O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEDÁTE SI "BROKOLIČÍNO"? PDF Tisk E-mail
Neděle, 07 červenec 2019

Image result for aborigineV Austrálii už nějaký čas jedna česká autorka natáčí videa „Jak nás vidí svět“. Pořad o tom, co si o nás myslí cizinci, tedy „nečeši“,  jak vnímají naše jídlo, módu, jazyk, zvyky, chování. Pohled zvenku stojí za to a u některých dílů řvu smíchy. A následná česká diskuze bývá k videu výživná. (Vřele doporučuju).

 

 

 

 

 

 

·         U stavebnice Merkur jsou cizinci překvapeni její nebezpečností a složitostí.

·         U likérové špičky se žádný Čech nad jejím tvarem nepozastaví, ale cizinci se ji stydí jíst na veřejnosti.

 

 

Image result for likérová špička
 


·         Ježka v kleci považují za zbraň nebo minu,

·         povidla v buchtě jsou jistojistě přibarvená éčky,

·         makový koláč asi nebude legální

·         a šlehačku jí jen tu pravou, tu ze spreje.

·         Češi jako šéfové jsou nesnesitelní, protože nutí do práce, u nich si v práci nikdo nemůže ani pospat.

·         Svařák cizinci považují za ohřátou Sangriju a přikusují k tomu smotek nemleté sušené skořice.

·         Australanka se diví, proč podáváme punčový řez studený a nedáme ho do toustovače, když vypadá jako banánový chleba,

         jenom má úplně jinou barvu, jiný tvar a úplně jinak chutná.

·         České chlebíčky? Jak se tahle věc vůbec jí?

·         A proč tam na tom nejsou olivy a avokádo?

·         Na Velikonoce se mlátíme a máme blbé Večerníčky.

·         Utopence by grilovali

·         a buchtičky se šodó považují za vanilkový guláš.

 

 

 

Pořad se - jak jsem již uvedla - natáčí v Austrálii, ale do pořadu se hlásí mezinárodní směsice účastníků. Ten, kdo je tam ovšem za největší exoty, tak to jsou zrovna právě Australané. Opravdu to jsou protinožci, v pořadu se většinou prezentují jako namyšlení burani, co mají všechno nejlepší a všechno zcela samozřejmě oni umí nejlépe na světě. Že většina účastníků z toho kultivovaného západu neumí jíst příborem a slušně stolovat, tak to už mne ani nepřekvapuje.

 

Těch dílů je natočeno kolem šesti desítek a vždycky zrovna Australan je kousek. Někteří prý se už i odmítli účastnit dalšího natáčení, když si následně přečtli diskuzi, kde si z nich Češi dělali prču. Já se nejvíc pobavila při dílu, kdy měli vyndat ježka z klece. Australan: „Dejte mně tři minuty, dejte mně deset minut, nebudu to dělat, je to blbost“. (Měli mu dát alespoň líznout milovaného kečupu, hned by mu to šlo lépe.)

 

Tady se ukázala i povaha Asiatů, jsou slušní, pilní a soutěživí. Jediná Číňanka dokázala ježka vyndat a ještě se bála, že byla poslední. V díle se stavebnicí Merkur zase pouze Indka uměla zacházet se šroubovákem a dokázala sestavit podle návodu auto.


O co méně Australané vědí a umí, o to jsou sebevědomější. U našich klasických českých jídel jsou ochotni vždy poradit, jak bychom je měli vylepšit. Rada je jednoduchá: cokoliv ogrilovat a polejt kečupem, nebo BBQ omáčkou. Oni v životě nejedli a snad ani neviděli jen obyčejně uvařené brambory, nechápou, proč nejsou fritované. Však také díky tomu, že jejich strava je tak jednostranná, tak si odprdli chuťové a čichové buňky, a pak už jim logicky ani nic jiného nemůže chutnat.

 

Podle průzkumu společnosti CSIRO (Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu) z loňského roku se ukázalo, že čtyři z pěti dospělých Australanů nesplňují doporučenou denní dávku zeleniny a tak ve spolupráci se zemědělskou organizací Hort Innovation přišli s unikátním projektem vytvořili speciální brokolicový prášek, který se má přidávat do polévek, smoothie či pečiva.

Dvě lžíce této přísady obsahují zhruba jednu porci brokolice, což je významný zdroj vlákniny, vitaminů C, K, A, B6 a E , manganu i draslíku.  Při výrobě tohoto prášku z brokolice se využije celý kus zeleniny, včetně stonků. Snahou je zachovat co největší množství původní barvy, chuti a živin. Ve výsledku tak v této podobě může být brokolice ještě mnohem zdravější, než když ji vaříme.

 

Ilustrační foto

 

S práškem už začala experimentovat i jedna z melbournských kaváren, která jej vmíchává do kapučína.

 

A jak si připravit správné „brokoličíno“? Stejně jako kapučíno, do kterého přidáte našlehané vychlazené mléko, ale navíc s rozmíchaným brokolicovým práškem. Brrrrr... ale uznávám, nějak do nich tu zeleninu asi musí dostat.

 

 

Jo, a ještě jedna zajímavost. Jestlipak víte, proč někteří lidé nesnáší brokolici a kapustu? Tak to zkoumá český genetik RNDr. Pavel Lízal z Brna. Příčinou může být jeden zmutovaný gen z více než desítky genů pro receptory hořké chuti. Ten, kdo má tuto mutaci, tak necítí hořkou chuť v brokolici a kapustě. (Tak mně určitě nic nezmutovalo. Jenom, když si vzpomenu, jak se máma do mne snažívala nacpat zadělávanou kapustičku, „která je přece tak výborná!“, tak se mi dělá blivno. Nojo, o jídle se nemá říkat, že je fuj, ale zadělávaná kapustička pro mě fuj je, a ještě smrdí!)

 

  deeres

 

P.S. ta horní fotka - pochybuju, že by Aboridžinci na těch stránkách konverzovali,

ale lepší fotka na téma "Australan" mne nenapadla :-)


Komentáře (7)add feed
... : toulavejV
Né že bych tomu rozuměl, ale počítám, že když se z něčeho udělá prášek, asi už to nebude zdroj vlákniny. Pokud jde o brokolici, o té jsem se prvně dozvěděl, že existuje, ve čtyřiadevadesátým v letadle do LA při první cestě do Kalifornie, takže v osmatřiceti . . .
červenec 08, 2019 09:06
... : *deeres*
Ta fotka je opravdu zavádějící, ten kdo se tam prezentuje jako hňup, tak to je vždy bílý Australan, tedy nejspíš Anglosas, někdejším původem z Velké Británie.
Nikdy jsem v Austrálii nebyla a ani nevím o nikom, kdo by tam pobýval a já se s ním znala, abych se mohla zeptat, jak to je doopravdy. Tak jsem si říkala, jestli ta videa nejsou něco jako naše "Nikdo není dokonalý" a vybírají si tam cíleně dementy a já těm Australanům nekřivdím.
Na území Austrálie žije změť všech možných národů a proto je tam dostupná kdejaká kuchyň, ale obecně lze konstatovat, že jednotlivé národy se drží své kuchyně. Bílí Australané jsou cizími kuchyněmi nedotčeni, jak jsem pak zjistila podle dalších videí, které natáčí další Čech - Australia Best Study
https://www.youtube.com/watch?v=DKOwb0yPF6w&feature=youtu.be
Vrchol anglosaské kuchyně je kus bílého hadrového chleba, na to máslo ze supermarketu, (tedy sterilní, pokud to rovnou není nějaká jeho lepší sestra) a navrch chuťovka Vegemite. Kdo neochutnal nic ještě nezažil, ani se nedivím, že pak už nemají žádné chuťové a čichové receptory.
červenec 08, 2019 10:10
... : doktor
Danielko,bezva povídání o protinožcích.Po přečtení jsem hrdý,že jsem Čech.Určitě bych rád poznal i Austráli,ale domov bych nevyměnil.Při čtení jeden se diví a druhý žasne.
Kapustu i růžičkovou miluji,ale brokolice je eéééé,brrrr.
červenec 08, 2019 13:31
... : doktor
Danielko bezva počtení.Přečetl jsem a je jasné,že jsem hrdý na to ,že jsem Čech.Píšeš neuvěřitelné věci,prostě mi kebule nebere.Jasně,že bych se do Austrálíe rád mrknul,ale doma bylo,je a bude zde v Čechách.
červenec 08, 2019 13:43
... : doktor
Jo kapustu i kapustičku růžičkovou miluji,ale brokolice je eéé a brrrrrrrr.
červenec 08, 2019 13:44
... : d@niela
No, doktore, píšeš, že je to bezva počtení...
Ale četl jsi to vůbec?

Protože já fakt nejsem deeres...

Každopádně ti věřím, že bys se rád na Austrálii kouknul. Třeba by ti i to brokoličíno zachutnalo.

Jenže článek není ani o brokolici, ani australský cestopis... smilies/cheesy.gif




červenec 08, 2019 21:26
... : NČ
Ale klidně, ať grilujou utopence, třeba je to i dobrý. Jiná země, jinej mrav. A doma žer, co máš a jinde, co ti dají. Takže doma lovím utopence z flašky, ale kdyby mi ho dali grilovanýho v Austrálii, pramáti klokanů, rád bych ochutnal grilovanýho. Proč ne? Ochutnat se má všechno.
S chlebíčkama, to se jim vůbec nedivim, že mají potíže. To já mám taky. Nejpůsobivější jsou ty, který mají navrchu na salátu a šunce ještě půlku vařenýho prokrojenýho vejce, zalitýho majonézou. Při kousnutí mám pak půlku vršku vypadanou na talířku a druhou půlku namatlanou na fousech a v nosní dutině.
Merkur je docela dobrej. Cit. z článku, fantastický, až neuvěřitelný:
"... Den před Vánocemi 1961 si Otto Wichterle z dětské stavebnice Merkur sestavil prototyp odlévacího zařízení (později nazývaný „čočkostroj“) a jako náhon použil dynamo z jízdního kola svých synů. A tak na Štědrý den si Wichterle dal speciální dárek, když vyrobil první měkké kontaktní čočky na světě..."
červenec 09, 2019 10:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]