O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BEZ PENĚZ - TÉMĚŘ KAMKOLI - VLEZ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 22 červenec 2019
Výsledek obrázku pro recyklační bankomatPamatujete si na dobu, kdy jste jako děti za účelem výběru uspořených prostředků rozbíjeli prasátko? Ve světě dospělých je sice tento destruktivní akt nahrazen sofistikovanějšími metodami v podobě zadání PIN, nedobytnost vaší hotovosti uvězněné v útrobách speciálního předmětu je ale tatáž. Řeč je bankomatu.
 
 

 

Otcem myšlenky mechanického přístroje na vydávání hotovosti byl Američan arménského původu, Luther George Simjan. Ten jej veřejnosti představil již v roce 1939 v New Yorku. O vynález však tehdejší společnost příliš zájem neměla a zařízení tak bylo po půlročním provozu nakonec zrušeno. Mnohem větší úspěch zaznamenal John Shepherd-Barron o necelé tři desítky let později, kdy bankomat dne 27. června 1967 představil klientům londýnské pobočky Barclays Bank. Inspirací mu tehdy byl automat na čokoládové tyčinky a důvodem nespokojenost s omezenou otevírací dobou bank.

 

Výsledek obrázku pro bankomatyBankomat fungoval na principu vložení jednorázových poukázek, za které vydával obálky s deseti librami.

Převratný vynález západní Evropy se rychle šířil i do dalších států, Británii záhy následovala například Francie, Švédsko či Švýcarsko. Revoluční novince postupem času neodolalo ani tehdejší Československo – první bankomat byl u nás nainstalován roku 1989 na Václavském náměstí, zpočátku však sloužil pouze zaměstnancům spořitelny.

Široké veřejnosti byl zpřístupněn bezprostředně po revoluci, a to 1. prosince 1989. Na rozdíl od dnešních bankomatů jej bylo možné využít jen k jedinému účelu – výběru peněz, přičemž fungoval v režimu off-line a aktuální data tak museli zaměstnanci banky každodenně nahrávat do systémů prostřednictvím disket.

Od svých prvopočátků urazily tyto přístroje značný kus cesty a portfolio poskytovaných služeb se významným způsobem rozšiřuje neustále. Ačkoli se v nejbližších letech rozhodně nedá předpokládat jejich ústup, slávu bankomatů poněkud zastínil příchod platebních terminálů, jimiž je vybaven stále větší počet obchodníků a k jejichž užití hotovost nepotřebujete.

 

 

Poté následovaly bezkontaktní karty, jimiž lze za určitých podmínek (do určité výše) platit i bez znalosti magického čtyřčíslí.

Před rozšířením bankomatů byl bezproblémový výběr hotovosti možný pouze na pobočkách stejné banky, u které měl klient vedený účet. Klient tak byl omezen úředními hodinami a rozmístěním poboček banky. (Některé banky mají své pobočky pouze ve větších nebo jen ve velkých městech.) Naproti tomu většina současných bank umožňuje svým klientům vybírat peníze v libovolnou denní i noční dobu, z jakéhokoli bankomatu, které jsou již hojně rozšířeny.

 

Výsledek obrázku pro recyklační bankomat

 

Nyní je navíc v provozu unikátní recyklační bankomat. Proč recyklační? Tento přívlastek má proto, že vydává i bankovky, které do něj klienti vloží. Díky tomu se až o třetinu sníží náročnost na jeho obsluhu. A je unikátní i v dalších funkcích. Když nahlédneme dovnitř, jde o velmi chytrou japonskou technologii. Vkládat do tohoto stroje jdou veškeré nominální hodnoty české měny, eur a dolarů - vkládat peníze ve třech měnách mohou klienti, kteří mají v této bance zřízené účty v korunách, eurech a dolarech. Vybírat z bankomatu půjdou jen koruny, tuto službu může využít každý, kdo má platební kartu jakékoliv banky.

 

Pokusit se stroj ošálit nepůjde. Poškozené bankovky, které již nepatří do oběhu, umí bankomat zadržet. Takže při výběru peněz je už nikdo nemůže dostat do ruky. Bankomat rozpozná a zadrží i podezřelé bankovky. Pokud je vložena podezřelá bankovka, tato informace se objeví na displeji a bankomat se začne chovat jako bankéř. Podezřelou bankovku, která může být padělaná, nesmí stroj vrátit, musí ji zadržet. Vydá ale doklad se sériovým číslem každého zadrženého nominálu. Podezřelé bankovky jsou pak přezkoumány podle předepsaných pravidel. Když se potvrdí padělek, zahajují se patřičné kroky. Je-li bankovka pravá, vrátí se klientovi na účet.  

 

 

 d@niela

 

 

Komentáře (1)add feed
... : *deeres*
Každý stroj je debil. Dovedu si představit situaci, kdy svoje posledni Eura strčím do recyklačního bankomatu a naivně se budu domnívat, že mně vypadne česká hotovost. Ale ne, ten debil bankovku vyhodnotí jako padělak, kvůli nějaké prkotině, třeba znečištění a spolkne mně jí.
Takovou zkušenost mám na samoobslužné pokladně v Tescu. Poslední pětistovka v peněžence,ale automat jí nechtěl. Naštěstí mně jí vždycky znovu vrátil, když jsem se jí pokoušela opakovaně uplatnit. Nechápala jsem proč, bankovka byla evidentně v pořádku, ale pak jsme s obslunou zjistili, že pětistovka na sobě měla malou černou skvrnku.
Já z těch nových technologií moc nadšená nejsem, máme sice GDPR, ale přes veškerou opatrnost za sebou všichni necháváme digitální stopu. Jenom, co všechnoza sexuální nabídky mně napadá do spamu v poště, když použiji na telefonovaní WhatsApp.
Nedávno jsem dostala osobní dopis, kde bylo správně mé jméno i adresa, až ze Švýcarska, tam někdo usoudil, že jsem úplně hluchá a nabízel mně nějaký úžasný prostředek, že budu slyšet zase jako rys. Dopis jsem vyhodila, následovala SMS zpráva, takže znají i mé číslo mobilu, že mně ten úžasný přípravek rezervují ještě 14 dní a pak mám smůlu. Zase jsem nereagovala. Pak mně rovnou volali, poslala jsem je kamsi, aby neotravovali a číslo zablokovala. Pak mne volali opět a z jiného čísla a včera znovu. Volání jsem přijala, protože jsem byla venku na slunci a vůbec jsem neviděla, kdo volá. Tak už mám v mobilu zablokovaná hned dvě jejich čísla a teď čekám, jestli mne náhodou nenavštíví ještě osobně, aby mně pomohli od hluchoty. smilies/grin.gif
červenec 23, 2019 08:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]