O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 14 leden 2019
Moje bývalá kolegyně měla minulý týden narozky. Tak jsem jí zavolala, abych jí popřála a ona mně začala brečet do telefonu, že jí vnučka, kterou prakticky vychovala, vyhodila z bytu a ona teď bydlí na ubytovně. V bytě je pořád ještě hlášená, ale původně její byt už jí nepatří. Byt si koupila před rokem 2000, jako podnikový,  za 120.000Kč.

 

 

 

Cena z dnešního pohledu směšná, ale směšné byly i naše platy. Kolegyně tehdy žila sama s čerstvě vyučeným synem, a aby mohla splatit podnikový úvěr, chodila na noc ještě do druhé práce, do skladů za zličínským depem. Dva roky se prakticky nevyspala.

 

Syn se jí ve dvaceti oženil a brzy se mu narodila dcera. A syn se snachou na kolegyni tlačili, aby byt na syna nechala přepsat. A tak, ačkoliv jsme jí v práci všichni říkali, ať takovou blbost nedělá, ona naléhání podlehla. A protože je většinou vždycky všechno spíš blbě, synovi bylo dvacet tři a zabil se na motorce.

 

Nějaký rok to bylo v pohodě, snaše vyhovovalo, že kolegyně se jí postará o dceru, jenže, jak byla vnučka dospělá, snacha si našla nového partnera, odstěhovala se a kolegyně začala vlastní vnučce překážet. Vnučka jí nakonec sbalila saky paky, vyšoupla je za dveře a vyměnila zámek.

Každý dobrý skutek totiž musí být po zásluze potrestán.

 

Prý jsme duševně vylágrovaná sobecká společnost a nejenom tento případ by o tom svědčil. Moje dcera pracuje ve zdravotnictví, často od ní slyším, jak se děti odporně dokážou chovat k vlastním rodičům. Ti místo podpory ve stáří, když už sami nemohou, se dočkají toho, že podvodným způsobem na nich dětičky vylákají majetek i obydlí, a šoupnou je do LDN v nemocnici.

x x x

 

 

Snad nejsme všeobecně na tom ještě tak špatně. V roce 2016 vznikl pilotní projekt Ježíškova vnoučata. Možná znáte, nebo jste se dokonce zúčastnili.

 

Novinářka Olga Štrejbarová si při jednom svém natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit.

Nápad byl na světě.

 

Spolu se svými přáteli a dalšími nadšenci a dobrovolníky, kteří se soustředili kolem facebookové skupiny “Ježíškova vnoučata” dokázali splnit během dvou měsíců 600 vánočních přání babičkám a dědečkům v domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních.

 


Výsledek obrázku pro ježíškova vnoučata
 

 

V roce 2017 se do organizace Ježíškových vnoučat pustil Český rozhlas. Oslovil stovky domovů pro seniory, zdravotnických zařízení a pečovatelských služeb. O projektu odvysílal velkou informační kampaň a řadu reportáží. Posluchači zareagovali fantasticky. To, co rozpoutali, nečekali ani největší optimisté. 13 084 doručených dárků – nejčastěji drobné věci – kosmetika, sladkosti, hry, oblečení, knížky, ale také počítače, rádia nebo televize. A mechanické a elektrické vozíky – těch bylo přes padesát. Hodně se jich zaplatilo ze sbírky na Slevomatu, tam podporovatelé Ježíškových vnoučat mezi sebou vybrali 2 503 000 korun.

 

A pak to byla přání. Někdy trochu „bláznivá“, jindy relativně snadno splnitelná. Výlety do krajů dětství, návštěvy příbuzných, prohlídky památek, divadelní představení, ale taky například skok padákem, projížďka v závodním autě, zabíjačka, dovolená u moře, nebo audience u papeže Františka. Takových přání bylo splněno celkem 1 037.

 

Projekt úspěšně pokračoval i o letošních Vánocích, bylo splněno 18.000 přání, vybraly se 4 miliony. Nejsem zrovna dvakrát outlocitná, ani neoplývám vysokou mírou empatie vůči člověčenstvu, ale některá opravdu hodně skromná přání mne dostala do kolen - pantofle, sáček bonbonů, kafe, čelenka a sponky do vlasů, teplá deka... 

Možná za skromným přáním dostat smrkovou mast na kolena, se skrývá pouze touha po lidském kontaktu. Svátky jsou za námi, ale proč čekat celý rok?

 

 

 

OPRAVDOVÁ RADOST, JE RADOST DRUHÉHO

Antoine de Saint-Exupéry

 

DEERES

 

 

 

Komentáře (2)add feed
... : mia I
https://ostrava.rozhlas.cz/stripter-v-domove-pro-seniory-takove-vanoce-tady-pry-jeste-nezazili-7713723

Ježíškova vnoučata to umí někdy pořádně rozbalit smilies/grin.gif

Jinak dobrý nápad.
leden 15, 2019 05:34
... : NČ
Přesně, Deer!!!! Proč čekat celý rok?
leden 15, 2019 06:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]