O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠLAJFKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 23 duben 2020
Rád bych vám předložil jednu hezkou vzpomínku, kterou na setkání študentů po více jak padesáti letech vyprávěla má kamarádka, spolužačka Jitka. Jedná se o její mládí – a nejen její, ale i její maminky. Třeba to i vám něco milého připomene. Vyprávěla, jak maminka, když měla dobrou náladu, takovou tu moldánkovou, jim říkala příběh z doby, kdy ona byla mladá, krátce vdaná a těsně po skonu své maminky, tedy její babičky.


 

 

 

„Zdědili jsme tehdy dům po mé mamince, která mne opustila a tím pádem mne hodila do vody a musela jsem plavat. Dům jsme se s manželem rozhodli rekonstruovat. Chtěli jsme si splnit sen a po úpravách se do domu nastěhovat, prostě mít konečně něco svého.

 

Čekáme na léto a oba si bereme dovolenou. Místo na dovolenou k moři do NDR se s elánem pouštíme do vyklízení všeho možného haraburdí. Sklep nám dal zabrat, ale neotálíme, vrháme  se se vší vervou na půdu. Zírala jsem, co tam bylo nádherných věcí, připomínající staré časy. Mládí a dětství maminky.

 

Prohlížení půdních pokladů nebralo konce, nakonec na řadu přišel i velký proutěný koš. To bylo teprve překvapení – krásné staré skleněné vánoční ozdoby, sbírka starých nálepek od sirek i sbírka nějakých známek.

 

Ovšem pokladem číslo jedna se staly docela zachovalé brusle na kličku – šlajfky. Ihned se mi vybavilo vyprávění maminky, že jako malá holka si s klukama ty šlajfky našli na skládce šrotu, a byly tam i s kličkama. Po jejich vyčištění pak chodili bruslit na zamrzlý zámecký rybníček.

 

 

 

Musím se přiznat, že bruslení na těchto prapodivných bruslích si do dnes neumím představit…

 

Vzpomínám si ještě, že maminka nám říkala, že stála na nich jen párkrát, takže si jich ani moc neužila, i když jí byly drahé. Tatínek se totiž nedožil jara, maminka na vše nestačila, takže nedalo se nic dělat a musela jí hodně pomáhat.

 

 

 

 

Bruslení v New Yorku bylo odjakživa kouzelné. Tyhle staré obrázky ...Tak jí skončily bezstarostné dny dětství, musela se starat o bratry, kteří byli ještě kluky a pomahala i v hospodářství. A ty zářící šlajfky místo na botách a sebe kroužící na nich ledě, musela oželet, a skončily v koši na půdě.

 

A pak maminka ještě řekla: „Věřte nebo nevěřte, ale často se mi zdává, že se na nich proháním u nás na rybníce, vytáčím piruety, skoky mi nedělají potíže, mé dlouhé vlasy za mnou vlají … jsem krasobruslařka. No, takové jsem mívala překrásné sny…“

 

Ještě dnes, a to už i já jsem stará bába, si často tu mladou maminku v duchu představuji, jak baletí na našem rybníku, vlají za ní vlasy a je šťastná.

 

A tak jsem i já ty prapodivné brusle také vycídila, uložila -  jsou celá ta léta náš talisman.

 

Věřím, že nám i našemu domu přinesly trochu toho klidu a  štěstí.

Jitčinu vzpomínku zaznamenal

                                                                                                                                                          doktor -

 

 

Komentáře (4)add feed
... : NČ
Šlajfky byly dobrý. Krásně se s nima rozbíhalo po šroubech s nohama do X. V kuchyni jsme měli xylolit, docela klouzavej, zkoušel jsem to i na něm, rejhy v něm zůstaly navěky.
Když mi pak Ježíšek asi v 11ti letech nadělil první kanady, rozbil jsem si v nich párkrát dršťku. Postupně to šlo, ale pomalu. Nejdřív jsem se naučil přešlapovat zprava doleva, pak i zleva doprava, pak pozadu obloučky a zametat před sebou hokejkou po vzoru Gut - Tikal. Jo, docela fajn.
duben 23, 2020 09:27
... : doktor
NČ díky,byl jsem na tom podobně.

duben 23, 2020 12:40
... : *deeres*
Taky to byly moje první brusle, pak skončily přišroubované na prkýnku a byly z nich boby. Těch modřin na zadku, když jsem sjížděla ledovku v Rýgráku. První opravdové brusle, tom byly zděděné kanady po bratrancích. Nože byly v pohodě, hrůza byla, když jsem si konečně , jako dospělá koupila bílé krasobruslařské boty. Přední zoubky z bruslí musely pryč, jinak bych se na nich zabila.
duben 23, 2020 16:18
... : Josef Kouba
Jéje, jsme přibližně stejná věková hranice, já na nich také začínal.
Na rybníce nás bylo asi 9 kluků a hodlali jsme si zahrát hokej. Abychom byli spravedlivě rozděleni, jeden si sedl na led, za záda jsme mu každý položil hokejku a on hodil jednu vlevo, jednu vpravo. Jak jsme tak všichni stáli v kruhu, led zapraskal a než jsme byli schopni jakkoliv zareagovat, octli jsme se všichni v ledové vodě. Rybník na štěstí nebyl příliš hluboký, ale kilometr cesty do vsi v -20C byl zážitek a ve vsi pozdvižení.
duben 23, 2020 19:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]