O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JE TO TAKOVÝ ZELENÝ ... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 12 duben 2021
Narozdíl např. od „deeres“, jsem totální botanický antitalent. Což jsem ostatně v mnoha směrech. Například se hrdě vytahuju tím, že rozeznávám auta osobní, nákladní a červená. Proto, když bych si chtěla užít blaha medvědího česneku, tak bych se jistojistě nakrmila konvalinkou. Ani by mi to nevadilo, pokud by nebyla jedovatá, ach jo….

 

 

 

Tak jsem hledala, podle čeho se dají tyhle dvě rostlinky rozeznat:

 


Konvalinka vonná – Wikipedie

 

Podle listů:
• Medvědí česnek: Listy vyrůstají samostatně přímo ze země.
• Konvalinka: Listy jsou dva a rostou proti sobě a vyrůstají ze společného stonku.


Podle květů:
• Konvalinka: Má květ vzhledu klasu s typickou vůní.
• Medvědí česnek: Má kulovitý květ, který voní po česneku.

Podle vůně:

• Konvalinka: Voní pouze květ.
• Medvědí česnek: Po česneku voní celá rostlina.

Dále:

• Konvalinka má oddenek
• Medvědí česnek cibulky.

 

Ale vzpomínám na to jedno jaro, co jsem byla s deeres vzpomínkově v Letenských sadech, a tam,  kde já viděla hustý křoví a nějakej plevel, ona drnčela jak profesorka botaniky a vyjmenovávala všechno, co se tam kde zrovna snažilo růst. A ukazovala mi zelený šlahounky medvědího česneku...


Bohužel, vzhledem k mé botanicko-gramotní indispozici jsem nucena si kupovat jen v sámošce punčošky s česnekem, a držet si palce, aby nebyl přeschlý nebo plesnivý.

 

 

 

Tak mám pro vás otázku – jak jste na tom vy?

Rozeznáváte v přírodě „co je co“?

 

d@niela

 

 


Komentáře (7)add feed
... : mamča
No, já žádnej botanik nejsem, ale pár kytek poznám. Hlavně pokud jsou to léčivé byliny, což jsou ty planě rostoucí skoro všechny smilies/cheesy.gif.
Medvědí česnek od konvalinky bych rozeznala především tím, že roste každý jinou dobu. Medvědího česneku už je všude plno, zatímco na konvalinky si ještě nějaký čas počkáme.
A podle vůně je to jasňačka.
duben 13, 2021 06:31
... : *deeres*
Ani já nejsem botanik, ale jak tak neustále někde courám, tak dost žouželí rozpoznám. A také většinou vím, co mohu zkonzumovat ve prospěch svého zdraví a co mně dokonce i chutná. Potom mne vždycky překvapí, když hodně lidí nerozezná poampelišku od sedmikrásky. Jenže zase umí něco jiného, než já.
Mám kámošku, něco podobného, jako já, ale ta jde ještě dál. Celé jaro konzumuje ze své zahrady bršlici, ta je pro mne tak fuj, že jsem ani nejedla králíky, které strejda bršlicí krmil. Jo, je to zdravý, rostlina se používá jako nálev, obklady, omlazující koupel a i v kucyni si z ní můžete udělat něco jako špenát. Ale mně to smrdí a na chuť to je hnusný.Výhodou je, že když jí sníte, tak vám nezaplevelí zahradu.
A jak je to s tím medvědím česnekem v pražských parcích? Nijak! On to není medvědí česnek, je to jeho brácha česnek podivný a teď jsou ho parky plné. Vypadá trochu jinak a s konvalinkou si ho určitě nikdo nesplete a vlastně ani s ničím jiným, pokud jenom trochu pozná česnekovou vůni.
https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/cesnek-podivny-neni-podivny-ale-vynikajici
Ještě než začala růst tráva, tak se objevily trsy čehosizeleného, v parcích i lesíkách, všude , kde je vlhčeji a stín. Lidé si to kupují v obchodě v květináčcích za 30 kaček. Tady to máte zadarmo, protože to je docela obyčejný šnytlík. Trochu drobnější, trochu tužší, ale já už divokou pažitku trhám a konzumuji skoro měsíc.
Divoká pažitka je plná vitamínu C a chlorofylu. Také obsahuje množství různých minerálů – fosfor, sodík, vápník, železo, vitamínu B2 atd. Patří do rodiny česneků a od toho se odvíjí i její léčivé vlastnosti. Je anti bakteriální, snižuje krevní tlak, je ideální na trávení a proti střevním parazitům a posiluje imunitu.
I tu snadno rozeznáte od trávy, kulatý dutý stvol a nezaměnitelná chuť i vůně.
duben 13, 2021 09:51
... : mamča
*deeres*: Divoký šnytlík nám roste všude na zahradě. Taky ho konzumujeme.
Bršlice je sice obtížný plevel, co z hloubi duše nesnáším, protože s ním bojuju každé jaro, stačí malý kousek oddenku, a za chvíli je zaplevelený celý záhon. Má ovšem jednu "zázračnou" vlastnost, je to jediná bylina, co pomáhá při chorobě zvané DNA.
Jezdí k nám občas kamarád-bylinkář, a ten nad bršlicí jásá. Nakládám mu mladou bršlici do lihu nebo vodky, a on z toho dělá velmi účinné léky na Dnu.
Takže "Není na světě bylina, aby na něco nebyla" platí i u nenáviděné bršlice.
duben 13, 2021 10:27
... : doktor
Dani byly doby kdy ano,což jsem i zde někdy dokázal,ale nyní již jsem na tom docela mizerně.Ahoj všichni a bezva odpoledne.
duben 13, 2021 13:42
... : d@niela

tak, tu kozonohou bršlici jsem tedy našla, zejtra se po ní podívám..





teď ještě najít divoký šnytlík...
duben 13, 2021 19:12
... : *deeres*
Budeš se dívat marně, teprve vylejzá a nejspíš si ji tak spleteš s vlaštovičníkem. Ten se dá použít leda tak na bradavice.
Šnytlík v tom vašem lesíku asi nebude, ten roste na druhé straně nad Hostivařskou přehradou. Pokud chceš něco zeleného pro své zdraví, tak už jsou venku kopřivy, tak akorát na konzumaci. Mladé listy jsou zdrojem vitamínů i minerálů. Receptů,jak je zužitkovat najdeš na netu haldu.
duben 14, 2021 07:02
... : d@niela
Bloumala jsem dnes tady parkem a hledala, co bych si vyfotila. Mám totiž v mobilu takovési jakési udělátko, že když něco rostlinnýho vyfotním (aplikace PlantNet), tak mi to o tom všechno poví.
Tak jsem našla:
"pryskyřník plazivý, silenku dvoudomou, šťovík tupolistý,
turan roční pravý, kokošku pastuší tobolku, hluchavku, pelyněk černobýl,
jablečník obecný, lociku kompasovou a meduňku lékařskou."

A to všechno tady kousek od domu... smilies/grin.gif
duben 14, 2021 20:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]