O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JEN PRSTEM PO MAPĚ ... PDF Tisk E-mail
Úterý, 30 březen 2021
Přejít na obsah
JEN PRSTEM PO MAPĚ ...
Strana 2

 

 

Uplynul rok, máme tu další Velikonoce a pořád se prakticky nikam nesmí a místo roušek už nosíme respirátory. A já jsem diky lockdownu uvízla ve Šmoulově a dceru jsem neviděla od Vánoc.

První jarní den nestál za nic. I když pozdě, nakonec jsme se dočkali. Pomalu se nám z Austrálie vrací ještě poněkud zubaté sluníčko. A já tu očima vytahuji ze země kdejakou kytičku. Úplně první byly sedmikrásky, talovíny, pak hned sněženky, nahokvětý jasmín, chlupatý český křivatec, vonná kalina a dneska jsem už viděla kvést modré ladoňky.

 

Květná neděle je posledním dnem půstu, to si máme natrhat kočičky a obléci nové šaty, Po neděli následuje Modré pondělí a Šedivé úterý, čas úklidu. Další je Škaredá středa, kdy se nemáme škaredit, a na Zelený čtvrtek se má jíst všechno, co je zelené. Také se nemá nic půjčovat a s nikým se nemáme hádat.

Šup na kopřivy a upéct hlavičku. Nemoci, hádky se nám tak vyhnou a peníze se budou jenom hrnout.

 

 

RECEPTY NA VELIKONOCE: Tipy na beránka a perníčky - Klatovský deník
 

 

 

Následně odletí zvony do Říma, a abychom byli zdrávi, jsou na řadě jidáše, pěkně pomazané medem. Velký pátek je podle pověr spojen s kouzly. To se otvírají poklady ve skalách a voda v horských pramenech se mění na víno. Následuje Bílá sobota, čas pro pletení pomlázky, barvení vajíček, pečení beránka a mazanců.

V neděli pak Boží hod.

 

Celá domácnost už má být čistá jako klícka, všechno upečené, nazdobené a přichystané na Velikonoční pondělí.

 

 

 ▷ 6 tipů na pletení velikonoční pomlázky v roce 2021

 

 


Velikonoce skončí starým, snad ještě pohanským zvykem, pomlázkou. Ta musí být spletena z mladých vrbových proutků, jedině taková pomlázka svým dotykem na ženském či dívčím pozadí zajistí, aby byla do příštího jara svěží a zdravá.

Odpoledne to pak dámy mohou pánům oplatit, protože i oni potřebují být při síle.

S návratem sluníčka se vrací i optimizmus, že bude líp.

 

 

Hezkou oslavu jara,

procházky po probouzející se přírodě

pro zachování fyzického a hlavně duševního zdraví,

vám  všem přeje

Deeres

 


Komentáře (4)add feed
... : d@niela


Děkuju moc Stáně - Deeres, za to překrásný velikonoční psaní. Vím, jak těžce nese, že se nemůže pomazlit se všemi milovanými kytičkami, nazdobit si svoje "RAJČE" novými fotkami...

Určitě bude líp, snad už budou lidi rozumnější, a zvládneme se naočkovat...
(Alespoň my vetché stařenky smilies/grin.gif)
březen 30, 2021 00:39
... : mamča
Moc pěkné povídání a nápady na procházky, až nás pustí z řetězu...
březen 30, 2021 18:59
... : doktor
Drahá Deer i Tobě a celé rodině i všem kudlankářům přeji klidné prožití krásných svátků Jara.
březen 31, 2021 14:26
... : Iris
Deeres, je to pěkně napsané a shrnuté, nebyl to lehký a radostný rok. A fakt jsme vloni netušili, že ty Velikonoce ještě letos budou také skoro zrušené. No, nám katolíkům letos něco povolili, takže místo třeba jedné Božíhodové mše v neděli budu hrát na třech za sebou, aby se zaplnil kostel jen z asi 20% kapacity, vloni nám to přišlo nedůstojné, rozpočítávat lidi, letos ale už jsou rozpisy, co se dá dělat. Jen já tam budu furt smilies/smiley.gif

Popsalas dny tzv. svatého týdne tak, jak jsou známy z lidového prostředí. Jsou tam trochu nepřesnosti, tedy jen pokud jde velikonoční zvyky liturgické, hlavně na Květnou neděli, zvanou pašijovou, zdaleka nekončí půst. Na Velký pátek je půst nejpřísnější z celého roku, nic do huby... Půst dokonce trvá ještě i v sobotu, myslím Bílou sobotu, do noci vzkříšení. Teprve druhý den ráno, v neděli na Boží hod velikonoční se nosí do kostela jídlo k požehnání - přehlídka mazanců, beránků a někdy i nabarvených vajec - a je po šestitýdenním odříkání..

Ano, ty zvony vyprovodím z kostela zítra, na Zelený čtvrtek, to musím zpočátku hrát naplno, jako o život, strašný rachot, rámus přes celé náměstí, no a pak to najednou vypnu a mám chvíli volno, varhany také nesmí hrát až do sobotní noci. Místo zvonů se řehtá, místo varhan falešně zpívá, to se ale teď také nesmí, tak jsem moc zvědavá, jak to bude..

Jinak Velikonoce nedělí teprve začínají a trvají sedm týdnů, tedy sedm velikonočních nedělí až do neděle Svatodušní, to tady vždycky bývá spousta Němců, kteří mají v ten den velký svátek. Takže už kolují vtipy o rozvolnění vládních nařízení po Velikonocích v tom smyslu, jestli vláda ví, že "po Velikonocích" znamená správně 23.5.
Samozřejmě píšu o Velikonocích z hlediska křesťanského svátku číslo jedna, lidové zvyky jsou kouzelné a krásné - i s tím bolavým pozadím.

Tak přeji také hezké jarní dny a nerušený pobyt v přírodě všem ve zdraví, příští jaro už bude tutově naprosto v pohodě smilies/smiley.gif

březen 31, 2021 17:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]