O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDYŽ HOŘÍ SYMBOLY PDF Tisk E-mail
Středa, 17 duben 2019
Výsledek obrázku pro allahu akbar pngJe to smutne, když zhoři jakysik barak. Navic pěkny barak. A navic symbol. Ale nic neni nahodne. Symboly mizi v přesně stanoveny čas. A po jejich zmizeni obvykle přichazaju horši doby. Symbol křesťanske Francie zhořel, navic par dni před největšima křesťanskyma svatkama. Je zbytečne špekulovat o tym, jestli za to može polsky instalater, kery nahoře zapomněl cigo, arabsky terorista nebo francuska zelena vesta. Cynyk by se zeptal: “A na co su křesťanske kostely v muslimske zemi?”


 

 


 

 

Blbe ovšem je, že symbol je v troskach. Vždycky, když zhoři jakysik symbol, byva to znamka teho, že přichazaju horši časy.

 

Když zhořel Řišsky sněm, hořela za chvilku cela Evropa. Když hořely knižky v narodně socialistyckem ohňu, zanedluho hořeli aji lidi. Když hořely ty tři baraky zasažene dvěma letadlama, doplatil na to cely Blizky Vychod a Evropa tež.  Neni dobre, když hoři symboly. Byva to varovani.

 

Ale jinak se divim, že vas vyhořeni jakehosik kostela tak znepokojuje. Stejně už neslužil svojemu učelu. Misto modliteb k bohu se zevnitř stejně ozyvalo jen halekani kvičicich japonskych turistek a a blesky činskych mobilu. Kdysik se do něho chodili bili křesťani modlit. Dneska už bili křesťani skoro nechodi ani okolo toho kostela. Nahradili je jini lidi s jinou virou a jak jsem naživo mohl sledovat při vysilani francuske televize, měli včera radost a volali, že buch je veliky.

 

A proč vam jeden vyhořely kostel tak vadi? Ještě včera vam to bylo ukradene. Přitom enem v loňskem roce proběhlo ve Francii 1063 utoku na kostely a svatostanky. To je skoro 20 % narust proti roku předtym, kdy takych utoku bylo “enem” 878. To všecko robi zločinni “neznami pachatele”.

 

Výsledek obrázku pro zničené křesťanské kostely

 

 

Proč vam nevadi, že třeba v městečku Thonon-les-Bains roztřiskal neznamy pachatel dva oltaře aji kazatelny, zničil sochy, vyrazil dveře a rozbil okna?

Ja vim, proč vam to nevadi. Bo o tym nevite.

Bo se o tym nesmi psat. To prostě neni politycky korektni.

Zatimco když včera hořel ten barak v Pařiži, tam ste to všeci viděli v telce.

Stejně je užasne, jake maju Frantici pokročile vyšetřovatele. U nas vyšetřeni přičiny požaru zabere minymalně tyden, zato ve Francii se ještě požar ani pořadně nerozhoři, a uřady už vědi, že za utokem neni žaden ten terorizmus, ale pravděpodobně ten polsky instalater anebo blba zastrčka, když si tam jakysik dělnik dobijal svuj Chujwej.

 

Ale mělo by vam to vadit, bo se to bliži.

V Německu neznamy pachatel urazil padesati křesťanskym socham hlavy.

Už to je kusek, že?

Ve Vestfalsku neuplyne jeden den bez teho, aniž by nebyla zničena aspoň jedna křesťanska socha.

Furt se vam to zda daleko?

V susednim

Bavorsku je každy druhy den poškozen kostel…

 

PS: Nezoufejte a netlučte čely o zem, nikdy neni všecko ztracene. Aji fčil byly vzacne měděne sochy odinstalovane ze střechy Notrdamu štyry dni před požarem…

Nikdy neni pozdě, dokud neni pozdě.

 

Ladislav Vetvička,

odbornik na sakralni stavby

 

 

 

Komentáře (21)add feed
... : NČ
Já bych řek, že při tom nekonečnym žalu nadchla celej svět skvělá zpráva, že byl zachráněnej jakejsi kus hadru z jakýhosi svatýho.
Co ještě říct? Každý svýho štěstí strůjcem. Malej tygříček je roztomilý koťátko, jenže postupně vyroste.
Buď jsou tam pořád málo semknutí, anebo to semknutí zase až tak nefunguje.

duben 18, 2019 04:14
... : NČ
A co na to K. Čapek?
"Hallo, vy lidé, Chief Salamander vám jménem všech Mloků světa nabízí spolupráci. Budete s námi pracovat na odbourání vašeho světa. Děkujeme vám."
duben 18, 2019 04:36
... : *deeres*
Rok 2016:
Plynové nádrže a dokumenty v arabštině byly nalezeny v neoznačeném autě vedle katedrály Notre Dame, což podle francouzských zpráv vyvolalo strach z terorismu a nejméně čtyři zatčení.

Rok 2019 březen:
Ve francouzské metropoli Paříži začal v neděli hořet kostel svatého Sulpicia, druhý největší pařížský kostel,na místě zasahovali hasiči.Příčina neznámá.

Rok 2019 duben:
Bývalý hlavní inženýr Notre-Dame na tezi o nehodě: "Starý dub, to je spousta tvrdého dřeva, to hned tak nechytne, k tomu je zapotřebí velký oheň. Na budově byla uplně nová elektroinstalace z roku 2010, nebyla tam žádná možnost zkratu. Byla tam nová detekce a hlášení požáru. Nedovedu si představit nehodu."
http://www.fdesouche.com/1192783-philippe-murer#
Notre-Dame je v muslimské čtvrti a místní muslimská mládež se údajně podle Tomského baví tím, že ničí křesťanské symboly.

Včera:
Newyorská policie ve středu večer místního času zatkla muže, který do katedrály svatého Patrika na Páté avenue chtěl vejít se dvěma nádobami s benzinem, tekutým podpalovačem a plynovými zapalovači.

Já mám jasno, všechno to je jenom nešťastná náhoda, říkali to v televizi smilies/cry.gif

duben 18, 2019 09:32
... : NČ
No, Deer, nevim. Já spíš věřím zprávě z dobře informovanýho zdroje, kterej si nepřeje být jmenován, že na střeše kostela spatřil postavu, nápadně se podobající Putinovi.
duben 18, 2019 09:37
... : *deeres*
Jo, přečíst si můžeš ledacos, ale protože média všeobecně považují manuipulaci a lhaní za standard, tak , co nevidím na vlastní oči, tak tomu nevěřím.
duben 18, 2019 10:32
... : zuza
Poslední dobou už málem nevěřím ani sama sobě.
duben 18, 2019 10:42
... : doktor
Shořel symbol evropské kultury a krásné architektury a nevidím důvod to zlehčovat.Osobně mne velmi citově zasáhlo.
duben 18, 2019 13:08
... : Iris
Doktore, souhlasím.
duben 18, 2019 14:02
... : NČ
Též jsem byl krutě zasažen. Až jsem se z toho, zasažen ukrutnym žalem, zase vořral. Teda - vožral bych se i bez toho, jasně, ale takhle jsem měl aspoň důvod. A pak, zachránění kusu hadru po tom svatym mi vlilo novou naději do zkornatělejch žil.

Jinak ale, sorry jako, jsem cynik a necita, ale daleko víc, než nějakej pitomej kostel, mě zasáhla zpráva o havárii busu ve Španělsku, s, zatím, 29 mrtvejma. No jasně, tohle tady prostě máme každej jinak, každýho zasáhne něco jinýho.

Kolem jednoho blbýho kostela štká ČT už tři dny, celej Svět se zase znova semknul (po kolikátý už?), zatímco 29 mrtvol - to je normálka.

Nakonec, vocode, žejo? Byli to jen důchodci.

duben 18, 2019 14:32
... : Iris
Jistě NČ, je zapotřebí také vzpomenout na deštné pralesy, válečné siroty, oběti pádů letadel, havárií vlaků, autobusů, motorek a aut, je třeba vzpomenout na oběti zemětřesení a tsunami co jich kdy bylo a jistě existuje řada dalších, mnohem podstatnějších příkoří, která by se měla připomenout. Čtu to už několikátý den v těch inteligentních komentářích pořád dokola. Shořela katedrála Notre Dame, co k tomu dodávat? To zabolí, ty říkáš pitomej kostel - no tak to už není o čem diskutovat, promiň. I nevěřícím tohle místo dávalo hodně,jestli tobě a podobným je to šumák, tak si to užívej.
duben 18, 2019 16:55
... : *deeres*
Sice jsem pokřtěný ateista a často i cynik, ale ničit kulturní dědictví po našich předcích, to v pořádku není. Otázka spíš zní, jak je ochránit? Postavit opevnění z neprůstřelného skla, jako kolem Eiffelovky? A kolem čeho dalšího? Co tu po nás zůstane? Svinčík a trosky?
duben 18, 2019 17:35
... : NČ
Dyť píšu, Iris, že jsem necitlivej cynik. Dovol mi jen můj soukromej názor, že mě to prostě nikterak nedojalo, nikterak citově nezasáhlo, jako jiný zdejší truchlící duše. Shořel kostel, no. Pojišťovna něco zaplatí, zbytek dodají dojatí, citově zasažení, jedinci.
Nestojím o to, aby se dělal tyjátr kvůli každý nehodě, jak mi podsouváš, ale nevidím ANI JEDINEJ DŮVOD, dělat tyjátr zrovna kvůli vypálenýmu kostelu v muslimský čtvrti, v už téměř muslimským městě.
duben 18, 2019 17:50
... : NČ
Dyť píšu, Iris, že jsem necitlivej cynik. Dovol mi jen můj soukromej názor, že mě to prostě nikterak nedojalo, nikterak citově nezasáhlo, jako jiný zdejší truchlící duše. Shořel kostel, no. Pojišťovna něco zaplatí, zbytek dodají dojatí, citově zasažení, jedinci.
Nestojím o to, aby se dělal tyjátr kvůli každý nehodě, jak mi podsouváš, ale nevidím ANI JEDINEJ DŮVOD, dělat tyjátr zrovna kvůli vypálenýmu kostelu v muslimský čtvrti, v už téměř muslimským městě.
duben 18, 2019 17:50
... : Iris
Deeres, připomnělas mi dnešní vyprávení přítele historika, opravuje se u nás významná kulturní památka, momentálně pracují na nějakém klášterním křídle, nevím přesně. A kontrola krovů a bezpečnosti nachází Ukrajince se zapálenými žváry u huby. Říká se jim česky, že kouřit nesmí - nerozumí, říká se jim to rusky, dělají, že nerozumí. Posunky asi pochopili, nicméně za chvíli v těch hoblinách a pilinách hulí znovu. Opevnění proti blbosti postavit nejde, ne za všechno sice může, ale dost neplechy lidská idiocie dovede napáchat určitě.
duben 18, 2019 19:20
... : d@niela
Vždycky bylo jednodušší ničit, bořit, zabíjet, než stavět, budovat, vzdělávat.

Snad každý zná jméno HEROSTRATUS

Tenhle blbec žil ve čtvrtém století ještě před začátkem naší éry. Obyvatel Efezu, v roce 356, zapálil svatyni postavenou na počest Artemis - jeden z nejkrásnějších chrámů doby, jeden ze sedmi divů světa. Obyvatelé města společně rozhodli, že jméno vandala musí být zapomenuto, nicméně se to nepovedlo, naopak se mu povedlo, stát se nesmrtelným - tímhle nesmírně hnusným činem.

Holt sme jen lidi, a každej dělá, co umí.
Mám docela dost strach, že to bude pokračovat. A že je teď tolik zbytečně mrtvých, milej drahej NČ? No, není každý Herostratus, někdo "má na míň".

Je mi navíc nesmírně líto, že ti, co udělali něco úžasného pro lidstvo, jsou mnohdy zapomenuti. Zato tihle, ti zůstávají v lidské paměti nafurt.

No, a co s tím tedy???
JE NĚJAKÉ ŘEŠENÍ?


duben 18, 2019 21:14
... : NČ
Kostela je škoda, votom přeci žádná. Je to památka i poučení o architektonickym a stavařskym umu minulejch mistrů. Jak asi bez počítačů i bez logára počítali nosnost a pevnost kleneb, vazby, stěny, aby jim je klenby svou váhou a tahem nerozvalily, a pod. Tak to u takovejch staveb obdivuju. Ale zase ne až tak, že bych se bez nich nedokázal obejít.
Víc k tomu nemám, co říct. Napsal jsem jasně, že si cením lidskýho života víc, než jakýkoliv věci, byť by ta věc byla symbolem. Symbolem čeho, vlastně? Hrdý svobodný země? Možná ještě před časem, to už ale neplatí. Pro mě je ta země i se svejma symbolama, v současný době symbolem hnacího motoru sebedestrukce Evropy.

duben 19, 2019 03:42
... : *deeres*
To nemusí být jenom blbci z Ukrajiny, máme svoje vlastní.
Středověký dřevěný kostelík v Gutech, národní památka a tři mladistvá hovada. Vyčíslená škoda 20 milionů korun.
U soudu se kabrňáci ještě smáli, protože, když to hořelo, tak to byla děsná bžunda. Sranda je přešla, když dostali slušný flastr, 9, 8 a 3,5 roku a zaplatit škodu 20 milionů. To jsem zvědavá, jak to z nich někdo vyrazí a jestli nebudou za dva roky nakonec propuštěni pro příkladné chování.
Kostelík se má znovu začít stavět letos v létě a znovu být vyhlášen národní památkou, ale už to bude jenom replika.

duben 19, 2019 08:27
... : NČ
Já jsem prostě pragmatik. Když je kostel v pořádku, fajn. Ale když už je jednou zničenej, tak co s tim? Stavěný to stejně bylo z důvodů mně nepochopitelných. Kdybych už tedy byl věřící (ale čemu vlastně věřící) tak by mi stačilo modlení doma. Proč kvůli modlení stavět padesátimetrový stavby za miliardy????? Nebylo by snad Bohu milejší, postavit za stejný prachy pár pěknejch obytných činžáků, sídliště, s veškerou vybaveností a poskytnout tak bydlení třeba dvěma a víc stovkám potřebných? K milování a množení. Určitě by to potřebovali víc, než jednou za tejden hodinu poslouchat v monstrózní stavbě kecy nějakýho faráře, kterej si někdy v 18ti letech rozmyslel, že nikdy nebude pracovat a tak si zajistil živobytí cestou Boží.
duben 19, 2019 09:24
... : *deeres*
NČ, nejen chlebem živ je člověk. Katolické církvi mám hodně co vytknout, ale církev si také potrpěla na nádheru a tím dala možnost svého uplatnění skvělým umělcům, malířům, sochařům, architektům, skladatelům, hudebníkům i uměleckým řemeslníkům. Ti všichni nám tu nechali svůj odkaz. Dneska se moc kostelů nestaví, spíše se odsvěcují, dnes se staví mešity.
Jsou jedinci, co se nedokáží vyrovnat sami se sebou a s okolním světem a kázání faráře a následnou zpověď,berou jako formu psychoterapie.
Dokud nebyly v Praze kostely běžně zamčené, tak jsem sice nechodila na nějaké mše, ale za horkého dne usednout v chladném přítmí kostela, do lavice, mezi ty umělecké skvosty, bylo vždycky fajn. Poslouchat řeči faráře, to mne nikdy nebralo, zvláště, když někteří jsou nenávistní Halíkové.
A tenhle vtip znáte?

Nový farář byl před svým prvním kázáním tak nervózní, že skoro ani nemohl mluvit. Příští neděli, před druhým kázáním, se zeptal přítomného arcibiskupa, co má dělat, aby se uvolnil.
Ten mu poradil: "Kápněte si do vody trochu vodky, uvidíte, ...že po pár hltech budete trochu klidnější."
Farář poslechl a skutečně, cítil se tak dobře, že by dokázal mluvit i ve vichřici. Po bohoslužbě se vrátil do sakristie, kde našel od arcibiskupa lístek: „Vážený synu, příště si nalijte vodku do vody, ne vodu do vodky. V dalším připojuji pár poznámek, aby se neopakovalo to, co jsem viděl na dnešní mši:
1) Na okraj kalicha není nutné dávat kolečko citrónu.
2) Ty kabinky v boční lodi jsou zpovědnice, ne toalety.
3) Snažte se neopírat o obraz Panny Marie, a už vůbec ji nemusíte objímat a líbat.
4) Máme 10 přikázání, ne 12.
5) Apoštolů bylo 12, ne 7, a žádný z nich nebyl trpaslík.
6) Našeho Pána Ježíše Krista a Jeho Apoštoly nenazýváme JC & His Boys
7) Ježíš Kristus byl pomazaný, nikoliv namazaný.
smilies/cool.gif Svatému Kříži neříkáme Velký Téčko.
9) David porazil Goliáše prakem a kamenem, není pravda, že by ho dojebal, ani mu nedal lekci, na kterou do smrti nezapomněl.
10) Jidáše neoznačujeme za zkurveného zmrda.
11) Svatého Otce se nesluší nazývat Papa Ratzi.
12) Bin Ládin neměl prsty v Ježíšově smrti.
13) Otec, Syn a Duch Svatý nejsou "Fotr, Junior a Strašidlo".
14) Panna Maria není Máňa, co to eště nedělala.
15) Svěcená voda je na požehnání, nikoliv na osvěžení zátylku.
16) Nikdy se nemodlete vsedě na schodech před oltářem.
17) Hostie nejsou brambůrky, tedy je nepřikusujeme k vínu, ale rozdáme věřícím.
1smilies/cool.gif Věřící vhazují příspěvky do pokladničky dobrovolně, nápis: „Vaše spropitné je můj plat" je tedy na pokladničce zcela zbytečný.
19) Hříšníci půjdou do pekla, ne do piči.
20) Při otčenáši je možno zvedat ruce k nebesům, ale ne se kývat do vlny.
21) Vaši iniciativu, aby si všichni přítomní zatancovali, hodnotím kladně, ale dělat vláček po celém kostele, to nemusíte.
22) Na konci modlitby říkáme Amen, nikoli Šlus, a z kazatelny se chodí po schodech, nejezdí se po zábradlí!
DŮLEŽITÉ:
Ten, co seděl v koutě u oltáře, a o kterém jste tvrdil, že to je buzík v sukni a transvestita bez mejkapu, to jsem byl já. Doufám, že do příští neděle tyto nedostatky napravíte. Jinak, na první kázání to bylo celkem dobré. S pozdravem arcibiskup

duben 19, 2019 12:22
... : NČ
Jediný, Deer, s čím souhlasím bezvýhradně, je psychoterapie. Ta zřejmě fakt funguje. Vykecat se ze svýho špatnýho svědomí komukoliv, kdekoliv, třeba i do vrby, to funguje. Prakticky prej žádnej normální Američan nemůže bez svého psychoterapeuta vůbec existovat. Já osobně bych, v jejich případě, slovo "normální" vynechal.
Jinak ovšem myslím, že oni by se ti umělci určitě prosadili i jinak, než zrovna stavěním zcela nesmyslnejch, bezúčelnejch kostelů. Ale taková byla doba, byly žádaný kostely, tak holt tvořili kostely a tam uplatňovali svou nespornou genialitu. To jsem ochotnej pochopit, dyť tehdá byli pobožní úplně všichni. Proč? Protože tak byli od mala vedení.
Celá Víra je samozřejmě holá kravina, grandiózní mystifikace a manipulace, staví pobožný trouby na úroveň primitivů z Afriky, zhulenejch a poskakujících kolem ohňů. Ale tak to bylo tehdá normální. Jenomže jsme nejmíň o sto let dál. Mě už před 60ti lety, při čtení třeba Broučků nebo Káji Maříka fakt popadaly běsy! Nonic.

Ale ani o tom jsem původně nepsal! Nýbrž o tom, že když už teda nějakou blbou událostí dojde ke zničení památky, je to jistě škoda, ale nevidím ani nepatrnej smysl ve vrážení miliard do jejího replikování. Historicky pak už stejně jde o stavbu zcela bezvýznamnou.
duben 19, 2019 13:13
... : Josef Kouba
Kostel sem, kostel tam. Já to vidím jako vyhozený peníze a zbytečnou okázalost. Na to aby věřící vyslechl farářovo kázání, stačí větší místnost, a ne za peníze věřících stavět okázalé chrámy. Ale muslimové a křesťané se perou 14 století a toto je jen pokračování. Neskončí to dobře.
duben 20, 2019 18:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]