O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDYŽ JEŽÍŠEK LÉTAL NAD BRDY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 26 prosinec 2019

Výsledek obrázku pro RETRO PICTURES ANGEL FLYINGNa svátky má být rodina pohromadě a tak už v sobotu jsem sbalila sakypaky i chlupatce, a odjela ze Šmoulova za dcerou, do bývalého vojenského újezdu v Brdech. Ráno na Štědrý den jsem šla vyvenčit psy, s tím, že v COOPu ještě koupím čerstvé pečivo.

 

 

 

 

 

 

Cestou se ke mně přišourala babka, hádala jsem jí dobrých devadesát, co šla také dolů do obce nakoupit. A hned, že i ona měla pejska, ale na dalšího si už netroufá, chvíli se mudlala s mými psy a pak se se mnou začala vybavovat.

 

Cestou mně vyprávěla, že když se narodila, na začátku třicátých let, tak nad celými Brdy a i tady nad obcí tehdy létal Ježíšek. Tak jsem si o tom myslela svoje, ale ona vedla svou, že prý létal v balonu a dokonce, že byl majorem. Doma jsem se podívala do knihy, kterou jsme v Rokycanech koupili v antikvariátu, a - ona si fakt nevymýšlela.

 

 V knize je záznam zápisu z místní kroniky obce Těně z roku 1931.

 


Dne 20. prosince pan major Ježíšek byl připraven k odletu balonu z obce Těně z pastviště U luhů. Žactvo se přišlo s majorem rozloučit a při té příležitosti jim bylo vše o funkci balonu náležitě vysvětleno, odborníkem - přímo samotným majorem Ježíškem.

 

Několik vybraných vzorných žáků vzal major do balonového koše a vzlétl s nimi do výše. Po sestupu a definitivním rozloučení, za upřímného volání žactva "Letu zdar" a mávání šátků, major Ježíšek, již sám, odlétá v klidném, slunném vzduchu k západu.

 

Stále se zmenšující a konečně mizející balonová koule, byla dlouho sledována dychtivými zraky našich dítek.

 


Pozorovací balony sloužily dělostřelcům k upřesňování palby a proto byla v roce 1933 balonová rota z Milevska začleněna do dělostřeleckého pluku 331 a přestěhována do Příbrami. Balonová rota byla vyřazena z amády v roce 1938 ještě před mnichovskou zradou.

 

 

 

 

Rota byla vybavena balonem typu K, který měl objem 1.200m3. Pro armádu ho vyráběla bratislavská firma Matador, podle původní konstrukce německé fy. Ballonfabrik Riedinger. Zajímavostí bylo, že balon mohl být vybaven gondolou s motorem a pomocným kormidlem, který z původně pouze místně upoutaného tělesa, učinil ovladatelnou vzducholoď.

 

Součástí nově postavených kasárenských objektů dělostřeleckého pluku 331 v Příbrami byla tehdy i tzv. „Balónka“ – hangár pro dělostřelecké pozorovací balony, postavený v polovině 30tých let.

 

 

 

 

Hangár stojí dodnes a díky své stavební konstrukci je ojedinělou technickou památkou. Má být i jediným hangárem na světě, který byl postaven výhradně pro balony. Hangár armádě šetřil náklady za vypouštění a nové napouštění plynu do pozorovacích balonů.

 

 

 deeres

 

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : mia I
moc hezké deeres smilies/smiley.gif
prosinec 27, 2019 07:52
... : doktor
Deeres moc hezké,poučné,tak čest a sláva Ježíškovi na Brdy.
prosinec 27, 2019 13:37
... : Josef Kouba
Nad Brdy prolétalo od roku 48 do pádu socíku a i potom miliony střel vzduchem. Na h....Stálo to nepředstavitelné peníze. Jeden voják stál dělnický stát 200 tisíc za 2 roky služby. Ve službě bylo p 200 tisíc chlapců 18-20 let stáří. (pokud se mýlím opravte mne)
Byli i jiné vojenské prostory, na Doupově jsem sekla klasickou kosou 2 měsíce trávu.
Od roku 1945 zahynulo ve světě válkami přes 20 milionů lidí zeměkoule, většinou velice chudých vnucováním demokracie. Měli smůlu pod zemí mělo ropu. Velitel zeměkoule je stále velice chválen i když dělá pro peníze velký bordel ve světě. Jsem znechucen a doufám, že se dožiji potrestání těch, co čoudíc kubánské doutníky a při hře v golf se rozhodnou bombardovat třeba Jugoslávii, v TV vysílat bestiální vraždi nepohodlných bývalých politických spojenců, válčit v Avganistánu 18 let?
20 milionů lidí od II svět. byli zabiti je pro peníze. Pokud se mýlím, proč se demokracie vnucuje bombami, proč???
prosinec 30, 2019 08:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]