O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

A ZASE BUDOU ZÁVODY PDF Tisk E-mail
Neděle, 31 říjen 2021
Přejít na obsah
A ZASE BUDOU ZÁVODY
Strana 2
Když jsem byl malý, fascinovaly mne kolotoče - tedy kolotoče jako instituce, ty stěhovavé, co jezdily od města k městu a od dědiny k dědině. Bydleli jsme tehdy v Mlýnské ulici, Mlýnská se to jmenovalo proto, že na konci byl Roháčkův mlýn, pak mu to znárodnili a dnes prý to znovu vlastní Roháčkův vnuk. A Mlýnská ulice ústila na tržiště. Byl to dobytčí trh, nebylo to dlážděné, to až v pozdějších letech a čas od času se tam dělaly ty dobytčí trhy. Veliká atrakce. Dobytčí trhy.


 

No, a na tom tržišti se taky čas od času objevily kolotoče. Měl jsem tehdy prázdniny nebo jsem snad ještě vůbec do školy nechodil, já nevím, a byl jsem doma, zmerčil jsem, jak přijíždí karavany a utíkal jsem to očumovat. Taková jedna karavana a správné kolotoče jich měly tak pět nebo šest - byla tažená traktorem škodovkou, co měla na levé straně před tím velkým zadním kolem i náhon na řemenici, takže to byla taková malá lokomobila... a vy zase nevíte, co to byla lokomobila, že?

 

Lokomobila byl parní motor, něco jako malá lokomotiva, který měl náhon na řemenici, a postavil se před stodolu a pohánělo to mlátičku - v době, kdy ještě nebyly elektromotory. Byl to vynález, protože se mohly u stodol vykopat žentoury... ale vy zase nevíte, co byly žentoury... žentour byl takový kus betonu, na něm transmise a sloup s hřídelí uvnitř, a nahoře další náhon na řemen. A připřáhla se k tomu para koní a chodili dokola (daly se jim klapky na oči) a k náhonu nad jejich hřbety se natáhl ten dlouhý řemen od mlátičky... no jestli jste nikdy nebyli u mlátičky a nepřistavovali pytle, tak to jste neměli žádné mládí.. někdy mi to připomeňte, ať vám povypravím...

 

Když už potom byli kolotočáci mírně znárodnění, tak už jezdili traktorem Zetor Super 50, zelené barvy, který už měl vzadu mezi zadními koly hydrauliku, takže mohl leccos zvednout a tak. Ta hydraulika chodila nahoru a dolů, a vypadalo to legračně, asi jako když se slepice vlaška vysere, tak tam má pod ocasem taky takovou hydrauliku, ale z peří, a tou vždy párkrát zamává nahoru dolu... a pak ještě otočí hlavou, zda kuřinec byl úspěšně zaznamenán ostatními soudružkami slepicemi.

 

 

Zetor 8145 ťahanie maringotky - YouTube

 

 

No tak Zetor Super byl něco podobného, akorát se neotáčel... ale místo toho táhl maringotku, kde byla střelnice, pak maringotku, kde kolotočáci bydleli, a pak 2-3 vozy kde byly naskládány dřevěné labutě na velký kolotoč a houpačky "lodičky" .

 

A tyhle ty atrakce se vhodně rozmístily po tržišti, střelnice, kde bylo možno si za korunu vystřelit papírovou růži vzduchovkou na broky, ne diabolky, ty stály vždy zády k baráku kamnáře Macíka, uprostřed stál řetízkový kolotoč, z kterého mě bylo vždy blbě, tak jsem na něj skoro nikdy nešel, u školního statku stál kolotoč s labutěmi, vedle něj malá dračí dráha pro malé děcka a u benzinky stály lodičkové houpačky. Cena byla jednotná - všechno za korunu. I benzin byl tehdy za korunu. Za litr. Nafta byla za pakoš, nebo snad ještě mín.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]