O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PÁD SOCIÁLNÍ DEMOKRACIE PDF Tisk E-mail
Neděle, 02 červen 2019
Možná se jeví ztráta hlasů ČSSD jako záhadná. Vyjádření jejích vůdců nenapovídá, že by byli schopni skutečnou příčinu postihnout. To vše je jen signálem nepochopení nové situace, která v našem životním prostoru vzniká. Stará dělnická strana s bohatou historií a se zřetelným podílem na naší historické realitě, ztrácí prestiž. Je to jako vždy: změnilo se prostředí, ideály zestárly a jejich použitelnost se snížila. Najednou, zvláště pro mladé lidi, začne mluvit nesrozumitelně. Problémy, které by měla řešit, neřeší, řeší prkotiny a nesmysly.


 


 

Nepomáhá slibovat nemožné svému elektorátu a spoléhat na zářivou sílu osobností. Osobnost, pokud nemá co říci, je jen figura, která se brzy okouká. Musí být téma. Témata jsou, ale ČSSD se jich neujímá. Proč?

 

   Socialisté se dostali do téměř neřešitelného rozporu: na jedné straně jejich zásahy do politické praxe vyžadují silný stát, na druhé straně jsou sociální demokraté internacionalisté a pomáhají nezávislý stát likvidovat a podřizovat se směrnicím EU. Tento rozpor se zvláště u socialistů jeví jako fatální (jiné ideové směry to tak nemusí zažívat) a jejich pohyb mezi těmito dvěma póly je těžký a skýtá v podstatě jen prohru. Boj o záchranu odděleného a nezávislého státu by je zatáhl to tábora nacionalistů, na druhé straně univerzalistický aktivismus jim sice vysluhuje klepání na rameno od evropské levice, ale zbavuje je moci a tím i příležitosti skutečná sociální témata řešit. Rozhodování mezi těmito obludami je fatální, proklouznout mezi nimi je možno jen slibováním, rozdáváním peněz nepracujícím a nefunkčním přesypáváním drobáků z kapsy do kapsy, což právě nyní voliči pochopili jako nefunkční populismus.

 

  Nakonec je ČSSD viditelně jen prodloužená ruka EU v prosazování feministických a relativistických opatření, jehož nejzřetelnějším příkladem je inklusivní školství, ale i snaha o kvóty na zaměstnávání žen a rovnost platů. A zařadila se po bok univerzalistických aktivistů plivajících sliny na nacionalisty a tzv. xenofoby. Je ovšem natolik populistická, aby se vyhnula přímému sluníčkářství, nicméně zřejmě jen dočasně, než tlaky mezinárodní levice více zatlačí. Je zcela zřetelné, že v odporu multikulturalismu a islamizaci život nepoloží.

 

  Ale největší prudký propad přízně ČSSD byl na základě morálního selhání Sobotkových melodyboys, kteří tím nejnemravnějším způsobem vyškrábali na Babiše jeho selhání, za pomoci opozice je rozmazali v médiích, aby ho diskreditovali v mylné snaze, že tím zastaví přestupovaní svých voličů k němu. Lidé ještě přece jen mají nějakou selskou morálku a představu o tom, co je mravné. Jak vidět, považují Babišova selhání za menší poklesek, než nefér podrážení partnera, sprosté donašečství a snahu o kriminalizaci. To je ovšem jen epizoda nemající fatální historický rozměr, nicméně napomohla současnému stavu.

 

  Pan Hamáček mluví o návratu k sociálním tématům. Ty zde samozřejmě jsou, ale vyžadují silný stát, který už není, nebo alespoň odvahu se postavit univerzalistům v EU. To je něco na úrovni Jánošíka. Sen o světovém socialismu je iluze, při které se dobře usíná jako při pohádce na dobrou noc. Nevyžaduje namáhat mozková centra, protože přemýšlet o něčem co nikdy nebylo a nebude, je snadné. Zatím byl socialismus vždy jen v národním státě s dostatečnými pravomocemi. Chtějí-li socialisté svoje témata řešit, musí stát posilovat. Viditelně dělají opak. Přijímají směrnice EU jako písmo svaté a zařazují se do liberálního světového řádu, který se jeví stále více jako nehumánní a likvidující demokracii. 

 

 

 

Dovoluji si uvažovat, jak elektorát ČSSD chce řešit tato témata:

 

1/ Levné nájemní byty pro mladé lidi, aby si mohli našetřit, nemuseli brát nemravné hypotéky nebo platit vyděračské nájemné. To ovšem znamená vytvořit velké množství staveb ve vlastnictví státu (obce), velkou iniciativu a angažovanost, zajistit správu těchto domů. Nejhorší je ovšem, že mnoho lidí vydělává na drahém nájemném a banky vydělávají na hypotékách, proto je velký tlak na zabránění těmto změnám. ČSSD není Jánošík, nepůjde do střetů a legislativních problémů. Proto raději rozdává peníze jako příplatky nájemného, které zcela jasně skončí v kapsách pronajimatelů a bohatnou z nich bohatí. Všichni vidí tu neuvěřitelnou neschopnost.

 

2/ Morální hypotéky, které může zajistit jen státní banka, která by převzala stávající úvěry a řešila jejich splácení humánně. Dovedu si představit ty neuvěřitelné tlaky, které to znemožňují. Banky přece na tom vydělávají. Koho by jinak ždímaly?

 

3/ Odchod velkých zisků zahraničních podniků do zahraničí je neustálým námětem prázdných řečí. Nasazení sektorových daní je asi nemožné, je nejspíše pravdou, že by si to podniky vynahradily zvýšením poplatků a cen. V případě bank a obchodních řetězců viditelně chybí státní banka nebo banky ve vlastnictví občanů, obecní a státní podniky především v monopolním postavení (vodovody, energetika). ČSSD pro to nepohnula ani jedním prstem.

 

 

 

  Na úpadku ČSSD je pozorovatelné paradigma doby zřetelněji, než na čemkoliv jiném. Nové rozdělení rolí ve světovém střetu univerzalismu s konzervatismem vyžaduje vybrat roli, ne oslovovat starými tématy a viditelnou neschopností. Role univerzalismu znamená přijmout za své posilování univerzálního člověka jednotlivce - vytvářet multikulturního člověka bez národa, bez rodiny, bez genderového statusu, bez vztahu k domovu, vytvářet volného světového ptáka. Sociální téma se potom redukuje jen na individuální charitu a pro socialisty tam není místo. Na druhé straně příkopu jsou konzervativci, široká fronta starých ideálů včetně pravidel pro vznik rodin a vztahu k domovu, opírající se o vžitý přirozeně rostlý soubor zákonitostí normálního života, které v minulosti socialisté pomáhali vytvářet. Ale dnešní ČSSD předstírá, že o tomto paradigmatu neví.

 

Lavírovat mezi tím se nedá, příkop se prohlubuje a kompromisníci v něm skončí zahrabáni.

Vlastimil Podracký

 

 

Komentáře (15)add feed
... : NČ
Jistě, že socani nemají, co nabídnout. Nemůžou mít! Úplně stejně, jako komunisti, jejichž základní myšlenkou je společný vlastnictví výrobních prostředků, což je dosažitelný pouze skutečnou revolucí, která v dnešní době nepřipadá v úvahu ani teoreticky. Všechny socanský i komunistický dnešní nápady jsou jen návrhy na drobný "úpravy" systému, čili nic! Nejde o nic jinýho, než o koryta. To ale úplně u všech partají bez rozdílu.
Programy ani sliby už dávno nezabírají, každej ví, že vezmou za svý hned v sobotu odpoledne po volbách. Rozhoduje tedy jen a jedině osobnost vůdce. Proto taky za zběsilá hysterie proti Babišovi a Okamurovi (jistě též proti Zemanovi)! Trpaslíkům je jasný, že si vedle nich nikdy neškrtnou. Výjimkou je Kalousek, ten osobností bezesporu byl … teď ale už, myslím, není.

červen 03, 2019 09:55
... : *deeres*
Byly doby, kdy jsem je i volila. Jenže donekonečna si nemohou dělat z lidí blázny a tak jim to jejich někdejší voliči teď dali sežrat.
červen 03, 2019 10:18
... : NČ
Já též. Po Zemanovi jsem volil Paroubka. Po Paroubkovi už socany nikdy!
červen 03, 2019 10:24
... : *deeres*
Babiš jim sedí na penězovodu, proto ta hysterie. Vzpomeňta si na kauzu Promopro, nebo IPB. Ticho po pěšině. Vondru neobvinili a teď je dokonce europoslancem. Skvělá práce. Když padla IPB, tak několik mých spolupracovníků čůralo olej, protože tam měli celoživotní úspory. Stát to stálo 160 miliard, obvinit manažery banky swe nikdy nepodařilo.
Babiše se potřebují zbavit a využívají k tomu denuncianty do EU a blbečky na demonstracích, kteří tam demonstrují za demokracii, aniž si uvědomují, že tím paradoxně demokratické volby prezidenta a politických stran popírají.
Na netu jsem četla hezkou poznámku:
Všichni, kteří slibovali, ze po vítězství Miloše Zemana radši emigrují, se teď scházejí na Václavském náměstí. Je to trapné, když nerozeznaji letiště od náměstí.
Šorošova=Havlova nepoliticka politika rozvrtá parlamentní demokracii. Ti, co prohráli, se nesmířili s prohrou. V tom je stejná ČR jako Británie i jako USA.


Docela mne baví, když tam slyším plamenně řečnit komedianty, kteří byli rádi, že dodělali alespoň základku.
červen 03, 2019 10:38
... : doktor
Se vám fakt divím.Proč to řešíte? Jejich pád do propadliště je zde.
červen 03, 2019 12:47
... : *deeres*
Se ti divím, doktore, proč řešíš nás? Tvoje volba, že to čteš!
červen 03, 2019 13:42
... : toulavejV
Tak v podstatě nikdo nepotřebuje sledovat pravidelně politiku, když má svůj pevnej názor, co a jak má být a podle toho volit.
Demonstranti taky nepotřebují vědět pravdu jak fungují dotace nebo klima. A je jedno, co kdo slibuje na plakátu nebo v médiích.

Tak třeba já nechápu, co je státu do toho, jestli piju alkohol na vodě, když jedu v kánoi. Státu do toho není vůbec nic, proto dělat na to zákony a stíhat provinilce
pokutami až sto tisíc!!! je taková arogance státu resp. poslanců či vlády, hodná defenestrace, když střílení je zakázaný :-)

Zrovna před chvílí jsem četl o podvodný firmě, co nabízí bezcenný mince nějaký český mincovny a když si objednáš jenom jednou, začnou ti posílat další a další, neobjednaný a když je nezaplatíš, máš na krku exekuci. Protože sis nevšiml malinký poznámky, že s tím souhlasíš na věky věků. Jo, můžeš jim napsat, že to rušíš. Jenomže není kam, adresa nefunguje. A tohle funguje už několik let!!!

A zatímco nejvyšší prokurátor, kterýmu u nás říkají státní zástupce nevím proč, stíhá ženskou za její názor, že ILEGÁLNÍ migranty tady nechce, jako že rozšiřuje rasovou nenávist, což je trestný, tak tenhle evidentní PODVOD, na kterej nejsou potřeba žádný další zákony, vůbec nestíhá, ačkoliv je to za ten stotisícovej plat každej měsíc, co pobírá, jeho povinnost, když na to jiní prokurátoři kašlou.

No a když víš co a jak má fungovat a kdo co má dělat a jak je to ve skutečnosti a jak se starali ti, co už měli možnost se starat, tak se o bláboly většiny politiků nemusíš zajímat. Problém je, co považovat za bláboly. Ale to se dá zjistit z praxe, kdo jenom sliboval a skutek utek.
U těch nových se to pozná podle jejich postoji k něčemu, čemu věříš, máš to potvrzený, že už prokázal, že je ve tvůj prospěch.

Tak třeba já si chtěl koupit za svý prachy silnej vysavač. Nejde to, EU to zakázala vyrábět.
Nikdy jsem pro EU v dnešní podobě nebyl, tohle ale je jenom potvrzením mýho přesvědčení . . . :-) Těch nesmyslů je samozřejmě mnoho, od přidávání ekoložek do PHM, prosazování elektroaut, eko výroby elektriky až po to pomazánkový nebo tuzemák, co se stejně vyrábí a prodává, jenom se tomu už tak nemůže říkat. Pro eurohujery je to prkotina, pro mě věc naprosto zásadní . . .
červen 04, 2019 11:28
... : NČ
To sice, Toulavče, máš recht, ale JAK MŮŽU VĚDĚT, kdo můj pevnej názor prosazuje? Když to nesleduju? Neříkám, že systematicky denně hodiny poslouchat, číst. No ale když občas přečtu kousek Mladý fronty s jednostrannejma komentářema, nebo občas kouknu v ČT na Moravce, tak to teda sorry jako! To pak je, jako na základě nabídky uzenářství ihned "vědět", že sladký dorty jsou eeee, aniž bych je vedle v cukrárně ochutnal.
červen 04, 2019 13:10
... : *deeres*
NČ, můžeš si být celkem jistej, že zrovna tvůj názor nikdo neprosazuje. Kdo se dostane k lizu, prosazuje si jen ten svůj, ten správnej jedinej. Jenže to nevědí ti zfanatizovaní užiteční idioti dneska na Václaváku, jako kdyby se nepoučili z 89.
Miroslav Kalousek: Svrhněme vládu, v jejím čele stojí lupič!
Tak to dopadá, když zloděj křičí chyťte zloděje! smilies/grin.gif
červen 04, 2019 15:53
... : toulavejV
tady se jedná o víru :-)
někdo věří, že nejlepší je EU, někdo, že nejlepší je to bez EU,
někdo, že nejlepší je starat se každej sám o sebe, někdo, že nejlepší je spoléhat na stát, aby se postaral, to podle nátury . . . a tak tě kecy těch, který říkají něco jinýho, než čemu věříš, nemůžou přesvědčit.

jasně že aspoň orientačně musíš politiku sledovat
červen 04, 2019 17:06
... : NČ
"Nejlíp je s EU / nejlíp je bez EU". To by bylo dost jednoduchý, přesto ale, jak říkáš, bylo by třeba sledovat to aspoň orientačně. O tom, zejména u mladejch, dost pochybuju. Ale to mi jen tak blesklo v palici. Volit jen PROTI EU nedává v současný době smysl, to je věc neměnná, na desetiletí dopředu zakonzervovaná, krásný sny o vystoupení jsou jen z říše fantazie. Tak proč se nad tím zbytečně rozvášňovat? Já volím podle jinýho kritéria - někdo chce živit "migranty", já nechci. Současně ovšem i u toho mám ještě jiný požadavky, týkající se jednotlivých osobností a jejich dosavadního jednání, čímž skutečně myslím jednání a ne kecání ve smyslu "nikdo vám nedá víc, než já vám slíbím".
Jo, Deer. Tyhle demonstrace jsou takový podivný. Všichni tam jasně vědí, co nechtějí. Sice nevědí proč to nechtějí ale to vědí placení roztleskávači a ti to jistě myslej upřímně. Takovej zrzavej adolescent, kterýmu se nechce študovat ani pracovat, kterej ještě v životě nedokázal ani položit cihlu na cihlu, to je ten pravej vůdce národa, kterýmu jde JEN o blaho Česka.
Ty davy ovšem hlavně nevědí, co by mělo následovat. Takže se dá odhadnout další vývoj jejich "myšlení" a počínání:
"DEMISI, DEMISI, NOVÉ VOLBY, NOVÉ VOLBY! A po nových volbách? DEMISI, DEMISI …."
červen 05, 2019 05:35
... : NČ
Ještě drobet k Toulavcovi: Jasně, že státu do toho nic není, jestli jezdíš na kole nebo na vodě vožralej. Začne mu ale bejt v momentě, kdy někoho ohrozíš, zraníš, zabiješ.
Na mý gusto by docela stačil krátkej zákon, že kdo něco takovýho zaviní, řekněme třeba s 0,3 promilema a víc, bude potrestanej skutečně citelně až likvidačně. A s ohromnou publicitou tresty zveřejnit, aby se to dostalo skutečně ke každejm uším. Aby si každej rozmyslel, jestli mu to skutečně stojí zato. Takový věci fungujou daleko spolehlivějc, než sem tam kontroly s nanejvejš pětitisícovkou pokuty. Je to tak, že když chceš přejít po úzký lávce pár centimetrů nad zemí, s klidem pád riskuješ, víš, že ho moc nepocejtíš. Když bude uplně ta samá lávka 20 m nad zemí, to už pak je trochu jiný kafe, žejo. A stejně by se k tomu měly stavět zdravotní pojišťovny, tedy tvrdě, nemilosrdně, vymáhat do posledního halíře veškerý náklady, vynaložený na léčení jak viníka, tak postiženýho (to už v nějaký formě funguje, ale dost nedotaženě).
červen 05, 2019 14:26
... : *deeres*
Ty davy ovšem hlavně nevědí, co by mělo následovat.

Tak to je přesný. A všichni komedianti se tam rozjeli zviditelnit. Zkáze Dejvického divadla v přímém přenosu.
červen 05, 2019 16:10
... : toulavejV
no ty demonstrace jsou dost trapný, protože zneužívají neznalost lidí, jaká jsou pravidla pro dotace od EU. Je divný, že lidi neprotestují třeba proti kotlíkovým dotacím, který přihrávají prachy bohatým, co si ty drahý kotle mohou dovolit, zatímco stará důchodkyně v chalupě na půlku kotle za 100-200 tisíc nemá.

pokud jde o alkohol, což je i pivo, na kole nebo na vodě, žádnej novej zákon nepotřebujeme a státu do toho nic není. Jsi dospělej, svéprávnej, musíš nést následky svých činů, tečka. Tak se podle toho zařiď.
V Americe nedělají žádný preventivní kontroly na alkohol za volantem, nikdo nedýchá. Lidi si tam dají pivo a večer jedou domů z hospody, jak by se asi jinak domů dostali. A není tam víc bouraček ani mrtvých na silnicích, než u nás. A přitom je tam mnohem hustší doprava, i na venkově. Ale lidi jsou opatrnější, jezdí opatrně, protože znají následky, když někomu ublíží. Ty jsou dost likvidační.
červen 06, 2019 09:10
... : NČ
Jo, přesně votom jsem i psal. Dík.
červen 06, 2019 10:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]