O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRÝ "OBYČEJNEJ ŠESTNÁCTILETEJ" ... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 červenec 2020
Tenhle rok je tak nějak „nalevačku“, nezdá se vám? Prožívat ho jako deváťák zatím vůbec nebylo snadný. Jo, asi si řeknete, že v mým věku nemůžu mít ještě žádný skutečný problémy, ale ten debilní Covid-19 mi docela zkazil náladu. Jsem úplně obyčejnej 16 letej kluk, kterej má rád muziku a svoje kámošky a kámoše. S malejma výhradama mám rád i školu. Fakt, nevadí mi do ní chodit, teda občas mi vadí šprtat něco, o čem si myslim, že nikdy v životě nebudu potřebovat, ale co už.

 

 

Když nám v březnu ve škole oznámili, že zavíraj, měl jsem i radost. Kdo by nebral volno.

Jenže to jsem ještě netušil, že se to volno protáhne na tak dlouho.

A že kromě školy budu mít zakázaný i všechno ostatní.

 

Muzika - nic.

Nejlepší kámoš taky nic, protože má rodiče ve věku mých prarodičů a prostě se báli, aby náhodou něco nepřitáh´ domů, takže nesměl ani na krok. Jako jo, existuje net a časem jsme naše konverzace dovedli k dokonalosti, kdy nás u kompů sedělo třeba 15 a bavili jsme se, jako bychom stáli vedle sebe.

 

Jenže to prostě není vono. Když jsem se předtím takhle s někým bavil a matka hudrala, proč se radši nesejdem´osobně, nechápal jsem.

Teď už chápu.

 

Další, co mě štvalo, byly ty děsný úkoly v online škole. Psát esej na téma: „Co mi Covid-19 dal a vzal“, mi přišlo skoro úchylný a psát pracovní postup na cokoliv, co dělám, když jsem měl tolik času, taky. Nějak jsem to nadrásal, naštěstí jsem měl docela prima učitelky.

 

Pracovní postup na to, že se doma válim, protože oba rodiče doma na home office a fakt nebylo do čeho píchnout?  Jako vážně? Co mi tohle období vzalo, je docela jasný všem, co se někdy loučili v jakýkoliv škole. My se rozloučit pořádně nemohli.  A co mi to dalo? Leda stres z toho, že jsem nemoh´ chodit na přípravku na přijímačky a vlastně ani nevěděl, kdy je budu dělat.

 

Moje máti roky počítala s tím, že tu mou muziku budu i dál studovat.

Já vlastně taky, ale na druhou stranu, dělám to 10 let a hraju v orchestru i v symfonickým kvartetu. Kdybych si náhodou vyrazil přední zuby, tak budu poměrně v háji, takže jsem se rozhod´, že bych měl mít nějakou pojistku, co by-kdyby.  Ale protože pořád nevím, co bych vlastně měl dělat, podal jsem si přihlášky na gympl s rozšířenejma jazykama a na ekonomku.

Po gymplu můžu jít kamkoliv a specializace „prachy“ se taky může hodit.

 

Takže jsem místo vyplňování dětinskejch křížovek, kterejma se nám naše zeměpisářka snažila ukrátit dlouhou chvíli, sám doma šprtal matiku. S češtinou jsem se nezdržoval, tu mám v malíku. (Pokud se vám zdá, že píšu nespisovně, tak vás ujišťuju, že jo, a naprosto záměrně.)

 

 

 

Jeden z prvních okamžiků štěstí jsem prožil, když jsem se konečně dověděl, kdy ty zkoušky budu dělat. Trochu mě iritovalo, že budu mít jen jeden pokus, ale budou ho mít i všichni ostatní. A tak jsem se tři dny před přestal šprtat a jel za kámošem, kterej se na zákazy rodičů vykašlal a prostě byl se mnou. Další den jsem strávil s kámoškou u ní doma a poslední s mámou a litrama coly a chipsama a Netflixem. U Sex Education jsem na nějaký přijímačky dokonale zapomněl.

 

V pondělí jsem prostě šel a nějak to napsal. Hned po té jsem měl pocit, že jsem král světa a povedlo se mi to fakt dobře. Jenže matka i otec už šli do práce a já byl najednou doma sám a začalo mi šrotovat, že jsem možná i ledacos pos… zkazil.

 

Byly to nervy. Vůbec jsem si do tý doby nepřipouštěl, že by mi to mohlo i nevyjít.

 

Jenže vono to vyšlo. Vyšlo to na obou školách a já jsem snad poprvý v životě zažil pocit neskutečnýho štěstí, že jsem něco podstatnýho zvládnul sám za sebe. Že jsem to dal. Že jsem to dal dokonce natolik dobře, že pětka pro mě bude nejspíš nejšťastnější číslo hodně dlouho.

 

Bejt ze všech těch vrstevníků pátej na nejprestižnějším gymplu v našem krajským městě - totiž vůbec není špatnej pocit. A to jsem neměl žádný body navíc za olympiády, protože jsem místo toho dělal tu muziku.

 

Takže jsem šťastnej a tyhle prázdniny si fakt zasloužim.

 

 

Třešničkou na dortu už bylo jen závěrečný vysvědčení, na kterým už vůbec nezáleželo, a přesto mi ty samý jedna udělaly radost.

 

 

Létu zdar, Honza

 

 

 

Komentáře (9)add feed
... : doktor
Honzo gratuluju a tak ty bezva prázdniny si užívej.Ahoj
červenec 14, 2020 13:01
... : Milene
Nejprve Ti gratuluji k přijetí na školu. Jinak docela chápu ten nepříjemný konec základky. Mám doma taky jednoho deváťáka, který nejprve měl radost, že není škola a pak mu to vlastně bylo líto, že si ten poslední čas se spolužáky neužije, než se všichni rozprchnou. Na tu jeho školu dělal ještě fyzické testy. Na nějakou průpravu nebyl prostor. Zavřená tělocvična. Takže po prvním dnu přijímaček, po těch testech byl dost skleslý a když přišel po přijímačkách, že matika se moc nepovedla, tak mi ho bylo dost líto. Druhá škola byla taková pojistka. Takže byla doma převeliká radost, když se na svoji první školu dostal. A měl docela dobré výsledky.
Tak si Honzo užívej prázdniny. V září vám začne trochu jiný život.
červenec 14, 2020 18:34
... : Iris
Honzo, gratuluji, jsi šikovný. Rozumím-li dobře, zvítězil rozum a specializace "prachy"? V dnešní době jen rozumné, zvláště, když muziku úplně neopouštíš. Jen já, kdybych mohla znovu začínat svůj život, zvolila bych hudbu jako jedinou životní cestu. Teď mám už pocit. že nejsem zdaleka tak nadaná a možná jsem ani nikdy nebyla, nicméně hudební vzdělání bych se snažila dotáhnout poctivě co nejdál.
Jinak - nemá být přibližne uprostřed článku fotografie? Nebo je to nějaký rébus na krácení dlouhé chvíle?
červenec 14, 2020 18:39
... : d@niela
ale joo, byl tam obrázek a má tam být...
nojo, "vypařil se"
Nebyla jsem celý den u počitače, az přijdu domů, vše opravím, napravím...

Tak já to v PC doma mám, ovšem venku (v mobilu) jsem ho také neměla; ale nahrála jsem fotku znovu, takže už by to tam mělo být i viděno mobilem...
červenec 14, 2020 19:24
... : mamča
Iris : Mě naopak zaujal Honza tím, jak ve svém věku uvažuje rozumně. Chtít se živit muzikou v dnešní době, kdy není jistota dobrého uplatnění ? Ten gympl, ev. nějaká ekonomka je ta jistota. Opravdu, když "dechař" přijde o přední zuby, je v háji. Totéž u dalších nástrojů - stačí zlomený prst nebo zápěstí, a už to nemusí jít jako předtím.
Takže napřed jisté občanské povolání, a muziku mít jako koníčka.
Navíc dobrých muzikantů vychází každý rok ze ZUŠ a konzervatoří spousty. Ale jen málo z nich má tak dobré zázemí (a známosti), že se nakonec hudbou uživí.
červenec 14, 2020 21:20
... : mila1
Mně taky překvapuje, jak to má šestnáctiletý kluk v hlavě srovnané. To já v jeho věku.. Já jsem nevěděla ani v osmnácti, na jakou vysokou jít a když už jsem pak na jedné přistála a vystudovala jsem ji, stejně jsem pak dělala něco jiného, než jsem vystudovala. Taky se mi líbí, že se zde prezentuje pohled jiné věkové skupiny na současnou divnou koronadobu a věřím, že i pro ně to není příliš jednoduché, přestože jsou zvyklí hodně času trávit na netu. Moje sestra, profesorka na střední, mi vykládala, že studenti byli nejdřív nadšeni z nečekaného volna, ale postupně přicházeli na to, že zas tak úžasné to není a odráželo se to i na vědomostech, třebaže probíhala online výuka.
Honzovi gratuluji k přijetí na prestižní školu a věřím, že si na ní povede výborně.
červenec 15, 2020 07:50
... : andrea
jo, ono rozumné jednání občas překvapuje u mužů všeho věku
červenec 16, 2020 08:34
... : NČ
Sorry jako ..............
červenec 16, 2020 13:02
... : kim
Chtěla bych mít takového syna jako jsi ty Honzo. Měj se a směj se.
červenec 18, 2020 23:35
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]