![](http://obrazky.kudlanka.cz/Yveta.jpg) To, že jste na něco alergičtí, poznáte s největší pravděpodobností bez problémů, ale potravinová intolerance se projevuje mnohem nenápadněji a zdravotní nepříjemnosti, kterými trpíte, mohou být právě jejím důsledkem. Pokud se u vás projevují některé z následujících příznaků, měli byste zpozornět a začít pátrat ve svém jídelníčku po možných příčinách.
Například pálení žáhy je typickým
příznakem, kterým se potravinová intolerance projevuje. Malé množství žaludeční
kyseliny a natrávené potravy se vrátí zpátky do jícnu, jehož sliznici poleptá.
Právě to je důsledek neschopnosti organismu správně strávit problematické
potraviny. Stejně tak nevysvětlitelné
výkyvy nálad a intenzivní bolesti hlavy mohou pocházet z neschopnosti vašeho
organismus strávit a zpracovat potraviny s obsahem lepku, laktózy, nebo cukru.
Obvykle jsou spojeny s intolerancí na obilniny, nebo mléčné výrobky. U
potravinové intolerance bohužel neplatí, že si můžete dát všechno s mírou.
Stačí jen trochu mléka, kávy, nebo čehokoli jiného, co vaše tělo nedokáže
strávit, a ve vašem těle se zažehne "oheň." ![Image result for ALERGENY, POTRAVINY](http://www.vsechnoozdravi.cz/images/1563/108708/Alergie%20vs%20Intolerance%20na%20potraviny.jpg)
Na scénu vstupují
protilátky, které vytváří charakteristickou imunitní odpověď. Nicméně vaše tělo
jich vyprodukuje víc, než aktuálně potřebuje, protože očekává další nápor
problematické potraviny. A objeví se akné, případně červené skvrny na kůži. Naše
kůže je největší orgán celého těla a to, co probíhá uvnitř organismu, se
projevuje i navenek.Vyrážka, ekzém, akné,
svědící ložiska, červené skvrny, nebo i tmavé kruhy pod očima, mohou být
odpovědí imunitního systému na konzumaci problematické potraviny.
A tak, místo toho, aby vám
jídlo energii dodávalo, máte pocit, že vám ji naopak odsává. Únava, která je
pro potravinovou intoleranci typická, je způsobena zánětlivými procesy, které
problematické potraviny spouští ve vašem těle. A jednoznačným projevem jsou plynatost,
zácpa, nebo naopak průjem, to všechno může být dalším příznakem potravinové
intolerance. Střevní problémy a problémy s trávením jsou jen logickým důsledkem
toho, že tělo nedokáže určité potraviny zpracovat.
Ještě závěrem - bolesti kloubů je rovněž častým příznakem potravinové
intolerance. Problém je, podle odborníků, že se řada lidí domnívá, že jde o
příznak stáří. Nicméně právě bolavé klouby jsou často spojeny s intolerancí
mléčných výrobků, sóji a lepku, a jsou důsledkem zánětlivých procesů, které v
těle probíhají.
Nesnášenlivost prakticky na
cokoliv si můžeme vypěstovat i během života a může se objevit v jakémkoliv
věku, ačkoliv jsme například od dětství ničím netrpěli. Alergie na různé druhy ovoce
patří mezi potravinové alergie a ve většině případů nejsou projevy většinou
závažné. Nejčastějšími projevy jsou
jak ústní alergický syndrom, tak i kopřivka, která podle posledních
vědeckých zjištění nevzniká alergickou reakcí jako takovou, ale negativní
reakci organismu na přísady v potravinách. ![Image result for ALERGENY, POTRAVINY](https://zdravi.euro.cz/wp-content/uploads/2018/10/017/4-16.jpg)
Ale přesto alergii na ovoce není radno
podceňovat. V nejzávažnější formě může totiž alergika postihnout anafylaktický šok,
tedy extrémně silná alergická reakce. Zatímco ta klasická postihne určité
místo, u anafylaktického šoku je zasaženo celé tělo. Anafylaktický šok se
začne projevovat do 30 minut po kontaktu s alergenem, kdy vlivem zúžení cév
může dojít kromě selhání krevního oběhu i k udušení. První pomocí v
případě šoku je adrenalin, který lékař nebo sám pacient aplikuje injekčně
do žíly. Adrenalin blokuje neblahé účinky alergické reakce na cévy a
umožňuje udržení krevního oběhu, navíc také brání zúžení dýchacích cest. - Alergie ale není to jediné, co nás může
ohrozit. V Česku se před několika lety odehrál zajímavý případ, kdy žena snědla
jahody a skončila v nemocnici na kapačkách. Podle tehdejšího vyjádření alergii
na jahody nemá a neměla, a zůstalo tak záhadou, co se vlastně stalo.
Spekulovalo se však o možnosti, že se žena přiotrávila chemikáliemi používanými
na postřik jahod. Ty jsou totiž, podobně jako jiné ovoce, sklízeny nedozrálé a
uzrávají až cestou na pulty obchod.
Ostatně právě chemie na povrchu
ovoce je jedním z hlavních témat řady pořadů, které se věnují zdravému
stravování nebo péči o zákazníka. Není přitom nic jednoduššího, než si veškeré
zakoupené ovoce před požitím pořádně omýt a očistit. Tím ho zbavíme většiny
toxických látek. Jste také alergici? Zažili jste už nějakou podobnou reakci na potraviny?
YVETA
|