O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

WALLY FUNKOVÁ - ASTRONAUTKA PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 červenec 2021

Dvaaosmdesátiletá průkopnice v letectví Wally Funková se za pár dnů, konkrétně 20. července,  stane nejstarším člověkem, který kdy cestoval do vesmíru. Zakladatel společnosti Blue Origin a nejbohatší muž světa Jeff Bezos si ji totiž vybral jako čestného hosta své první výpravy do vesmíru. Do kosmu Funková poletí ještě s Bezosovým bratrem Markem, a s vítězem aukce, který za místo na palubě zaplatil 28 milionů dolarů (603 milionů Kč) a jehož jméno dosud nebylo zveřejněno.

 

 

 

Wally Funková ve videu, které Bezos zveřejnil na instagramu, neskrývala nadšení z nadcházejícího dobrodružství. „Nikdy mi nic nestálo v cestě,“ poznamenala. „Říkali: ’jsi dívka, tohle dělat nemůžeš’. Odpověděla jsem: ’Víte co, nezáleží na tom, kdo jste. Pořád to můžete dělat, pokud chcete, a já ráda dělám věci, které nikdo předtím nedělal’,“ dodala. 

 

 

 

 A tak se stane nejstarším účastníkem vesmírné výpravy.

 

 

Dosavadním držitelem rekordu byl astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli a do vesmíru se znovu podíval v roce 1998, ve svých 77 letech na palubě raketoplánu Discovery.  A ještě jedna zajímavost: Vůbec první "vesmírný turista" vzlétl do vesmíru 28. dubna 2001. Stal se jím americký multimilionář Dennis Tito, který letěl na palubě ruské lodi Sojuz a za týdenní pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici zaplatil 20 milionů dolarů.


 

blue origin raketa new shepard jeff bezos

 

Raketa New Shepard firmy Blue Origin

 

 

Skládá se ze dvou částí: malé rakety s jedním motorem a kapsle. Raketa ji vynese do požadované výšky a poté se sama vrátí a přistane v místě startu pomocí motoru. Kapsle pokračuje setrvačností do výšky přes 100 km a poté přistává na padácích. Obě části lze použít opakovaně. Celý let potrvá asi 10 minut a na palubu kapsle se vejde celkem 6 lidí.

 

Do dvou minut od startu raketa zrychlí na 3 700 kilometrů za hodinu. Stav beztíže má nastat po zhruba třech minutách, než loď vystoupí k hranici vesmíru ve výšce 100 kilometrů. Modul pak znovu vstoupí do zemské atmosféry a přistane, brzděn velkými padáky, v texaské poušti.

 

strašně moc jí držím palce

a moc jí to přeju

d@niela


 

Komentáře (1)add feed
... : doktor
Dani díky za super povídání,gratuluji astronautce a přeji ji šťastný návrat ze splněného snu.
červenec 08, 2021 12:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]