O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠVÝCARSKÉ ZAJÍMAVOSTI - 1. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 26 červenec 2021
Přejít na obsah
ŠVÝCARSKÉ ZAJÍMAVOSTI - 1.
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 Brugg - «Räbeliechtli, Räbeliechtli!» - Brugger Kinder verzaubern die  Hofstatt

4.  Räbeliechtli (Lampičky z brukve)

 

Toto je tradice oblíbená zejména u dětí. V listopadu se pořádají setkání, kdy se uspořádá průvod s lampičkami vydlabanými z brukve. Jeden z největších průvodů ve Švýcarsku se pořádá ve městě Richterswil (kanton Zürich), kde se tato tradice dochovala od poloviny 19. století.

Tato tradice už dávno ztratila původní význam.

Počátek má před několika staletími, kdy mniši přecházející Alpy si svítili na cestu provizorními lampami vydlabanými právě z brukve, z dýně, nebo z brambor. V dnešní době, kdy máme elektrizované cesty i do maštale je to pouze pěknou připomínkou na "staré časy."

 

 

 

 

 Fastnacht in Mainz und Köln: Helau und Alaaf! | SAT.1 Ratgeber

5.  Fastnacht (Masopust)

 

Myslím, že o Fastnacht nemusím zdlouhavě psát. Tuto švýcarskou tradici zná snad každý a slaví se po celém Švýcarsku. Je to v podstatě masopust, který je zakončen oficiálními průvody s alegorickými vozy a přípravy trvají celý rok. Zatímco v Česku je masopust aktuální už jen na vesnicích, ve Švýcarsku je to přesně naopak. Největší průvody se pořádají ve velkých městech.

Nejznámější je pak Basel, kde je patrný vliv ze tří států (Německo, Francie a Švýcarsko), což se odráží jak na kostýmech a tématech, ale i na hudbě.

Dalším vyhlášený průvod je ve městě Luzern, a ani kanton St. Gallen není zanedbatelný.

Významným prvkem Fastnacht je tzv. Guggenmusik, což je dechový orchestr, který MUSÍ hrát falešně. Je to jakási známka rozvernosti a veselí. A věřte mi, hrát falešně je mnohem těžší, než hrát nefalešně.

 

 

 

 

Sechseläuten: The fiery Swiss version of Groundhog Day - The Washington Post

 6.  Sechseläuten (Zvonění o šesté)

 

Je významná tradice v Zürich. Každý rok třetí pondělí v dubnu prochází městem průvod v historických kostýmech. Po skončení průvodu se spálí obrovský umělý sněhulák z látky, dřevěné vlny a petard - Böögg. Čím rychleji Böögg exploduje, tím je léto delší a teplejší. Této akce se účastní mnoho tisíc diváků.

Je to v podstatě obdoba naší Moreny.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]