O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VERONIKA ZNOVU VE ŠKOLE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 02 prosinec 2021
Ve Švýcarsku žiji již několik let. Za tu dobu jsem si stihla udělat docela dobrý obrázek o fungování na pracovním trhu. S hořkostí jsem si uvědomila, že ač jsem pracovitá, pilná, přizpůsobivá a v rámci možností i pokorná, tak je mi to k ničemu, když kdejaký pologramotný blbec se má lépe než já jen proto, že má švýcarský diplom. Tak jsem si řekla: "Veroniko, není zbytí, musíš se vrátit zpátky do školy."


 


 

Musela jsem doložit prokazatelnou praxi v oboru ve Švýcarsku, absolvovat několik online pohovorů s poradci v oboru vzdělávání, s kantonálními úředníky, několik desítek formulářů a pak už jen netrpělivě čekala na rozhodnutí kantonu. Věděla jsem, že jako cizinka bez státní příslušnosti nebo bez trvalého povolení k pobytu mám velmi malé šance, ale pořád jsem doufala, že moje přesvědčovací schopnosti okouzlí komisi a bude mi studium umožněno.

 

Trošku jsem se i modlila. To možná taky pomohlo, protože jsem dostala jakousi formu kantonálního stipendia a mohla se vrhnout do studia na obchodní akademii v Luzernu.

Nadšeně jsem si objednala asi dvanáct učebnic pro první a druhý semestr, pořídila si růžový školní batůžek, růžové propisky, tužky, gumu a růžové strouhátko, včetně sešitů, a po skončení letních prázdnin vyrazila první den do školy.

 

Stanuvší na školním nádvoří jsem se rozhlížela po stávajících i budoucích studentech a hádala, kdo asi se mnou bude chodit do třídy. S hrůzou jsem si uvědomila, že jsem jediná obstarožní studentka a myslím si, že ani můj mladistvý outfit nezakryl, že mi táhne na čtyřicet.

Nenápadně jsem pozorovala skupinky nově spřátelených jedinců a udělala si malou představu o švýcarské mládeži. Viděla jsem skupinku vysloužilých roztleskávaček, skupinku intelektuálů se záplatami na tvídovém saku, i když bylo 30 stupňů Celsia. Oproti tomu vyznavačky kultu "Odhal, co můžeš," mi přišly docela sympatické. I když jejich vyznání považuji trošku za nepraktické. Především v zimních měsících.

 

No zkrátka, mládežnictvo bylo vskutku různorodé a já si nechtě uvědomila, že nezapadám asi vůbec nikam. Na roztleskávačku jsem příliš stará, na intelektuály příliš hloupá, na odhalování příliš tlustá a pro ostatní skupinky příliš nevhodná. Ale co už, nejsem tady, abych se přátelila, ale proto, abych dostala diplom.

 

Se smíšenými pocity a plná očekávání, co první školní den přinese, jsem vstoupila do své třídy. Hned na to, co jsem se usadila, mě polil studený pot, když jsem se dozvěděla, že musím dělat ještě rozdělovací zkoušky. Přenášející nám kladl na srdce, že studium bude velmi náročné, plné obětování a je pouze na nás, jak se k tomu postavíme. Tento rozdělovací test měl určit, zda na toto studium vůbec máme a nemohlo mi uniknout, že pohled přednášejícího se přes jeho zamlžené brýle stáčí ke mně. V duchu jsem se utěšovala, že jen šilhá, ale když jeho pohled ke mně zabloudil ještě několikrát, začala jsem si to brát osobně.

 

 

Může jít o obrázek 1 person , book a indoor

 

 

První test byl z počítačových znalostí. Předpokládalo se, že již nějaké základy máme.

To já samozřejmě mám, ale když já se učila pracovat s počítačem, tak Bill Gates ještě mutoval.

Word jsem jakž takž zvládla, ale u Excelu jsem zůstala úplně bezradná. Měla jsem za úkol vypočítat pomocí excelových funkcí docela složitý matematický příklad. Což o to, základy funkcí ovládám, ale já nemohla pochopit ten matematický příklad. Můj mozek zvládá maximálně podmíněné a nepodmíněné reflexy. Zoufale jsem alespoň zběsile klikala myší, aby to vypadalo, že se snažím.

Kupodivu, v testu jsem obstála. Asi mi pomohlo to klikání myší.

 

Následoval test z angličtiny. I tam se předpokládalo, že už máme nějaké základy, neboť cílem studia je dostat se na úroveň B2 – C1 během dvou let, což je při výuce jednoho dne v týdnu docela náročné a zbytek se samozřejmě skládá ze samostudia. Angličtiny jsem se vůbec nebála, ale asi jsem měla.

Pouštěli nám několik nahrávek s různými přízvuky a dialekty, a my měli stručně popsat, o čem je řeč.

Nějaký Bill s Tomem se bavili o ropných vrtech v Texasu, probrali rodinu i z šestého kolene, skončili u svatby sestřenice dědečkova bratra a já měla z textu vyrozumět, jaký měla Melanie svetr. Tipla jsem si, že červený a náhodou se trefila. Takže i v angličtině jsem obstála.

 

To už jsem se utěšovala, že to nejhorší mám za sebou a už to bude jenom lepší.

Jak strašně jsem se spletla!

Při hodině práva a podnikání jsme obdrželi dvacetistránková skripta o úvodu do švýcarského práva. Původně jsem si myslela, že je to jen souhrn málo používaných švýcarských nadávek, ale s hrůzou mi přišlo na mysl, že to je právničina v tom nejsurovějším významu slova a já se krom německých slov, jež neovládám ani česky, musím naučit ještě právničinu.

 

Dalším předmětem, který se učím, je účetnictví. Předmět, kterého jsem se neoprávněně docela obávala, je nakonec mnohem jednodušší, než jsem si myslela.

 

 

 Může jít o černobílý obrázek one or more people , book a indoor

 

 

V druhém semestru máme německou stylistiku. Bojím se, že náš profesor po dvou hodinách se mnou bude muset vyhledat psychiatra. Německy píšu zásadně s českým slovosledem a často používám několik německých slov, která se vůbec nenalézají ve slovníku. Interpunkci používám více méně nahodile. Prostě ji strčím tam, kde se domnívám, že by jí to slušelo, bez jakékoliv logiky, či gramatických pravidel. Tajně doufám, že ho okouzlím svým slovanským šarmem a zohlední to, že jakožto cizinka nemám pro jejich jazyk ještě dostatečně vyvinutý cit.

 

Tak jako tak, mám před sebou ještě rok a půl a doufám, že to zvládnu,

když už jsem došla tak daleko.

CHYTRÁ VERONIKA

 

 

Komentáře (11)add feed
... : doktor
Veru,četl se zatajeným dechem,fakt držím palce. Bezva odpoledne.
prosinec 03, 2021 13:35
... : *deeres*
Nejenom chytrá, hlavně vtipná. Tak taky držím palce, protože Švýcaři jsou studení čumáci. Možná ta mladá, nová generace to už má jinak.
prosinec 03, 2021 13:55
... : strejda
Veroniko musíš!
Možná jsi si všimla, že - pokud to jde, tak se ve svých komentářích snažím o trošičku úsměvná sdělení. Tentokrát však mluvím zcela vážně. A protože mám stejně starou dceru, která se musela přičinit o to, aby i v té cizině, kterou si zvolila pro žití, neplavala a neživořila, říkám Ti, že musíš. Učinila jsi velmi správné rozhodnutí a škola musí být teď Tvojí jedinou prioritou.

Já vím. To hrozné slovo MUSÍŠ. Víš jak já ho nesnáším? Já už teď vůbec nic nemusím. Já už jenom mohu. Ty své musy, ty už jsem si dávno splnil.
V podmíněném způsobu bych dodal, ano, pokud budu chtít, pokud budu mít náladu, pokud..., pokud budu mít chuť, čas, elán atd.

Takže – jako hypotetický otec Ti znovu říkám, že musíš a nevzdávej to. Copak nevidíš, jak ten čas letí? Za rok a půl tomu budeš ráda.

prosinec 03, 2021 14:53
... : mamča
Jo, vzdělání se vždycky hodí. To je něco, co Ti nikdo nikdy nevezme.
prosinec 04, 2021 06:41
... : Veronika V.
Mila Deeres, ja uz nemam silu ten vyrok, ze Svycari jsou studeni cumaci, komentovat.
Svycari jsou velmi vreli, pratelsti a napomocni lide. Jsou sice "zurückhaltend" (drzici se zpatky) nebo opatrni, kdyz chcete, ale to, ze neskacou kazdemu okolo krku a nemaji potrebu ventilovat sve pocity, ci nalady neznamena, ze jsou studeni cumaci.
A prijde mi velmi usmevne, ze tento vyrok pochazi zpravidla od Cechu. Kdyz jsem po dlouhe dobe zavitala do Ceska a pri nastupu do autobusu jsem nahlas pozdravila, jak jsem ze Svycarska zvykla, vsichni se na me pohorsene podivali, jako kdybych rekla sproste slovo. Obycejna lidska slusnost se vytratila a zatimco se Cesko rozdelilo behem teto situace na dva tabory, kdy nejde cesky clovek pro sproste slovo daleko, Svycari tahnou za jeden provaz a respektuji opacny nazor nekoho jineho. A co je jeste slechti je to, ze diky sve opatrnosti nemaji potrebu pausalizovat nebo delat unahlene zavery. Prave ta mentalita je to jedine, co me tu drzi.
Takze ne, Svycari opravdu nejsou studeni cumaci.
prosinec 04, 2021 10:27
... : Veronika V.
Strejdo, vynasnazim se.
prosinec 04, 2021 10:28
... : *deeres*
Nikdy jsem tam nebyla, ale mám od dětství kamarádku, která bydlí nedaleko od tebe v Bergdorgu.Zije tam cca 50 let a má švýcarské občanství.Dodnes žije prakticky v české bublině. Možná mladší generace to má jinak? A to je velice společenská.


prosinec 04, 2021 10:38
... : Veronika V.
Deeres: Tak to neni problem u Svycaru, ale u ni.
Taky jsem si musela zvyknout, ze nemuzu prijit k sousedce jen tak bez ohlaseni na kafe, ale musim si domluvit termin. Ale od zacatku mam jen svycarske kamarady/kamaradky. Clovek si musi zvyknout, ze existuji temata k hovoru, ktere jsou tabu. Ale o Vanocich mivam ve schrance rucne psana prani, pamlsky, penize a ja nevim co jeste od sousedu a znamych. Kdyz nejakeho znameho pozadam o pomoc, nerekne ne.
A travim spoustu casu sama, ale osamela nejsem.

prosinec 04, 2021 10:58
... : Veronika V.
Deeres: jeste bych chtela dodat, ze nejedna dama, ktera mi pomohla, nebo se kterou se stykam, ma uz pres 70 let.
prosinec 04, 2021 11:44
... : *deeres*
Oprava: Je to Bergdorf. Mám obavy, že to není její vina. Má občanství, německé jméno i příjmení,je společenská a jazykově nadaná.Pracovala v soudnictví jako zapisovatelka a překladatelka (čeština, ruština, italština, angličtina do švýcarské němčiny). V práci měla pouze kolegy,ale žádné přátele.
prosinec 05, 2021 06:08
... : Veronika V.
deeres: Tak prace je prace a privat je privat. To vi kazdy, kdo tady nejakou dobu zije. Tady neni zvykem delat si pratele v praci.
Ale pokud nekdo s cesko-spanelskym prijmenim, nedokonalou nemcinou, silnym prizvukem a statusem cizinky si dokaze ziskat svycarske pratele a zaradit se do komunity a nekdo se svycarskym obcanstvim, perfektni nemcinou a nemeckym prijmenim nikoliv, tak kde je pak chyba?
prosinec 05, 2021 07:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]