O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHLÁĎA A WALDA PDF Tisk E-mail
Pátek, 06 březen 2020
Je to hodně dávno. Má spoužačka a kamarádka Jana Nemčoková bydlela (po provdání a odchodu z rodinného hnízda) ve známém karlínském "Experimentálu". Ráda jsem tam za ní chodila, vždyť bydlela ve stejném domě, jako mnohé tehdejší české celebrity... resp. známí herci, zpěváci, někteří diplomaté a "bohatší vrstvy". Byli téměř všichni soustředěni pod jednu střechu. Zvláštností Experimentálu bylo, že se tam pronajímaly kompletně zařízené byty, které byly udržovány hotelovou formou.
 
 
 

Ano, týdně se tam uklízelo, vyměňovalo se jim ložní prádlo, ručníky, župany, prostě jako ve fajn hotelu - měli i plno dalších služeb. Dole byla velká restaurace. Zařízení "něco mezi soukromým bytem a hotelem". A kupodivu to ani nebylo nějak drahé. Ovšem dostat se tam - to bylo téměř nemožné.

 

Jana tehdy se svým manželem a malým chlapečkem obývala jedna plus jedna - kuchyňku plus obývákoložnici. Velice brzo Jana zjistila (byla na mateřské a tak stále doma), že má dva super kluky za sousedy: Waldemara Matušku a Milana Chladila. Oba bydleli v lautr stejném bytečku vedle.  A tak se brzo vytvořila prima parta, v jejímž středu byla právě má kámoška.  

Jana totiž i dobře vařila. Oni dva pánové měli svůj byt především na přespání a mejdánky. Jo, tehdy to byl pro nájemníky "dům otevřených dveří".

 

Pamatuju, jak občas prohlašovali, že jestli se jim povede vrátit všechny ty flašky, co skladovali v šatně, hnedle bude na auto :-))). (Ale v těch dobách ani jeden auto nepotřebovali - všichni taxikáři je rádi vozili zadarmo.) 

 

Pamatuju, jak jsem jednou do takového mejdánku přišla, tenkrát zrovna dostal Walda v práci posudek, v němž se mimo jiné píše: ".. Jeho umělecké schopnosti jsou mimořádně vysoké... Poslední dobou se však u něho začala projevovat nedisciplinovanost způsobená. . . jeho poněkud bohémským způsobem života. Soudruh Waldemar Matuška jedná často impulsivně. Tento rys jeho povahy se projevuje mnohdy jako klad, jindy jako zápor." Tak se to pak zapíjelo :-)))

 

Dost možná, že z té doby se datuje mé rozhodnutí o budoucí profesi reportérky. Díky Janě jsem se totiž seznámila s celou plejádou tehdejší herecké a pěvecké společnosti. To byly časy... Všichni jsme byli mladí, rozverní a plní těch nejbláznivějších nápadů. Volní, bez závazků ...

 

 V té době také vznikl i následující nápad s písničkami: vřele doporučuju si oba snímky poslechnout, stojí za to.

 

 

 

 

* * * * *

 

 

 

 

 Je zajímavé, že ač Milan Chladil je už tolik let po smrti a Walda žil dlouho v USA, přesto na ně lidé nezapomněli a zpívají si jejich písně dnes. Pochybuji, že některým z dnešních "hvězdiček" a Superstar se tohle povede..

 

 

Teď si svůj tehdejší souboj už mohou zase zopáknout...
Oba jsou nejspíš na jednom obláčku.
.
.
Mj. když tenhle článek byl na Kudlance poprvé, to bylo v roce 2009, tak k němu připsala moc hezký komentář milá a vtipná Alenka Puntíkovaná. Třeba tam je někde mezi ostatními, a blaženě oba chlápky, obklopena svými kočičkami, poslouchá:
 

"Jednou jsem byla v Lucerně na Matuškově koncertě. Byl naprosto senzační, celý ty dvě hodiny táhnul sám, byl vtipnej, povídal si s diváky a nááádherně zpíval - moje kamarádka o něm říkala, že má "rozplozovací" hlas. A Chláďův hlas byl medovej. Dodnes nás ty písničky berou. Škoda, už je moc nehrajou. asi jsem stará, ale dneska už to nějak není ono...jednoho zpěváka od druhého podle hlasu prakticky nerozeznáte... a taky mi dá šichtu poznat, ve kterém jazyce to vlastně zpívají, kolikrát až na konci písně pochopím, že to měla být čeština."

 

 Tak jsme si docela fajn zavzpomínali, co?

d@niela
 
 
 
Komentáře (7)add feed
... : Krakonoš
Jsi mě úplně naladila na nostalgickou notu. Chláďu jsem teda celej život upřimně nesnášel, zato Walda byl pán... Vlastně se mi vždycky hlavně líbilo jak zpívá a co z něho vyzařuje, než přímo ta muzika. No ale takovejch deset kousků, který mám fakt rád, bych dohromady dal. Opus magnum: Krysař. Ten samozřejmě v éteru nepoletoval, jak jinak.
A jak jsem se tak roztesknil, zahrabal jsem taky v archivu a narazil na tuhle výtečnou diskusi z dob, kdy nás ještě netrápili ani uprchlíci, ani Babiš, ba ani koronavirus, Miloš se věnoval zeleni vysočinskejch lesů, Tomio podnikal a o blížící se krizi jsme ještě neměli tušení:
http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1484&Itemid=50#jc_allComments
Třešní na dortu je úplně poslední příspěvek dolepenej až po letech smilies/grin.gif.
březen 07, 2020 01:10
... : d@niela
Vau....345 komentářů!!

A pak ze se nedá vstoupit znovu do té staré vody - ctu si vase tehdejší názory smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 07, 2020 07:24
... : mamča
Krakonoš : Díky za připomenutí. Zasmála jsem se. smilies/grin.gif
březen 07, 2020 09:29
... : doktor
Dani děkuji,trefila jsi se do mého srdíčka.
březen 07, 2020 12:21
... : Josef Kouba
Roku 1960 jsem byl učněm školy, obor chovatel koní a jezdec z povolání. Ve dvou ročnících je nás bylo 24 chlapců. Jednoho dne vychovatel, jež nad námi měl dozor v internátě nás svolal do jídelny a čekalo nás překvapení. Waldemar Matuška se doprovázel na kytaru a celou krásnou hodinu nám zpíval.
Naposledy jsem si jej poslechl ve Vancouvru, v divadle plném Českých a Slovenských emigrantů.
březen 07, 2020 19:19
... : NČ
Tak on ten Chláďa byl o něco dřív, než Walda. A byl skvostnej. Navíc jim nádherně ladily hlasy s Ivetou. To si ovšem člověk uvědomí až daleko podějc.
Walda byl prostě Walda. Meteor, spadlej z čistýho nebe (To všechno vodnééés čas). Fakt ovšem je, že Waldu "udělali" S plus Š, a i když spolupráce dlouho netrvala, tak to bylo to nejlepší Waldovo období.
březen 08, 2020 13:54
... : kyttka
Krakonoši, super připomenutí, Alenka Bodka, to byla v časech svý slávy ale baba smilies/smiley.gif myslím to v dobrým, pochopitelně.

Jinak k článku, tohle jde mimo mě, protože sice znám, vím, od obou pánů ba i něco zahraju, něco se mi líbí, Walda tedy víc, ale jinak poslouchám jiné věci. A i dneska se najdou umělci, o kterých si za 50 let generace dnešních pubošů bude říkat, jó to byly časy, když nás ze židlí zvedala Billie Eilish, to byly tenkrát texty...
A budu se opakovat, ale dneska je těch možností, co poslouchat, víc.
březen 08, 2020 14:36
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]