O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZÁKOUTÍ, KAM SE RÁDA VRACÍM - I PDF Tisk E-mail
Úterý, 25 leden 2022

Je nekonečně krásné, přátelské, všeobjímající přírodou, lesní zvěří, to naše zákoutí. Jsou to Krušné hory na hranicích se Saskem, kde žijeme i se sousedy z okolních vesnic. Krajina kolem má bohatou historii, která dýchá na nás ze všech stran. V těchto místech neřádila Hitlerjugend, zde se žilo skromně, mírumilovně – i když, nezapírám, pašovalo se tu, jsme přeci na hranicích... Kořalka, cigarety. Naši muži navštěvovali ženy v blízké obci Fürstenwalde, a ty zase jezdily za nimi.


 


 

 

Pastviny byly bez hranic, německé krávy se pásly u nás, české u nich. Občas se nějaká ztratila, ale žilo se dál, poklidně, pospolu. Grüss Gott, Guten Tag, wie geht´s  Ihnen? Je zajímavé a poučné, že zde žili lidi takto pohromadě už od doby Keltů, daleko později se rozdělili na Čechy a Němce, ale všichni v sobě měli stejnou pokoru ke zemi živitelce.

 

Naše chalupa je z r. 1889, jednou „trochu“ shořela, a při opravě bylo přistavěno patro.

Uvnitř všech domácností to bylo krásné. Byly vybaveny precizními kredencemi, kachlovými kamny. Ty byly pokaždé originál – třeba zdobené třešničkami, jasanovými lístky, atd. Za naším domem jsme dokonce jednou vykopali železná kamna, kterými se topilo dříve ve škole. Stejně jako tu naši chalupu, tak i ostatní, zdobila vycpaná zdejší zvířata. A ještě – v jednom pokoji stálo u zdi pianino.

Mezi domy byly vždy v zimě prohrabány cestičky, aby se lidé mohli navštěvovat a pomáhat si. Žádné ploty.  

Domy byly u sebe docela blízko, aby drsné zimy, fujavice a sněhové vánice je moc nepoškodily.

 

 


 

 

Naše chalupa, jedna ze tří, které tu zbyly, nás učí vážit si práce a úsilí našich předchůdců, každého kamene, každé stopy po těch minulých majitelů.

Nevadilo by mi žít tu s nimi, učit se od nich různým řemeslům – truhlářství, řeznictví, práce švadlen, které tu žily a pracovaly pro všechny. Byly tu příjemné hospody, kostel na kopci, jeden dům hezčí než druhý, mohli si lidé zahrát divadlo, fungovaly hasičské spolky, tělovýchovné, pěvecké sbory.

 

 


 

Máme velkou kroniku se starými fotografiemi a pohlednicemi, se jmény obyvatel do roku 1946, kdy skončila druhá vln a vystěhování. Soused z německé vesnice si dal s ní velkou práci, dokonce zaznamenal jména našich původních obyvatel, jejich nových bydlišť v 50. letech, v NDR. Někteří z nich dodnes přispívají na udržení sochy Panny Marie s Jezulátkem, kterou nechali zrenovovat, je teď krásná a staráme se o ni.

Stejně tak by potřeboval velkou opravu Pomník padlých vojáků z I. světové války, mužů z této vesnice.

 

 

Padesátá léta zničila tento kraj, srovnala po vystěhování původního obyvatelstva domy se zemí, zůstaly všeho všudy tří původní chalupy ze stodvaceti. Kostel pryč, fara pryč.

Do původních domů byli nastěhováni rumunští cikáni, Slováci, bezdomovci.

 

 

 

Poté přišla léta šedesátá a pozdější – vzduch byl stále více znečišťován těžkým průmyslem z NDR. Sníz zčernal od spadu (popílku), větry z chmičky vUstí n. Labem otrávily vzduch v celém kraji.

Lesy chřadly, umíraly. Postupně zbyla místa holá, byl to smutný pohled.

Zmizely borůvky, brusinky, ubyla zvěř.

 

Ale, už se to vše změnilo - dnes už se znovu lesy zelenají, louky kvetou, znovu se tu krávy pasou, ovce jak bílé korálky svítí na zelených kopcích. Voda v potoku je znovu čistá – příroda zase žije. A my se radujeme…

Krajina tohoto místa člověka nabíjí historií, svazuje trvalou krásou, hrdostí, po každé je jiná, jak se mění roční období, ale stále námi milovaná, okouzlující. Obdivuji ty staré javory, jasany, lípy, tyto veterány. Kdyby tak mohly vyprávět, co zažily, co viděly. Žijí zde dál, pomáhají přírodě a lidem, aby neztratily rovnováhu vody a kyslíku. Blízký potok, nedaleký rybník Stříbrňák nás láká svým tajemnem uprostřed lesa.

 

 

 

Hornická období - Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří

Krušnohorská příroda je bohatá zážitky, malebnými obrazy. A - jestlipak víte, proč je tu „krušno“? Ne, není to ve významu smutno, těžko, ale „krušit“, neboli těžit, protože se tu těžil cín. Ostatně proto tu máme hraniční přechod Cínovec.

 

Zdejšími horami vede tzv. krušnohorská kobyla – složením samý pískovec, tvrdý, ideální stavební materiál našich předchůdců. Obživa tu byla skromná. Co si vypěstovali či vyrobili, z toho žili. Brambory, řepa, dobytek – pastviny, jablka, černý bez, řemesla, vzájemná pomoc – příroda je učila.

 

Dnes je nás pět chalup, v nich dvaadvacet dospělých, jedenáct dětí, tři psi, venku kolem pár srnek a jeden jelen, divočáci, káňata, sovy, krkavci, netopýři, různí ptáci – ano, je tu už zase veselo.

 

 

Všichni si pomáháme, jinak to nejde, žijeme na „konci světa“.

Turisté jsou nadšeni, sem tam se někdo zastaví pro vodu, ale není jich mnoho. Téměř nevěří, že existuje tak krásný kout naší země.

 

Mám ráda vycházející slunce, kdy začíná nový den, probouzí se krajina. Zima je tu jiná, tvrdá, s člověkem se nemazlí, ale je i krásná. Ve sněhu pár stop od srnek, od lasičky. Kraj ještě spí.

Stejně tak vyhlížím ráda i zapadající slunce, když se nad obzorem objeví obrovský oranžový koláč. Klouže dolů pomaloučku… za chvíli je ho jen půl – a pak najednou hup – a zapadne.

 

 

 

Ano, je to moje milované zákoutí,

kam se tak moc ráda vracím…

 

Bára Havlová

studentka

 

 

 


Komentáře (5)add feed
... : saffron
..krásné vyznání!
leden 25, 2022 05:59
... : Josef Kouba
Pět palců nahoru.
leden 25, 2022 06:38
... : andrea
milá Báro, to jsi napsala opravdu moc hezky.
je vidět, že vaše chalupa bude se mít vždycky dobře, protože má lidi, kteří ji milují, kteří se o ni starají a jsou tam nesmírně rádi.
Jsem moc ráda, že jsou mezi studenty "takové holky", jako jsi ty, která se nevěnuje jen zábavě "teď a tady".
Věřím, že tomu odpovídá i tvůj studijní prospěch - tohle by nenapsala žádná ulítlá holka!
Jsi moc fajn.
leden 25, 2022 09:15
... : doktor
Pod horami Krušnými jsem doma 76 a půl roků,pocity mám velmi podobné.Žiji ve městě,kteréMU po staletí říkali Aussig an der Elbe.
leden 25, 2022 12:56
... : strejda
Tak to já žiji přímo v Krušných horách už od nástupu do důchodu, už je to asi 15 let a musím říci, že je to tu přesně takové, jak to popisuje Bára. Zimy někdy kruté nebo krušné, jindy mírné. Léta krásná, nádherná, s čistým vzduchem, což se pozná vždy, když se sem vracím z nížiny. Pamatuji dřívější roky před dvaceti, třiceti léty, kdy i zde byly smrky zrzavé a kdy tu byly i obrovské vykácené mýtiny. Teď už je to úplně jiné. Zelené větve smrků až k zemi, jen ten sluneční svit je tu trošku kratší, protože zapadajícímu slunci tu brání vysoké stráně. Na druhé straně – když jsou pak dole ty nesnesitelné pařáky až k zalknutí, tady je to přímo balzám na plíce. Podzim, to je také pestrá paleta barev. Když si člověk sedne nahoře na lavičku a dívá se po těch stráních, odstíny zelené barvy, přecházející do žluté až hnědé, to je přímo ateliér pro malíře krajináře.
Na stará kolena se tak ze mne stal také Krušnohorec, i když jsem jen pouhá náplava, jak se říká. Mám to tu také rád a rád se sem vždy vracím. Návštěva Prahy a jiných velkých měst, to je pro mne vždy jakoby za trest.
Dík Barborko.
leden 26, 2022 14:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]