O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BACHA NA DVB-T2 HEVC! PDF Tisk E-mail
Úterý, 16 červenec 2019

Tak zase novej televizor i videorecordér. Kurnik! Třeba už to ví kde kdo, ale až tak moc se to neví, tak třeba někomu mý upozornění pomůže. Zatímco historicky nedávnýmu přechodu vysílacího systému z analogovýho na digitální předcházela ohromná celoroční publicita, dneska je téměř ticho po pěšině. A přitom dochází ke zcela zásadní změně!


 

 

 

 

 

Ano, k zásadní změně v příjmu pozemního televizního signálu DVBT (Digital Video Broadcasting Terrestrial). Jestli budou nějaký změny v příjmu kabelovym nebo satelitním, to jsem neštudoval, já spíš teda myslím, že ne, ale nevím. Koho se to týká, určitě mu stojí za to, se i o tom poinformovat.

 

Takže jen to vysílání pozemní:


Aniž by to skutečně mělo nějakou publicitu, vězte, že od konce letošního listopadu (!!!) přejdou postupně všechny televizní pozemní vysílače na novej systém DVB-T2 HEVC, kterej televizory, starší cca přes 3 roky, nebudou schopný přijmout.

Budou vyžadovat tuner na příjem DVB-T2 s kodekem (kodér/dekodér) HEVC (High Efficiency Video Coding). 

 

Výsledek obrázku pro tuner na příjem DVB-T2 s kodekem HEVC

 

Pokud je někdo teď klidnej, protože ví, že má televizor už s tunerem DVB-T2, měl by bejt zneklidněnej, dokud se neujistí, že u toho má i písmena HEVC, což vůbec není automatický.

Bez kodeku HEVC přijme z DVB-T2 akorát zvuk, ale obraz nevydoluje, ani když se bude modlit.

 

 

Takže nás všechny, kteří vlastníme televizor starší než ty cca 3 roky, čeká buď koupě novýho televizoru (při koupi znova bacha nejen na DVB-T2, ale i na ty písmena HEVC), nebo pořízení krabičky s dalším otravným dálkovým ovládačem na stole.

 

 

Související obrázek

 

 

 

Ceny krabiček se pohybujou od asi 500,- Kč do asi 2.000,- Kč (i tady bacha na ty písmena HEVC). Samozřejmě úplně totéž platí i pro videorecordéry, starší tak přes 3 roky. Kurnik!!!

Jestli je teda někdo doposud klidnej, a těší se na vánoční Tři oříšky a Pretty Woman, tak se skutečně, ale skutečně, může dočkat velkýho zklamání.

 

Brejden všem,

Pepa

 

 

 

Komentáře (14)add feed
... : *deeres*
Technika má sloužit, a né nasírat! smilies/cry.gif
Já tu novou úžasnou televizi mám, ale dokud to půjde, tak řídící jednotka bude starý set top box.
Ten má na rozdíl od TV přijímače přehledné menu, normálním, nikoliv mikroskopickým bílým písmem na červeném pozadí.Set top box umí nahrávat, protože má vestavěný slušně velký disk a dva tunery, takže mohu něco nahrávat a dívat se na jiný kanál, ve kterém se mohu i vracet, nebo si ho stopnout. Kdysi jsem k sestavě měla připojené i video a souběžně jsem mohla nahrávat hned dva programy.
Já té nové technice šla vstříc, tak na nahrávání jsem si k té nové úžasné TV koupila i disk, jenomže to musím čučet na to, co nahrávám a nakonec na tom disku ani nepoznám, co jsem si nahrála, je tam jenom jméno stanice, a to jsou všechny informace, co z toho vyčtu. Ani nepoznám, kolik tam mám ještě místa, kolik místa pořad zabral (to ho musím přiupojit k PC), schází název programu a už vůbec ne stručný obsah nahraného. A to pořád ještě není výčet toho, co starý set top box umí.

Nakonec jestli to tak bude pokračovat s tou nejzelenější elektřinou, tak se ještě rádi všichni vrátíme k papíru a tužce, petrolejce a knize.
červenec 17, 2019 08:26
... : d@niela
Jsem na tom mizerně:
mám sice chytré (asi) přístroje, ale já jim nesahám po knoflíky...
Tak občas tady ječím vzteky jak Viktorie u splavu, až mne musí můj chlupatej soupostelník uklidňovat svým vytím :-).
Ano, taky mám disk, koupenej, ale když to naprogramuju, tak v tom obsahu není napsáno, co jsem si naplánovala. Ale pak, když je to už nahraný, to všechno je. Naštěstí. Ovšem, taky se nemůžu dívat na nic jinýho současnýho současně, ovšem můžu se dívat na něco jinýho, nahranýho.
Tak to je asi tak vše, co zvládnu.
smilies/cheesy.gif
červenec 17, 2019 08:54
... : NČ
Tak jo. Podle naprosto nijakýho ohlasu soudím, že vše je každýmu známo už dávno a že ten poslední blbec, co si v tom udělal jasno teprve před tejdnem, jsem jen já jedinej. A hned to celej žhavej letím vyprdelit, neb mě ani nenapadne, že by jiní mohli bejt informovanější než já.
červenec 17, 2019 16:11
... : kyttka
NČ, vůbec jsem netušila, že se něco takového chystá. My máme doma ještě starou CRT televizi, k tomu set top box a, upřímně, je mi jedno, jestli to od listopadu bude hrát nebo ne, ale asi bude, manžel občas na TV kouká. Každopádně nechápu, proč se to už zas mění. Aby se kupovala nová elektronika?
červenec 18, 2019 06:19
... : NČ
No, Kytičko. Tentokrát je to kvůli nařízení EU (EK), uvolnit stávající vysílací kmitočty pro jinej účel (myslím, že pro mobilní sítě, ale nevim přesně), taky má bejt přenos tv signálu tím pak nějak úspornější. Nutnost pořízení novýho nebo doplňkovýho zařízení snad primárním důvodem není, ale výrobci i prodejci si jistě rádi smlsnou.
Po listopadovym ukončení současnýho DVB-T ti to, co máš doma, hrát určitě nebude.
červenec 18, 2019 08:02
... : *deeres*
Takhle šaškovat musí jenom příjemci pozemního vysílání, tedy ten, kdo chytá signál na anténu.
Kdo má kabelovku, nebo satelit, může být v klidu, přechod vyřeší za něj někdo jiný.
červenec 18, 2019 08:28
... : NČ
Víš to skutečně jistě, Deer? Já, jak píšu nahoře, jsem se tím nezabejval.
červenec 18, 2019 13:18
... : *deeres*
NČ, že bych to věděla z vlastní hlavy, protože tomu rozumím, tak to fakt ne. Tak musím věřit tomu, co píšou. Mne nejvíc štve, že nebudu moci použít S-T-B, který mám. Mohu si z něho jenom pouštět to, co už mám nahráno, ale přes jiný monitor, protože přes tuhle TV už mně to nepůjde, nebo bych musela šavlovat s kabely a opřepínat zdroj. Ta úžasná nová TV značky Hitachi mně sice fungovat bude, pokud jí vzteky nenakopnu, protože, aby byla věrna svému výrobci v Japonsku, tak občas v něm všichni vypadají jako Simpsonovi, nebo jako když mají žloutenku, šikmý oči zatím ne. Nějaká náhodná chyba, zatím neřeším. Co se snažím vyřešit, tak náhradu za současný S-T-B, aby uměl stejné funkce, na trhu nic zatím není, ani za vyšší cenu a pak bych klidně mohla použít už jenom starý počítačový monitor. A to ten můj současný má i střihačské funkce, takže mohu vymazávat reklamy, nejenom přeskákat.
Se satelitní, kabelovou nebo IPTV televizí přechod řešit nemusíte.Přechod DVB-T2 se vás tedy netýká, pokud jste diváky satelitní, kabelové nebo IPTV televize. U těchto technologií se formát DVB-T2 vůbec nepoužívá. Pokud tedy přijímáte satelitní nebo kabelové televizní vysílání, případně televizi přes IP protokol, nebudete si muset pořizovat novou televizi nebo set-top box s tunerem DVB-T2.

https://www.televiznisignal.cz/prechod-na-dvb-t2/3cs-jak-poznam-jestli-se-me-prechod-na-dvb-t2-tyka
červenec 18, 2019 16:27
... : NČ
Tak co kdybys pořídila jen novou krabičku na T2 a napojila ji ne rovnou do televizoru, ale do stávajícího STB. Děsivá představa, ale fungovat by ti to muselo přesně jak doteď.
Informaci kurzívou beru tedy na vědomí, i když pro mý potřeby mě nazajímá. Na vysílač vidím z pavlače a je to sotva 200 metrů. Rozhodně nehodlám platit víc, než těch povinných 135,- Kčs.
I rozumím tomu, že kabelovky budou pouštět ven signál už upravenej, jen jsem si nebyl jistej s tím kódováním HEVC pro televizory, který mají formát kódování jen MPEG 2, MPEG 4, protože kabelovky zpracovávají většinu multiplexů, přijatých z pozemních vysíračů.
V každym případě neškodí, si o tom něco říct teď, dokud jsou ještě 4 měsíce času, než pak třeba na Mikuláše prostát hodiny v Alze.
červenec 18, 2019 16:58
... : *deeres*
Protože mně to hlava nebere, počkám , jak to dopadne a pak to budu řešit.
To, co napadlo tebe, mne napadlo také, ale stávající S-T-B je programováno v SW Sigmatek, který umí rozkódovat jenom staré XPéčko a to už fakt nikde nemáme, abychom to mohli přetransformovat do něčeho rozumného a zeťák tvrdí, že se ta stará krabička s tou novou kamarádit nebude, protože na ní bude mluvit španělsky.
Já tu mám cosi, co se tváří jako kabelovka, ale je to místní síť, něco jako bývalo STA, tady to je pro celou obec a záleží na správci, jak to nakonec nastaví.
Pokud mně stávající S-T-B bude fungovat,jenže zeťák je z oboru a tvrdí že nejspíš ne, tak tu úžasnou novou TV odtáhnu do nového bydliště a ke staré sem, si koupím nové udělátko se dvěma tunery, možná tohle http://www.televizniweb.cz/2018/05/set-top-box-optex-ort-8932-hd-vynika-nejen-zdvojenymi-tunery-pro-dvb-t2-ale-i-excelentnim-pomerem-cenavykon/ a do toho připojím disk, který je mně v současnosti nanic.
Našla jsem i novou generaci GOSAT se dvěma tunery, tu značku k mé velké spokojenosti mám teď, ten je o něco dražší. Ale ani jeden z těch přístojů nemá vestavěný disk, neumí nahrávku očesat od reklam a také ani jeden z nich není za pětikačku.
červenec 18, 2019 17:42
... : NČ
To ti ale nerozumím, co máš za další problémy. Jen jsem chtěl říct, že pokud ti teď vše funguje ke spokojenosti, tak by stačilo jen hned na začátek za anténu přidat upravovač z T2 HEVC na současnej formát a výstup z upravovače prdnout na vstup stávající krabičky. O tom Sigmateku už jsme si tady něco říkali, ale to by snad nemělo mít na změnu funkce příjmu žádnej vliv. Teď do toho pouštíš signál DVBT, asi ve formátu MPEG. A ta nová krabička by neudělala nic jinýho, než že by ti novej signál T2 HEVC jen překlopila a ven ze sebe, do stávajícího řetězu, pouštěla taky jakoby DVBT MPEG.
Ale ty to máš nějak složitější ještě s těma starejma nahrávkama, pokud si pamatuju. To ti ale neporadím, stejně jako jsem neporadil už minule. Příležitostně se zeptám vnuků, jestli by nevěděli o nějakym převáděči z XP na něco novějšího, oni mají fakt velkej přehled i známosti mezi hackerama. Sehnat přímo XP instalaci na CD by taky neměl bejt problém, ale pak teda kvůli tomu přeinstalovávat počitač tam a pak zase zpátky, to by byl dost vopruz na celej jeden zimní den. To už snad radši někde v bazáru za dvě stovky koupit nějakej šrot s XP.
červenec 18, 2019 18:32
... : *deeres*
A protože mně zatím všechno v pohodě funguje, tak si počkám, co tady vyvede místní správce s televizní sítí. Třeba nebudu muset vůbec nic řešit a třeba ne, ale to až podle situace. A když nebudu vědět, tak to hodím na zeťáka, ten se tím živí. Ale znáš to, kovářova kobyla........
červenec 19, 2019 07:44
... : NČ
Proč hned na zeťáka, Deer? Daní ti jistě ráda poskytne kontakt na odborníka, kterej jí měnil zásuvku.
červenec 19, 2019 12:57
... : *deeres*
To nebudu riskovat, já bych ho po obdržení faktury zadupala do země a ještě by mne pak zavřeli. smilies/cry.gif
červenec 19, 2019 15:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]