O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK JSEM CHODILA S LÁDINEM PDF Tisk E-mail
Úterý, 27 červenec 2021
Nebojte, nemám na mysli Usama Bin Ladina, toho teroristu, ani jsem tak nezkomolila jméno nějakého Ládi. Já chodila s Ladinem z Tyrolska. Správně se to tam vyslovuje Ladýn, a Ladýnové a je to národnost žijící ve východním Švýcarsku a italském Tyrolsku; celkem se odhaduje, že jich je asi 40 000 osob. Takže můžu říct, že jsem chodila s exotem vzácného druhu, a s tím se zas každý pochlubit nemůže.
 
 

 

Ale abych vás nemátla, teď se přiznám úplně: já s ním nechodila ve smyslu jako mít rande, nebo dokonce dlouhodobější vztah. Já s ním chodila jako průvodkyně po Praze. Byl z italské oblasti, takže výklad v italštině mu stačil, naštěstí, a občas, pro obveselení, mi řekl něco v jeho rodném jazyce. A tak vám o Ladinech povím více, a odhalím něco ze života Ladinů: jedná se o románský národ hovořící jazykem z rétorománské skupiny (podobně jako Friulové). Nejvíce Ladínů žije v severní Itálii v Dolomitech.

 

V Jižních Tyrolích, kde žije rovněž německojazyčná skupina, jsou Ladinové především v údolích Val Gardena (Gherdëina) a Val Badia. Obě ta údolí Badia spadají pod správu Jižního Tyrolska. A představte si, že zde se díky propracovanému vzdělávacímu systému již od předškolního věku děti učí ve třech jazycích. V mateřských školách výuka probíhá jeden týden v italštině, jeden v němčině a pak také v ladinštině. Ve škole mají jeden týden v italštině, jeden v němčině a k tomu dvě hodiny ladinštiny týdně. Všechny dopravní cedule jsou v těchto třech jazycích, vycházejí zde i speciální ladinské noviny. V údolích vně Jižního Tyrolska se ladínská kultura nijak významně nepodporuje. Val di Fassa, Livinallongo a Anpezzo jsou oblasti, kde Ladinové zapomínají na svůj původ, a ladinštinou mluví už jen stará generace.

 

 

Selva Gardena - Val Gardena - Dolomites, Italy

 


Původně se Ladinové živili jako zemědělci a pastevci, později se stali vyhlášenými dřevořezbáři. Prodávali dřevěné hračky hlavně do Ameriky a do Vídně. Dnes je dřevořezba záležitostí spíše uměleckou a většina Ladinů pracuje převážně v turistickém ruchu nebo jako učitelé. V dalších odvětvích je situace složitější. Podle národnosti se rozdělují i pracovní místa – například v nemocnici je šest míst pro německé lékaře, tři místa pro italské a jedno pro ladinského lékaře. Proto ti, kteří nechtějí pracovat v turismu, opouštějí svá údolí.

 

V oblasti obývané Ladíny se často měnila státní příslušnost – od 14. století do konce 18. století patřilo území rakouským Habsburkům, do roku 1801 tam vládli Francouzi, pak Rakousko, 1809–1814 opět Francie, následovalo století rakouské vlády a od roku 1919 začala italská vláda. Města, kde Ladínové žijí, se jak už bylo řečeno, nacházejí v nadmořské výšce nad 1000 m. a jednotlivá údolí jsou navzájem obtížně dostupná, což je jeden z důvodů, proč došlo k vytvoření většího množství variant ladínštiny.

 

A pokud vás zajímá jak tento jazyk zní? Tak tedy:

 

 

 

 

No, něco jsem si pamatovala z vyprávění onoho Ladina, který se jmenoval zcela neexoticky a prozaicky Sergio, něco jsem také vyčetla z různých průvodců a knih, něco našla na internetu.

 

A s ´udëi  = na shledanou!

LIBUŠE PALKOVÁ

 

 

Komentáře (3)add feed
... : doktor
Libuško hezké.Jsem poučený,tak bezva odpoledne.
červenec 28, 2021 13:31
... : *deeres*
Podle pozdravu na konci (A s ´udëi) bych řekla, že je to pro mne zcela neznámý jazyk. Ale ne, skoukla jsem video a je to nějaký německý dialekt. Mnohem hůř rozumím Bavorákům.
červenec 28, 2021 13:50
... : *deeres*
Co jsem předtím nenapsala, tak to, že je to nádherný kousek země. Tam by se mi na nějaký čásek líbilo, ale pak "hurá" zase domů.
Pěknáý článek!
červenec 28, 2021 14:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]