O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠETEČNICE A PŘÍPRAVA NA VÁNOCE PDF Tisk E-mail
Neděle, 21 listopad 2021
Určitě si už říkáte, jak je to šílený, jak ty dny letí, a že už je pomalu konec listopadu, Za pár dní Mikuláš a Vánoce. Jo, mám pocit, že čím jsem starší, tím se čas zrychluje. Zase na druhou stranu si to - někteří - z nás uvědomují, a snaží se využít každý den do maxima. A tak se chci zeptat na takovou (hahaha) nečekanou otázku: kdy zdobíte vánoční stromeček? Pokud vím, hodně lidí se diví, že někteří mají stromeček postavený už na první adventní neděli (což je letos už v listopadu) či kolem Mikuláše, což je obojí absolutně neuvěřitelně brzy.


 

Správně se prý má stromeček zdobit až na Štědrý den ráno, že? Přátelé, nikdo nepotřebuje slyšet takové negativní řeči...stopro ho budete mít – tedy pokud ho budete vůbec letos mít – určitě dřív.

 

Když si tak zavzpomínám na dětství - my nikdy nebyli normální rodina. Nikdy jsme stromeček nezdobili na Štědrý den. To už jsme za sebou měli několik variant Štědrého večera i s dárky. Jedna babička, druhá babička (ony to vlastně zavinily, protože se navzájem moc nemusely), tety, kamarádky... Kazdoročně jsme tak měli několikanásobné Vánoce, byly vlastně na pokračování.

 

 

Naše maminka byla vždycky trochu jiná, a tak jsme se tak trochu ve všem lišili. Tedy i v následném odstrojování stromku a uklízení Vánoc. Pamatuji si asi na zážitek, kdy jsme se rozhodli čekat se škatulováním do konce ledna. Ale pak do toho nejspíš něco přišlo, a my měli stromeček v obýváku ještě na Velikonoce.  Na velkém stole už byla velikonoční výzdoba, beránek, malované kraslice, pomlázky a sladkosti, v rohu hrdě stál nazdobený stromek.

 

Jenže pak nějak dny přešly do léta – pamatuju, že byly u nás zrovna moje kamarádky (patřičně z toho vykulené), tak jsme se o tom bavili – a maminka najednou řekla „proč si neudělat Vánoce i v červenci?“ a tak během hodinky napekla dvoje cukroví, zabalila do krabice a vzali jsme si ho na plovárnu do Podolí, kde jsme pak způsobili docela poprask. Ta čerstvá vůně Vánoc se nezadržitelně linula mezi naháči a všichni kolem najednou připomínali čuchací a slintající Pavlovovy psy (doufám, že to o nich znáte).

Ten rok se tahle recese fakt protáhla, stromek vydržel až do dalších Vánoc.

 

 

 

Ještě jedno vám prozradím. My měli každý rok stromeček opravdu unikátní. Maminka kdysi koupila nějaké to nejlevnější koště a my pak jsme vyrazili na celodenní výlet do lesa. Borovice, smrček, jedle... všechno se hodilo. Natrhali jsme si semhle-tuhle pár větví a větviček,  takové pěkně chundelaté, které večer maminka do kmene toho opelichaného stromečku naroubovala. Najednou jsme měli nádherný, bohatý, hustý a voňavý strom z pohádky... Neboť něco takového vymyslí jen ten, kdo má opravdu pohádkovou fantazii. Nebyl velký ani malý, jak byl ozdobený, tak ani jeho různorodost nebyla nápadná.

A to ani nemluvím o tom, jaké jsme si vyráběli nádherné ozdoby!

 

Miluju Vánoce, miluju naše společné vzpomínky, miluju vytvořené tradice. A tak se těším, jak budeme i letos zdobit. Vlastně jsme začali už teď. Spolu se svými dětmi vyrábím zas a znovu nové ozdoby a postupně stromek dozdobujeme až do Vánoc. My už máme stromek "trvalý", opravdu velký a vysoký, je umělý, ale od pravého téměř k nerozeznání. Šetříme lesy (a nepadá žádné jehličí).

 

Líbí se mi světýlka, svíčky, každoroční změny barev, stylu ozdob. Nesmírně se na to těším. I když už jsou děti velké… Zas budeme mít tu voňavou sváteční náladu a příjemné vánoční rozpoložení, už měsíc předem.

A kdo ví, jak ho budeme mít dlouho? No, jako v mém dětství ale určitě ne...  

 

 

Jaké to bude u vás letos?

 

 

Máte nějakou extra vzpomínku na Vánoce?

 

Vaše zvědavá VŠETEČNICE

 

 

 


Komentáře (3)add feed
... : Markéta
Ještě jako malá, co si pamatuji(já tedy nijak moc ani nevyrostla) jsme měli někdy také roubovaný, ale živý. Byl vždycky krásně barevný, protože všechny všebarevné kouličky a ozdobičky co jsme měli v krabicích jsme pověsili. Nakonec i barevné žárovičky. Dneska, když mám svou domácnost máme stromek umělý, protože si neumím představit jak se s živým vleču autobusem, lopotím do našeho patra, následně osekávám a usazuji do stojánku jako to s láskou dělaval můj táta. Prostě v komoře na nás čeká náš hezký staronový stromek a jako každý rok bude mít všechny barvy světa. Bude svítit tak jako u mých rodičů když jsem se těšila na Ježíška já :-) Moc se těším až za 31 dnů sám rozsvítí smilies/shocked.gif
listopad 22, 2021 08:05
... : doktor
Vždy kolem 20.prosince-Hezké odpoledne.
listopad 22, 2021 13:48
... : Inka
já jsem člověk tradiční a tak dům mám na adventa krásně nazdobený a stromeček zdobíme na štědrý den a po 3 králech ho odstrojujeme. Mám vánoční výzdobu ráda a ten měsíc mi úplně stačí, abych si jí užila i se všema příchozíma návštěvama. Dřív jsme kupovali stromeček v květináči a pak ho vysadili na zahradu. Teď jsme tu jen dospělí a tak vždy pěkně doneseme domů z lesa větve, které jsou tam vždy nařezané a tak to zformujeme a svážeme, že je vždy krásný a bohatý. Měla jsem chvíle kdy jsem celou vánoční výzdobu ladila tu do stříbro růžové, tu do červeno zlaté, tu modro zeleno zlaté a i jiné. Ted už to nedělám a čím více se tu objevuje děda Mráz a já jsem zastánce Ježíška, tak mám celou výzdobu tvrdošíjně zlato červenou a také betlémy!!! Deka Mrazů bojkotuju!!! Peču 12 druhů cukroví a sama! Letos budu asi péci i dceři i synovi ten je sám, a dcera bude mít asi pod stromeček úplně nové miminko, malou holčičku po dvou prima klukách. Tak nebude mít čas. Moc se na vánoce těším i na to miminko.
listopad 22, 2021 16:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]