![Image result for bolesti kloubů](http://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/muz-zada-bolava-ohniva-ledvina.jpg) Když nás bolí kolena, záda nebo třeba rameno, moc hýbat se nám nechce. Nejraději bychom spolkli prášek a znehybněli v úlevové poloze. Takto se však řešÍ jen akutní stavy. V jiných případech má pohyb klíčový význam i pro nemocné klouby, neboť zabránÍ dalšímu zhoršování stavu. V kloubu, který se hýbe, dochází k pohybu kloubní tekutiny, jež kloub promazává, zvlhčuje a vyživuje chrupavku. To je důležité v předcházení poškozením i v léčbě již nemocných kloubů.
Pokud už tedy klouby
onemocní, je potřeba se mimo jiné zaměřit i na svůj jídelníček. Strava hraje
při onemocnění kloubů velkou roli, dokáže jim totiž dodat tolik potřebné živiny
a naopak snížit projevy některých onemocnění.
Co
je důležité pro zdravé klouby?
Základem pro zdravé klouby a
pevné kosti je vápník. Ale pro to, aby se dobře vstřebával, je nutný zase
hořčík a vitamín D. Pro výživu kloubů je důležitý také prvek selen a vitamíny
A, C a E, všechno to jsou totiž významné antioxidanty. Ve kterých potravinách
tyto podstatné látky najdete?
Vápník – jeho hlavním zdrojem je mléko a mléčné
výrobky. Najdete ho ale také v listové zelenině, sardinkách, máku, oříšcích,
kakau nebo třeba ovesných vločkách.
Selen – obsahují ho ryby, mořské plody, korýši, maso,
obiloviny, celozrnné potraviny, vejce a pivovarské kvasnice.
Vitamín A – konzumujte kvůli němu játra, dýně, zelí,
mrkev, meruňky či melouny.
Vitamín C – žluté a červené papriky jsou jeho dobrým
zdrojem, dále pak pomeranče, kiwi nebo zelí.
Vitamín E – olivový olej, slunečnicová semínka,
avokádo, ořechy, to vše vám dodá tento vitamín.
Hořčík – zařaďte do jídelníčku například banány,
ananas, borůvky, artyčoky, brokolici, cibuli, čočku či fazole.
Vitamín D – tělo si ho umí díky našemu pobytu na
slunci vyrábět samo, přesto byste měli jíst i potraviny s jeho obsahem. Jsou
jimi losos, sardinky, rybí tuk, hovězí játra nebo vejce.
Kromě
toho je dobré doplňovat tělu bílkoviny, které získá ze želatiny. Stačí k
tomu jíst kvalitní tlačenku, huspeninu nebo oblíbené želatinové medvídky.
Stěžejní je ovšem i správný pitný režim.
Co konkrétně vás trápí?
Diety a doporučená strava se
mění v závislosti na konkrétním kloubním onemocnění. Je tedy důležité poradit
se přímo s lékařem, který vám jistě vše důkladně vysvětlí. Samozřejmě je ale
úprava jídelníčku vždy jen podpůrnou léčbou. Tady je malý souhrn čtyř různých
kloubních problémů a nároků na stravu při nich.
Osteoporóza
Toto onemocnění, kdy dochází
k úbytku vápníku a dalších minerálů v kostní hmotě, postihuje velké množství
lidí. Uvádí se, že až polovinu žen nad 55 let a mužů nad 65 let. Řídnutí kostí
se projevuje bolestmi zad a kloubů a snadnou lomivostí kostí a následně jejich
špatným hojením. Důležité je především zvýšit příjem vápníku ze všech možných
zdrojů, ale také omezit v jídelníčku potraviny, které zabraňují jeho správnému
vstřebávání. Jsou jimi špenát nebo jemu příbuzný mangold, které obsahují
kyselinu šťavelovou, a semena, obiloviny a luštěniny, jež v sobě skrývají zase
kyselinu fytovou. Kromě jídelníčku bohatého na vápník dodávejte tělu potřebné
látky i formou potravinových doplňků, měl by to být především hořčík, vitamín
D, vitamín C, zinek, měď, mangan, kyselina listová a vitamín B6.
Osteoartróza
Jde o degenerativní
onemocnění kloubů, které postupně vede k destrukci kloubní chrupavky a tím k
omezení její funkce a rozvoji bolestivého zánětu. Příčinami bývají často
nadváha, jednostranné zatížení kloubů při práci, onemocnění dnou, ale někdy
také vrozené vady či úrazy. Úprava jídelníčku souvisí hlavně s příčinou
onemocnění, u nadváhy je potřeba především shodit nadbytečná kila redukční
dietou. Základem změny stravování při osteoartróze je snížení příjmu
živočišných tuků nejméně o polovinu, ať už pochází z uzenin, masa, másla nebo
mléčných výrobků. Také nápoje a potraviny s vysokým obsahem cukru a bílou
moukou nejsou vhodné. Ze zeleniny byste měli vynechat rajčata, papriky a pokud
možno také brambory, tyto potraviny způsobují bolestivost. Užívejte naopak
dostatek antioxidantů, selenu, bóru a síry v potravinách i doplňcích. Neměly by
vám chybět ani vitamíny C a E.
Dna
Říká se jí nemoc králů,
protože jen ti měli v dávných dobách peníze na stravu, která ji způsobuje. Dnes
ale už bohužel postihuje i obyčejný lid. Většinou trápí muže nad 40 let a umí
být pěkně bolestivá. Stojí za ní velká koncentrace kyseliny močové v těle, což
způsobují potraviny s vysokým obsahem purinů. Jsou jimi například maso,
vnitřnosti, uzeniny, tučné sýry, čokoláda, kakao, luštěniny, špenát nebo
celozrné pečivo. Alkohol by měl být pro pacienty s touto nemocí úplné tabu,
protože purinů obsahuje skutečně mnoho. Dieta omezující tyto potraviny je
základem k tomu, aby se nemoc výrazně neprojevovala. Podstatný je pak také
dostatek vitamínu C, který dokáže kyselinu močovou z organizmu vylučovat, z
dalších látek hlavně vitamíny E a B5.
Revmatoidní artritida
Za tuto nemoc může náš
vlastní imunitní systém, který nefunguje tak, jak by měl. V kloubech pak
dochází k rozvoji zánětlivého onemocnění, které způsobuje bolestivost. Léčbou
je proto především náprava funkce imunity. Stravovacím opatřením v tomto
případě bývá omezení masa, uzenin a živočišných tuků, vajec či vnitřností,
které obsahují kyselinu arachidonovou, ta totiž zhoršuje průběh zánětu. Stejně
působí i zvýšená hladina glukózy v krvi, také sladkosti by tedy měly být
omezeny. Důležité jsou naopak potraviny s obsahem omega-3 nenasycených mastných
kyselin, omega-6 nenasycených mastných kyselin a vitamínu D.
Bolestivost kloubů je
nepříjemná, ať už ji způsobuje cokoliv. Řešením je většinou jedině léčba pomocí
medikamentů a také právě podpůrná terapie změnou stravovacích návyků. Musíte se
naučit vnímat co jíte, abyste se mohli zase bez potíží pohybovat. Ať vás nic nebolí!!! D@NIELA zdroj: internet
|