O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBORY - T.Č. LUXUSNÍ JÍDLO PDF Tisk E-mail
Pondělí, 20 květen 2019
Image result for potatoes pngErteple, herteple, herteplo, jerteple, arteple, krumple, grumbír, krumpír, krompe , kartofle, kantofel, kobzole, kobzoly, kobzaly, zemáky, zemče, zemská jablka ... krajových názvů je spousta, alekaždopádně je všichni známe pod názvem brambory. Proč zrovna brambory?

 

Asi proto, že Marie Terezie je v době tzv. hladových let nechala přivézt z Braniborska, aby zabránila hladomoru a Bramboři bylo prý lužické, tedy slovanské, pojmenování Braniborů, obyvatel Braniborska.

 

 

 

Narodila jsem se krátce po druhé světové válce a všeho byl nedostatek. Proto stále platil přídělový systém, zavedený za Protektorátu, který byl zrušený až v roce 1953, po měnové reformě. Pak už jsem měla archy s přídělovými lístky v číšnické kasírtašce a se ségrou jsme je stříhaly a hrály si s nimi na obchod. Ještě i po 53. roce se vyprávěl vtip, že na prodejně je napsáno masna, ale vevnitř je jenom řezník. Maso se kupovalo jenom na neděli, za pár šupů vepřový bůček, kousek hovězího na polévku, maso se pak vyndalo a udělala se k tomu rajská, nebo koprovka. Řízek, ten byl jenom o svátcích.

 


 

 

Stejně tak, jako za „hladových let“ v letech 1770-72, kdy byla v důsledku deštivých let neúroda, taky jsme tehdy jedli jídla z brambor. Brambory na loupačku, bramborové šišky, posypané strouhankou usmaženou na másla a pocukrované, vařené bramborové taštičky plněné povidly, na sucho pečené bramborové placky s puchýřky, následně maštěné sádlem, bramborové knedlíky se špenátem a volské oko, škubánky, nebo šterc, u nás se dělal také šmorn, bramboráky, buřtguláš, nastavovaná kaše, francouzské brambory pouze se slaninou a vejcem, úžasný bramborový makovec..

 


 

Vyjmenovaná bramborová jídla většinou už nezná ani moje dcera. Jedině „koroptve střílené motykou“, tak jim říkal děda. Ty si občas i sama upeče. 

 

To jsou jídla, na kterých jsem vyrostla; k tomu to co dům dal, kysané zelí, kyselé mléko, nebo podmáslí, tvaroh, občas i vajíčko, kupovalo se na kusy, žádná plata. Pivo do džbánu, litr mléka do smaltované bandasky, krájené solené ruské máslo, celých pět deka do celofánu. Kysané zelí, či rychlokvašky do kastrolku, chleba do síťovky. Igelity neexistovaly, papírem se šetřilo, používaly se na balení staré noviny.

 


 

 

 

Related image

 

 Recept na "KOROPTVE STŘÍLENÉ MOTYKOU":

 

brambory umejeme, podélně v půlce překrojíme a překrojenou stranou dáme na plech upéct do trouby.

Po upečení je rychle rozpraskneme, aby vyšla pára a brambory nezklihovatěly.

K tomu se dávalo rozpuštěné máslo s utřeným česnekem a nesmělo chybět kyselé mléko.

 

 

 

 

Já se narodila začátkem června a vždycky k narozeninám k obědu jsem měla první české brambůrky s nastrouhaným tvrdým tvarohem a máslem. Velké jak třešeň a když jste je zmáčkli, tak ze slupky rovnou vyletěly. Takové jsem už dávno nejedla a nemá je nikdo, kdo si je sám nevypěstuje. Není brambora, jako brambora, nebyly to jen hnusy dovezené z Izraele, nebo Egypta, takové děda dával prasatům spařené se šrotem. Obrovské škrobovité hlízy vevnitř bílé, které uvařením prasknou.

 

Teď je prý nový trend šetrnost a úspornost v české kuchyni. My jsme doma neměli narvanou lednici a mrazák. Neměli jsme ani tu lednici. Já tady vidím v popelnicích, co a kolik lidi vyhodí jídla. Jedlo se jinak, kupovali jsme základní potraviny, vařilo se a peklo.

 


 

 

Já bych takovému trendu i rozuměla, ale vařte bramborová jídla. Po hadráku nám slibovali, že banány budou stát stejně jako brambory a nelhali. Jenom nám zapomněli říct, že nekvalitní brambory budou stát dneska stejně, jako kdysi ty nedostatkové banány.

deeres

 

 

 

Komentáře (2)add feed
... : mamča
Nové brambory stojí dvojnásobek, co banány.
Kvůli mně by banány dovážet nemuseli. Nejedla jsem je ani jako někdejší "vzácnost", ani teď. Ale dobré brambory si pěstujeme na zahradě. Není nad brambor čerstvě vyndaný ze země. Na loupačku s máslem a trochu posolit...Kam se hrabou banány ! smilies/cheesy.gif
květen 20, 2019 13:03
... : Josef Kouba
Knedlíky chudých.
1 kg vařených brambor ve šlupce oloupeme a necháme zchladnout. Nastrouháme a smícháme s 250g bramborového škrobu. Ne vejce. Zpracujeme těsto, vyválíme rukama váleček asi 4 cm. Vytvoříme kuličky velikosti golfového míčku, či stačí rozkrájet na noky stejné velikosti. Osolit pouze vodu. Když knedlíčky začnou plavat, jeden vyjmeme a rozkrojíme zdali je 100 % uvařen a dostatečně slaný, případě vyjmuté knedlíčky trochu přisolíme.
Já někdy dávám do těsta na drobno nasekaný libeček. Dobrou chuť. Jsou výborně.
květen 27, 2019 18:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]