O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HRDINA NEBO PRÁSKAČ? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 únor 2019
Již zítra se bude konat v DOXu diskusní fórum Oznamovatel – hrdina nebo práskač? pořádané Nadačním fondem proti korupci. Komentáře pod oznámením o konání této akce svědčí o tom, že téma korupce je velmi živé a je schopné budit vášně. Česko ve vnímání korupce stále pokulhává za světovou i evropskou špičkou, byť si v celosvětovém žebříčku každoročně o nějaký ten bod polepší.

 

 

 

Stále ale jsou nám severské evropské státy a Švýcarsko hodně vzdáleny. Obecně je korupce odmítána jako škodlivá, do moderní demokratické společnosti nepatřící. Veřejně je korupce většinově deklarována jako něco, čeho „bych se já osobně nezúčastnil“. Ale realita je jiná. Nejrůznější průzkumy např. ukazují, že zejména u řady firem není postoj vůči korupci tak skálopevný, jak by naznačovaly firemní kodexy chování;  při potřebě získat zakázku, dosáhnout rychlého rozhodnutí je cesta poskytnutím úplatku tolerována.

 

Zajisté jednou z příčin je i to, že se řada lidí domnívá, že orgány v ČR nejsou schopné dotahovat případy zjištěné korupce do konce. Případy trestně stíhané korupce jsou otázkou řady let a s přibývajícím časem přestávají veřejnost zajímat. 

 

Každá vláda si dává do svého programu boj s korupcí. I ta současná si navrhla 10 bodů jako školení z etiky, sektorové analýzy, zákon o lobbingu, transparentnost firem, rejstřík dotací, omezení malých zakázek, dohled nad realitkami a zákon o whistleblowingu. Je otázkou, zda a jakou měrou mohou být navržená opatření opravdu účinná pro boj s korupcí. Pokud však bude vláda s těmito opatřeními postupovat stejně svižně jako se zákonem  o whistleblowingu, jehož příprava se táhne vládou jako červená nit od časů Nečasovi vlády, nehrozí, že by veřejná moc s potíráním korupce výrazně pokročila.

 

Přesto nemohu souhlasit s názory, že korupce je jevem, o kterém se dají pořádat konference, ale který se nedá vymýtit. Je třeba se nepřestávat snažit o snížení tolerance veřejnosti vůči korupci, o to, aby nová generace nastupující do úřadů, do firem měla „zakódováno“, že korupce do veřejného prostoru prostě nepatří.

 

Jednou z cest je podle mne projekt Protikorupční akademie Nadačního fondu pro korupci.  

Lenka Deverová

 

 

 

 

    

Komentáře (8)add feed
... : mamča
Já jsem si donedávna myslela, že česká vláda schvaluje zákony pro české občany.
Co je to zákon o whistleblowingu ovšem netuším. Nešlo by to vysvětlit česky ?
Ačkoli jisté základy angličtiny ovládám, a v nejhorším si to můžu hodit do překladače, nechápu, proč by se v našem českém "ďolíčku" nemohlo mluvit česky ?
V nemocnici se s ukrajinským doktorem domluvíte líp anglicky, než česky, čistírna oděvů už není čistírna, ale Euro-cleaning, obchod s čímkoli je ...shop, atd.
Nemohla by mi učená autorka článku vysvětlit, o čem ten zmiňovaný zákon je ?
Pokud napíše, že o korupci, tak jsem tam kde předtím.
únor 19, 2019 07:06
... : Sidon
Mamčo, ono už je to v tom názvu, akorát se to liší podle "pohledu", z kterého se na to díváš. Ale tady máš přesné vysvětlení -
https://cs.wikipedia.org/wiki/Whistleblowing

smilies/wink.gif
únor 19, 2019 07:52
... : *deeres*
Protikorupční akademie Nadačního fondu pro korupci. smilies/grin.gif
Co je to za blábol, nemá tam náhodou místo "pro" být "proti"?
Kdopak námn to založil ten fond?
Aha, Janeček!!! smilies/grin.gif
Kdo pořádá diskuzní fórum?
Aha, DOX - Centrum současného umění v Holešovicích v Poupětově, hnízdo havlistů, tam mají vůbec dobré počiny, stačí sledovat jejich program.
Třeba tahle výstava, tak ta byla fakt výživná:
https://www.novinky.cz/kultura/282063-schwarzenberg-zahajil-sokujici-vystavu-videnskych-akcionistu.html
únor 19, 2019 08:13
... : *deeres*
Léta jsem tam vedle DOXu bydlela. Nevím, jestli ještě pořád, ale nad centrem se roky vznášela obrovská lebka, oblečená do rudé metalízy a díky otáčivému mechanizmu, cenila zuby do všech sbětových stran. Veledílo Davida Černého.
Vidělajsem tam i výstavu o únosu patnáctimístného letadla L 410A Turbolet Slov-Air v roce 1972. Byl o tom natočen jeden z dílů seriálu o Zemanovi (Mimikry). Samozřejmě v duchu tehdejší propagandy.
V duchu další propagandy opačného gardu, byla výstava v DOXu. A vrah, jeden z únosců, který zastřelil kapitána letadla Jána Mičicu z toho vyšel čistý, jak beránek.
Tohle hovoří za vše, unesli letadlo s dalšími cestujícími a za smrt mohou ti, co byli napadeni a jeden z nich zastřelen, protože k únoscům, neměli dost respektu:
Hovoří jeden z únosců, Jiří Vochomůrka:
Ta jejich arogance k naší generaci, že nás nebrali vážně – dostaneš facku, vlasáči, a bude konec –, jak se k nám chovali, bez žádného respektu. Bohužel tím zavinili smrt toho pilota, ale i smrt mého kamaráda. Kdyby to nechali být, výstřel by nevyšel, Luboš by se nevěšel, já bych neseděl tak dlouho v kriminále a tak dále a tak dále.

únor 19, 2019 08:56
... : mamča
Sidon : Děkuji za vysvětlení. Takže whistleblower je žalobníček, co to ovšem napráská v tzv. dobré víře. Hmmm, většinou propuštěný zaměstnanec, kterému to nevadilo, dokud z toho měl prospěch.
No, my jsme museli v práci podepsat "mlčenlivost", která se vztahovala i na určenou dobu po odchodu z podniku.
Zkušenost mám přeneseně celkem čerstvou. Pokud někdo upozorní na nějaké plýtvání, rozhoduje, kolik o tom ví a jaké má v ruce důkazy. Když má v ruce málo, je odejden. Pokud je ovšem o problému zpraven do hloubky a má dostatek důkazů. je vykopnut směrem vzhůru.
Na to nepotřebujeme zákon, to funguje, co já pamatuju, a že pamatuju hodně. smilies/wink.gif
únor 19, 2019 10:47
... : *deeres*
Stěžujete si? Zaplatíte!
V roce 2016 byl přijat zákon o zadávání veřejných zakázek. Na základě pozměňovacího návrhu skupiny poslanců bylo do zákona vloženo ustanovení, které zpoplatnilo podání podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) částkou 10 000 korun. Bylo odůvodněno nutností zamezit případům zneužívání institutu podnětu. Takové zdůvodnění však nesleduje zájem občanů mít kontrolu nad veřejnými zakázkami.

V Maďarsku to mají naopak, nahlásíš, dostaneš odměnu.
V Maďarsku, kde oznamovatel dostává až 10 procent z pokuty uložené pachateli, nebo poskytnutím podílu z toho, co se díky oznamovateli podaří zachránit. Což je forma užívaná v USA, kde každý občan může podat žalobu k soudu proti kterékoli osobě, o které ví, že se obohatila na úkor státu. To, co vysoudí, sice dostane stát, ale oznamovatel žalobce dostane podíl z vymožené částky.

Tak jsem zvědavá, co babičovci vymyslí, vymýšlí to už šest let. smilies/grin.gif
únor 19, 2019 12:05
... : NČ
No dobrý. I Baxa si s udáním na Zemana počkal, teprve až ho Zeman poslal do … (kam přesně patří). I věrnej přítel landsmančaftu Herman si s udáním na Zemana počkal, teprve až pseudostrejček nedostal medajli. Je toho spousta a všichni ti "čestní" mi smrděj jak žumpa.
Tak já za sebe klidně řeknu, že jsem korumpoval, a byl bych úplně blbej, kdybych nekorumpoval. Chtěl jsem pracovat, mít kšefty, chtěl jsem bejt ve svým oboru vyhledávasnej, chtěl jsem nečekat měsíce na vyjádření úřadů ke svejm projektům, tedy k zájmům investorů. A šlo to docela dobře.
A teď mi nějaká ***** hvězda, která v celym životě nezažila, co je práce, která za práci považuje svý moralistí KECY, bude dělat přednášky o morálce? Sorry jako!
únor 19, 2019 16:06
... : NČ
No dobrý. I Baxa si s udáním na Zemana počkal, teprve až ho Zeman poslal do … (kam přesně patří). I věrnej přítel landsmančaftu Herman si s udáním na Zemana počkal, teprve až pseudostrejček nedostal medajli. Je toho spousta a všichni ti "čestní" mi smrděj jak žumpa.
Tak já za sebe klidně řeknu, že jsem korumpoval, a byl bych úplně blbej, kdybych nekorumpoval. Chtěl jsem pracovat, mít kšefty, chtěl jsem bejt ve svým oboru vyhledávasnej, chtěl jsem nečekat měsíce na vyjádření úřadů ke svejm projektům, tedy k zájmům investorů. A šlo to docela dobře.
A teď mi nějaká ***** hvězda, která v celym životě nezažila, co je práce, která za práci považuje svý moralistí KECY, bude dělat přednášky o morálce? Sorry jako!
únor 19, 2019 16:06
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]