O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LÁSKA ROZUMNÁ PDF Tisk E-mail
Úterý, 14 květen 2019
Kdo by neznal Smetanovu „Prodanou nevěstu“. A nebo příběhy o dohazovačích… Jednoduše: bohatá si nemohla vzít chudého, případně někoho ze „špatné společenské vrstvy“. Dodnes se to děje, dodnes jsou domlouvané sňatky. Ale ke sňatku z rozumu se mohou uchylovat například lidé, kteří jsou životem zklamaní, přežili nešťastný partnerský vztah a myslí si, že zakotvení v jiném přístavu jim pomůže vystřízlivět ze staré lásky.

 

 

Zamilovat se z rozumu mohou i lidé, kteří mají pocit, že je čas založit rodinu. Tak si vezmou kohokoliv, o kom si myslí, že by s ním mohly být šťastní. Láska z rozumu nezná jiskru, ani touhu poznat partnera i z fyzické stránky, nechybí vám. Láska z rozumu vám může zpočátku vyhovovat, ale dříve či později začnete hledat jiskru, která je na začátku zamilovanosti tak důležitá. Výsledkem může být rozchod.

Láska je vždycky slepá. A zamilovaný člověk je schopný obětovat pro začínající vztah prakticky cokoli. Oproti tomu vztahy, které vzniknou z rozumu, vás nijak výrazně nezaslepí. Člověk k nim přistupuje s chladnou hlavou. Co je ale pro společnou budoucnost dvou lidí lepší? Jít do vztahu po hlavě, naplno a řídit se především city? Anebo dát na racionální důvody, proč s dotyčným být?

 

Výsledek obrázku pro young woman, old man

 

 

Vztahy založené hodně na chemii jsou obecně považovány za méně stabilní. Sice jsou jejich začátky pro obě strany příjemnější a intenzivnější, ale o to horší může být po prvních měsících procitnutí zpět do reality. Pocit zamilovanosti opadne a vy si na tom druhém začnete všímat i chyb, jisté vlastnosti vám začnou vadit. Pokud toto období překonáte, má vztah šanci na další přežití.

 

Některé vztahy s odchodem první zamilovanosti končí. Pokud vás ale pojí ještě něco jiného, například jste si společně třeba pronajali byt, koupili auto, nebo dokonce počali dítě, stojíte před rozhodnutím, zda vztah ukončíte, anebo s partnerem budete dále, ačkoli vás už nepřitahuje a necítíte k němu žádný velký pocit lásky. Pokud v partnerství zůstanete, stává se z vašeho vztahu z lásky vztah z rozumu, a takováto změna není nijak ojedinělá.  A je pravda, že některé vztahy z rozumu dobře fungují.

 

Poněkud méně častý je ale jev, kdy vztah hned od samého začátku vzniká pouze na rozumové bázi. A vy si tak obdobím zamilovanosti vůbec neprojdete. Za takovými partnerstvími stojí racionální důvody jako například finanční zajištění, možnost získat výhodněji hypotéku či třeba i touha nebýt sám.

 

Znám případ manželského páru, který se tímto způsobem dal dohromady, a žijí spolu již přes deset let. Mladá maminka zůstala po smrti svého prvního manžela sama se dvěma dětmi v malém bytě, za který sotva platila nájem. O dvě patra níže ve stejném domě bydlel majitel domu, který měl byt zhruba dvakrát tak velký a sám pro sebe. Byl to vysokoškolsky vzdělaný čtyřicátník, kterému se ale nikdy nepodařilo najít vhodnou partnerku. Po rodině přitom toužil. Tito dva lidé byli dlouhá léta přáteli, nakonec se vzali. Oba o sňatku hovoří jako o sňatku z rozumu, netají se tím. A jsou spokojeni, kupodivu i ta láska se nakonec přidala.

 

Páry, které budují společný život na základě racionálního sblížení, jsou navíc většinou mnohem přístupnější ke společným investicím a podnikání. Navzájem se potřebují mnohdy více jako obchodní partneři než jako partneři v běžném vztahu.  Na druhou stranu po celou dobu jejich trvání hrozí riziko, že se jeden nebo druhý z páru opravdově zamiluje do někoho třetího. A pak je samozřejmě velká pravděpodobnost, že stávající vztah skončí.

 

Znáte nějaký pár, který vznikl čistě z rozumu?

Jak to bralo vaše okolí?

A hlavně: jak to dopadlo?

 

 d@niela

 

 

Komentáře (4)add feed
... : doktor
V mém mládí se "z rozumu" nenosilo. V současnosti též neznám žádný pár,který by ujel na rozumu,mysli "peníze a majetek".
květen 14, 2019 12:37
... : NČ
A tak to já bych zase klidně ujel. Akorát, že furt nevim o žádný, která by ujela se mnou.
květen 14, 2019 14:00
... : Josef Kouba
Kdysi jsem viděl fotografii na které z mořských vln vycházeli muž a žena. Muž asi padesátník, mohutný s obrovským břichem, chlupatý jak opice ale na hlavě ani chlup. Vedle něj velice půvabná asi pětadvacetiletá krasavice.
Pod fotkou byl komentář: Tento muž je majitel slavné italské továrny na automobily, žena je bývalá miss.
Děvčata studujte, snažte se být nezávislá, nebo dopadnete jako tato dívka.

květen 14, 2019 20:06
... : d@niela
Pepíčku - náááááááádherný :-))))


květen 14, 2019 21:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]