O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TÝDEN MEZI ÚTERKEM A STŘEDOU PDF Tisk E-mail
Úterý, 07 září 2021
"Když všechny kapky v moři budou dělat odliv, já budu příliv." Tohle bláznivé pravidlo jsem si vymyslela už v dětství. Stejně jako jiná, stejně střelená. Ale - když já vždycky chtěla být jiná, odlišná. Ne takové zrnko hrášku z kilového pytlíku, absolutně stejné, jako ta všechna ostatní. Nakonec jsem byla stejná, ale ne sama pro sebe. I když, občas se mi povedlo "vypadnout" z té velké jednodruhové skrumáže, kde každý-každá jen dělali dav.


 

 

Asi bych vám měla vysvětlit i význam nadpisu tohoto článku - že jsem si vždy přála mít týdenní volno mezi úterkem a středou. Nemyslím tím volno od úterý do úterý,  ale kouzlem zastavit čas, dostat se do časoprostoru, kdy bych si mohla užít klidu, pohodlí, nikam nemuset, nic nemuset... Mezi dvěma po sobě jdoucími dny si užít to "nemožné" prázdno... A vidíte - zažila jsem to v životě opravdu, dokonce už podruhé, a obojí vám popíšu. Příště. :- )))

 

Ale teď zpátky, do dětství. 

Už v necelých šesti letech jsem si vymyslela svůj vlastní jazyk. Bavilo mne na ulici oslovit někoho s prosbou v té mé řeči. Lidi mi pochopitelně nerozuměli, já s nevinným výrazem se jim to (v té mé řeči) snažila vysvětlit, a pak se jen bavila, jak  té malé holčičce neumějí pomoci. Jo, to jsem ale byla potvora. Přitom jsem mohla mluvit ve skutečně cizí řeči, od tří let jsem totiž měla anglickou vychovatelku, respektive dámu ze Skotska, která dvě stejně staré holčičky měla na povel. Přihodilo se to tak, že kousek od nás bydlela rodina z anglického vyslanectví, která měla holčičku. A jednoho dne bylo dohodnuto, že budu pasována na její společnici.

Tak jsem měla čtyři roky nejen bezva kamarádku, ale i anglickou vychovatelku.

 

O dva roky později jsem byla opravdu jiná. Jiná než ostatní. Bylo mi necelých osm, když jsem se dva měsíce před prázdninami vrátila z nemocnice, kde jsem byla od Vánoc. Sice úplně zdravá, dětská obrna na mě nenechala žádné následky, ale neuvěřitelně hubená. Určitě bych vyhrála první místo v Miss koncentrák, kdyby taková soutěž byla, a směly se zúčastnit i osmileté. V podstatě jsem byla kostřička potažená kůží, oblečená v několika vrstvách oblečení. Jednak proto, abych nevypadala tak odpudivě, druhak mne všechny ty návleky trošku chránily před nesčetnými každodenními pády. Mí drazí spolužáci totiž velmi brzy přišli na to, že se stačí ke mně tiše zezadu přiblížit, jen prstíčkem postrčit, a Dadla leží... Jo, padala jsem snad i závanem větru. Nevím, jestli to nebyl přeci jen nějaký následek, ale velmi zle jsem držela rovnováhu.. Ale zas tak dlouho to netrvalo, a já se zpevnila fyzicky i psychicky.  

 

S děvčaty ve třídě mi to moc nešlo. Sice jsem je zkoušela uplácet, nosila jsem jim jako dárky mé malé sádrové panenky, ale to koupené kamarádství vydrželo vždy jen chvilku. Byla jsem jiná než ony, nezapadala jsem. Panenky mi brzo došly, a mne mezi sebe vzala parta čtyř místních sígrů. Pánové mne brali jak trochu divného copatého kluka, který má ale nádherně ulítlé nápady. A pokud si dají pozor, tak se při provádění těch nejdivočejších eskapád budou báječně bavit, a většinou nehrozí, že se na to přijde. Já vymejšlela fakt bláznivé akce.

Jéje, to byla krásná doba, plná všemožných dobrodružství... 

Klíče na krku a v šest buď doma!

 

O něco později se začal stavět bunkr na Letenské pláni, na jehož vršku pak stála ona známá "Fronta na maso". Mimo jiné - jestlipak víte, že před započetím výstavby Stalinova pomníku se tam nacházel čerstvě postavený stadion fotbalového klubu SK Slavia Praha? Jenže - protože místo se zalíbilo vyvoleným,  byl stadion prakticky ihned po dostavění zbořen.

 

 

Nečekaný objev v Praze na Letné. Vědci tam našli pozůstatky pracovního  tábora pro ‚pétépáky' | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
 
nedávno byly archeology objeveny pozůstatky "ubytoven" pro mukly a pétépáky, kteří na stavbě pracovali

 

 

Místo stavby sice bylo obehnáno vysokým dřevěným plotem, nahoře zakončeným ještě ostnatým drátem - ale kam s tím na partu šikovných dětí? Jo, fakt je, že tehdy nebylo nic digitálního, co by nás mohlo zadržet, přimět jak hodné dětičky sedět někde v pohodlí a sledovat cosi v mobilu. 

Po skončení pracovní doby byl areál náš, a my ho prolézali, prozkoumávali. Snad to bylo dobře zabezpečené proti dospělým, ale nás nikdy nikdo nechytil.

Nevěřili byste, jak to podzemí bylo rozsáhlé a kam až vedlo.

 

Měli jsme toho v nejbližším sousedství vůbec plno: nádherný Letenský park, co byl spíš jak botanická zahrada, ve které na pořádek dohlížel ostrovid hlídač v uniformě. Uprostřed zámeček  s kolonádou, po které se v sobotu a neděli korzovalo.

Park na jedné straně začínal překrásným pavilónem od Jeho Jasnosti knížete Viléma z Hanavy, o kus dál, podél tenisových kurtů jezdila bryčka tažená koníkem "Ášou", který vozil malé děti. Nástupní stanici měl u kolotoče; jo, ten byl tehdy ještě v plné kráse, i s úžasným orchestrionem. (Kolotoč se sice občas opravuje, alespoň před každými volbami se to slibuje, ale...)

Park končil velkým a  velmi dobře vybaveným dětským hřištěm, které mělo vlastní bazén se šatnami. Mj. to už je také pryč.

 

Když to tak píšu, mám pocit, že všechno odvál čas...

O dalším tedy příště.

 

Je někdo z vás také z Letné?

Nebo to tam alespoň znáte i z té doby dřívější?

 

d@niela

 
 


Komentáře (6)add feed
... : doktor
Dani,jojojo,všechno to odvál čas.Čas se nedá vráti ani zastavit,tak sníme a píšeme.Vzpomínej a piš ..... těším se.
září 08, 2021 12:47
... : *deeres*
nedávno byly archeology objeveny pozůstatky "ubytoven" pro mukly a pétépáky, kteří na stavbě pracovali
To zase někdo objevil Ameriku, já ty dřevěné boudy také pamatuji, o spartakiádách tam byli ubytováni cvičenci, nejspíš tam byli i ti muklové při stavbě pomníku, ale hlavně v té tzv Kolonce bydleli studenti. Dřevěné koleje tam byly ještě v sedmdesátých letech.
http://www.praguecityline.cz/prazske-pamatky/letna-studentske-koleje-kolonka
Nedávno jsem se na Letné byloa podívat a kiolotoč je opravdu stále zavřený a znovu zavřená je i bývalá Bruselská restaurace z Expo 58 a opět chátrá.
září 08, 2021 18:59
... : mamča
d@niela : Všechno nejlepší xvátku !
září 09, 2021 07:36
... : VodoměrkaM
Daníííí, z Letné sice nejsem a asi jsem tam ani nikdy nebyla, ale přeji všechno nejlepší k svátku! smilies/smiley.gif smilies/kiss.gif
září 09, 2021 10:15
... : mia I
Danielo k dnešnímu svátku všechno nej, nej, nej.. hlavně pevné zdraví
září 09, 2021 12:09
... : Inka
také jsem měla krásné dětství plné šílených dětských akcí v partě s klukama, a když na to občas vzpomínám, říkám si, že je s podivem, že jsem to ve zdraví přežila. Nejsem z Letné, ale dětství jsem mi let strávila do u dědy a babičky na vesnici za Divišovem na statku s hospodou, pak mě sundali ze stromu a vrazili do školní lavice v jedné vesničce kousek za letištěm. Maminka mě s mou energií nezvládala a táta to by byla kapitola sama o sobě. Další kapitola byly prázdniny u tety, strejdy, dědečka a babičky na chatě lese u rybníka za Třeboní. Na chatě jsem vyrostla já, brácha a mé dvě děti a teď i vnoučata. Chatu jsem zdědila a tak kdykoliv tam přijedu se mi tam vrací to krásné dětství a uvědomuji si jaké jsem měla velké štěstí. Když tam přijedu, dám fotku na fb kde jsem, nebo udělá drštkovou polévku z Kotrče a všichni ví... a netrvá dlouho a mám u maličké chatičky plnou verandu...neboť jsme pospojovaní fb starší děti které, vychovali mě, já zase sousedovic holky a jednoho kluka, ti zase hlídali mé děti a jejich děti se kamarádí z jejich dětmi...takže se tam potkáváme my kamarádi z prázdnin různých věkových kategorií z celé republiky a to léta... je to prostě kouzelné místo vzpomínek...
září 12, 2021 09:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]