O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MANŽELKY A MILENKY - I. PDF Tisk E-mail
Pátek, 22 březen 2019
Výsledek obrázku pro jane shore the white queen Na vztah a zradu jsou potřeba vždycky dva, takže bych nedával hned vinu jen milence, že bourá rodinu, tu si bourá ten šikula, co s ním spí. Milenka má podle mě jiskru a tu neztratí ani ve vztahu, od té chlap jednou určitě k milence utíkat nebude. Takže shrnuto a podtrženo, není důležité, jestli jsi milenka nebo manželka. Aby sis muže připoutala na celý život, musíš mu také umět něco nabídnout, něco víc než jen rození dětí a full servis. Nebo se mnou nesouhlasíš?" (Názor nevěrníka)

 

 

 

 
 
 

Co svět světem stojí, vždy byli nevěrníci, vždy byly nevěrnice.

Někteří z nich byli velmi zajímaví...

A tak si tu občas o některých z nich něco přečteme.

Bude to nejen poučné, ale - pevně doufám - i zábavné...

 


 

Související obrázek

Elizabeth "Jane" Shore se pro její krásu přezdívalo Růže Londýna. Ačkoli nepocházela ze šlechtického rodu, zanechala výraznou stopu nejen v takzvané válce růží, ale také v moderním seriálovém hitu Hra o trůny. Tvůrci se totiž inspirovali jejím trestem v podobě průchodu uličkou hanby.  Na svět přišla zhruba v roce 1445 v Londýně a její jméno znělo Elizabeth Lambert.

 

Vyrůstala v rodině obchodníka Johna Lamberta, který sice prosperoval, ale kvůli chybějícímu urozenému rodokmenu musel zapomenout na nejvyšší stupínky společenského žebříčku. Přesto se pracovně stýkal se členy královské rodiny a když Elizabeth povyrostla, dostalo se jí nejen slušného vzdělání, ale také řady praktických rad od nejedné dvorní dámy.

 

Brzy lákala první nápadníky... Mezi nimi byl i lord William Hastings, důvěrník krále Edwarda IV. Proč ze sňatku nakonec sešlo není zcela jasné, každopádně výrazně starší Hastings nad dívkou v dalších letech držel ochrannou ruku a podle všeho se průběžně stýkali jako milenci.

 

 

 

 

Elizabeth se posléze vdala za bankéře a zlatníka Williama Shorea, ale manželství nebylo šťastné. Svého chotě nikdy nemilovala, a když do jejího života vstoupil král Edward IV., zapomněla na chotě úplně. Za jakých okolností se Elizabeth s panovníkem setkala není známo, ale lze předpokládat, že šlo o Hastingsovu práci.

 

Elizabeth v roce 1476 požádala papeže, aby její manželství anuloval, prý proto, že manžel je impotentní. Svatý otec jí vyhověl.

 

Král byl od roku 1464 ženatý s Elizabeth Woodvill a kromě ní měl řadu milenek, ale Elizabeth Shore mezi nimi měla výsadní postavení. Řadu let vystupovala jako králova faktická manželka, s níž sdílel nejen lože, ale také panovnické starosti. Edwardovi IV. nijak nevadilo ani to, že udržovala milostný poměr také s jeho nevlastním synem Thomasem Grayem.

 

Na rozdíl od jiných konkubín však nevyužívala vliv k osobnímu prospěchu, nevyžadovala šperky, pozemky, zámky a tituly. I proto se těšila značné oblibě mezi poddanými, jenže brzy se přesvědčila, jak pomíjivé je lidské štěstí.

 

V roce 1483 Edward IV. zemřel a v zemi zmítané vleklou válkou růží mezi znepřátelenými rody se rozlila další vlna bojů. Královu synovi Edwardovi bylo teprve třináct, proto umírající panovník pověřil svého bratr Richarda, aby se ujal vlády do té doby, než syn dospěje.

 

 

Výsledek obrázku pro queen Elizabeth Woodvill and her sonTo ale nechtěla připustit královna Elizabeth a svého syna nechala korunovat králem. To se samozřejmě nelíbilo Richardovi, který se rozhodl, že si moc vezme násilím.

 

Královna se pokoušela uplatnit svůj šarm a vliv u dvora a vyjednat příměří, ale snaha se obrátila proti ní. Richard se nechal korunovat jako Richard III., mladého synovce Edwarda označil za nelegitimního potomka a nechal jej uvěznit v Toweru. Za mříže pro jistotu vsadil i jeho mladšího bratra.

Oba chlapce pak už nikdo nespatřil.

 

 

Královna Elizabeth pak uprchla do kláštera a Elizabeth Shore byla obviněna ze spiknutí a smilstva, a poslána rovněž do žaláře.

 Cestou ještě musela projít městem jako uličkou hanby. Oblečena byla pouze v prostých bílých šatech, v rukou svírala dlouhou svíci a musela snášet posměšky od přihlížejícího davu. 

 

Za mřížemi však dlouho nezůstala. Zamiloval se do ní vlivný soudní úředník Thomas Lynom, který zařídil její propuštění. Poté si ji vzal a měl s ní dceru.

Elizabeth žila v klidu až do své smrti v roce 1527. 

 

 

To Richard III. takové štěstí neměl a moci si užíval jen dva roky.  V roce 1485 zahynul v bitvě u Bosworthu, která je považována za konec války růží. Z bitevní vřavy vyšel vítězně Jindřich Tudor, který usedl na trůn a stal se zakladatelem panovnické dynastie Tudorovců.

 

K osudu Elizabeth Shore se v dalších staletích vrátil nespočet básníků a dramatiků, kteří ji někdy v 17. století patrně omylem překřtili na Jane. Pod tímto jménem je známa dodnes a její trest v podobě průchodu uličkou hanby se objevil i v seriálu Hra o trůny, kde stejným ponížením musela projít královna Cersei.

 

 

Zdroj: internet

 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : doktor
Úžasné povídání.Za sebe děkuji.
březen 22, 2019 12:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]