kde vonělo všechno možné luční kvítí. Za kopcem byl rybník, tam nás babička pouštěla až když jsme byli větší, jinak jsme mohli jen na koupaliště ve vesnici, ale i to bylo fajn. S sebou nám dávala v troubě pečené vdolky a vodu se šťávou. A mohli jsme si koupit červenou limonádu.

 

Dnes babičku obdivuju, protože nás pět vnoučat měla měsíc na starosti a zvládala to skvěle. Naučila nás všechny možné karetní hry, hrávali jsme o bonbóny. Hlavně když venku pršelo. Dřív vlastně dost o prázdninách pršelo, protože jak jinak bych přečetla tolik knih z babiččiny knihovny. Zalézt si s knížkou k oknu a se zatajeným dechem prožívat příběhy Scarlett O’Hary, nebo s Vašků prožívat příběhy Cirkusu Humberto.. Nebo si půjčit ze školního kabinetu Dobrodružství Huckleberryho Finna.

 

 Ale čas šel, babička tu už dávno není.. Mezi tím jsem se vdala, vychovala děti a tak trochu na Klatovsko zapomněla, protože nebylo za kým jezdit. Ale později se přece jen situace změnila. Když jsem si v pozdním věku obnovila řidičák, začala jsem svou mámu pravidelně vozit na srazy spolužáků gymnázia do Klatov. A zatímco probíhal sraz, já si dělala výlety kolem toho svého prázdninového dětského světa. Ať už to byla Klenová, Čachrov, Velhartice, Černé jezero. A znovu si připomínala, proč mi ta místa jsou tak blízká.

 

 

Šumavské Černé jezero má technickou památku – nejstarší přečerpávací  elektrárnu — ČT24 — Česká televize

 

 

Jeden z nejhezčích výletů byl cyklovýlet do kempu u rybníku Babylon. Tam jsme kdysi jako děti byly s tetou a zastihly tam i Věru Čáslavskou s rodinou. Tak jsem se tam chtěla znovu podívat, kemp je trochu zastaralý a neškodila by modernizace, ale jinak to tam na mne dýchlo nostalgickou atmosférou.

Jakoby se tam zastavil čas.

 

Máma už skoro tři roky nežije, na srazy už ji nikdy nedovezu, ale Klatovsko pro mne bude pořád srdcovka.

Přiznám se, pár zrníček popela z máminy urny jsem vysypala na vrcholu toho kopce, kam jsme jako děti chodily. A zasadila pod planou třešní kytičku.

 

A každý rok v létě se tam setkávám se širší rodinou, uděláme si výšlap na kopec, zadíváme se do dálky, zavzpomínáme na staré časy a věřím, že takhle by si to máma představovala.

Ona tam prostě patřila, stejně jako já jsem si to místo spojila s těmi nejkrásnějšími vzpomínkami na prázdniny mého dětství.

 

 

 Mějte se moc pěkně a usmívejte se.

To aspoň trochu zvedne náladu v tyhle pošmourné dny.

 

Míla

 

 


Komentáře (10)add feed
... : *deeres*
Ta fotka je asi Černé jezero. Za mého mládí bylo ve vojenském pásmu. Ale i tak jsem se tam jednou podivala v rámci lesní brigády. Červenec, 30°C,vlezli jste z rozpáleného kamene do vody a v ledovcové vodě okamžitě ztuhli. Přes ten kopec jezdil na lyžích za první republiky legendární pašerák, kterého financové nedokázali chytit. To je ale jenom jedna z legend o jezeru.
leden 31, 2022 06:48
... : doktor
Mílo díky za milé vzpomínání na léta a roky,které se nevrátí,žel nevrátí to nám ani mámu.
leden 31, 2022 14:00
... : mamča
Hezké vzpomínání. Máš se kam vracet, každý to štěstí nemá.
leden 31, 2022 16:29
... : mila1
Jestli se mám kam vracet je trošku otázka, protože v té budově, co babička žila, už škola není, koupil to nějaký soukromník a vyrábí tam cosi, ale pustil nás dovnitř a mohli jsme si to tam projít. Ale hospoda, kam jsme chodívali dědovi pro pivo do džbánu, tam zůstala a vždy tam zajdeme na oběd.
A po těch letech mi to tam všechno připadá takové nějaké menší než to bylo, když jsme byli malí smilies/smiley.gif
Ale jsem ráda, že jsem aspoň založila tradici každoročně se tam v létě sejít.

leden 31, 2022 16:59
... : PATRIK
Jezdil jsem tam kdysi dávno s rodiči.
Tolik let jsem tam už nebyl... Vzpomínám na ty nádherné procházky. Díky za připomenutí!!
Ano, Černé jezero, to bylo přímo pohádkové.
A ano, bojím se, jestli to nebude (pokud se tam podívám) všechno jiné, menší, míň neskutečné. smilies/cheesy.gif
únor 01, 2022 00:22
... : mamča
mila1 : Všechno nám jako dětem připadalo velké. I táta byl v našich očích obr do chvíle, kdy jsme ho téměř dorostli.
Můj rodný dům shrábly buldozéry, a místo něj stojí devítipodlažní "skleněné peklo". Po povodni už přestal být dům památkově chráněný, protože najednou bylo takových domů v Karlíně k opravě moc. Stál tam 300 let, měl empírové pavlače a na tamní poměry obrovský dvůr. Paradoxně měl větší hodnotu ten pozemek, než samotný dům. Dům vrátili v restituci několika potomkům vlastníků, kteří ale žili v zahraničí. Pak se dům tak dlouho přeprodával, až ho zbourali.
smilies/angry.gif
únor 01, 2022 07:06
... : *deeres*
Dům na Vinohradech pořád ještě stojí, také má nedohledatelného zahraničního vlastníka a podle toho vypadá. Taky už měl sto let a od 90.let do něj nikdo nevrazil ani korunu. Když teď přijdu do Prahy už jí ani nepoznávám. Nejenom Karlín,také Libeň , Holešovice a i ty Vinohrady. Zmizel památkový pivovar,někdejší Orionka
.
D
únor 01, 2022 10:15
... : *deeres*
Zase to nějak blbne a ustřelilo to do pryč. Korunní třída
je až na Floru prostavěna prázdnými kancelářemi.
únor 01, 2022 10:22
... : mila1
mamča: Rodný dům mého táty, který stavil děda, vzal za své, když se rozšiřoval Semtín a vykoupil pozemky vedlejší vesničky.. Takže na druhé místo svého dětství, kde jsme s rodiči žili 6 let, se už taky nepodívám smilies/sad.gif
Ta vesnička je známá svým ruchadlem, jehož pomník tam dodnes je. A taky ji opěvovali bratři
Tesaříkovi :-) Rostly tam nádherné lípy, hned před hospůdkou, kam chodíval děda na pivko a mariáš a vždycky nám vnučkám přinesl domů něco dobrého - třeba čokoládku Kofilu :-)
únor 01, 2022 11:42
... : mamča
mila1 : Kofilu nosila naše prababička Mařenka našim klukům když byli malí. Občas jí z nostalgie koupím a kluci si na babičku vždycky vzpomenou.
Jenže teď už Kofila chutná jinak, nebo nám to tak připadá.
únor 01, 2022 12:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]