O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SUPERMAN PÉRÁK, NEPOLAPITELNÝ FANTOM PDF Tisk E-mail
Pondělí, 05 říjen 2020
Pérák (2016) | Galerie | ČSFD.czTak nejprve - o čem tohle čtení nebude: Skákací boty či vzácněji sedmimílové boty nebo skákací chůdy jsou pružinové postroje, které se připínají k botám a umožňují zkušenému uživateli skákání do výšky, rychlý běh nebo různé akrobatické kreace. Skákání na těchto zařízeních se nazývá anglicky powerbocking. A dokonce jsem se dočetla, že nápad na využití tohoto "prostředku poháněného vlastní silou, který by zrychlil pohyb jednotlivce a umožnil zvýšit výskok", prý byly zvažován i pro zrychlení pěchoty Rudé armády... Ale ne - Pérák - to byl přeci ....

 

 

 


Náš český nepolapitelný Franta Pérák děsil za okupace esesáky: psal jim hanlivé vzkazy po zdech, strašil je nelidským pískotem.

 

Přezdívku fantomovi vysloužily ocelové pružiny připevněné na boty, díky kterým přeskakoval vlaky, střechy domů, Vltavu z jednoho břehu na druhý i celé Václavské náměstí na délku…

 

Dobře zvolenou základnu měl na libeňském plynojemu. Jednak odtud viděl do dalekého okolí, jednak samotný plynojem představoval ideální místo pro zametení stop: postačila by jediná sirka.

 

„Hrdina je oblečen do přiléhavého trikotu z poctivé hnědé hověziny. Na hlavě má koženou kuklu, na temeni vybíhající do hřebenu (asi pro lepší stabilitu při letu). Obličej mu chrání letecké brýle a před ústy se mu klinká náustek kyslíkové masky pro pobyt ve výškách. Přišitý na prsou nese svůj symbol: žlutou, třikrát zatočenou pružinu. Na nohách kotníčkové šněrovací boty s mohutnou podrážkou z pěnové gumy.“ 

 

 

 

Takto ho popsal spisovatel a básník Petr Stančík v románu Pérák. Jak tvrdil v rozhovoru pro Kulturní magazín, rozhodně nešlo o fiktivní postavu: Stančíkův pradědeček se prý s Pérákem osobně znal, pálil pro něj za války kořalku, aby se mu na pružinách lépe skákalo.

 

„Leopold mi o něm vyprávěl, ještě když jsem byl malý chlapeček. Takže jsem ho sice na vlastní oči neviděl, ale praděda by mi přeci nelhal.“ Ale věřte poetům!

 

Legendu daleko méně hrdinskou zachytil etnolog Petr Janeček v knize Mýtus o Pérákovi. Podle ní šlo o šikovného cirkusového artistu a lupiče, který pružiny využíval při šmírování holek ve vyšších patrech domů. Také s nimi přeskakoval zeď na Olšanech a napadal dělnice mířící časně ráno do vysočanské továrny, takže odmítaly chodit kolem hřbitova.

 

 

Na pérech proti nacistům: Kde se vzala legenda o tajemném Pérákovi? | 100+1  zahraniční zajímavost

 

Bojovníka proti nacistům z Péráka podle etnologa Češi udělali až za války v touze po superhrdinovi, který by za ně přemohl nenáviděné okupanty.

 

A do třetice všeho dobrého: svalnatý muž se špičatýma ušima a zářícíma rudýma očima se objevuje už v městských legendách viktoriánské Anglie. Přezdívali mu Skákající Jack (Spring Heeled Jack, volně přeloženo Jack na pružných podpatcích).

 

 

Co z toho je pravda?

Promiňte, ale nic.

V tomto případě jde o lidskou fantazii.

 

d@niela

 

 

Komentáře (5)add feed
... : NČ
Nojo, Pérák. To jsme říkali hraběti de Peyrac (čti pérák) z filmů o Angelice. Ono to mělo ale hlavně vztah k péru, což Angelika u něj oceňovala nade vše.
říjen 06, 2020 15:12
... : *deeres*
Také s nimi přeskakoval zeď na Olšanech a napadal dělnice mířící časně ráno do vysočanské továrny, takže odmítaly chodit kolem hřbitova.

Kam se na Péráka hrabou Marvelovky, Holywood zase od nás opisoval. Náš Pérák byl neskutečný frajer, když dokázal z Olšan doskočit až do Vysočan. Měl to jenom na dva skoky, z Olšan na Plynojem v Libni a pak hup a byl ve Vysočanech.
říjen 07, 2020 07:00
... : *deeres*
říjen 07, 2020 07:05
... : *deeres*
Pérák ještě jednou Bratři v triku - skvělý Brdečka. Hitler je vůl!
https://www.youtube.com/watch?v=34u4al7qi0c
říjen 07, 2020 07:19
... : doktor
Danielo,těsně po válce v naší čtvrti "řádil pérák".Děsil babky,kterým koukal do oken i v prvním a dokonce i třetím poschodí.Netrvalo to déle než rok a pak přestal řádit.
říjen 07, 2020 11:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]