O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZLODĚJI, MEZI NÁMI CHODĚJI PDF Tisk E-mail
Středa, 18 prosinec 2019
Výsledek obrázku pro zloděj-kapsář pngJsou zase Vánoce, a tak narůstají počty krádeží. Pachatelům nahrávají do karet i samotní lidé, kteří jsou v tomto uspěchaném období nepozorní, roztržití a věnují se více věcem najednou. Kromě zlodějů zboží v obchodech mají žně také kapsáři, kteří už neútočí pouze na ulici, ale i v nákupních centrech, supermarketech a všude tam, kde se shlukují větší davy lidí.

 

 

 

 

 

 

Sezóna tedy nevrcholí pouze obchodníkům, ale také pachatelům. Počty krádeží v tomto období narůstají až o 40 % oproti zbytku roku. Zaměřují se kromě drahých věcí a vybavení, které rychle zpeněží, také na dárky, kterými mohou sami někoho obdarovat. Sortiment, který si zloději vybírají, je každoročně velmi podobný. Je to tedy především elektronika, dražší drogerie, kvalitní potraviny, značkové oblečení.

 

Mnoho krádeží se stává v prostředcích MHD; metru, tramvajích, autobusech. Nesou stopy charakteristické pro klasické kapesní krádeže. Pachatelé využívají nepozornosti cestujících a odcizují jim z kapes kabátů, kalhot, bund (i za cenu proříznutí látky), kabelek, tašek, batohů držených v ruce, nebo nesených na rameni, převážně peněženky a mobily. Dost často se tak děje v tlačenicích při nástupu. 

 

 

 

  
 
 

Kapsáři používají různé předměty, kterými částečně překrývají svoje počínání. Jedná se hlavně o volně přehozené šály či šátky kolem krku, rozepnuté bundy či kabáty, u mužů jsou to větší tašky křížem přes rameno, noviny nebo přehozené bundy přes ruku. Mj. kapsářský název: "šátro". :-)))

 

 

Problematická pro policisty, kteří bojují s kapsáři, je jejich organizovanost. Kapsáři samotáři jsou dnes spíše výjimkou. V drtivé většině pracují ve skupinkách dvou až pěti lidí. Jsou tam pevně rozdělené role. Je tam hlavní výkonný kapsář, který provádí vlastní krádež. Pak jsou ti, kteří blokují nebo cloní při činu, aby ten skutek nebyl vidět, a jsou tam i hlídači. Výkonný zloděj si u sebe předměty nenechává a rychle je předává dalším.

To je pak také problém při dohledávání ztracených cenností. Pokud policisté nechytnou zloděje přímo ve chvíli, když v tašce někomu loví věci, tak je musí hledat u ostatních členů gangu, kteří se většinou rychle rozprchnou. Při usvědčení lumpa v takovém případě hraje velkou roli svědectví poškozeného nebo kolemjdoucích. Pokud totiž chybějí svědecké výpovědi nebo záznam z kamery a není ani doličný předmět, tak policisté musejí kapsáře pustit.

 

Poslední roky mezi kapsáři převažují cizinci, kterých je prý zhruba sedmdesát procent. Kromě gangů z Rumunska do Česka jezdí loupit už i Bulhaři, Chorvati.

 

 

Byli jste někdo už okradeni?

Jak jste to zjistili?

Chytili zloděje?

 

 

Já měla tu pochybnou čest dvakrát. Jednou v obchodě – a zjistila jsem to až po dlouhé době, doma, že mi zmizela z kapsy peněženka, podruhé mi vykradli přímo byt. Od té doby se mj. nemůžu „honosit“ ani jedním prstýnkem. A to jsem ani nebyla v Čechách…

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : *deeres*
Protože jsem bydlela v Praze, kde se to šmejdy jenom hemží, jsem vycvičená tak, abych to zlodějům přinejmenším znesnadnila. Tlupy kapsářů v tramvajích se dají odhadnout na první pohled, vypadají jinak a často se zdržují na stejných místech. Jsou místa, kde je dobré být obzvláště opatrnými, tam kde se kříží více linek tramvají, třeba Karlák, přestupní stanice metra, bacha na Pavláku a pověstná je linka 22, v okolí Hradčan. K tomu pozor na trhy a při nákupu v supermarketech, kdy vám odjedou s celým košíkem a podstrčí vám svůj.
Když jsem se nastěhovala do Šmoulova, tak první, co jsem si pořídila, tak byly bezpečnostní dveře. Tady byla pouze klika z obou stran a nekrytá fabka. Všichni si tu ťukali na čelo. Jenom do té doby, než bylo několik domácností v obci vykradeno i v přítomnosti majitele.
Dceři vykradli batoh, který měla na zádech na schodech metra v Holešovicích, když jela dolů. Za ní tehdy stále dvě asi dvanáctileté holčičky, jinak byly schody prázdné. Při nástupu do vlaku metra jí někdo upozornil, že má otevřený batoh, ale to už bylo pozdě. Metro jsme měli za rohem a
s otevřeným batohem z domu určitě neodešla, takže to nejspíš opravdu byly ty děvenky. Mne zatím nikdo neokradl, protože psi by ho sežrali, ale jeden nikdy neví.
prosinec 19, 2019 08:39
... : NČ
To teda buď ráda, že je nesežrali. Měla bys velmi nepříjemný oplejtačky se soudama, i přiměřenej trest, protože oni chtěli jen krást, zatímco tvou vinou by byli ohrožení na zdraví i na životě.
prosinec 19, 2019 10:06
... : *deeres*
Sežrali by zloděje do mrtě, ani chlup by nezůstal a kde není žalobce, tam není ani soudce.
prosinec 19, 2019 12:19
... : Bara
Obsah clanku i to, co popisujete je strasny. S tim se clovek setka ve vsech velkych mestech. Muj muz byl okraden v Barcelone na slavne Ramblas (asi to nepisu spravne). Ja stala vedle neho a zena s kterou jsme si snad minutku povidali mu "vytahla" z naprsni kapsicky, i kdyz ji mel zapnutou na knoflicek 100 euro. Nic jsme nepostrehli, az kdyz jsme chteli v restauraci platit veceri, tak nam klesla brada.
Ovsem co me dost znepokojuje je i okradani z bankovnich uctu pres internet. Clovek muze byt velice az prehnane opatrny, presto to denne ctu v novinach. Banky se snazi, ale tihle zlodeji jsou porad krok dopredu...….
prosinec 19, 2019 14:25
... : doktor
Jen na okraj.Loni jsem čirou náhodou byl svědkem jak se ostraha v obchodním řetězci snažila zadržet dvě ženy ( tmavé pleti ),pomohl jsem tomu chrabrému muži a přivolali policajty.Co se stalo s tím chrabrým mužem nevím,ale osobně jsem byl čtyři hodiny "vyšetřován." na oddělení .Skončilo to domluvou,pokutou 500 Kč za porušení osobní svobody.Ony jsou totiž nedotknutelné.Ahoj
prosinec 21, 2019 13:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]